Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Па качи до 39, затоа и бевме на лекар, не бевме сигурни од што би била.

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.426
    Допаѓања:
    171.862
    На анемија не се вакцинира да си знаеш

3. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Фала ама јас не слушам ојле дојле...не сте запознаени со случајот така да подобро ич да не се мешате.

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.426
    Допаѓања:
    171.862
    Јас само пробав да ти дадам совет
    фала на арогантноста

На makedonkamak, stefanija70, rose60 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    Твоите мислења ги ценев од секогаш .Но овој пат Алиса е во право.Анемија е анемија нема тука случај.Башка мислам се родивте со компликации и проблеми така да и јас не би вакцинирала.А пак имунитет нула ко што викаш..ич тогаш.Здравствен проб е здравствен проб па макар било и обично течење на нос.

На makedonkamak, rose60, Miss.Sweet и 2 други им се допаѓа ова.
  6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.426
    Допаѓања:
    171.862
    женче и моето е родено со компликации и дијагнози тешки не би сега за тоа ,и моето беше анемично и не се вакцинираше тогаш покасно почнавме дај боже никогаш да не почнавме ама касно е сега
    Се мислам едно само штом е имунитет нула како ек реагира организмот кога ке му внесиш два три или уште полошо 5-6 вируси? Како ке се избори со нив според мене никако вакцинација додека не се упраат работите вакцина можеш да ставивш во секој момент а времето назад не се врака

На makedonkamak, rose60 и joy1 им се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    Знам за вашиот случај те имам читано низ темите.

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Мила благодарение на моите одлуки кои што ги носам секојдневно детето ниеднаш не се разболе од кога е родено дури ни обично течење на нос.
    Јас се консултирам со лекари од светски ранг...не тука во нашата мизерна Македонија а уште помалку на форуми.
    Затоа што кога ќе кажам на повеќето наши лекари со што се соочуваме ме гледаат како да паднале од марс...
    Појма немаат што е тоа.
    Така да најмалку што сакам е делење памет на форуми од луѓе што не ни го знаат случајот.
    Како што кажав...вакцините ни помагаат.
    Меѓутоа вас никој со сила не ве тера да вакцинирате секој за свое дете одлучува па така и јас.
    Поздрав

На CameliaMiller и Pcelka94 им се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    ^
    Ок.
    Но и нашите деца се здрави и прави иако не сме во контакт со лекари од странство.Првата год ретко кое бебе се разболува.А после тоа дојди ке правиме муабет на истата тема пак ;)

На AngelOfArh, stefanija70, Bozica1980 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    ^ вашите деца го немаат нашиот проблем.
    Од 2 милиона жители тоа го имаат три деца во цела македонија. Докторите не се запознаени со тоа затоа и не се лекуваме тука.
    Не од аздис.
    Така да не суди на непознато.

На rose60 и Pcelka94 им се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    ^
    Исто така и ти поима немаш со какви проблеми се соочуват и нашите деца.Затоа и ти немој напразно да коментираш

На stefanija70, Tajnaotrovna и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  12. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.445
    Да, што ги испоотру децана по Србија за што е сега на суд?
    Јас сум за вакцина и тоа е нужно зло, доколку не сакаме да се вратат некои искоренете болести како децка парализа, варичела, потоа жолтицата која доколку е детето не вакцинирано може да заврши со фатален крај... Мене ме чуди само еден факта, склони сме да веруваме на лаици на ракла, казала ама не и на оние кои се стручни за тоа.
    Прочитав еден коментар кој беше од прилика, што очекуваш да слушнеш од некој што вакцинира да ти каже ли да не го вакцинираш? Па се прашувам, ако не им веруваме на тие лица кому да веруваме, на некој лаик или рекла казала?
    Често кога некој ке се жали за некоја болка сум приметила дека другиот соговорник вели на пр за главоболка и мене така ме боли понекогаш, а има милион приини од кои може да ве боли глава а него баш исто така го болело нели?
    Скам да кажам, дека сме повеке склони да веруваме на разни надрилекари како горе споменатата отколку на стручни луге кои се школувани за тоа.
    Јас мислам дека овие стравови се прилично неосновани, лугето кои пропагираат не вакцинација они самите и нивните деца се вакцинирани а на остатокот им солат памет.
    Замислете да се потврдат како основани сомневањата дека навистина таа течност која ја продавала Велков е навистина отровна за децата? А нели она ни пропагира здрав живот, не вакцинирање....
    Денес колку има информации толку има и дезинформации затоа пазете кому верувате. И на го преземајте на свои плеќи товарот што доколку му се сучи нешто на вашето дете да го осудите да страда цел живот само заради вашето верување в одредени пропаганди.
    Дали го прочитавте сведочењето или исповеста на една мајка која не го вакцинираа своето дете и завршило фатално откако се разболело од црна кашлица ми се чини се икаше болеста за која што постои и вакцина, но таа се решила да не го вакцинира.
    Добро размислете кога одлучувате за нечии туг живот.

На CameliaMiller, Quuen, Bozica1980 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Jas sum protiv vakcini.
    koga dojde pokana za vakcinacija pred 2 god odbiv mi kazhaa ke me tuzele da platam kazna
    , odbiv toj den da ja odnesam ne mi bese dobra maleckata, potoa po dva tri dena dadoa na tv deka vo strumica
    dete 2 god dobilo paraliza od vakcina da poplukam nedaj bozhe no toa e strasna rabota
    potoa kazhaa nedorazbiranje deka nemalo vrska a taa majka odese sekade da dokazi deka deteto i bese zdravo rodeno i aj sega? kako i dae jas vakcini ne sakam iako mora ne se znae niz godinite so ke izlezat bolesti no so golema molba kon gospod da e kako so treba posle primanje ..

14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.426
    Допаѓања:
    171.862
    струмке ете јас се држам до тезата за невакцинирање ама и моите не ги вакцинирам зошто што како и од кога не се повтрувам Ни Слаѓана велков ни курц ни палци не ме занимат од кога се изгорев од млекото дувам и на матеницатаќ
    да те исправам само варичелата си ја има кај нас си ја преежуваат децата нема вакцина за варичела во мк сеуште

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    Тогаш кажи ми од каде на моето дете му најдоа метал,жива и алуминиум во крвта?Од каде?

Сето тоа што го наброја ти горе не е искоренето.Ни тбц,ни сипаници,ни жолтица.
    Зар не постојат лекари кои своите деца не ги вакцинираат?Завчера една членка овде баш го напиша следново кажано од сестра на вакцинација:Јас да сум мое дете не би вакцинирала.

Што треба тоа да значи?

Немојте да ги правите лугето глупи само бидејки нивниот став е против вакцината.Може некој истражувал,друг можеби има потврда од лекар за нивната штетност итн.Тоа е нашиот проб тука.Лепење епитети на воздух.

На mama89, stefanija70, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.445
    @ALISA0000 Најмногу мразам да реплицирам но морам да појанам нешто. Варичелата, жолтицата, мали и големи сипаници се се тоа болести кои ги има, поентата на вакцинацијата е внесување на мала доза од сите тие вируси за да потоа кога ќе дојде до заболување организмот има створено антитела.
    Да бидам ушто појасна, сите ние заболуваме од болестиве што претходно ги спомнав но се тотално безопасни кога сме вакцинирани затоа што организмот ги дочекува подготвен, но доколку не сме вакцинирани еда жолтица, една црна кашлица, една варичела може да има фатален исход.
    Во не толку далечно минато многу луге починале од жолтица која денес се смета за тотално безопасна благодарение на вакцината.
    Балканот е место каде е тотално изгубена довербата во медицината и место каде и до ден денес повеќе се верува на баачи, гатачи и надри лекари отколку во стручни лица.
    Овде како што прочитав многу, многу мајќи напишале дека они ги вакциниралесвоите деца и се било во ред. Една да се најде да напише па макар и измислена приказна повеќе неа ќе и веруваат отколку на овие останатте 50-100 или на некое стручно лице. Ама тоа сме ние.
    @joy1 Незнам зошто ми се обраќаш со таков тон кога само искажав свој став и стојам зад тој став дека треба да се вакцинираат децата. Себично би било од моја страна да јас бидам вакцинирана а да моите деца ги оставам на ветрометина па што ќе им даде господ.
    Второ, реков и погоре, болестите се појавуваат но немаат смртни последици како до пред да се измисли вацина за нив.. На пример, ако измислат вакцина пр за свински грип или N1H1 Тој пак ќе се појавува но последиците за вакцинираните нема да бидат со смртен исход, како што сега жолтицата, сипаниците се тотално безопасни за вакцинираните деца, а недај боже да заболи од нив не вакцинирано дете.
    Незнам од каде жива во крвта на твоето дете, рибата е еден од изворите и затоа колку е добра толку е и штетна, несакам да навлегувам во тоа дали твоите деца се вакцинирани и сл затоа што тоа е премногу чувствителна и лична работа, секој прави онака како што мисли дека треба, но дали би прифатиле да може вашите вакцини да се поништат т.е да се ресетира вашиот организам и да бидете тотално незажтитени од овие болести вие лично? Не ти се обраќам тебе туку воопшто на сите кои сте против.
    Одговорете си сами себе кога би стрепеле да застаете до некој болен да речеме од жолтица, кашлица.....
    Како би се чувствувале тогаш кога би живееле во постојан страв дека и една кашлица може да има фатален крај.

На CameliaMiller, andromedae и <3 pleza4e <3 им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    Воопшто не ти се обратив со висок тон од каде сега тоа?

зошто ви смета секоја дискусија,секое реплицирање?

Вашето е ок туѓото е криво.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.426
    Допаѓања:
    171.862
    освен тие вируси струмке зирни и што друго се внесува и дојди кажи ми

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.445
    Ок тогаш извини ако впечатокот ми е погрешен, знаеш и самата дека бескрајно многу те почитувам и си ми помогнала за одредени работи што бескрајно многу го ценам тоа па затоа ми падна чудно што можеби твоето обраќање беше малку со пооштар тон.
    Инаку да ти се извинам што баш твојот пост го искорстив за цитирање во мојот прв пост иако отпосле видов дека си ти инаку немаше вопшто да го спомнам тоа. Инаку незнам на кого мислиш кога велиш вашето е исправно? Јас имам сопствено мислење и стојам зад тоа и не би сакала да ме ставаш во контекст со никој друг што има исто или слично мислење со мене.

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    Тоа се однесуваше општо за сите теми во кои има за и против ставови.
    Не за тебе

На stefanija70 и Strumka22 им се допаѓа ова.