Пак ќе повторам, нема ништо од заплашувањето со не примање невакцинирани деца во градинка. Не смее, ко што рече Слободка закон наложува дете да оди во школо. Мене тоа најмалце ме плаши искрено.
Во градинка немаат право да инсистираат детето да ги има примено сите вакцини и врз база на тоа да Ви го примат или не. Комотно може да ги тужите за дискриминација.
Нашата воспитувачка во градинка самата кажува дека е против вакцините, малце е неука па кажуваше дека децата добивале секакви бактерии од нив и стално биле болни, ама Ок е, ја разбрав што сака да каже Лично и јас кај ќерка ми приметив дека со секоја примена вакцина имунитетот и е послаб На 100 ума сум што понатаму. Последно примивме Мрп, требаше петовалентна на 18 но ја одлагавме ради болести и уште не сум на ниет да ја прими. Мачна ми е темава, се повеќе се предомислувам кога читам статии од доктори за депопулизација и со сила иницирани леукемии и ракови
Ние не сме до ниге со вакцини. Искрено појма немам која вакцина кога треба да се прими. Последно примивме како бебе. Знам дека требаше МРП. Последно кога прашував ми рекоа дека треба да се ревакцинира но и тоа го забаталив. Од страв.. Е сега сум информирана дека вакцините се петовалентни и дека се побезбедни. Дали е точна информацијава, што мислите?
I jas okolu vakcinive imame dva meseca i treba da primime od novive sestovalentni ili petovalentni no odbiv barem da potporasne sledniot mesec mozebi.Dali imam pravo da se branam nekako bidejki od vakcinacija i patronaznite zvonat da ne povikuvaat.I dali ste primile pokasno so odlozuvanje od novite dali i nekoja druga majka go pravi toa?Smetam deka se nacesto staveni vakcinite i so ogled deka se sega za povece bolesti ima imunitetot da bide lom
За сите оние родители кои се загрижени при упис на прваче, а не ги имаат вакцинирано децата да си бидете без грижи. Малата ја запишав без проблем и тоа со потврда на која стоеше дека ги има примено само 3 вакцини (тогаш не бев упатена па направив грешка) а останатите и ревакцините не. Кисели беа во Сандански,ама битно се што ми беше на ум фино лепо им го сервирав на културен начин. Ме бараа неколку пати телефонски и со писмена покана но не бев во државата тогаш,а воедно и тоа и беше исприка зошто не сме ја вакцинирале. Во Холандија тогаш беше право на избор а не тортура како овде. Само храбро и без паника!
Тоа е само бонус, со тоа го потикнуваат вакцинирањето, ако ги прими детето сите вакцини таа година дава државата бонус од 1000 или 600 долари,не ми текнува, не се однесува тоа на исплатата за децата што ја даваат на секој 2 недели.
Поради муабетиве и прва вакцина која ни следи, морав да се консултирам. Тетка ми која работи над 30 год на вакцинација ја вакцинираше внука и пред месец за дтп. Ми кажа вака - француски вакцини и многу безбедни. Досега никаква реакција немале кај ниедно дете освен темп до 38. и тоа не кај сите. Вика дека со мигрантите, патувањта на брод низ светот ризикот е голем да се донесе некоја болест која сега ја нема. Кажа дека пред 10 или 20 год имале многу повеќе реакции од вакцини, ама сега немаат. Викам па како порано не се жалеа луѓето? Вика, пред 20 год немаше интернет, од кај знаеш дека некое дете од Куманово имало реакција? Сега знаете и како какало детето у друг град. Вика дека чим она ја вакцинирала внука и, докторите исто, дека нема што да се плашам. Плус ми рече, изгуглај како личат разболени деца од болестите за кои се вакцинира, трчајќи ке боцкаш. Ама јас немам желудник за тоа. Иначе работи во град со 98% вакцинирани. Тие 2% според неа се ромите, ама често одат на терен и ги бараат за вакцина, оти кај нив има мнгу повеќе болести и нечистотија.
Ние ја одложивме вакцината, педијатарот матичен ме советуваше да ја вакцинирам, безбедни биле денешниве вакцини. Јас му велам а аутизмот што е во пораст поради ммр, тој ми вика за едно дете да има аутизам мора да го има факорот уште од раѓање, господ да им е на помош на тие родители и децата. И ми рече да ја вакцинирам, подобро за неа тој своите деца ги вакцинирал.
"What is “No Jab, No Pay”? The Social Services Legislation Amendment (No Jab, No Pay) Act 2015 is legislation that was passed in November 2015 and in force from 1 January 2016. This legislation removes parents’ rights to be either religious or conscientious objectors to vaccination for the purposes of certain benefits and rebates. Its intent is that parents who do not follow the Australian Childhood Immunisation Schedule on time will be unable to claim any child-care rebates and that those who are currently eligible for The Family Tax Benefit Supplement Part A (the end-of-year tax refund for low-income families) will lose that too. "
Ve molam kazete mi kako da se "izvadam" od pokana za vakcinacija?Gi primi prvite do 6 meseci spored stariot kalendar, od obicnite, ne od povekevalentnive, i od togas nisto.Ima skoro 19 m, na 13 trebase mmr. Sega dojde pokana i ne sakam poveke da ja nosam.Soveti, iskustva.Fala vi mnogu
Ние примивме само бсж и ништо друго. Имав голема дилема дали да ја вакцинирам или не. Педијатрите советуваат да се вакцинира француски биле вакцините безбедни. На 2 месеци ни стигна покана за вакцина. Ја одложив два пати и толку. На крај им кажав дека не ја вакцинирам и не ми пратија веке ништо. 4 ипол месеци сме и немаме ставено ни една дтп а не ни планирам веке. За упис во градинка, школо ке видиме како ке биде кога ке дојде време ке се бориме.
A kako gi odlozi? Otide i usno im kaza za pokasno, odnese potvrda od lekar deka e bolno i sl, potpisa izjava?
Прво го пратив мм да им каже усно и почнале нешто да го убедуваат за вакцинирање и вториот пат јас отидов и им побарав состав за вакцините ми даваат некој лист печатен што може било кој да го испечати и ништо не пишуваше. И им кажав мое дете мое право мој избор дали ке го вакцинирам и толку. П.С А еднаш им кажав дека е болна и стварно беше без потврда без ништо.
Ke probame prvo taka, sakam do beskraj da odlozuvam pod bilo kakvi izgovori. Rabotata e sto ne sekade pominuvaat istite izgovori. Ke vidime nie kako ke pomineme. Uf, mi se unisti petokov koga ja vidov pokanata u sandace...