sto ke pravime so 5 mes bebe bolno od rubeola? Nisto, 3 dena i op kako novo so dozivoten imunitet. Rubeolata e mnogu lesna infektivna bolest koja pravi problemi samo ako ja dobie bremena. A ako ja prelezi kako bebe odlicno, ako e zensko nema da se sekira za bremenost. Zauskite se malku poproblematicni, ama i tie vo najlos slucaj ke pominat za 2 nedeli. I posle si na raat cel zivot. Od TBC nisto zivo ne te stiti, osven imunitet i higiena. Po oficijalnite statistiki najgolem del od zabolenite vo poslednite godini se vakcinirani. Zal mi e sto ova ke go napisam, pogotovo sto na poveketo temi se soglasuvam so Camelia, ama se duri nemas dete vo race ke debatiras so muabeti od tipot deka roditelot ne moze da idlucuva, opstestvena odgovornost, ke mavtas so napisi koi tebe ti odgovaraat i koi po tebe se edinstveno relevantni i bla bla bla...
Немав намера да коментирам но фискусијава малце забега. Темава не е УБЕДИ МЕ за или против вакцините, туку искажи си го својот став. ФАКТ е дека е значително поголема бројката на вакцинирани деца без последици, но ФАКТ е дека и таа мала бројка на деца кои имале негативна реакција на вакцините, за нивните мајки е најголема и вакцините им стануваат смртен непријател, затоа што повредиле нешто најмило и највредно за нив, нивното дете. Лично јас го вакцинирав син ми. Не живеам во Мк, овде има над 200 различни култури, луѓе од места кои ни на карта неможам да ги најдам и сите се носители на различни болести, вируси, па затоа одлучив да го вакцинирам синчето, а и мм кој што е медицинско лице во консултација со колеги дојде до заклучок дека е подобро да ги прими вакцините. Првата вакцина ја прими на 2 месеци, здраво, малце отпркнато бебе, а не уште неизбањато од плодова вода да се шокира со вируси како што прават кај нас. Не потпишувам никакви потврди, одиме докторот го прегледува, го вакцинира и готово. До сега секоја вакцина ја поднесе убаво, со понекогаш минимална температура по една вечер. Точно дека овде не се вакцинира против туберкулоза, но за секое вработување, венчавање, упис во средно/факултет, па дури и земање кредит од банка, мораш да правиш тест за туберкулоза/снимање. На тој начин се контролира. Тетанус кај нас во Мк се вакцинира дури на 18 години (освен ако не е сменето) што малце е доцна, а овде син ми ја прими со 4 месеци и нормално се бара обновување на секои 10 години. Не убедувам никого да вакцинира, како што и несакам мене некој да ме убедува да НЕ вакцинирам (еднаш дури добив коментар дека сум лоша мајка која не мисли добро за своето дете). Не ми пречат невакцинирани деца, знам дека утре син ми ќе се дружи со многу такви дечиња. Секоја мајка најубаво си знае, најбитно децата да ни бидат здрави.
Kamelia твојот став очигледно се бројки извадени од интернет. И мило ми е што си ми колешка тогаш може со отворени карти да зборуваме. Јас сум била сведок при правење на манту тест кај деца кои треба да заминат во Usa.Ги боцкаа или со обична вода или со вакцина со одминат рок.Ни едниот ни другиот начин не се во ред не се релеванти.Ти озбилно сакаш да ме/не убедиш дека не се прават мучки со вакцините,дека се работи по пропис,дека не се користи жива,алуминиум ,отрови,дека епидемијата на рак не е тесно поврзана со масовното вакцинирање на лугето.Оној состав на вакцина што ти овде го пиша е превземан исто од нет и врска си нема со вистината. Првите случаи на леукемија кај деца се појавуваат паралелно со вакцината против дифтерија во Англија и истата таму е набрзо укината. ЕНЦЕФАЛОПАТИЈА доби керка ми.Нема што да ти објаснувам што е тоа .Претпоставувам сама знаеш. На девојчето во Кочани им исплатиа грдна пара и самата држава призна дека е виновна вакцината.На форумот има и други мајки чии деца се оштетени трајно. И ти ке ми спомнуваш некои си 2 или 5 посто.Хахаха Тие 5 посто некој си квази статистичар ги израчунал и како табела ги опнале на страната и ние треба по тоа да се водиме?Мене табела не ми треба .Јас се водам по реални доживувања. А статистики и јас правам кога министерството ми бара да кажам колку пациенти сум имала од рак колку од тбц,колку спирометрии сум направила итн.И ги правам секогаш од око.Така е со вакцините. Пошто веќе се водиш по статистики кажи ми дали можеш инфорамција да ми ископаш колку болни има годишно од твц во регионот на западна Мак и колку од нив се вакцинирани а колку не
Ако за тебе се нерелевантни СЗО и CDC, што имаме повеќе да разговараме? Не сум медицинско лице (по шести пат на темава...) но од многу зезанции и од око статистики морав сама лек да си барам, од ете, трајно оштетување, од сосема друга, лако чемо работа. А статистики и јас правам, и не, не ги правам од око. Фино за вас што така лесно ви оди. @Moira важи, кога ти прво ќе ми одговориш за сликичката поназад, од ист извор вадиме
@CameliaMiller имаш деца? Ги вакцинираше? Јас не можам да се соочам со ситуација во која го носам детето на вакцина и молам Бога да не биде моето дете дел од таа статистика. Што да кажам? Фала Богу што не е син ми и тогаш ме мава реалноста дека ако не е моето дете, ќе биде некое друго дете, а чие дете, на другарка ми, на кумата, на сестра ми, на братучетка ми? Па и за на joy ќеркичката ме боли, како жена, како мајка сочувствувам, ни малку колку што и е тешко на неа, ама и тоа малку боли. И затоа 6 месеци се мислам дали да го носам да ја прими ммр и еве уште не знам што да правам. Реков до септември не мислам на тоа, после летово ќе размислувам, може ќе бидам попаметна, или не Затоа ме интересира дали ти како родител пропагираш нешто или се сметаш за најпаметна на темава на теоретска основа?
Напишав на почетокот дека работам во болница, но не сум медицинско лице. Што се однесува до состојбата на твојата ќерка, жал ми е, но разбери дека не сакам со тебе тоа да го дискутирам. Од причина што пресубјективен би бил разговорот од твоја страна, и навистина е бесцелна таа дискусија. Те разбирам, но навистина верувај ми не сакам на никаков начин да помислиш дека сакам тебе да те навредам - далеку било - или нешто слично. @irenna Одговорот веќе го имам дадено.
Јас мислам дека докажав колку е CDC искрен и сигурен. Ако тебе тоа не ти е доволно, твој проблем, не мој Не знам искрено за која сликичка ми збориш, ама не ти го разбирам овој реципроцитет на одговори - одговори ми, да ти одговорам? Озбилно? Јас те прашав за чиста логика. Или нема линк и објаснување ''официјално'' за тоа, па сега ќе си играме игри за забавачиња? Дали ти имаш прочитано, ОФИЦИЈАЛНО, на што се однесуваше изразот ''herd immunity'' прв пат поставен како теорија во 1923год, и за што конкретно се однесуваше?
Sekoj si ima pravo.na svoe mislenje ama stvarno ne ste mi.jasni kako moze da da ne si gi vakcinirate decata.Se soglasuvam deka rizik od nus pojavi postoi kako I kaj sekoj lek megutoa mnogu pogolem rizik postoi ako deteto ne ti e vakcinirano a zaboli od zoltica,sipanici itn.Togas moze da ima ishod so fatalen kraj.Toa si e vasa odluka ama jas ne bi mozela mirno da spijam ako ne mi e vakcinirano deteto I da se tresam na sekoja negova kaslica.Jas sum vakcinirana I site sto gi poznavam se vakcinirani I si gi vakciniraat decata I site zivi zdravi pravi.No,kako sto napomenav sekoj si ima pravo na svoe mislenje I sekoj sam.si odlucuva za svoeto dete.A toa deka se pravat biznisi e tocno isto taka I farmacevtskite kompanii zarabotuvaat milijardi od vakcinive I se pravat milijarda biznisi I zavrzlami megutoa denes dali postoi nesto sto ne e za profit???
I ako pocnam da istrazuvam jas na internetov za da se "informiram" ke najdam se I sesto ne samo za vakcinive tuku I za sekoj lek I pisto ke bidam mnogu informirana za nus pojavi I slicno ke mi bide strav I apce za glava da se napijam
@Dollyy се согласувам во се со тебе, освен она за изборот на родителот, тука се сложувам со @CameliaMiller и припадноста на единката кон 'стадото'... А болестиве кои се искоренати и не постојат повеќе - тоа е благодарение на вакцините, а за постоење постојат но повеќето од 'стадото' се имунизирани па нема големи епидемии. А кога веќе имаме право на родителски избор за нашите деца, лично мене нема да ми е сеедно кога моите деца ќе одат во исто училиште со невакцинираните! Жалам и сочувство за примерите кои се наведуваат како последица под "сомнение за нус појава од вакцина", но каде се тие примери да излезат јасно и гласно со име и презиме и каде е тој доктор кој се потпишува одговорно зад тоа тврдење дека е тоа баш од вакцина?!? Баш би сакала ова да биде споделено
Ама јас нема потреба да се ''информирам'' по интернетот, доволно ми е само да ги прочитам лифлетите во вакцините и да размислам дали сакам или не, да го подложам моето дете на сето официјално наведено. Еден сируп за искашлување вика Не е за деца под 2год зошто може да појави алергиска реакција, и 80% од луѓето го избегнуваат оти нели ''читаат упатства и контраиндикации'', а вакви чисти отрови, убаво срочени и презентирани, со уште ''поубави'' нус појави се прифаќаат без прашување и со воодушевување? Знаете ли што се MRC-5 и WI-38? А SV40 вирус? Мислите само живата, алуминиумот и формалдехидот се проблемот во вакцините? И да одговорам на прашањето - НЕ, ич не ми е страв што не вакцинирам. А Вас?
a sto ne tie jasno ovde?Sakas da kazes deka lazam?Da ti slikam izvestajot i da go zalepam ovde ke ti bide dovolno za da veruvas? me znaes ti mene so ime i prezime za da znaes dali ne sum dosega izlezena na tV? au znaci na seta maka sto covek ja ima uste se drznuvate da davate vakvi izjavi
Сочуство за твојата ситуација...можеш ли да напишеш само после која вакцина се случи и какви беа околностите...
Стварно се умирало од жолтица и од сипаници, од кога тоа? А вие експертите за вакцините од кај ви се дипломите?
@joy1 воопшто не се однесува моето мислење на твојот случај, нити на твρдењето на ангел κои ги сρетнав туκа, навистина!! Жал ми е за вашите исκуства, а јас лично не сум сρетнала ни видела ни пρочитала за ваκов случај нити доκтоρ κој отвоρено κажал κоја ваκцината е и κонκρетно што од ваκцината и зошто и дали аκо на еден оρганизам делувало таκа значи деκа κај сите делува таκа? Еве дома имам пρимеρ, човеκот од апче за глава може да има ужасна нус појава а од пеницилин и да умρе па тоа не значи деκа κај сите е таκа. Уште еднаш ти се извинувам јавно!!! Јас стојам зад моите ставови деκа и поκρај потенцијалниот ρизиκ κој постои, повеќе би ρизиκувала аκо не ваκциниρам.
Луѓе, нормално е да се сомневате во се', тука лежи зајакот кој носи промени во општествата. И јас бев ЗА вакцинирање, ќерка ми прими 5 вакцини, и откако почнав да се сомневам, сменив став и мислење, и отворив ново поглавје. Син ми е чист од раѓање, во рок од 4год ставот ми отиде од лево на десно, и сосема е нормално тоа, сметам дека само глупав човек цврсто стои на своите ставови ''без оглед на се' ''. Прочитајте нешто и од ''другата'' страна, видете што зборат тие будали, прочитајте уште 3-4-5 други лудаци, размислете СО СОПСТВЕНА глава дали чадот, кој се повеќе се крева во светот, има оган под себе. Ако после се', се уште сметате дека треба да се вакцинира, тогаш вие сте совесен родител кој испитал се' и донел одлука за која цел живот ќе сте одговорни, и тоа е тоа. Не одете со ''стадото'' безгласно, информирајте се што им ставате на вашите деца!