Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    5.361
    Добри сме со вакцината засега немаме температура му ставам антипиреа лепенки на 6 часа па ќе видиме натаму како ќе сме. Со грчевите ги имаме уште се надевам барем до 3 месеци да ги снема оти многу се измачивме. Со лесно и на вас.

2. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    800
    Каква е таа лепенка ќе ми објасниш малку појќе ? Да земам кога ќе ставаме

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    5.361
    Ќе си земеш од аптека антипиреа лепенка и кога ќе одите на вакцина ќе му ја ставиш на местото на убод превентивно го лади и ја сменувам на 6 часа јас.

На fs-fs-fs му/ѝ се допаѓа ова.
  4. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    А да не ја утнавте темата. Насловот ептен јасен.

На iloveyou29 и *Ѕвездичка* им се допаѓа ова.
  5. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797

Еве го на нов линк. Топла препорака за сите, да видите како се кријат научни откритија за поврзаноста на MMR и аутизмот. Па после боцкајте.
    Очајноста и опасноста се дознаваат пред и после дадена вакцина. Вие бирате

На ALISA0000, jacqueline.s, Moira и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Majki me interesira nesto baagi sum isplasena za dtp polio vakcinata,ne znam zosto a prvata super ja pominavme jas pocnav na 3m i ke i gi davam na rastojanie 3-6-9 meseci, na red e vtorata i epten sum uprpana ama epten,prasanjevo mi e sledno- dali navistina polesno se pominuva so procistenive vakcini sega od koga gi nabavija za razlika od pred nekolku godini, dali reakciite se poublazeni, nemozam oo forumive da najdam ponovi komentari od koga se doneseni procistenite vakcini a se iznacitav losi reakcii od visoka tt i koza mi se ezi i sakam koja znae da mi odgovori samo toa od sigurni izvori konecno dali polesno ke pominat nasite deca? Thanks

Последна измена: 30 септември 2016
  7. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.456
  8. annii

annii Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.338
    Допаѓања:
    5.884
    Дали кај едно дете ќе се појави аутизам, шизофренија или друга состојба, главна улога ја имаат гените. Тие се факторот за појава, односно манифестирање на истата.
    Се враќаме на почеток, на тема оплодување.

Во НУБ има литература со која би го заменила видеово кое е патем од непознат автор.

На Mari*, referentka и green.eyes им се допаѓа ова.
  9. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198

10. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Neznam dali go pogledna videoto no dokolku da ke videse deka vo dosta slucai ne e do genite. Zdravi deca sto proodele i zboruvale posle Mmr za nekolku dena dobivaat autizam. Kolku i da si laik jasno e deka e nesto povrzano. I tie sto odlucile da gi vakciniraat svoite deca i tie sto nema da gi vakciniraat ne mozat da bidat 100% sigurni deka go napravile pravilniot izbor. Veruvam deka sekoj roditel na razlicen nacin se educira i donesuva odluka koja sto smeta e najdobra. No da se veruva deka vakcinite se tolku bezbedni....

На AngelOfArh и joy1 им се допаѓа ова.
  11. annii

annii Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.338
    Допаѓања:
    5.884
    @verba, не одам ,,со глава во ѕид" дека мора да се вакцинираат и крај! Друга ми е поентата. На интернет секој е доктор. Доколку ви пристапам со теза За, а притоа сум баш како што кажа лаик, ама користам стручни термини, објаснувам, аргументирано и сл., верувам ќе ви дадам мала доза сомнеж. Без разлика за тоа што не ми го знаете идентитетот, најмалку струката.

Не би сакала да ширам ,,кампања", ама се трудам да ви посочам да се информирате барем од научни истражувања. Лесна е манипулацијата со ваквите состојби, бидејќи имаат широк спектар на можни предизвикувачи.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.421
    @annii ,fala bogu i ti nam ne ni ja znaes strukata za da pretpostavis zosto sme protiv.Nitu pak naseto iskustvo so vakcinie.

Ti mozebi si lekar a jas naucnik,laborant i taka do nedogled

Sekoj ovde sto e protiv e laik,glupav,skoluvan preku net

Sekoj sto e Za e obrazovan,vo pravo e i znae se

:^)

На yarre и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  13. annii

annii Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.338
    Допаѓања:
    5.884
    @joy1 во ниту еден момент, не цитирав или пак се спротиставив на родител што не сака да го вакцинира своето дете. Се спротиставувам на разни видеа што се споделуваат и квази статии зад кои не стои никаков автор. Значи има разлика. Почитувам туѓа одлука, мислење, го почитувам и тоа што родителите се не во дилеми, туку трилеми, но во науката и праксата има нешто друго кое што се нарекува научен труд/истражување. Најмалку сметам дека тебе треба да ти објаснувам, бидејќи си доволно упатена во тоа.

Ова веќе е поинаку од она што го кажав. Ќе почекате ли да напишам статија во која ќе се произнесам со аргументи и сл, било да е за или против вакцини? Битно тоа ќе биде мое излагање на темата, со мои искуства и се`. Муабетот ми е дека и таа статија/видео/краткометражен филм, можеби ќе ве натера да размислите, го промените мислењето или пак се согласите со мене. А, може во приватен живот јас сум адвокат и освен за Амоксиклав немам стапнато во амбуланта, ама што дека? :)
    Дали сега ме сфаќаш кој ми е ставот за поставување видеа и статии од рандом луѓе кои имаат прочитано статија во весник за вакцини?

14. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
  15. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Еден многу непристрасен документарец кој длабоко задира во двете видувања за вакцините.
    Германски лекари и научници и нивните ставови. Со англиски титлови.

Man Made Epidemic

@annii

Дали кај едно дете ќе се појави аутизам, шизофренија или друга состојба, главна улога ја имаат гените. Тие се факторот за појава, односно манифестирање на истата.

Премногу често, медицината кога не знае ( или не сака да се дознае ) го употребува токму оправдувањето дека детето има генетски предиспозиции. Некои деца имаат генетски предиспозиции, но тоа упатува на една друга насока а тоа дали вакцините се "one size fits all" со оглед дека се тригер.
    Но да се сокриваат научни сознанија, е нешто сосема неетично и нечовечно.
    Токму тоа ГО ПРАВЕЛЕ, и тоа токму оние на кои ние треба да им веруваме.

Дали сега ме сфаќаш кој ми е ставот за поставување видеа и статии од рандом луѓе кои имаат прочитано статија во весник за вакцини?

Јас моите ставови ги темелам на сознанија и паралели. И повторно од лекари и научници. За жал некои од нив се притиснати до фармаколошката фела, па нивните ставови доаѓаат и тешко и блокирано. Некогаш цели сајтови се буткаат ако се изнесе некоја информација различна од стереотипот. Неретки се оние кои завршуваат во провалија.
    Но пандорината кутија за вакцините е отворена, и се повеќе се дознава и за онаа другата страна, која нештата и не се баш такви какви што ни се пласираат.

Твојот став за vaxxed од погоре ќе биде издржан само ако го погледенеш, и по твој избор дадеш она што си го видела а не се сложуваш. Вака е нафрлање на коментар кој нема никаква врска со филмот, кој го задрма целиот фармаколошки естаблишмент.
    Ете ако сакаш, погледни го и Man Made Epidemic.

Внимавај, ние можеби сме и молери, и електричари. Но ставовите против се темелат на се поголем број на лекари кои јавно проговоруваат за идиотштините и опасностите на вакцините.

Последна измена: 22 октомври 2016
    На stefanija70, verba и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  16. LilNann

LilNann Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2016
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    140
    Син ми и ќерка ми примаа вакцини. Золва ми стави вакцина на син и после која детето покажа знаци на аутизам, значи беше здраво и право, и преоди и почна да збори. Го вакцинираа и почнаа знаците. Докторите ја убедуваа дека е родено такво, потоа и велеа дека најверојатно е до гените, но мајката си го знае детето подобро од сите доктори. Сега кога ќе се роди син ми, нема жива сила што би ме натерала да му ставам вакцина, можеби се ќе биде во ред ако прими вакцини, но што ако нештата тргнат во несакан правец?

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  17. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Јас сум лаик. Немам никакво обеазование од медицината. Освен некои бабини лекови за настинка за се друго одамна лекар.
    Околу вакцинат ммр го имам следниов став:
    ако некое дете се разболи одаутизам после вакцина, можеби и стварно има генетски предиспозиции па вакцоната само предвреме ги покажува резултатите. Но ако е тоа така, зашто тогаш не се најде начин да не се вакцинираат тие деца. Кпј би знаел кога ќе се појават знаците. Ако на 50 години, тогаш имам многу добра причина да не ја ставам нели?
    Моето е сега 6 месеци, и следна вакцина ни е ммр. Искрено, многу ми е страв.

18. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.456
  19. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Do sega skoro 5 god ima sinko i gi mame primeno site vakcini,gospod da ne cuva neznam so da kazam ,a vo odnos na autizam velat deka toa e vrodeno samo dodeka e malo deteto nemozi toa da se zabelezi ,neli bebe kako bebe placi i nisto drugo no kako rasti autizmot doaga do izraz,toa e moe mislenje ,na kraj kraeva sekoj neka pravi za svoeto dete onaka kako misli deka e ok.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Па тоа и јас викам, не може иста вакцина различно да делува, сигурно има нешто. Ама тоа нешто сите го кријат. Ако постои и најмал ризик зашто да се ризикува нели. Може никогаш нема да се разболи од сипаници па цел живот че си го помине како нормална личност. Проблемпт е во вирусот кој хо оштетува мозокпт.
    Не знам, со првото сите вакцини редовно ги примавме без никаков страв, за второво баш ми е шубе

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.