има и кај нас случај на заболено дете од полио од кочани детето е непокретно и имаат добиено оштета од судот полио вакцината содрже ЖИВ ВИРУС кој се изфрла преку изметот и е заразен доколку дојде во контакт со човек Јас сум родител на дете оштетено од вакцина немој да се правиш многу паметна секој родител нека си одлучува за себе а знам уште преку 10 најблиску до мене оштетени од вакцина кое дијабет коа епи напади кое аутизам кое тешки алергии дерматити и шо ти уште не кој бара причина да се оправдува??? ало оштетени сме од вакцина после тоа не вакцинирам ама габе е и погоди никој не не викнал на вакцинација не се јавиле погоди зошто? Да не ти дојде на главата само
Мене ова ме интересира: Дали и порано бил ризикот од вакцини ист или сега има некои промени во нив, па сега ризикот е поголем? Која е разликата и дали има? Благодарам за кој и да одговори. Далку сум од имање дете/деца ама ова ми е од чиста љубопитност, за сега, во иднина веројатно ќе сакам прво сама да побарам пред било какви одлуки.
Истото ме интересира и мене. Иако сум далеку сум од донесување одлука за вакцинирање и за типот на вакцина, во даден момент и таа одлука ќе треба да ја донесам. Факт е дека во минатото речиси сите деца се вакцинирани. Имам впечаток дека во минатото вакцинацијата не се разгледувала како опција, туку тоа било нешто што било задолжително. И денес е задолжително, но од темава е јасно дека одредени вакцини се избегнуваат. Пример, во моја околина сите се вакцинирани, почнувајќи од мене, брат ми, братучеди, во школо сите деца итн итн. Јас лично а и луѓето околу мене не познаваат личности со аутизам, па сигурно личностите на моја возраст и еве да речеме 10тина години помали од мене, кои имаат аутизам се ретки. Но, за жал, и во темава има мајки кои имаат деца со аутизам ама сум слушнала и други примери од мое опкружување. А исто сум го слушнала и муабетот: кога ќе имаме од добрите - ќе те известиме (кажано од сестра која вакцинира). Морам да признаам дека сум шокирана од целата оваа ситуација.
Девојки ке ве замолам без тензии и навреди. Оф топиците ке бидат избришани. Продолжете со дискусија и изнесување на став, мислење без навреди.
Мене ме интересира дали има аутистични деца кои немаат примено ммр...? Мене само од оваа ми е многу страв. Бевме сега на 2год да прима ревакцина на 5валентна (таа на 18м е, но касневме со причина). Леле едвај ја убедив таа дека не сакам ммр да ја прими сега син ми, ме убедуваше да му ја стави ммр наместо 5валентната, па нареден пат 5валентната. Почна да ми кажува последици, имало епидемија на сипаници, дури и морав да и се потпишам дека не сакам да ја прими сега син ми.
Епидемија ќе се заканува тогаш кога ќе ми наведе некој дека има заболени, а не вака, нема заболени, но се заканува епидемија. @mariz има деца со аутизам од раѓање, но има кои подоцна го стекнуваат како влијание на разни фактори меѓу кои и влијание на штетни метали,супстанци, бидејќи секогаш кај овие деца прават таков тест. Никој од нас не знае какви гени носи.
Porano se primale se vkupno nekoi 5 do 6 vakcini sega se primaat do godinata nekoi 12-13vakcini Seto toa e znaci dupla sto znaci dupla ziva dupla aluminium ,dupla formaldehid,dupla virusi,i se e dupla za edno tolku mlado i krevko stvorenje od 3kg Site tie nasobiranje na otrovi ,virusi,teski metali,pomesano so "cistiot vozduh"," zdrsvata hrana "sto majkata js jade pa go doe bebeto ,seto zracenje ,bombi i otpad sto se frla kaj nas na vojnite poligoni seto toa se svkupno doveduva do toa da imame nezdrava populacja ,mnogu bolesti
Нас на школо се сеќавам кога не вакцинираа. Еден по еден не читаа од дневник докторката ни држаше рака сестрата буцаше. Немаше прегледи мајки сакам нејќам. Сите до еден. Од прво одд натаму. Јас досега за сите ја носев малата. Докторот ми рече ммр да ја ставиме навреме ако оди градинка. Уште се мислам. У фамилија имаме дете аутистично кое нема ниедна вакцина примено. Она до 3 години е .... не знам
А со новите препораки е над три години Се прашувате ли зошто толку мн се поместува старосната граница?
Кај нас после примање на вакцините,патем по години дознавам дека не требале да се примаат,многу работи заминаа надолу.А и кога лежевме во коснозглобна во Охрид,имаше дечиња со оштетувања големи како и на моето секако по примање на вакцина.Зборувам за пред 20 год,кога ние родителите немавме социјални мрежи,ниту информации кои би ѓи добиле,по направените штети се снаоѓавме кој како умее и знае,нас дури ни доктори тоа време не не сакаа многу.Да напоменам дека кај нас оштетувањата настанаа при сам пораѓај-секако од ,,стручен,,извршен,па не суредија,а вакцините не досуредија.Така да сум за избор на родителот,дали ќе вакцинира деца или не,а не принудени поради казни.
Фала на одговорот @ALISA0000 Значи јас сум '96та и сум примала помалку вакцини од брат ми кој е 2005? Уште ова ќе прашам и другото ќе го барам сама кога ќе дојди време, дали мора вакцините да се примат на одредена возраст и дали доколку се одложат ефектот е доволно добар?
Jas ne veuvam vo delotvornosta na vakcinite Inaku vakcinite ne se trajna zastita imaat odreden rok ako voopsto stitat Pr pri primena vakcina ako se izsecis zosto te bockaat pak so tetanus?
Jas sum resena deka deteto ke go vakciniram.Da,citav mn statii za/protiv i ke priznaam strav mi e od site peikazni sto gi peocitav megutoa zdraviot razum a ne stravot mora da preovlada. Razgovarav i so pedijatarot.Pa znaete li sto se slucuva so teloto koga detwnce ke zaboli od sipanicava?! Sto e nadvor,isto e i vnatre isfrlano...i vo mozoceto..Samo vakcinirano dete koe isto taka moze da fati sipanica,polesno ke projede. Vo vrska do tetanus vakcinata,bas prasav sto e poentata koga sepak ima rok na traenje od 10g...Tolku malo detemce(ispod 10g),dur e vo gradinka i sto ako zaboravi da kaze na sto se izgrebalo.E togas vakcinata stiti.Da,porano betadine koristele starite vo takvi slucai.Ama togas od 10 deca ,vo sekoja familija umiralo po nekoe... Ovaa tema okolu vakciniranje moze da se debatira beskonecno mnogu. A ña net ako sakate da najdetw temi za antivakciniranje- ke najdete.Ako sakate da najdete temi za vakciniranje-ke najdete i toa.
Абе тарантула,тука сите знаат повеќе од врвните доктори и не веруваат во здравството ама трчат по болници и аптеки како муви без глави ако треба нешто. Лиценцирани се сите дефинитивно,па остануваат дома си ги лечат децата. И јас сакам така ама нема шо ќе прајш,не сум учена до толку. Или немам толку време за читање и едуцирање на интернет. А некој ќе плати илјадници евра за да стане доктор,шта чеш.
Те читам во повеќе постови, за се паметуваш. Скокни, па кажи оп. Ниедна мајка која не вакцинира не ги напаѓа оние кои вакцинираат, случајот е обратен... Од што се плашите, ете детето ви е вакцинирано? Ако солиш памет, соли со факти, а не да не знаеш како да се изразиш па да мораш некој да чекаш да постира статија. Докторите се доктори со памет и учење, а не со фрлени илјадници евра, ако беше така тешко нас... Мајка си и возрасна личност и така и размислувај. Ако имаш да споделиш ФАКТ, сподели,ако не празни муабети ќе правиме до утре.
Во контекст на твојот муабет имам вистинска приказна во мое семејство... Баба ми била родена 1922 во фамилија од 8 деца. Едно од нив како многу мало починало од тетанус, друго (малку поголемко) од туберкулоза.
Ве гледам и јас тебе и joy1,јас ако паметувам незнам за вас што да кажам.А пишам некаде нешто,одма ко опашки позади мене мора да има реплика. Да не бидам оф топик-да станеш доктор и да кажуваш факти ти треба мноооогу години учење,да си платиш факултет за тие толку години и после тоа радувај се. Се радувам што имаме толку напредна медицина, бескрајно ќе им бидам благодарна на сите доктори затоа што ми го спасија животот. И ми го донесоа на свет моето чедо живо и здраво. А за вакцинирање немам повеќе што да додадам-се кажавте и знаете вие правете си како сте одлучиле мене не ми е воопшто важно.
Читав разни мислења, статии. Ја читав и Др. Слаѓана Велков, но одма кога прочитав на што цели таа знаев дека е sungejzing односно соларна јога(гледање во сонце). Според мене тоа е многу опасна работа затоа што сум читала за еден човек кој почнал со соларната јога и со тешки маки се избавил од неа(подетално ќе пишам во соодветна тема). И нека не ме напаѓаат одма преку цитирање тие што практикуваат соларна јога изнесувајќи мислења дека е безбедна, затоа што мене не можат да ме разубедат. А доколку сакаат да изнесат свое мислење слободно нека го направат тоа. Јас мислам дека треба да се примат вакцините зборам за оние основните што сме ги примиле и ние како помали додека сум против за вакцините кои излегоа подоцна оние против канцер на матка и сл.