Абе ти оди на покана, кој ги знае. Но со аргумент дека е сменет закон ќе се повикаш. Другарка ми ете детето и е 3 и пол години и до сега не и стигнала ни една покана. Чудно ми е што кај тебе стигаат. Но ти ипак повикај си се на измени.
Јас сум ЗА вакцини. Иако после читање на интернет мислев не треба. Кога дојде ќерка ми 2 и пол месеци да прима вакцини гледав една емисија со Др. Сајковски. Човекот кажа поопасни се телефоните и зрачењето отколку вакцините. Никој не гарантира дека зрачењето не предизвикува аутизам. Така ја вакцинирав ќерка ми од рота вирус, пнеумококи и 6то валентна на само 2 и пол месеци и поминавме без тт фала Богу. На три и пол имавме рота вирус и 6то валентна, а на 4 и пол 6то валентна и пнеумококи. Потоа на 13 ММР и менингитис. На 12 год има ХПВ вакцина за женски.Во Германија не се задолжителни али имунизацијата е 90% застапена. Само кај нас и Србија вакцините се отров. Србите се најпаметни со таа т.н докторка Слаѓана Велков(што едвај завршила факс или повеќе мислам нема завршено факс). Која зборува за здрава исхрана а самата е полна. Али секој си решава за своето дете.
Здраво феминки Јас имам 14 месечно бебе досега ги примивме сите вакцини по ред нарената ревакцинација е негде во април, Но ние треба во фебруари 20171 да се преселуваме во Шпанија даки знае некоја или да ми каже каде да се информирам за редоследот на вакцини таму или совет како да се снајдам во ситуацијава?
Jas do sega redovno vakciniram fala na gospod se bilo vo red ,no sega sekoj so svojot stav,slusam deka od ne vakciniranje se vratile nekoj bolesto koj bile nekogas iskoreneti nekoj pak od vakcina imale posledici zatoa samo gospod neka ni gi cuva decata bidejki neznam vejke sto e ispravno
Се мислев дали да пишам затоа што многу мразам докажување по форуми....ама неможев . Несакам да те навредам но незнам кои документарци и дали воопшто си гледала документарци за вакцините или само онака си читнала нешто на српски и македонски па си заклучила дека само кај нас и во Србија се лоши. Најдобрите и најдобро подготвени документарци и информации со бивши работници во фабрики за вакцини,имунолози и педијатри се на англиски јазик. А за Слаѓана Велков знам дека има диплома,раскажуваше кај Јанко во јади бурек како било и што било,и зошто повеке не е докторка ,сама си има дадено одказ.Се согласувам со тебе и докторот во врска со зрачењето на мобилните,но неможам да го поврзам со вакциниве. Инаку не е само температурата нус појавата од вакцините.Но секој си одлучува за своето дете,и треба да има секој право да бира.Немислам никој да разубедувам,само сакав да потенцирам дека воопшто не е така дека само кај нас и во Србија е ова против вакцините.Баш напротив во другите земји е уште позастапено и докторите многу по отворено зборуваат за вистината за вакцините.И многу ме интересира да ми објасни некој како веке изумрен вирус воскреснува и се појавува денес поради не вакцинации.Од каде се појавува ако е мртов и не постои,благодарение на вакцините.Да се потсетиме дека во вакцините има заслабнет вирус мегу другото.Поздрав.
Ме чуди ставот кога се вика, јас вакцинирав, па фала богу се е во ред. Дали тоа го покажува размслувањето за можните поседици од вакцините, па фала богу, во мојот руски рулет, куршумот кај моето дете не опалил ? Тука се можни повеќе сценарија: 1. Моментална последица од вакцина, која е од визуелно минлив карактер ( плач,згоелмена температура, конвулзии, кои можат да направат и други трајни последици, потоа промена на однесување и сл. ) 2. Трајна веднаш видлива последица - неретко автоимуни заболувања, од кои некои и се запишани во самиот подлисток на некои од вакцините. 3. Трајна веднаш невидлива последица. Исто како погоре, само проблемите се појавуваат после одреден временски период, за кој фармацевтските куќи немаат истражување, ( Или имаат ама не е за во јавност ) Тука исто фали и кумулативна студија за последици од реакција на сите дадени вакцинии. Исто ил ја нема ил чмае некаде. ( Погледни наназад како се лажира студија за аутизам имаш линк до филмот Vaxxed ) СЕКОЈА вакцина предизвикува последица, кај некои деца повеќе и побрзо, кај некои помалку и покасно. Нема вакцина без негативни последици. „Сум слушнала“ дека болестите се вратиле поради невакцинирање ? Тука нема сум слушнала или не. Или имаш информација или ја немаш. Јас на пример знам точно дека токму вакцините се потенцијален тригер за повторни враќања на болести, за кои што ете се вакцинира. Еден од примерите е полиото, кое го нема, а се враќа полиото кое е од вакцините ( значи не дивиот тип кој што не постои ). Она што на секој родител му треба ( ако сака ) е да се информира околу целата сосотојба. Она, основното, да посака. Јас барем досега немам сретнато родител кој седнал и проучил, и одлучил да даде вакцина ( или да продолжи да дава ако почнал ) после една вакво проучување. Особено ако некој нивни близок е медицинско лице, кое сакало да објасни нешто повеќе од стандардниот медицински стереотип за вакцините научен на факултет во 2 цели часа,
Нормално како и од секој лек што постојат контраиндикаци така и од вакцината затоа викаме фала на господ бидејки ништо не е сигурно па ни вакцината
Bebus mi e 4 ipol meseci skoro, go nemam vakcinirano seuste, vo bolnica bez moe odobrenie mu stavija za bsz i hepatitis b. Vo golema nedoumica sum, ne sakam da vakcniram ama me pritiska stravot od bolestive. Maticnava veli vidov kako dete go snema za 15 minuti od morbili ne se budali vakciniraj. Dopolnitelno me zaplasi sto vrabotena na detska klinika veli momentalno vo Skopjevo ima pertusis. Pa tuka se i navodnite kazni od 500 evra. Znam mnogu pati deka e diskutirano ama koga ke dojde na red i tvoeto dete za vakciniranje sakas da cues uste nekoe mislenje..
Не душо не ме навредуваш. Јас кажав мој став . Не сум стручна и немам поима од имунологија. Не гледам антивакцини кампањи на англиски бидејќи англиски знам малку до Б2. Јас не се трудам никого да натерам дали да се или да не се вакцинира.Еве нашите баби и дедовци не се вакцинирани и живееа до 80 години , но имам и баба која почина од рак на дојка во 1998година на 73 год. невакцинирана. Емисиите со Слаѓана Велков скоро сите ги имам гледано.Дури и знам што како било случката со свекрва и. Ама мислам тоа беа лекови што и ги давала не вакцини. И лековите имаат нус појави. Јас никаде во мојот пост не пишав дека мора Вие да си ги вакцинирате вашите деца , само пишав дека си го вакцинирав моето. Како воскреснуваат вирусите не знам. Немам аргументи ниту за ниту против вакцините кажав само дека сум За. На сите деца им посакувам само здравје и да остареат до 80 Дај Боже да се укинат сите вакцини и да не се троват повеќе децата. Поздрав и бакнежи за твоето бебче.
[QUOTE="Ava.84, post: 3163158, member: 107117"о Поздрав и бакнежи за твоето бебче.[/QUOTE] Сеуште немам бебе ама сакам да имам .
Врвни лекари откриваат се за вакцините и имунолошкиот систем Линк: http://healthinfo.mk/index.php/mk/noviteti/204- Вака подобро ?
mnogu naivno gi sfakate vakcinite i im veruvate, nejse eve edna grupa kade mozes da vidis https://www.facebook.com/groups/204234299684425/?fref=ts ne sakam da siram strav i panika ama sto se nemam videno od vakcini skraja da e. Sin mi e veke 2 godini i nema primeno ni edna vakcina.
Uste da imavme pravo na izbor... Visoki kazni, ne smejat da odat vo gradinka, uciliste i sto uste ne... Neznam iskreno kako bi se izborile za pravoto na izbor... Jas ke moram ds go vakciniram, ama sekoja vakcina resena sum da ja docnam po mesec dva minimum. Se nadevam nesto ke pomogne istoto...
А демек в А демек во групава све стручњаци и експерти за вакцини. Или во било која друга ФБ група. Не ме сваќај погрешно, но да се ослонувам на рекла казала муабети од секакви луѓе од ФБ групи, не би ја. И јас не сум скроз поборник за вакцини, во мене будат огромен страв, но ова со ослонување на вакви групи ми е малку смешно.