I n ie sekoj mesec na sistematski odime kaj maticnata. Merenje, disi disi i se toa neli, pa za hrana sto da de vovede novo. Porano znaev i na dve nedeli ama sega e pogolem i na mesec. A za vakcina obavezno ks i pregled kaj maticna, plus i vo dispanzer pregled neli pred da go bocnat.
И ние еднаш месечно имаме преглед кај матичната, висина, тежина, го слуша диши диши, ја гледа фонтанелата , совети и тоа. Инаку скоро 9 месеци сме и немаме примено вакцини. Сеуште сум цврста на одлуката да не вакцинирам, детето ми е здраво право фала му на бога, со супер имунитет и сакам така и да остане.
kaj nas ima pedijatar vo dispanzerot za vakciniranje i ne odime na maticen tuku pregleduvaat tuka pred vakcina inaku za sistematski pregledi jas sama po svoja volja si go nosev sekoj mesec do godinka na kontroli kaj maticen, ne e obavezno i ne stigaat pokancinja http://off.net.mk/zhivot-i-zabava/zdravje/dragi-roditeli-nekoj-ve-lazhe nesto povrzano so vakciniranjeto
Тоа е тоа што сакам да го објаснам цело време,ама не сум доволно стручна како дотичнава ниту пак некој друг тука е. Секоја чест за писмото!
Со тие прегледи на вакцинација ништо ама баш ништо неможе докторот да утврди за здравствената состојба на детето. Жими едно грло асално ако прегледа и тоа е се.А покрај грлото во детскиот организам може да оболат уште мн други нешта.
Запрашајте се зошто Америка исплаќа милиони долари оштета на деца оштетени од вакцина... Ама за тоа треба и малку повеќе да го загреете столчето пред пц, не се дознава од нискобуџетен портал.
Исплаќа Америка милион долари за оштетени од вакцина оти незнаат шо да им прават на парите...па измислиле вакцини Глупости... Ако се плашите што ќе биде понатаму не туку само барајте начини како да се оправдате
Има како не,на 10 000 вакцинирани деца еден случај со парализа не им го празни буџетот. Иднината на Македонија -младите ќе ги збрише некоја епидемија од светски размери заради паметувањето ваше.Ќе гори и зеленото покрај сувото. И извини joy1 ќе бидам сурово искрена Нели те читав дека ќеркати закачила некој стомачен вирус за кој што има вакцина па среќа девојчето лесно поминало. Не ти е страв да не некогаш се случи нешто повеќе од тоа НЕДАЈБОЖЕ? Или е битно само да не бидат парализирани и да немаат аутизам? Се извинувам за бруталниот пост. Ако админките го сметаат за претерано,слободно нека го избришат.
Ти ова го сметаш за брутален пост Брутално е она што и се деси на керка ми после примена вакцина.Не ми ставај зборови во уста кои не сакаш да ги прочиташ. Кај нас во мкд нема вакцина за стомачен вирус кој патем се вика рота .За три дена и помина исто како ништо да не било
Не се работи само за аутизам и детска парализа. Не знам дали си свесна дека МОЖЕ да биде вакцинирано и од истото и да заболи и да почине. Вајда немаш слушнато за такво нешто. Јас вакцинирам, сум ЗА вакцина, ама знам мајки кои не вакцинираат поради многу силни факти (алергија на вакцини и сл) и сметам дека се во право. Горе она што го пуштија типкана што вели 3 докторат спрема испаѓа дека врска нема. Вика само така е не е така. Жити се. сама кажуваш дека ИМА случаеви каде што деца починале од вакцина АМА МНОГУ МАЛКУ ТОА СЕ СЛУЧУВАЛО. А што? твоето дете е побитно од моето работава? Стискај палци да не е едно од тие што ќе фатат аутизам или недајбоже ќе го гледаш изладено??? Секоја мајка треба да си одлучи сама за своето дете што таа мисли дека е најдобро. Јас одлучив до ммр ќе примиме што ќе примиме, од ммр на даље не. И тоа не е став зашто ми е страв да чувам дете со аутизам недајбоже, туку затоа што содржината на ммр според мене не треба ни куче да ја прими а не па бебе=дете=човек.
Лек без контраиндикации нема. Операција без ризик нема. Вакцина без можни реакции нема. Во медицината 2+2 не е секогаш 4 Ваши деца-Ваш избор !
Ако медицината отишла толку далеку, што не измислат лек за тие болести? Не е во ред да се зема пример за туѓо дете и да се осудува родителот зошто така постапил, срамота е и греота да помислиме дека родителот го изложува детето на опасност. Заради кои како нас? Во фамилија имам дете со аутизам со 100%одземен говор, има 10години. На 2години зборуваше се. Е сега соберете осум години колку пари се дадени на лекарства, па кажувајте дека фармацијата нема корист. Со дедо во врвот на Лекарска комора и сестра која замина да работи во Канада како лекар, не го вакцинирам своето дете и никој не ме принудува иако они како лекари ете знаат повеќе од мене. Запрашајте се зошто. Затоа што здравството е катастрофа...
@MamacitaBuena како можеш да ја прашуваш такви работи joy1 и да ги коментираш само последниве страни од темава, без да се навратиш назад и да прочиташ што и се има случено како последица од вакцина? Сериозно мислите дека поради портали и интернет статии има страв меѓу нас од вакцините? За еден случај ли сте слушнале во Македонија со лоша реакција? Па колку само во групите на фб има мајки со име и презиме, со слика на личен профил, што споделиле лошо искуство. Или не сакате и не читате такви работи.
Неможам веќе да се објаснувам,досега топла вода ќе измислев. Кристина на јоу1 и се извинив уште пред да напишам за тоа.Таа рече не бил брутален постот ок,а после вреѓа.Нејсе,ја погоди нешто друго. Аugustd ќе има лек и за овие болести можеби за 10-20 години но тогаш ќе има нови други неоткриени и неизлечиви болести.Биди ти научник и во чекор со сите измутирани вируси штом е толку лесно.
Мојата имаше рота вирус, за кој што има вакцина (не знам за кај нас). Помина како и секој нормален стомачен вирус, за 3 дена. Подолго би имала реакција од вакцината, отколку од самиот вирус.
@MamacitaBuena нема ништо брутално во твојот пост, зошто како прво нема вакцина за рота кај нас, а како второ не е само аутизмот лоша последица од вакцините. Баш затоа велам како прашуваш без смисла, а @joy1 имаа проблем од вакцина. (Се извинувам пак што спомнувам).