Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Мене не ми е смешнo зaштo читaм искуствa oд мaјки кoи мнoгу лoшo пoминaле сo вaкцините, мaјки кoи првите децa ги вaкцинирaле a втoрите не. Тoa сигурнo немa дa гo чујaм oд медицинскo лице кoе aкo гo прaшaш зa вaкцини знaе сaмo дa кaже не се секирaј прoчистени се сегa...

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.904
    24 chasa so primanje na vakcina dobiva insulinski dijabetes, sega ima dve godini i se bocka so insulin.
    Epilepticni napadi neposredno po primanje na vakcina, teski.metali se vnesuvaat vo teloto na decata ama koj da kaze site kutat, ziva , aluminium prepolni se vakcinite.
    Vo 2005-2006 imase smrten slucaj na novorodence vo bt po primanje na vakcina, statijata uste ja ima na net moze da se vidi.
    Registrirani se nekolku smrtni slucaevi vo srbija,bih, hrvatska neposredno po primanje na vakcina, go prepisuvaat toa na sindromot na nenadejna smrt na novorodence normalno nikoj ne se osuduva da gi povrze vakcinite so toa. I za ova seuste ima statii na net od provereni.i dokazani mediumi ne se rekla kazala ko sto gi narekovte grupite na fb.
    Autizmot ke go ostavam nastrana za nego poznato ni e veke.
    Moeto dete ne gi primi ni vakcinite vo bolnica znaci nitu edna pa e mnogu pozdravo od negovite vrsnici vakcinirani deca.

На ♡BuBaLe♡, alisijad, anastasijaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.904
  4. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Ova za tuka kaj nas kazuvam, od iskustvo na prijateli. Detenceto baba go cuva doma bidejki ne go primaat vo gradinka, pa koga ke trgne vo uciliste rekoa kazna ke treba izgleda ds platat. Iskustvo licno uste nemam, ma da sekako jas ke moram da go vakciniram. Tuku citav zavcera vo crna gora kazni od 200-2000 evra, imaat evidencija deka 99 decinja se pocnati vo uciliste nevakcinirani.
    Zakoni se tuka mn poinakvi. Pr.detence pred 11 mes vo gradinka ne go primaat, nitu vo privatna, bidejki porodilnoto e edna god. Porano ako sakas so rab da pocnes, moras dadilka da najdes doma da go cuva.

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    @Annath а малото вакцинирано ли е?
    Ќерка ми е 4 години застанавме на ММР, последна што ја прими е на девет месеци Ди-те-пер.
    Сега очекуваме бебе и повторно се актуелизира прашањето околу вакцините.
    @butterflysk однесе изјава во болница?

6. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Se slozivam so tebe @alisijad bratucetka mi od loso iskustvo so prvoto detence, vtoroto go vakcinirase so 3 mes docnenje na sekoja vakcija, pak poradi gradinkata morase. Inaku ne bi go vakcinirala za nisto na svetov. Sega treto ima pa ke vidime sto ke odluci.

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  7. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.904
    се пoтпишaв сaмo декa oдбивaм вaкцини, вo систинa се пoрoдив инaку .

На Mayyya му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.820
    Не. Малку ме притискаат, моите и тетка ми (педијатар е), ама крајната одлука ќе биде моја и на мм. Повеќе моја, оти мм вели дека ќе правиме како ќе кажам јас.

9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.498
    @Annath мислам дека е укината ревакцината, а таа на 6 години е ревакцина на Ммр. Баш го гледав календарот за 2017.
    Во мојот град имам слушнато за 2 случаи на дијабет каде што тврдат дека е после примената ревакцина на 4 години, од познати на децата. Со инсулинска терапија, со се.

Последна измена: 3 февруари 2017
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.820
    Затоа ме фаќа страв, свекрва ми е инсулинозависен дијабетичар. И кај свекор ми има во фамилија, од кај мајка ми беше дедо ми, ама тип 2, без инсулин.
    Не знам која е, ама матичната ми кажа дека ја преместиле на 6 години, откако и кажав дека големиот не ми е вакциниран со ревакцината ДТП на 4 години.

11. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.143
    На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.498
    @Annath Еве ќе го ставам во посебно мислење календарот за 2017, ја нема таа ревакцина.
    Screenshot_20170203-132335.png

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.820
    На 7 години е. Пак ја има, само ете, мислев дека е на 6. Како и да е, тие се вакцините.

14. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    toa e i ona sto mene me plasi, dvete babi imaa dijabetes tip 2.
    Jas sum so visok insulin, gilemijata e za sega vo red, samo prasanje e na vreme koga ke se potrosat rezervite na insulinot i ke se pokaci glikemijata :( mi kazaa deka vakcinata za hepb e povrzana so dijabetesot.

15. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    А што сега БЦГ не се прима во болница? Само хепатитис Б?
    Не сум знаела. Уствари ми текнува дека имаше нешто, ама ете не ми влегло во глава.
    И витамин К на кој начин го даваат во болница, и сеуште не ми е јасно зошто никаде не се евидентира и никој не кажува дека на бебе му се дава?

16. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    vo avgust se porodiv mu stavija i hepb i bcg vo bolnica , a vitamin K isto kako inekcija go stavaat, vo pedijatriskata kniska sto mi ja dadoa zavedeno e ( sistina se porodiv)

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.498
    @Annath не, баш го побарав и од претходната година, и таа на 7 ја има како посебна, само за дифтерија, тетанус и детска парализа. Оваа од 4 години со голема кашлица ја нема. kalendar-imunizacija1.png

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.820
    Се прима, само мислам дека тие што се под 3кг родилна не примаат никаква вакцина, не ме земај за збор, нека каже некој што е поупатен. Ама џабе е, не штити од ТБЦ. Самите доктори го кажуваат тоа.

@kristina.k исто срање е, небитно кога се прима.

На kristina.k и Mayyya им се допаѓа ова.
  19. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Pod 2500 ako se ne primaat nikakva vakcina vo rodiliste, moevo 2700 se rodi i mu gi stavija.

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.498
    @Annath знам, само муабетот ми беше до годинава биле две ревакцини, а сега една само на 7 години. Само не знам со какво известување ја укинаа, се зборуваше дека биле неиспитани бугарски вакцини.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.