Ќе може некој родител кој не го вакцинира детето да каже кои се казните од државата? За градинка/школо колку што разбрав има право да се школува и да не е вакцинирано. Но што е со други работи? Слушнав казна од 500 евра, прекинување на некој надоместок од социјално ако не се достави доказ дека детето ги примило вакцините? Ме интересира со што се се соочуваат родителите на невакцинираните деца?
Sabajlevo slusav na tv doktorka koja kazuvase deka roditelite koi ne gi vakcinirale decata bile nesovesni ili taka nesto.Zenata ubeduvashe deka vakcinite se vo red.I jas so prvoto dete gi staviv site vakcini ,a sega so maloto po se sto citam neznam bogami sto da pravam.Kaznata neznam kolku e i ja ima.
@PurplePeacock ако ти дозволува времето, разлистај ги постовите на @yarre на темава. Мој личен впечаток е дека тој е најзапознаен со оваа тематика. Има доста корисна информација и дел од одговорите на твоите прашања. А, претпоставувам може да му се обратиш и во лп. Има и еден блог: zdravjenaiglanevleguva.com. Мислам дека постои и ФБ група со исто или слично име. Верувам дека и таму ќе добиеш валидна информација.
Јас сум за вакцини, мислам дека се имам произнесено веќе. Ама она што мене ме иритира е распоредот по кој се даваат тие. Не сакам кога чувствувам некој притисок и наметнување кога ќе го однесам детето за вакцина. Како например, во моментов. МРП се прима на година дена, малата ми има 17 месеци, од самиот почеток бидејќи ги чекавме поливалентните распоредот ни се има изместено, значи со сите вакцини одевме покасно. И еве ми стигнува покана веќе втор пат по ред да ја носам малата на вакцина. Јас имав намера да ја однесам секако, ама нема да ме чуди ако им текне да ми пишат казна оти не им се одазивам на покани ( не знам колку фора имам, уште една покана ли?) А не ја носам од разумни причини, беше болна, па да се убаво опорави, да и се дигне имунитетот, лошо време е полно со вируси насекаде итн. По се изгледа ќе мора да одам лично да им се нацртам таму и да им кажам да не ми праќаат веќе покани ќе ја донесам јас кога сакам и кога мислам дека треба.
Па мислам дека морбилуте се тие пто го оштетуваат мозокот, и тоа всушност прави проблем при вакцинирање и предизвикува аутизам. Не дека вакцината есамо за морбили. Како што кажав, немам медицинско обеазованиепа ова е само мое мислење. Инаку беше во контекст на последици доколку се прими мрп вакцината. Или можност за заразување доколку не се прими, а детето го носи ризикот од активиеање на аутизам.
околу вакциниве и јас сум збунка ги примивме тие пет/шествалентнит таа на годинка ммр не ја примивме,сакам малку да почекам, е сега има некоја и на година ипол што се прима??? ако има и таа сме ја пропуштиле,никако да појдам кај што ги примаме и да прашам,а инаку ќе си ги примаме,на пролет,лето
Mene me buni razlikata vo rasporedot pomegu razlicni zemji. Ovde kaj sto ziveeme, DTP e na 3, 5 i 12 meseci. MMR e na 18 meseci, sin mi ja primi na nepolni 2 godini. Sledna vakcinacija e duri na 5 godini. Licno jas smetam deka 12 meseci za MMR vakcina e premnogu rano.
ЈАс многу маки истеглав со вакцините,после секоја вакцина имавме висока температура која не се симнуваше,лежевме по десет дена во болница,плус алергии на се и сешто,додека се свестив од што и како произлегува проблемот,зошто во болница одговорот беше кога сте доаѓале е фатил вирус,или некој од дома е ,здраво право дете носам на вакцина вечерта сме на педијатрија.Престанав да вакцинирам и детето малце по малце си го предокарав,сега нема алергија на ништо како што имавме на се и сешто дали ке допре или ќе го јаде,значи за други не можам да зборам ама за моето од искуство може да и кажам дека не му поднесува телото и крај.Моите и сите околу мене се со убедување дека треба да го вакцинирам,како јас сум била вакцинирана па ништо не ми било,ама никој и ништо не може да ме разубеди во тоа .
Навистина тешко е. Ако така реагира гледај ако не друго да ги одложуваш кплку можеш повеќе. Од толку трка по профит се занемарија дури и децата, па се дозволува секакви вакцини во употреба. Не е проблемпт во имунизацијата, туку во квалитетот на вакцините.
Vo bolnica mu stavija samo bsz i za hepatitis b, ne me ni prasaa pred toa dali sakam da go vakciniram i mu gi stavile, so narednive sto da pravam stvarno ne znam imame 3 meseca i vreme ke e veke da odlucam ama premnogu mi e strav jas sum za Ne, ama mm e toj sto nastojuva da go vakcinirame
Ме интересира, дали има некој со аутизам во светов што не примил ММР, и ме интересира, што е пострашно, морбили, рубеола и пертусис или ризик од аутизам?
@Cka , veruvam deka sekoj bi odgovoril vo soglasnost so ubeduvanjata Ako e za vakcini, ke ti kaze deka rubeola, morbili i pertusis se postrasni, ako e protiv ke kaze deka rizikot od autizam e postrasen Sigurno ima nevakcinirano dete sto zabolelo od autizam, pokraj tolku golem broj autisticni deca sto gi ima vo denesno vreme Kako i da e, odlukata e mnogu teska, se bira megu dve zla, e sega koe e pomalo......sekoj so svoite ubeduvanja i razmisluvanja.
Тие до шест месеци се сега нови и наводно безбедни вакцини, ние се вакциниравме и добро поминавме на сите три дози. Дали ќе го вакцинираш мора сама да одлучиш, сепак за твое дете се работи. @Cka и мене ме мачат некоу прашања околу мрп. Ама читајќу и следејќи околу разбрав или никој ништо не испитал (што е малку веројатно) или од некоја причина резултатите од испитувањето не се поделени со јавноста.
@Cka, toa sakav i jas da kazam Pred da donesam odluka za vakcinacija MMR i jas barav dosta na internet, ne najdov nekoja studija, najdov samo razni statii i pod toa kako komentari pisani iskustva od roditeli cii deca se nevakcinirani i dijagnosticirani so autizam. Relevantnosta na site studii i istrazuvanja (i na tie za i na tie protiv vakcini) e skroz druga diskusija.
Морбили , заушки и рубеола. Пертусисот оди со ДТП Скај , милсам дека законот го имаат изменето, т.е. можеш ММР да ја одложуваш до полни 3 години без да ти стават казна.
Благодарам за инфото. Па тогаш нека праќаат покани колку сакаат. Минатиот пат, исто така после две испратени покани, ми искоментираа дека добро било што сум се појавила Не ги прераспрашав тогаш убаво што мислат со тоа, мада ќе гледам деновиве да одам да ги препрашам околу оваа информација и да ги потсетам патем.