1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

758 глас(а)
    76,3%
  2. Против

236 глас(а)
    23,7%
  1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.901
    Не верувам. Секаде се исфрлени единечните, се применуваат исклучиво поливалентни вакцини. Така им е поевтино, и повеќе им се исплаќа на фармацевтските компании.

На Eli23, galapce, Esmeralda-MD и 2 други им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.768
    Планирам да ја одложувам една год. детево да опркне, па ќе видам како ќе реагира педијатарот и какви коментари ќе добијам.

На fairy88 и Annath им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.785
    Допаѓања:
    274.502
    Не одбегнувам. И одлично знам што има.
    Ама нема фармација да дискутирам со некој кој не се разбира во истото - не мислам на тебе, ти веројатно од мака и си морала да научиш фармација.
    Ама со следбеници на Велков и неа сличните, не сакам.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.901
    Во дискусијава не гледам следбеници на Велков. Ајде, дај, стави го составот на вакцината тука, те молам. Бидејќи тврдиш дека го знаеш.

На stefanija70, Tajnaotrovna, bittersweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    А Велкова која е уставри ?

6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.785
    Допаѓања:
    274.502
    Each dose of the vaccine is calculated to contain sorbitol (14.5 mg),sodium phosphate, sucrose (1.9 mg), sodium chloride, hydrolyzedgelatin (14.5 mg), recombinant human albumin (≤0.3 mg), fetal bovine serum (<1 ppm), other buffer and media ingredients and approximately 25 mcg of neomycin.

Да разглабаме фармација е целта, или?

Линк https://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/m/mmr_ii/mmr_ii_pi.pdf

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.901
    Знаеш што е проблемот? Тие т.н "other buffer and media ingredients", тие се проблемот. Зошто не ги наведат кои се?
    Не да разглабаме фармација, туку да видиме што се може да ги предизвика тие несакани ефекти - жива и алуминиум меѓу другото, кои сигурна сум, спаѓаат во тие состојки што не се наведни со име.

На stefanija70, joy1, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Тиомерсалот односно живата како конзерванс долго време веќе не се користи во вакцините.

Недоверба во системот е.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.785
    Допаѓања:
    274.502
    Орхидеја ти одговори.
    Едноставно, една студија непоткрепена со ништо, ја создаде оваа недоверба, ама џабе ќе ти објаснувам.
    Од работите кои секојдневно се консумираат, од антибиотици, до витамини, има нус појави, а некои и фатални, па сепак ги конумирате.

Вакцините се жртви на сами себе. Не сте родени во време каде што умирање од туберколоза била нормална работа.

Башка, повели:
    Measles, mumps, and rubella (MMR) vaccines do not and never did contain thimerosal. Varicella (chickenpox), inactivated polio (IPV), and pneumococcal conjugate vaccines have also never contained thimerosal.
    Influenza (flu) vaccines are currently available in both thimerosal-containing (for multi-dose vaccine vials) and thimerosal-free versions.
    http://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/thimerosal/

На ph.orhideja и galapce им се допаѓа ова.
  10. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Сите исто го пишувате,само што во напишаното на Камелиа нема страв можеби баш од причина околу мајчинството.
    А да и оспориме упатеност немаме право.
    Во право е и за она дека одлуката за нашето дете има право општестворо да реаѓира иако е и за мене не прифатливо.

Страхуваме Камелиа и за антибиотик и за забар па и за пороѓај,верувај.

Последна измена: 15 април 2016
    На ♡BuBaLe♡ и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  11. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Знаете што,сите тргнуваме од аспект на родители.
    Стравот е огромен.Одговорност никој не понесува.Имаме недоверба кон целиот систем .Јас сега да треба да вакцинирам дете,ќе се замислам.Ќе си го тргнам и знаењето и дипломата на страна и ќе мислам како мајка.
    Излезе тоа дека тешките метали,алуминиум и жива се причинители на несаканите ефекти,но ништо научно не се докажа.Тие не се употребуваат повеќе многу години наназад,затоа што нема доволно податоци за да се докаже нивната безбедност.
    Јас скоро сите што ги познавам ги вакцинирале своите деца и се здрави,прави и нормални.
    Но исто познавам и мајка која е убедена дека дека нејзиното дете има аутизам,токму од вакцината.Нејзе ништо не можам да и објаснам,таа си го носи товарот и живее со тоа секој ден.

На Eli23, Tajnaotrovna, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.785
    Допаѓања:
    274.502
    Страхувам и јас Галапче, каков напад на паника имав на забар пред некој месец, докторот од памет го извадив :) Посебно ти, знаејќи ја твојата приказна имаш право на страв.
    Но, здравјето е такво - се е на коцка. Од инфекција на заб може да се умре, да бидеме искрени, ама па сто пати ни се расипал заб и не сме умреле.

На ♡BuBaLe♡ и galapce им се допаѓа ова.
  13. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    2.716
    Spored tvojov stav deka ne predizvikuvaat autizam, izdleda onie od svetska zdrastvena organizacija sto samite objavija deka vakcinite mozat da predizvikaat autizam ocigledno vrska nemaat a?
    Abe aj zivti se!!
    Da bese jedina nus tt site so pesna ke vakciniraa deca, nikoj nemase da kreva galama okolu toa prasanje, arno ama ne ke da e taka bas.

На mama89 и stefanija70 им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.419
    Допаѓања:
    108.213
    Јас сум децидно ПРОТИВ вакцините. Зошто? Зошто пред 4ипол години имавме совршено здрава дадичка која ја вакциниравме со МРП, да така се вика не ММР, морбили, рубеола и паротит, во народот е позната само како ммр. Е таа наша дадичка магично престана да јаде, престана да се смее, престана да ги кажува тие некои зборчиња карактеристични за нејзината возраст, а претходно беше супер здраво, весело дете со апетит и знаеше да каже што сака, која е мама, кој е тато... Но наеднаш прекина. На 2ипол години и дијагностицираа Аутистични промени, забавен развој и купишта други придружни дијагнози, а најголемиот шок пристигна на 4 ипол години, имунолошко заболување, Јувенилен дерматит, болест малку позната кај нас, во регистер заведени 5 души од кои ниедно дете и последниот случај во 2001. Шок и страв. Нашата дадичка прекина да оди, прекина да се смее, стана раздразлива и после првичната терапија отече во главата многу. 3 месеци во болница, кортикостероиди и цитостатици беа лекот за неа, имуноглобулини кои се тешки за возрасен а камоли за дете. Додека докторите расправаа во канцеларија за нејзината состојба тета прислушкуваше на врата, еминентен доктор, директор на една детска клиника беше дециден, ова е реакција на вакцина, детето не смее никогаш повеќе да биде во контакт со вакцини, најмалку една година не смее да се дружи со вакцинирани деца и мора да биде во строга изолација бар 6 месеци. Бујрум кажете ми кој ја штити од тогаш мојата внука, кој прв крена рака да рече погрешивме, детето е оштетено од вакцина, напротив креваа раменици и не испратија во странство на дијагностика бидејќи во Скопје никој не потврди, да детето ви е со ретка болест. Тука тета пресече, братучедите на нашата дадичка нема да бидат вакцинирани. Денес година дена потоа дада е здраво дете кое почнува полека да зборува и можеби не во септември ама следната година ќе оди во школо, но никогаш неѓа да ги заборавиме тие 6 месеци на детска клиника, никогаш да не се повторат. Бујрум кажете ми мене и на моето семејството дека вакцините се безбедни.

И не, нема да ве убедувам да не вакцинирате, ваше дете ваше право, но едно само знајте, ништо не е како што изгледа. Би ве замолила само едно, ако детето ви појави дерматит, осип, алергија и слично, немојте да избрзувате, почекајте да се исчисти па боцкајте. Никогаш не боцкајте без к. с. и ако се сомневате дека детето ви е со намален имунитет, ако на тој намален имунитет вие внесете нов вирус кој дополнително ќе го намали имунитетот ќе направите куршлуз. Што се однесува до онаа озлогласена МРП вакцина, почекајте детето да опркне, нека прооди, нека прозбори, нека зајакне убаво па потоа вакцинирате, нема никаква врска со тоа дека мора да се прими на 13м, мора да се прими до 3ипол години, ако веќе одлучите, а друго нема врска. Ете тоа имам само да ве посоветувам.

Што се однесува до мојата одлука, покрај искуството на моето семејство од ден на ден станувам убедена дека одлуката ми е правилна и поради очајните подвизи на државата да не натера да вакцинираме. Дали знаете дека нашите деца им се само начин да наполнат каса, со казни од 300 евра, како тато да прошол на црвено, одозгора ако ја платиме во рок од 1 месец ни ја намалуваат на пола, уште фали книшка со поени да ни дадат и да ни штиклираат квадратчиња. Жално. Толку вредат нашите деца, колку казна за поминување на црвено. Сакам само едно, потпис од одговорните дека после мрп нема да стравувам од дијабет, аутистични промени или имунолошки заболувања, дека после полио нема да стравувам од епи напади, дека моето дете ќе биде заштитено од сите тие болести против кои ќе го боцкам, ама и дека нема да ми навлече нови со кои уште потешко ќе се сносам. Не, моето семејство нема деца за раздавање на детска клиника и затоа нема да дозволам да бидеме лабораториски глувчиња.

Од друга страна со среќа на сите кои вакцинираат и нека нашиот пример не ви биде причина да не вакцинирате, напротив, пред да донесете одлука убаво истражете, не на Точка, Кајгана и слични места, истражете на релевантни научни сајтови, но не занемарувајте ги и овие искуства. Последно искуство имате во новиот број на Портрет, прочитајте за малото 4 годишно детенце со дијабет тип 1 кој го добил 7 дена по примање на мрп вакцината. И да, со пемпеле од доктор.

На Eli23, kalinaka, SexiLy и 14 други им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.974
    Допаѓања:
    327.485
    Знаете што?Темава бара мн за истражување,опширна е.Овде некои го даваат својот став од искуство за жал лошо,други од знаење трети од нет,четврти од памет...
    Каде лежи вистинста никој не знае.
    Зошто почнаа прочистени вакцини да се дистрибуираат?Зошто се повеќе одат до Солун и од таму ги набавуваат?Зошто се 'укина' користење на живата во вакцините?Претпоставувам бидејки нус појавите биле поголеми од очекуваното?
    Зошто не се задолжителни насекаде?
    Зошто Америка има фонд за деца кои останале здравствено осакатени од вакцината?Значи тој фонд не е формиран на слепо.Формиран е со причина нели?

Факт е дека болестите не се искоренети.Вакцината е демек да се ублажат симтомите при тбц,заушки,морбили.Ама епидемии и понатаму има.
    Тоа заканување упатено кон родителите мене ми се чини е само за да се полни нечииј буџет и џеб.Не верувам дека на било кој министер му е толку мн гајле за вашето здравје.

Дали кога се вакцинарате ви велат да не идете по 12 часот?Пошто ако дојдете мн касно ке си добиете изветреана вакцина.
    Ви бараат ли на сите апсолутно крвна слика?Не нели?Доагам до тој заклучок по се овде прочитано.Ве имаат ли прашано дали детето можеби е алергично на некоја компонента од вакцината?И тоа не
    Значи на сестрите таму им е битно да ве боцнат за ништо друго не ве информираат .

ИСКРЕНО и јас до пред една год и пол мн раб незнаев и не истражував.Се додека не влегов во пеколен период со керка ми.Детали одамна пишував на друга тема и несакам повторно овде.

На Eli23, referentka, galapce и 11 други им се допаѓа ова.
  16. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Јас па не познавам ни еден доктор кој ги вакцинира децата а познавам многу.

Пресметан ризик со мое дете, ако некому му е статистика мене ми е се на светот и не дозволувам некој да си игра руски рулет со нивното здравје.

Епа ај ако не кога ќе родиме сите да ги оставаме децата во домови некој друг да се грижи за нив бидејќи ние родителите не сме доволно интелегентни да носиме одлуки за здравјето на сопствените деца.

Јеховини сведоци не дозволуваат трансфузија на крв, секое медицинско лице ја почитува таа одлука, дали за дете или возрасен, не смеат да одат против нивното религиозно верување макар тоа го чинело пациентот живот.

Исто е со вакцините, јас како родител ќе одлучувам за своето дете што треба а што не треба, не може државата, општеството или било кој друг да ми наметнува ништо.

На Eli23, referentka, galapce и 10 други им се допаѓа ова.
  17. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.362
    За.
    Свесна сум дека кај одредени дечиња има нус ефекти ама тоа може од што било да се случи буквално.
    Бенефициите од вакцините се каде каде поголеми.
    И ова е мое мислење не ми вадете очи. Ако некој не сака да си ги вакцинира децата нека не си ги вакцинира. Ама после кога ќе се вратат некои глупи прастари болести, некои непотребни епидемии ете не знам.
    А има некои вакцини што и јас сум одбила да ги примам како онаа за HPV. Оти беше нова и на нас ја тестираа до негде и имаше мнооооогу девојчиња со страшни нус ефекти. Така да не сите вакцини ама оние како мали што ни ги клаваат сум за.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.419
    Допаѓања:
    108.213
    Да не ги заборавиме амишите кои не вакцинираат а во нивната заедница нема ниедно дете аутистично. Битер не го знаев твојот став за вакцините, мило ми е што те читам на оваа тема, сепак доаѓаш од семејство на медицинари.

На Eli23, bittersweet, galapce и 6 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.785
    Допаѓања:
    274.502
    Точно, не може.
    А јас мислам дека треба. Како што е задолжително образованието на пример.
    Од каде информацијава, посебно кога тие луѓе воопшто не ни одат на лекар?
    Онака, од што они си кажуваат дека нема, или?

Сподели ми, те молам, кај тоа СЗО признала таква работа.

20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.785
    Допаѓања:
    274.502
    Нашиот лош, неписмен и незаинтересиран персонал е една приказна.
    Се знае кога едно дете не смее да прими некоја вакцина.