Еве ние деновиве треба да ја примиме ММР, арно ама малото настина. Ќе причекам да му поине настинката, па крвна слика да направиме( по моја иницијатива, си земав и упат за во Авицена) и да ја прими.
nas MMR ni e zakazana vo maj,koga ke imame 13 meseci,a se mislam da ja odlozam do kaj septemvri,pedijatarov rece moze,a tamo kaj sto ni stavaat rekoa deka nema potreba da se odolgovlekuva,neznam so ke pravam,od pusti strav
Не е наменета за 13 месеци Наменета е за од кога ке се проба цело јајце.А тоа е секако по навршена година.Дали ке биде на полни 13 или 15 месеци не игра никаква улога. Како воопшто отровот во вакцината распознава дали бебето има 13 или 14 месеци за да знае како да делува Мед персонал на вакцинација никогаш нема да ви рече немојте не идете да боцкате.Па не се глупи да изгубат раб место.Освен ако немате некој свој
Pa neznam toa starite doktorki tamu moze taka solat pamet ne e moj stav, taka tamu taa me ubeduvase da ja primi na 13m, a jas bi ja stavila i podocna, koga kje pomine letoto...
Mmr moze slobodno da se stava do tri godini a I nemorate mozete da ja skoknete I da prodolzite. Jas pak ke si kazam od pusti Strav I ne mu ja staviv na vreme sega I ne ni planiram moze ke prestanam skroz moze samo ke ja ripnam ete na nepolni 3 jas uste niedna do diteper ne sum mu stavila
А овие првите што ги одложувам јас има врска дали се до одреден месец примени? Сабајле ќе одевме, времето никакво и се премислив, само барам оправдување. Најмногу се плашам од вирусите, а нонстоп сме со гости. И црп не ми дадоа да проверам сакам да одам на приватно прво. Дали мокрача треба да се провери?
Ајде да кажам страв—нестрав се одлучивме со мм бевме сабајле и ја прими малиот ММР.Го прегледаа го мереа и ни ја ставија вакцината поплаче малку.Сега еве спие.За тт ми рекоа може да крене а не мора да значи,прашав само денес или неколку дена ми рекоа само 24 часа.Следна ни закажаа за во јуни месец.Ќе видиме како ќе биде се надевам сека супер ќе биде и добро одлучивме.Господ нека ни енапомош на сите.Таа таму и вика на свекрва ми машко дете е можеш само полошо да му направиш ако не ја прими
Има едно генерално правило за оваа дебата: Тие што се разбираат од медицина, што студирале медицина, што читале научни студии со импакт фактор и сл. се ЗА вакцинирање. А тие што не се разбираат од медицина и се едуцираат од некои интернет портали од типот на Камај, Tocka.mk, Том и Џери.com.mk и сл. се ПРОТИВ вакцините.
Реакција после 10-14 дена, денес не. Температура, евентуално осип се појавува после времето на инкубација на вирусите, затоа за оваа вакцина се очекува реакција после 7 дена најрано.
Обсвезно ќе пишам како ќе биде деновиве.Се надевам добро ќе помине до сега на ниедна вакцина ми нема кренато тт,само таа што е на 3 месеци мислам имаше голем оток на рачето тврдо како грутка може 2 недели му стоеше.Прашав да му ставам облоги ми рекоа дека не мора.
Од тоа што имам читано така и јас знам,затоа и ја прашав докторката а одговорот нејзин беше:само во текот на овие 24 часа.
Стравот е од реални вистинити случаи, не од портали или статии. Јас уште не сум начисто за вакцините, мм е за.
Заборавила изгледа која вакцина ја примало малото... сите даваат реакција истиот ден, најмногу до 48 часа, или пак не даваат реакција, а само ММР е со задоцнета реакција после две недели, затоа што толку трае инкубацијата на тој тип вируси.
@tincemajmunce имам пишувано поназад, ќерка ми имаше реакција точно после 10 дена, три дена температура и благ осип. Ја носевме кај матичната и таа ни потврди дека реакција може да има од 6ти до 14ти ден. Незнам зошто, но безрезервно и верувам на таа жена.
Зависи, кај некои е минимална, кај некои повисока, сепак зависи од детето и имунитетот. Кога син ми ја прими, само осип имаше после седум дена, само на торзото и се изгуби за неколку часа. Температура воопшто не крена. Колку има такви, жалосно кој сè стана доктор