Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853

Да се самоцитирам и да се дополнам...
    Докторка убедува мајка да ја стави ММР.
    Мајката несака.И се јавуваат и и претат дека ќе биде казнета.
    Мајката доаѓа со куцана ИЗЈАВА дека ако настане нус појава, Здравствениот дом со докторката на чело превземаат одговорност.
    Докторката изненадена и навредена, ја одби Изјавата да ја потпише.

Нели нема нус појави, нели не е опасно, нели се закануваат....што ја спречува да потпише ???
    На тоа дете ако (недај Боже) му се случи нешто несакано, некој треба лечење да плати и да се додели помош од Државата...нели е ЧЛЕН НА ЗАЕДНИЦАТА па и таа колку и РОДИТЕЛОТ треба да превземе одговорнот !!!!

Пак да напоменам за тие што не ме прочитале....јас сум ЗА вакцини, но ме нервираат коментари од типот на Камелија Милер дека нетреба да се остави на родителот да одлучува.

Во Државава НИКОЈ никакво олеснување не дава за тоа дете, за да ми наредува како да го хранам и облекувам па и вакцинирам.

Кога градинките ќе бидат бесплатни, кога Државата ќе ми дава на пример по 10 000 денари месечно до 15-та навршена година, кога ќе можам да се возам во автобус бесплатно, кога ќе отидам на лекар и без пари ќе му направат крвна слика....Е ТОГАШ ќе биде Државата пред мене..

На Eli23, mama89, stefanija70 и 8 други им се допаѓа ова.
  2. VIKTORIJA 1

VIKTORIJA 1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    За првото незнаев точно што е работата зашто немаше убаво објаснето,поткрепете со факти сепак тука се убедуваме (разменуваме мислење) за или против вакцини,и ако сега ја знаеш точната причина убаво е да ја споделиш за да се информираме.
    Зза второто е една обична реакција како покачена тт,оток и слично.
    Ти наведе од тогаш само плаче и не јаде,тоа тогаш е пред два дена,пред два месеци или две години.

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Зa првoтo детенце нa двa месеци му јa стaвијa шестoвaлентaтa и oтпaтувaa oдмa зa Америкa пo двa денa пoчнa нaеднaш дa им се oнесвестувa дететo , 3 денa нa испитувaњa вo бoлницa тaмo беше и не знaевa штo е , гo oднесoa нa привaтен и нaпрaвиле пoсебни испитувaњa кoј пoкaжaле декa oргaнизмoт нa дететo пoвеќе не мoже дa пoднесе никaквa вaкцинa или инекцијa , стрoгo и зaбрaнијa.

Зa втoрoтo детенце , сегa е дoбрo , петoвaлентнaтa (втoрaтa) супер јa пoднесе зa рaзлкa oд првaтa шестoвaлентнaтa oдкaкo јa прими тaa , мaјкaтa мaкa измaчи скoрo целa неделa (oвa беше пред 3 месеци) .

Зaтoa кaжaв декa секoе детенце е рaзличнo и рaзличнo реaгирa ,не прoaѓa секoе без реaкцијa .
    Не судaм нa никoј , истo и јaс некoгaш знaм дa се пoдзaмислaм дaли дa прими или не , или штo ќе биде aкo не прими , првoтo синче ги примaше првите вaкцини штo беa еднa пo другa oд кoи ниту еднaш не пoјaви никaквa реaкцијa , a втoрoвo синче истo ги примa вaкцините нo , oвие нoвите и истo не му се пoјaви реaкцијa oд шестoвaлентнaтa нo , oд другите штo дoпрвa следaт видиме кaкo ќе биде .

На VIKTORIJA 1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.080
    Допаѓања:
    268.943
    Јас не ставив пример држава-дете однос, туку дете - народ однос.
    Ја спречува да потпише тоа што она не сноси одговорност ама за баш ништо, како што анестезиологот не сноси одговорност ако не се разбудиш.

Но, пак ќе кажам - во ваков случај, како и во случај на слепо црево, без оглед на ризиците, јас не би дозволила родител да одлучува. Ова е поголема работа.

Гајле ќе ви биде ако, скраја било, ваше дете е болно од карцином и не смее да се вакцинира и неговиот живот зависи од колективниот имунитет. Тие луѓе зависат од нас и нашата совест.

Од една научна страна, а не рекла казала муабет, ќе споделам нешто:

What are the risks from MMR vaccine?
    A vaccine, like any medicine, is capable of causing serious problems, such as severe allergic reactions.

The risk of MMR vaccine causing serious harm, or death, is extremely small.

Getting MMR vaccine is much safer than getting measles, mumps or rubella.

Most people who get MMR vaccine do not have any serious problems with it.

Mild problems
    • Fever (up to 1 person out of 6)
    • Mild rash (about 1 person out of 20)
    • Swelling of glands in the cheeks or neck (about 1 person out of 75)
    If these problems occur, it is usually within 6-14 days after the shot. They occur less often after the second dose.

Moderate problems
    • Seizure (jerking or staring) caused by fever (about 1 out of 3,000 doses)
    • Temporary pain and stiffness in the joints, mostly in teenage or adult women (up to 1 out of 4)
    • Temporary low platelet count, which can cause a bleeding disorder (about 1 out of 30,000 doses)
    Severe problems (very rare)
    • Serious allergic reaction (less than 1 out of a million doses)
    • Several other severe problems have been reported after a child gets MMR vaccine, including:
      • Deafness
      • Long-term seizures, coma, or lowered consciousness
      • Permanent brain damage
    These are so rare that it is hard to tell whether they are caused by the vaccine.

Лаички превод во спојлер:
    Кои се ризиците од ММР вакцината?
    Вакцината, како и секој друг лек, може да предизвика сериозни проблеми, како сериозни алергиски реакции.
    Ризикот ММР вакцината да предизвика сериозна штета или смрт, е екстремно мала.
    Вакцинирањето со оваа вакцина е многу побезбедно него заразувањето со мали сипаници, заушки и рубеола.
    Најголемиот дел до луѓето кои примаат ММР вакцина немаат сериозни проблеми после вакцинирањето.

Благи проблеми
    Температура (кај 1 од 6 луѓе)
    Благ осип (1 од 20 луѓе)
    Оток на жлездите кај образите и вратот (1 од 75 луѓе)
    Ако ваквите проблеми се појават, тоа најчесто се случува помеѓу 6-12 ден од примањето на дозата.

Умерени проблеми
    Напад (тресење или гледање во една точка) предизвикано од висока температура (1 од 3000 дози)
    Привремени болки и вкочанетост во зглобовите, најчесто кај тинејџерки и возрасни жени (кај 1 од 4)
    Привремено намалување на бројот на тромбоцитите во крвта, што може да доведе до крварење (кај околу 1 од 30 000 дози)

Сериозни проблеми
    Сериозна алергиска реакција (кај помалку од 1 доза од милион дози)
    Неколку други сериозни проблеми се пријавени после вакцинирањето на дете со ММР вакцина:
    оглувување
    долгорочни напади, кома или намалена свесност
    трајно оштетување на мозокот

Овие случаеви се толку ретки што е тешко воошто да се каже дека се предизвикани од самата вакцина.

Целиот артикл повелете http://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/mmr.html вреди да се прочита.

5. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Имам само едно прашање до тебе.

Дали имаш дете ??

На Eli23, mama89, stefanija70 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.840
    Како бре анестезиологот не сноси одговорност? Сите медицински лица се одговорни за животот на пациентите. Факт е дека не можеш да спасиш секому живот, ама дека не сноси одговорност, тоа првпат слушам. Јас ако вадам заб некому и му се слоши, не дај Боже полошо стане, чија одговорност е, ако не моја?

Друго - тој еден случај во милион е нечие дете, некому тоа дете му е се на светот, а не статистика напишана на упатство за вакцина ;)

На Eli23, SexiLy, jacqueline.s и 9 други им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Се надевам не сум офф, имам едно прашање во врска со оваа вакцина. Ми се чини имам прочитанод ека треба првен да биде воведена и белка.
    Која е важноста или поврзаноста?

На Pcelka94, galapce и referentka им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429

На galapce, Annath и referentka им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.080
    Допаѓања:
    268.943
    Да, озбилно не го знаеш, или?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.840
    Вирусите од кои се прават вакцините се одгледуваат на јајца, конкретно кокошкини јајца, па затоа треба детето да има пробано белка. Реално, малку ми беше нелогично тоа што, кога имаше епидемија на морбили (еден од вирусите што ги содржи таа вакцина), боцкаа се живо и диво со вакцината, па дури и бебиња помали од годинка, за да ги заштитат, а тие немаат се уште пробано цело јајце.

Од друга страна, се токмам Vaxxed да го гледам, ако го најдам... читав нешто за филмот и за анатемизираниот Вејкфилд - никогаш не бил против вакцините, туку бил ПРОТИВ поливалентни вакцини - значи децата да се вакцинираат со ПОЕДИНЕЧНИ вакцини, а не со вакви „шотови“, да не речам бомби од вируси.

На makedonkamak, galapce, ph.orhideja и 4 други им се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    ајде напиши го овде

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.080
    Допаѓања:
    268.943

Каква врска има тоа со темата?
    Што мислиш да докажеш со тоа?
    Демек на Фемина се ќе разберат, или можеби ќе прочитаат “тежок назив“ па одма, ете, знаев :)
    Been there before.

Последна измена: 15 април 2016
  13. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Јас моето по ,,старо,, го вакцинирав.
    Една по една...
    Досега (чукам во дрво) се е ОК.

На Pcelka94 и Annath им се допаѓа ова.
  14. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Има и тоа голема.
    Кога ќе бидеш родител, ќе видиш самиот што значи таа одговорност.
    Не само теоретски.
    Па ќе те прашам дали тогаш ќе ја употребуваш реченицата ,, не би дозволила родителот да одлучува,,

Не сфаќај како кавга.Ова е дискусија.

На Eli23, mama89, stefanija70 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.080
    Допаѓања:
    268.943
    И кога ќе имам деца ќе ги вакцинирам по ред сите.
    Не зборуваме за мајчинство овде, барем јас не.
    The measles and mumps virus strains are grown on a culture which contains chick embryo cells (see more information about the use of animal cell-lines to grow viruses for vaccines). There is not enough egg protein in the MMR vaccine to cause allergic reactions, so children with severe egg allergies can safely receive the MMR.

Линк: https://www.ovg.ox.ac.uk/mmr-vaccine

The measles and mumps virus strains are grown on a culture which contains chick embryo cells (see more information about the use of animal cell-lines to grow viruses for vaccines). There is not enough egg protein in the MMR vaccine to cause allergic reactions, so children with severe egg allergies can safely receive the MMR.

Линк:
    Да, не сноси. Си потпишуваш пемпеле.

Ако извадиш заб и него од страв срце го стрефи, ќе одговараш?

Болд - еден во милион е помалку од 100 000 во милион кои потенцијално можат да умрат од овие болести.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.840
    И тие по „старо“ треба да бидат поединечни, значи посебно дифтерија, посебно тетанус, посебно пертусис, а не ди-те-пер во едно, како и ммр - посебно морбили, посебно рубеола, посебно паротит (заушки). Дури и се зачудив кога го прочитав тоа, бидејќи мислев дека Вејкфилд е стриктно против вакцинација, ама очигледно, не е против имунизацијата колку што е против составот и поливалентноста на вакцините.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Ние овде не сме стручни лица, ама имаме едно заедничко - сите сме мајки.
    И верувај ми/ни....многу пречи кога некој сака да ти наметнува нешто врз твоето чедо а има сознанија дека тоа нешто неубаво влијае на развојот на детето.
    Впрочем, еве јас нема веќе да пишувам и да зборам, ама има овде мајки кои можат да ти одговорат со факти.

На Eli23, mama89, stefanija70 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.080
    Допаѓања:
    268.943
    Референтка јас не се обратив на мајките, и не дискутирав мајчинство.
    Од научен аспект, од медицински, и од општествен аспект е потребно да се вакцинираат децата.

Ова прашање е општествено, а не строго родителско.

На ♡BuBaLe♡, galapce и referentka им се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Возможно ли е и во пракса ова, да се даваат одделно?
    Конкретно за кај мене да не имаш сознанија?

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    ne ja odbegnuvaj temata
    ti napisi go sostavot a ostanatoto ostavi i im go na tie sto citaat

ima vrska i te kako
    koga mnogumina bi go znaele sosatvot i kolicinata na ziva i aluminium nikogas nema da pristapat mozebi kon vakcinata
    poveketo roditeli vakciniraat na slepo,poima nemaat ni sto im se stava vo organizamot na decata ni protiv sto vakciniraat

На Eli23, stefanija70, Tajnaotrovna и 5 други им се допаѓа ова.