Па кажи неколку пати дека е болно и сл. и мислам веке нема да пратат покана. А ти сакаш да ги одложуваш само или воопшто да не ги ставаш?
Sakam da gi odlozam i na kraj da ne gi stavam, toa mi e poentata, bidejki kako rascitav po site forumi i grupi potesko proagaat onie roditeli sto odat formalno da podnesuvaat izjavi itn.otkolku onie sto odlozuvaat i odlozuvaat po bilo koj osnov.
За ваквини ниту имам дилема ниту сум имала. Особено со новиве. До сега супер поминавме со сите, дадов и Симфлорикс вакцина по препорака на педијатар. Единствена вакцина која не би ја дала е против ХПВ, ама среќа првово машко е, за девојче ако имам ќе му ја мислам. Дилема не постои зашто толку години се бореле да стигне стапката на мали сипаници или полио или ТБЦ на минимум и сега одиме против наука со невакцинирање. Тоа е мој став, не мора никој да се согласи ама кога ќе прими вакцина ми олеснува на душава и уверена сум дека правам добро за бебуш. За градинка и за школо нема пречки ако не е вакциниран, зашто одлуката се донесе дека сите сме еднакви пред устав и закон кој вели дека е задолжително образованието во РМ до 18 години така што не се секирајте за тој дел вие што не вакцинирате. Заедно ќе ни учат децата без проблеми
Сега од дома пишувам, па можам да ти одговорам. Токму поради имунитетот на стадото, шансите едно невакцинирано дете да се разболе не се многу големи. Но шансите пак, ако денес сите престанеме со вакцини, следната генерација повторно да се разболе, јасно е дека се многу поголеми. Во однос на ефикасноста, една слика, има и доста објаснето текстуално, али гледам овде слабо читаат.
herd immunity vazi samo za human exclusive virusi. zatoa samo variola vera e iskoreneta,drugive virusi vakciniraj i 102%, pak nema da imas herd immunity. vekje ima dokazana outbreak na sipanici,kade prv i vtor bran na zarazeni bile celosno vakcinirani licnosti,tolku od zastitata na nevakciniranite radi vakciniranite http://www.sciencemag.org/news/2014/04/measles-outbreak-traced-fully-vaccinated-patient-first-time okolu slikickata, korelacija wannabe kauzacija.taka ne igrame eve propper studija kakva sto nema za niedna od 'bezbednite' vakcini... http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)62630-6/abstract spored tebe kolku e efikasna ovaa vakcina za rota virusot? vo nevakciniranite, 3.35% dobile seriozni problemi, 76/2267*100 kaj vakciniranite,1.56% dobile poseriozni problemi, 71/4532*100 ova e: 50% efikasna vakcina, namaluvanje za 1.8% ili nesto treto?
Во конкретниот случај и студија, успешноста е таа (50%), ама посериозните проблеми не се добиени како резултат на вакцинирањето, туку на самиот вирус, што никако не ја прави вакцината небезбедна. Друго ми боде во очи што истражувањево ти е спроведено врз индиски новороденчиња, а Индија некако и не ми е земја репер за генерално здравје. Во однос на Америте и нивните истражувања (искрено немам време од истиот извор да барам, на прв поглед имаше студии/артикли) викаат вака: Achievements in Public Health, 1900-1999 Impact of Vaccines Universally Recommended for Children -- United States, 1990-1998 Со конкретно овие податоци, поконцизно Табела 2 И да не заборавам, зборуваме за стапка на смртност, а не стапка на заболеност. Доста е различно.
Денес ми стигна да одам во вакцинација и да потпишам дека одбивам имунизација. Бевте ли вие да потпишете? Незнам да одам или не...
Незначи дека ако твоето е вакцинирано дека не е носител на вирус. Моето Е ВАКЦИНИРАНО. Ама знам дека постои Закон за дискриминација и дека според него несмее да се врши поделба.
Sin mi zaradi zdrastveni pricini ne smee da primi nekoj od vakcinite i toa znaci deka treba da go diskriminiraat zaradi tvoeto dete i da go otpisat od gradinka?
Невакцинираните деца не се никаков вектор на опасни зарази, напротив, тие може полесно да се заразат од вашите вакцинирани деца. За илустрација, во моето поблиско опкружување се родија 10тина деца во исто време со син ми, во рок од месец дена, од тие 10тина само син ми и уште едно се невакцинирани, имаат фала богу одлично здравје и кожата им е чиста ко солза, останатите се со бактерии, инфекции и антибиотици, што на кожата, што на очињата, што во дишните патишта... Хммм....
Навистина се случува ова кај нас во Мк? Бидејќи ако постои било каква поврзаност меѓу вакцините и таквата состојба кај децата тогаш треба најсериозно да се испита составот на вакцините. Тоа е страшно! Бидејќи овде кај што сум сите деца што ги знам се вакцинирани и здрави, прави без последици, што само укажува на тоа кој знае што им ставаат на децата во Мк. Страшно!
Луѓе навистина не знам што да правам по прашање за вакцина.Син ми до сега ги прими сите вакцини но последната кога требаше да ја прими не бевме во Мк.Сега немало да отварат нови дури во Септември но тогаш ние пак нема да сме овде.Прашањето ми е:Дали има врска што вакцините овде се петвалентни но во Герм.се шествалентни и треба таму да ја прими. Не ми се воопшто јасни тие работи,не знам што да правам,дали да го вакцинирам?
Ќе си прашаш во диспанзерот која вакцина му следува според возраста и според тоа што има примано претходно, би требало точно да ви кажат, па со тоа ќе одиш во Германија и ќе му ја стават, ако не ја стават тука. Наводно исти се и тука и таму.
Благодарам многу.Ме збунуваше тоа петвалентни и шествалентни,мислев има многу разлика. Син ми треба да ја прими таа вакцина на 14год.што ја добиваат.Ќе си прашам кај матичната најубаво
Леле, ај размислете пред да треснете нешто. Ова “фактиве” потврдени ли ти се? Дека од вакцините се добиваат бактерии, инфекции, нечисто лице итн... Оти ако е така, еве ќерка ми е вакцинирана па нема ниту бактерии, ниту имаше нечисто лице и очиња и сл. Аман! Мислам, во ред е да се брани став, ама барем со колку толку потврдени информации, а не вака речено-недоречено. Сериозна тема е ова, не чаршиски муабет.
Мене ми кажуваш сериозна тема? Имам прочитано факти за вакциниве колку што сум тешка. Не реков никаде нечисто лице, бектерии од вакцини и такви глупости. Ако знаеш на кој начин функционираат вакцините ќе знаеш што мислам. Јас само си го кажувам мојот став, иако во мојата фамилија имам оштетено дете од вакцина не убедувам никого.
Ај препрочитај си го постот. Ти ги направи вакцинираните деца дека се полни со бактерии, инфекции и антибиотици. Без никакво покритие го истресе ставов од ракав. Туку така. Затоа и те прашав имаш ли потврда за ова? Ако не, тогаш е чаршиски муабет. Размислете бре пред да пишете нешто! Има и родители како мене кои што не се ни ваму ни таму. Со “експертскиве” ставови само не збунувате. И едните и другите. Или пишувајте издржани постови или ич не пишувајте.