Документирано Членката што погоре ја спомнав е правник и инфото за умреното дете е баш од суд Ова за декларацијата јас имам видено со свои очи Пред некоја недела ставив видео од мајка од Србија чие дете останало парализирано после вакцина.Самата она е медицинско лице и јавно говореше за се Има доста примери ..
И тука имаше парализирано дете од вакцина, на суд потврдено и добиена оштета. Дали Кочани или Штип беше не можам да се сетам. Џабе и оштета и се, доживотно уништено дете и семејство. За вакцината на 4 години и порано имав пишано, имаше муабети дека е поради појава на дијабет после неа кај децата.
Лично познавам две мајки што од тоа рекла-казала не ги вакцинираа децата. Мене лично ми го кажаа тоа.
99% од фактите кои тука се постираат се рекла - казала муабети. Јас не говорев за родителите, секој си има свои причини и не навлегувам во истите. Нивно право на избор. Јас се обидувам да донесам правилна одлука и не сакам да ме дефокусираат информациите од типот: на комшиката сестрата чула од овој и сл. Сакам само официјални и потврдени факти. @joy1 А имаш ли информации колкав е процентот на децата со последици?
Кочани 6 милиони им исплатиа Немам моментално затоа што статистички бројот на таквите деца се менува од година на година 2016 со воведување на петтовалентните вакцини смртонста на бебињата се накачила за три пати повеќе. Ова е мислам една од најтешките одлуки...да се вакцинира или не
Ќе ја означам @Joy бидејќи мислам дека е медицинско лице а и знам дека е активна во темава, ако добро сум запаметила има и лично непријатно искуство со вакцините. Јас сум во сивата маса родители што е меѓу и е во страв дали да вакцинира или не.... Тоа што најмногу ме колеба да одлучам дека нема да ја вакцинираме е што до денес од мојата околина на доктори ниту еден лично не ми потврди дека вакцините се повеќе од штетни отколку корисни. А јас сеуште не можам да се одлучам со мирна совест да вакцинирам.
Во светот има мн доктори што јавно говорат против.Кај нас ке поминат уште мн години додека да собере храброст некој и да пукне тиквата.Тоа е мојот впечаток.Затоа што реално гледано ако тебе утре некој те праша Кој лекар ти рече да не вакцинираш ти имаш две опции.Да ќутиш за да го заштитиш но ке испаднеш ти лажга или да го кажеш неговото име и да го оцрниш со што ризикува да изгуби лиценца за работа.А не е будала за туги деца он да губи пари. Македонија впрочем така функционира во мн сфери Неможам убаво да се сетам ама мислам полио беше(или хиб) Америте ја укинаа.Затоа што они гледаат статистики,кои за нас не се релевантни никогаш.Кај нив со секоја измината година се зголемуваше бр на деца со парализа по вакцината.На крај кога тој број спадна од едно дете во милион на едно дете во 100000 решиа да ја укинат.Паметно.Кај нас велат е де де 7-8 деца се паралзирале,...е да де ,ама да е нивното' да видам дали пак така ке викаат.
Многу сме во таа категорија, ни ваму, ни таму. Јас поливалентните со голем страв и неколку месеци задоцнување се одлучив да ги прими. И голем притисок од диспанзер. Со докторката се познаваме и за ММР ме убедува дека е во ред, дека нема вистина во се што се зборува. Многу тешка одлука.
Јaс бев ЗА зa вaкцинaцијa се дo лaни месец февруaри .. А зaштo? Еве зaштo : Спојлер - Првoтo синче гo вaкцинирaв секoј месец или секoј втoр не пaмтaм тoчнo , бидејќи тoгaш беa oние вaкцини сo предхoдниoт редoслед и "рецепт" , нa 13 месеци си јa прими МПР , и ревaкцинa ( тaa штo јa oдлoжијa нa 6 гoд .) нo , дететo гo смени oднесувaњетo , a јaс никaде не читaв сa вaкцини и сoстaви , ниту имaше и кoј дa ми пoдкaже нештo , сaмo идев , вaкцинирaв и Гoспoд злaтен не чувaл oд лoшo , немaше никaквa кoнтрa реaкцијa , aмa пa зaтoa втoеoтo синче oд " мoдерниве" вaкцини , бoжемски прoчистени , јa прими првaтa шестoвaлентнa и 7 денa пoсле вaкцинaтa (ни крaј пaмет дa ми текне декa е oд тoa ) пoчнa кoжaтa дa му стaнивa кaкo дa му е студенo , плункaтa кaкo пенa му се прaвеше и се зaгушувaше oд штo не мoжеше дa јa прoгoлтувa , кaките ужaшснo дречливи зелени му беa , не сaкaше дa цицa редoвнo ни дoхрaнa , Т имaше 37,5 С штo не е стрaшнo , и oтидoвме нa клиникa еднa сестрa ни кaжувa брoнхoмoнијa и дoaѓa aмерикaнец диплoмирaн педијaтaр зa нaјмaли бебенцa и гo слушaше внимaтелнo и се зaврте кoн сестрите кoи се ѕвереa кaкo кoкoшки и им кaжa : - Бебетo имa нештo штo не е брoнхoмoнијa ни пнеумoнијa ни брoнхoт , друг е прoблемoт ! А тие не знaевa штo дa кaжaт и кaј дa ме прaтaт . Oтидoв ЦРП дa прoберaм нa 7 кaт и испaднa вируснa инфекцијa вo крвтa! Чaре!! Ми викa тaa стaрa еднa : - Мaјкa не знaеме штo е седете тукa ќе скедиме и ќе дoзнaеме.... Мислaм Јa прaшaв штo имa нa резултaтите , и сo пoлa устa кaжa : - Вируснa инфекцијa вo крвтa А кoгa и кaжaв декa сaмo пред 7 денa примaше вaкцинa , тaa ме пoгледнa и кaжa декa знaе , прoчитaлa вo книшкaтa и декa пoрaди тaa причинa сaкaле дa не зaдржaт дa следеле зaштo тaкa oд вaкцинaтa реaгирaл ЕПА НЕ !! Мoетo дете не е глувче зa експерименти ! Си гo земaв дететo и мaтичниoт му препишa Цефaклoр пoгoлемa дoзa и прoбиoтик зa дa јa исфрли инфекцијaтa , a дaне збoрaм имунитетoт кaкo му oпaднa зa сaмo некoлку денa едвaј се среди .. Другите вaкцини штo следеa не ги прими , a oд Јaне Сaндaнски имaa хрaбрoст сaмo еднaш дa се јaвaт и веќе не се јaвијa oдкaкo им кaжaв декa ќе гo вaкцинирaм кoгa јaс ќе знaм декa требa , a сегa не требa , и тие сaмo си кaжaa : - Вo ред мaјкa , пријaтнo.. Имa 16 месеци и не ги имa применo другите вaкцини и немa дa ги прими се дoдекa крвнaтa сликa не е идеaлнa , a и зa пoтoa ќе рaзмислaм... Амa не верувaм декa ќе ризикувaм , дo сегa бевме и сo децa кoи имaa сипaници пa не прифaтијa ни еднoтo ни другoтo дете , тaкa дa вaкциниве се сaмo зa прaње пaри и игрaње игрaчки сo деттските живoти! ЕДИТ : Кoгa видoв кoлку сум пишувaлa срaм ме фaти . ИЗВИНЕТЕ ЗА ДOЛГИOТ ПOСТ
Ова е официјално, се води постапка на суд. Самите родители штом тужат значи имаат основа и по завршување на случајот јавно ќе обелоденат, само што оштетата не вреди ништо. @AngelOfArh тие 1000се на име судски трошок, ако родители добиле на суд, па поминале со опомена. @jacqueline.s тие 9000 претпоставувам ги плативте на порамнување. Подобра опција е суд.
nie sme po stariot kalendar za vakcinacija t.e onoj po koj jas sum se vakcinirala i mislam deka e sasvim ok ama pomestuvanje od toj kalendar ne prifajkam onoj po koj denes gi vakciniraat decata mi e totalno neloicen nesvatliv i i ima kombinirani vakcini ne znam kakvi.... toa mi e totalno somnitelno
Немам ум што да правам,мојот ги прими сите до дтп на шест месеци што е ,сега после оваа која следи? Сакам сериозно да размислам ако навистина се факти работиве кои ги кажуватe.Имав чуено за сите случаеви,но мислев и јас дека се рекла казала муабети. Сега пак ни стигна покана за на 9 месеци за систематски и вакцина. Каква е таа вакцина на 9 месеци?
Каков систематски на 9м? Не одите секој месец до година? Мерење, прегледи? Ние одевме секој месец со здрави деца.
Како да не,ништо тука не кажуваат ни педијатар ни од диспензер само пред вакцина висина, тежина крвна слика и преглед. На педијатар го носиме само ако нешто не е во ред и тогаш ме критикува дека сум претерувала за глупости сум го носела.
Јас баш читав од сзо препораки, до годинка се оди секој месец на контрола, после годинка до 3 години на 6м и до 6 години еднаш годишно. Препорачливо е и секој возрасен еднаш годишно да прави такви систематски прегледи. Според мене сосема правилно.
Ниту ние правевме секој месец прегледи. Кај матичниот педијатар ниту еднаш, стално ја прегледувале пред примање вакцина, исто така на 9 месеци ни рекоа само контролен систематски, така и направивме. На педијатар ја носам само ако е болна.