Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Добро, фала, ако ми затреба да знам.
    Ме интересира зошто за контакт со шајка ('рѓа) се прима три пати, вакцина и два пати ре-вакцина. Ако знае некој, нека каже.

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Може и два пати сум била на ре-вакцина, па да не се сеќавам :)

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    Sekoj veruva vo toa sto saka. Nema somnevanje deka roditelot zivotot bi go dal za svoeto dete i mu misli samo najdobro. Ama ne i po sekoja cena da se ubeduvaat drugi deka vakcinite se stetni. Ako taka mislime i se plasime, moze vaka ili taka nesto da ne stigne. Koj rece deka autizmot e striktno posledica na vakcina? Za nego treba pred se silna genetska predispozicija. Tocno deka nekoi strucnjaci go povrzuvaat i so vakcina, sovetuvaat da se odlozi, no e toa ne e glavnata pricina - vakcina. Eve na primer i jas bi razmislila, moze i bi odlozila vakcina (mmr), najveke se apelira na polivalentnite. Ako e taka jas gledav emisija so doktor Oz koj kaza deka ako deteto ne e vakcinirano mnogu potesko ke prelezi nekoja bolest, pa duri moze i da ima smrtni posledici. I veruvam deka e mozno, potesko se bori organizmot (moja teorija).Zatoa smireno, koj sto zastapuva toa e negovo. I dvete imaat prednosti i nedostatoci.

4. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    А знаеш дека доктор Оз не ги вакцинира своите деца ?

Ставањето знак на равенство помеѓу вакцинирано дете и невакцинирано е токму она што сите го бараат. Си размислила ли зошто тоа званично не се прави ?
    Дали можеш да ми посочиш една единствена студија на кумулативно дејство на вакцините ? Или еве доволно е да ми дадеш една студија за учинковитоста на вакцината ММР.
    Дали аутизмот е последица на вакцина ?
    За да дојдеш до тој одговор, треба да сакаш да дојдеш. Во мејнстрим медиите ( и нашите препишувачи ) сигурно не. Ниту еден наш лекар нема да ти каже зини да ти кажам. Ама крадешкум своите деца нема да ги однесе на вакцина. А ти - ако сакаш, читај меѓу редови.
    Ако не, вакцинирај, и после секоја вакцина, викај си фала богу се е во ред, неземајќи го моментот дека секоја вакцина може да предизвика рекација и после подолго време.
    За вакцините се дознава пред или после дадена вакцина. Бирај .
    И да, секако треба да е смирено. Да видиш колку се смирени тие што го скокнале зидот на стереотипот. Дури ретки се ваквите како мене кои пишуваат. За нив невакцинирањето е завршена работа и животот продолжен. И нивните деца, имуно неоптеретени, за некое дивно чудо, најредовни во градинка, школо. Антибиотик не ни знаат што е. Дерматрити, инфекции, алеригија на кикирики..... не слушнале.
    Тие нема да се расправаат, нема да ти кажат, зошто неретко неможат да допрат до тебе. А можеби и сакаат, како драга пријателка, роднина...
    Нема предомислен родител кој одлучил да не вакцинира. А предомислени после очајности од вакцина - колку сакаш....
    Ставовите на оние кои не вакцинираат се можеби чудни, неверојатни. Знам како е, јас сум бил како тебе.

E затоа смирено :)

На Arien, *Amethyst*, LilNann и 5 други им се допаѓа ова.
  5. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    I kako toa celi epidemii se sprecile blagodarenie na vakcinite ,ako poentata e,spored tebe,deka vakcinite se stetni i na steta na covekot?

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Епидемиите не се спречиле благодарение на вакцините. Не ни можеле, со оглед дека поединечните вакцини за поединечните болести се појавиле на самиот крај на епидемиите или кога веќе епидемиите ги немало.
    Ако погледнеш наназад на темата, ќе ги најдеш графиконите на x/y зависностите.
    Ако те мрзи, еве пак

http://preventdisease.com/news/10/102510_vaccines_did_not_save_us.shtml

Ако сакаш сликовито, како епидемиите нестанале, а и болестите од минатиот век со подобрување на животните услови, осовременување на санитарно техничките услови за живот и останатите придобивки на осовременување на живеењето, еве едно многу убаво видео од еден англиски професор.

Токму историските пресеци се од особена важност да се види дека вакцините не го спасиле светот. До статистички податоци кои се од званични институции се доаѓа лесно. Ако се сака.

На kalinaka и augustd им се допаѓа ова.
  7. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    So podobruvanje na sanitarii,epidemija ne se leci,samo pomaga da ne se siri.Ako e nekoj prehladen makar,staj go vo sterilno cista sredina,covekot sam nema da se izleci,nego ke mu treba uste nesto dali supa,paracetamol...nesto.
    Vo vrska so linkot,ne go poglednav a i nemam namera bidejki e http.Takvi adresi ne se validni.Neli,ako sakas ke procitas;)

8. Tinnka2

Tinnka2 Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2017
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    49
    Повеќе аргументи постојат ЗА него ПРОТИВ. Нормално дека треба да се вакцинира

9. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Маестрално извртување на работите. Со подобрување на условите на живот болести се превенираат, за што верувам ќе се сложиме. Во времето на големите епидемии, вистинска реткост била чистата вода за пиење, а изметот и канализацијата на отворено патувал по улиците.
    Еден од примерите за нестанување на болестите без никаква вакцинација е на пример чумата. Настанала, масовно убила милиони и нестанала. И зачудо, токму со адвансирање на хигиенско санитарните услови.
    Јас знам повеќе искуства на невакцинирани деца чив имунолошки систем не е нарушен. Неретко тие дечиња се единствени посетители на градинките во време на сезона на грипови. Вистинска реткост е тие деца да воопшто знаат што е антибиотик, протечен нос, температура... И ако некогаш се настинат, проаѓаат без медикаменти...
    А ти, ( ако сакаш ) поврзувај....
    Не гледам причина зошто несакаш да ги видиш графиконите на болестите и воведувањето на вакцинацијата, затоа што линкот бил http ? Што треба да биде ?
    За тие што сакаат сами да се ограничуваат, тука немам можност на употреба на инка. На дадениот линк, се линкови дадени до официјална историска статистика, од официјални медицински субјекти. По јасно, ( за кој што сака нели да види ) - здравје.

Од историјата можат многу работи да се научат. И од туѓите грешки.

На Arien, ALISA0000, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.390
    Допаѓања:
    103.195
    Разликата е што во ЗА најчесто имунитетот не штити до крај, а во ПРОТИВ се случуваат и смртни последици, и тоа неретки.

На Arien и joy1 им се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Примерот дека болен човек прехладен нема сам да се излечи и мора помош ти е не основан и скроз не точен. Другото не го коментирам.

На *Amethyst* и joy1 им се допаѓа ова.
  12. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Мене навистина не ми е јасно, сте се одлучиле вакцинирајте, не барајте оправдание од оние кои не вакцинираат зошто тоа го прават.
    Не дај Боже некој од нас да влезе во таа статистика 1 на 1000.
    Препукувања до бескрај.
    Сакате вакцинирајте, сакате не, одлуката е ваша.
    Оштетен родител нема корист од споделување на вистината, ама поради душебрижници некои ќе молчат, зошто ќе речете водат кампања против вакцините.
    Варичелата е тотално безопасна, ама се изработи и таква вакцина. Што е следно?
    Ако слепо верувате на вашиот педијатар, нека ви потпише дека на ваше дете ништо нема да му се случи од вакцина.

На Arien, *Amethyst*, irenna и 3 други им се допаѓа ова.
  13. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Aма augustd тотално те разбирам зошто ти и сите оштетени мајки посебно не вакцинирате.И во ред е тоа,се плашите сте настрадале.
    Само што никој не бара оправдание и вас никој неможе да ве предомисли во одлуката.
    Напротив,вие сеете преголем страв дали основан или не,и со тоа и те како ја менувате одлуката на родителите.Животна одлука по која нема назад.
    А факт е дека вакцината нема кај секое дете да предизвика промени.Никој тоа не го знае.

На makedonkamak и TheSecret им се допаѓа ова.
  14. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    За да те прочитам , треба да ме означиш (@пред ник).
    Ќе ти се обратам со девојче, уште си девојче за мене...
    Реченица никогаш не се започнува со ама. Ама, нема ама... Какво сеење страв, ти се молам..
    Јас не сум фала Богу оштетена, ама да бев, немаше да седам на форумов, немаше да тужам, туку ќе ја земев правдата во свои раце и ќе платеше и тој што е и тој што не е крив, звучи лудо знам, ама не сум човек кој знае да се воздржи.
    И пак ќе ти повторам, не ме интересира други дали вакцинираат или не, ваши деца се, не се мои за јас да му ја мислам.

На Arien, yarre, ALISA0000 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Ни вакцините не лечат. Нивната намена е баш тоа што го кажуваш. би требало да помагаат да не се шири болеста. На болен од сипаници или заушки, џабе му е вакцина. Вакцините не се измислени како лек, туку како превенција, исто како и подобрувањето на санитарните услови. Така да не е основан коментарот.

На *Amethyst*, AngelOfArh и Binka им се допаѓа ова.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Малку каснам со мислењево, се надевам ќе биде од корист на некого, зашто беше наведена погрешна информација.

Реакции од рота вакцина НЕ се 3 дена. Само неколку часа, ако воопшто ги има. Малиот прими 3 дози. Не го кажувам ова само од сопственото искуство, туку и од тоа што ми го кажаа на вакцинација.
    За реакција мислам на мали тегоби во стомакот и послаб апетит, без температура.

17. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.312
    Мене ме интересира што ако се изгребе и треба тетанус да прими а не сакаме!? Имате некаков план Б освен истенување на крв и чистење на местото?? (прашувам зашто не знам што би правела) И која вакцина е за тетанус од овие што ги прима ко бебе?

18. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    ДИТЕПЕР, на 2 4 и 6 месеци .
    Diphteria,tetanus,pertusis кратенка
    Како бе така основно познавање да се нема за вакцини а не вакцинираш.
    Сопругот некни се исече убаво и секако лом го направија што не отиде на време за вакцината за тетанус.Се оди во рок од 24 часа.
    Што да правеше он да чекаше да му истече 'нечистата крв' едно бетадинче и крај.
    :clap::bow:

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.312
    За момент се блокирав, заборавив дека ТЕ е тетанус, се дешава. Инаку има примено дитепер

20. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Ок се извинувам :)