Читав статија од Бил Гејтс дека сите вакцини кои се отпадни во САД се препраќаат во сиромашните земји за да се направи елиминација на популација преку нив. Јас здравје, моето дете планирам да го вакцинирам ван Македонија. Нека е само се во ред. Имам сретнато неколку луѓе во животот кои ми тврдат дека дечињата им биле здрави, прави пред вакцинацијата, и дека подоцна се развиваат како последица тие болести. Значи не знам што е вистина, али веќе кога можам надвор и имам како ќе го вакцинирам надвор од Мк. Тоа е мое мислење, а што е вистина навистина врска немам. Мада мислам дека кај има чад, има и оган. Не може од никаде муабети напразно да се вадат. Стоп за коментари од стил „ ти ваква, ти таква“. Ова е лично мое мислење, никој не мора да се сложи со него.
Ми треба совет за вакцинирање. Првата шествалентна малиот ја прими на 5 месеци ( поради жолтица и настинка потоа). Сега е скоро 9. Ми се јавуваат за втората шествалентна, а исто и од бсж нема белег. Е сега да ја примел таа, па по 45 дена третата и пред година бсж. Нели е многу за краток период? Немам шанса да одлагам сега, а се плашам многу.
Крaтoк е периoдoт, aмa oдлукaтa е твoјa. БСГ дo гoдинкa се примa без тестирaње, директнo бoцкaaт, a пoсле година се прaви Мaнту прoбa. Сo пoливaлентните немaм искуствo, aмa мнoгу вируси ми се тoa некaкo.
Licno mnogu mi e. Ama ako go poglednes kalendatot na imunizacija ke vidis deka taka gi stavaat na kratok rok.
@Annath да, за да сме избегнеле тестирање. Јас мислев овие да ги прими подоцна, ама не можело така. Со првата ми крена температура, се плашам сега на жешково а и многу вируси има.
Мислaм декa мoже дa се oдлoжи, нели имa плaнoви дa се пoмести целиoт кaлендaр. Нa oвa тoплo ни јaс не би вaкцинирaлa, oд септември мoжеби. А зoштo дa не мoже дa се oдлoжи? Јaс кoлку штo знaм, нa жешкoвo не ни бoцкaaт вo пoвеќетo диспaнзери.
Извините за оф-топикот За жал, постои- http://www.telegraf.mk/ns-newsartic...-od-filozofski-ucat-za-medicinski-sestri.nspx па мисли му ја нареден пат кога ќе одиш на лекар... Иако статијата е постара, ништо не е сменето, другарка моја оваа пролет се запиша. Критериумот за полагање е смешен- доволно е малку нешто од нешто да читнеш и те пуштаат без проблем.
Јас гугл не користам за да се информирам, а гугл сам не пишува статии, јас читам статии од доктори низ светот кои потпишуваат со две раце дека ваквините предизвикуваат крах на организмот. Гугл е само колектор. Исто реагирав и јас, пола град е запишан на ваков курс, зборам за мојот роден град. Хаос! Постоел во склоп на Работнички универзотет, мајка ми ја убедува сестра ми да се запише. Инаку мајка ми работи во амбулантата во мојот град и сигурно од таму и е информацијата. Тие родители кои ги познавам имаат пемпеле од невроолози од земјава и странство, ама нажалост никаде не им се признава штетата. Аутизмот е најмало зло, има и такви со епилептични напади, дијабет, аутоимуни болести... Сите до еден имаат пемпеле од доктори во државава и странство. Кого ќе тужиш? Тие што не сакаат да превземат одговорност? Ма дај. Еднаш веќе кажав, во млето опкружување има 10 деца родени во рок од 1 месец, од тие 10 деца само моето и на една пријателка се здрави право деца, останатите 8 сите до едно се со антибиотици лд старт, продолжена жолтица, атопичен дерматит, алергии и опструкции за само 3 месеци старост. Не ова не е од вакцината, туку од намалениот имунитет. И да, јас никого не убедувам, секој со свој ум, јас син ми не го вакцинирам, а и во болница ме подржаа за понатамошната одлука додека по раѓање не го вакцинираа бидејќи се водеше за прематурче и се роди прилично мал. Мислам и од министерство за здравство има препорака да не се вакцинира во лето.
Многу сме ги задоцниле и до одреден месец требало да се примат шествалентните (Дитепер). Се сомневам во ова искрено, знам и подоцна што примиле. Од ко ја прими таа, три пати беше настинат со кашлица и хемоглобин опадна и се. Можеби не е поврзано, не знам и јас повеќе што да мислам. Овде се многу упорни и со покани и со јавувања.
Немам коментар. Тогаш зошто е медицинскиот факултет за сестри?Средното училиште? Изгледа едните се будали, другите се паметни.
Хаха ај сеа да не си играме играчки. Тоа што образованието во Македонија е дно дна, не значи дека со читање артикли на гугл знаете повеќе од прави лекари и научници. Ама знаете како викаат: најлошо е полуписмен човек.
Секаде во светот постои преквалификација, а може да се биде и парамедик со тоа. Во Франција, една од земјите со најразвиен здравствен систем, може да се стане парамедик без разлика што си бил претходно. Ти треба само диплома од средно. За медицински сестри не сум сигурна дали има таква програма. Само знам дека програмата за парамедици е многу тешка и не може секој да ја помине. За ова со работнички, едноставно немам коментар. Не е чудно што има преквалификација, чудно е што е ко на заебанција кај нас работата. И додека сум оф топик, што е тоа пемпеле бе?
A ti nam ni svetis za da znaes kakvo iskustvo imame so vakcinite ili kakvo so obrazovanie?? Edna lab ke vi gi zgresi rezultatite pa kategoricno odbivate veke tamu da pravite krvna slika. Vakcina da vi napravi prob ke vidam dali ke se udirate vo gradi ko sega sto pravite.Najloso e koga covek na covek ne mu veruva
Повторн исто, правиш???? Што ги доведуваш во заблуда членкиве? Како,прво и основнооооооо МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И БОЛНИЧАРКА НЕ Е ИСТО. Си ги измешала поимите, убаво си стои дека за обична болничарка треба курс , а замедицинска сестра треба ссредно образование. Не ми се верува како по паметот ти одат овде форумкиве, ццццц. Провери прво нешто па сподели.
Medicinska sestra e tri godishen smer na medicinksi fakultet. isto ko logoped, radioloshki teh. , fizioterapevt. bolnichar moze i so kurs da si. ama tolku se razbirame..
Ако е курс за болничарки,тогаш е во ред.Во Германија има курс за болничарки од 3-4 месеци зависно со кој интензитет се учи.Шарка нема,повеќе за болничарка е практичниот дел...нега на болен. За сестра треба 3 години школо и во Македонија и во Германија.