Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Discussion in 'Бебе' started by bebaa, Jun 9, 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

759 vote(s)
    76.3%
  2. Против

236 vote(s)
    23.7%
  1. yarre

yarre Популарен член

@green.eyes

Црното и белото беа коментар на пост од друга членка.

Нас како индивидуи полесно ни е да веруваме. Тоа е природна карактерна особина. Од друга страна, со таа верба на други ни е полесно да донесуваме одлуки. Тие одлуки чинат. Нас директно, а можеби државата индиректно. Верувам се сложуваме со ова.
    Додека се прилично јасни интересите од едната страна ( докторите во Германија добиваат по 18 ЕУР по дадена вакцина за да те убедат - бидејки таму државата не убедува ) после повеќегодишно барање, не успевам да ги најдам интересите од онаа другата страна. Дури мислам дека се и тежок зијан.
    Затоа не би ставил едно обично равенство .

Е сега, верувај ми дека добро знам како размислуваш и како веруваш. Причината е проста, бидејќи и јас сум бил како тебе. И мене прв сигнал ми беа последиците. Оние не само обична температура и кенкавост. Тогаш почнав да чепкам. За секоја вакцина посебно. Додјов до фрапантни сознанија. Сознанија и студии пак од научници и лекари, кои едноставно финансиската мотивација неможела да им ја потисне вистината до кои тие доаѓале. Оти страдале многу.

Македонија е посебна прикаска. Вакцините се современи, но ако сакаш и пресовремени. Причината е јасна, а тоа е правење на статистики ма големите, кои можат во вакви средини, да си тераат статистики. Под закрилата на тоа дека ете ние, добиваме најсовремени вакцини, прочистени, поливалентни...
    А некои беа и нерегистрирани, иако регистрацијата на „најсовремените“ е само обичен печат и потпис, бидејки ние и немаме каде да тестираме, а сите тестирања се прават само кај тој што ја продава. Ние сме ти само статистиката.

Мојот претходен пост беше информирана согласност. Поставив неколку прашања кои може требаше да бидат тригер за барањето на вистината. Верувај ми, со добри намери. Ке се изнанадиш верувам понатаму, кога ќе дознаеш дека вакцините НЕ го спречиле ширењето на заразните болести. И јас се изненадив на времето.

Дека живееме во различни поднебја јасно е. А вакцините воглавном со ист распоред на часови. Чудно.
    И да, даваме вакцини, кои не штитат од непостоечки болести, кои низ својата еволуција нестануваат пред воведување на вакцините. И тоа да се чудиш.

Страдаат дечиња поради нетретирање на болестите, и тоа воглавном од последица на нетретирањето компликации. Не од самата болест. А таа се третира и кај вакицинираното и невакциниранот - баш исто.

Во потполност те разбирам со постот. И мојот е најдобронамерен.

Греби! На добар пат си ;)

do-re-mi, joy1 and green.eyes like this.
  2. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Ќе гребам, а на добар пат не сум, циркуз ми е во глава :sweat:. Страв во коски и од вакцинација и од невакцинација :|
    За да се сфатат некои работи, доволно е човек постовите да ти ги чита и линковите кои ги приложуваш да ги прочепка убаво. Од сите може докторска дисертација да се издаде, сигурно е поиздржана од тие на нашите "доктори" во последните 10-15 години (секоја чест на исклучоците). Дека ние во Македонија и земјите слични како нас сме експериментални глувчиња за се и сешто јасно е одамна.

Едно не ми е јасно....... Велиш дека само во лабораториите се тестираат :o Сериозно? :worried: Ова не го знаев, признавам :|

Те читам одамна, три години наназад, признавам имам и скокнато постови. Домашна од денес- читање на темава од страна број 1.

Поздрав, секое добро :hai:

yarre likes this.
  3. yarre

yarre Популарен член

Одиме понатаму ? ;)

Како навреме да се препознаат нуспојавите од вакцина, кои за жал не се само малку покачено температуриче, отечено местенце, поспаност.

4. fairy88

fairy88 Популарен член

Кај мене синчето има примено дел од вакцините,имам пишано од порано.Колку се плашам од вакцинирање,толку се плашам и од невакцинирање.Во секој случај не би се нафатила да го вакцинираат со вакцини кои се новоизлезени.

Пред некој период слушав документарец за тоа како вакцините за свински грип од 2009 предизвикувале Нарколепсија(пореметување на сонот),заради тоа биле повлечени од пазарот.Имаше цел документарец од два саати на некоја од германските програми.Не можев да го најдам целиот. Малди деца заболеле од оваа неизлечива болест,треба да пијат по грст апчиња секој ден до крајот на животот.Оштета се нафатила само Финска да исплаќа,Германија одбила да исплати.Плаќале по 100.000еу.Џабе им се парите кога се осакатени за цел живот....

Еве видео,кој разбира германски нека го погледне:

5. Petar80

Petar80 Форумски идол

6. yarre

yarre Популарен член

Здраво Петар,

Да ја пратеше темата од порано, ќе го видеше претходно и сличниот линк од офнет. Таму бар се потрудиле да дадат линк до оргиналниот топик на Jennifer Raff, од 2014 година.

Заради објективност на линкови, еве го оргиналното размислување.

https://violentmetaphors.com/2014/03/25/parents-you-are-being-lied-to/

Па некој седнал и собрал 2 и 2 запалил логика. И точно го расккринкал овој спонзориран пост.

http://www.livingwhole.org/dear-parents-are-you-being-lied-to/

Инаку, дали знаеш дека само во Америка, годишно се раѓаат скоро 4 милони деца. По логиката на „само еден посто потешки вакцинални компликации“ излегуваат околу 40.000 оштетени деца, каде државата признавајќи го ова, а заштитувајќи ги производителите, им исплаќа огромни парични репарации на семејствата ( внимавај буџетот на државата а не производителите ).

Тука се поставуваат неколку прашања.

- Зошто исплаќаат репарации, ако вакцините се ок ?
    - Дали вредат парите на родителите чие дете е трајно/доживотно оштетено ?
    - Дали е само 1 %, или сомнежот дека оваа бројка е далеку поголема, со оглед дека многу од случаевите и не се репортираат, а докторите „стручно“ констатираат, дека последицата не може да е од вакцина ?
    - Колкав е процентот на штета на недајбоже твоето дете ? 100 % ?

Или работава е само ај да фрлам линкче.

Согласно Американскиот VAERS ( системот за репорт на неасакани последици од вакцините )

https://vaers.hhs.gov/index

кој работи и е поддржан како програма на CDC и FDA, креирани се доволен број на репортирани случаи, за да и смрт биде воведена како репортирана нуспојава од вакцини.
    Низ академските кругови, се смета дека само 10% од нуспојавите се репортираат. Овој систем преставува државна датабаза за проблемите со вакцините, а неретко се користи и за добивање на оштети од државата.

https://vaers.hhs.gov/resources/VAERS_Table_of_Reportable_Events_Following_Vaccination.pdf

Интересен е фактот, дека многу земји имаат такви системи и датабази. Кај нас во МК, согласно известувањата од надлежните и верувале или не во Македонија последици од вакцини - нема.

@green.eyes

Ме заинтереситра ова твојава Шведска. Да ти кажам, Шведска за мене е фраерска демократска држава со точно загарантирани уставни права.

Шведското собрание донело декларација:
    Недоброволното вакцинирање е противуставно.10. Мај 2017

http://www.thenhf.se/riksdagen-rostade-nej-till-alla-vaccinmotioner/ ( На Шведски )

Коментар на англсики.

http://www.activistpost.com/2017/05...ional-rights-swedens-parliament-declares.html

Што ти е држава.

Last edited by a moderator: May 18, 2017
    green.eyes, AngelOfArh, joy1 and 2 others like this.
  7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

8-| Нели се фраери :D
    Сакав вчера да пишам, немав време.
    Налетав на ова сабајлето
    https://www.thelocal.se/20170510/stockholm-clinic-to-be-investigated-over-vaccine-advice-to-parents

Ова е портал за цела Европа, конкретно ова е шведскиот дел. Барав после нешто поверодостојно, ја најдов информацијата на националниот весник, ама треба да се плати да се отвори линкот http://www.dn.se/sthlm/vardcentral-pa-sodermalm-granskas-bara-4-av-10-barn-vaccinerade/

Се работи за диспанзер во центарот на Стокхолм, кое им препорачувало на мајките ММР да ја одложат во најмала рака, барем до 2 години. Реагирале од комората, наводно работеле против националната стратегија за зачувување на здравјето на децата (читај вакцинирање). Им се заканиле дека ќе ја затворат амбулантата. Од една страна, не е задолжителна вакцинацијата, од друга страна вршат притисок врз докторите. Лекарите рекле дека не работеле на штета на граѓаните.
    Дали ова им значи дека со тоа што докторите не признаваат грешка од своја страна, меѓу редови кажуваат "не" за ММР (или воопшто за сите?)

Денес ова 8). Не знам дали се поврзани, дали е реакција на веста од вчера...... мене ми е "too much of a coincidence" :D

Хаос ми е во глава :sweat:. Врска немам што би правела ако дојде второ (дај боже :D)

Last edited: May 11, 2017
    yarre likes this.
  8. yarre

yarre Популарен член

Што ти је право на избор. Браво.

Еве за енглеско говорно подручје, РТ известува.

https://www.rt.com/news/387932-stockholm-clinic-vaccination-probe/

Специјално ми се допаѓа оваа изјава на клиниката.

"In the Western world you don't die from childhood diseases." The staffer added that these diseases can “have a positive impact on their [the children’s] personal development.”

Во Шведска, државата препорачува, не сили никого. Убедуваат докторите бидејки званично се мотивирани.
    Во Германија е 18 Евра по дадена вакцина. Ако моеш дознај дали и во Шведска тука некаде е мотивацијата на докторите.

А овие од клиникава, им посакувам само убавини во животот.

LBC, joy1 and green.eyes like this.
  9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Dobra vecer majki ke pisam nakratko i davajte soveti:^)
    Mozebi slusnavte za zenata sto vakcinirase deca trebase da vakcira a ne vakcinirase tuku pravese finta deka vakcinira na prazno:o

Taa zena e tuka vo mestovo kade sto sum i neli od kako ja otkrija deka ne stava vakcini...
    Denes se javija od bolnica i barat da odime so malata pa mozebi ke i stavile uste po edna doza:o
    Jas sum celata:devil::o:devil:
    Mm vika pa ajdee ke odime pa ako treba neka i stavat uste po edna..

Ma kako taka:devil::o:devil:
    Sakam da se proveri dali gi ima primeno ili ne,sto treba za toa????
    Majki davajte soveti sto bi napravele vie??
    celata sum:devil::devil::devil::devil::devil::devil:

koritsaki and Mari* like this.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@girl-miri за која вакцина се работи? За bsg има тест дали е успешна. За другите не знам, ама не би вакцинирала така уште еднаш за секој случај.

11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Za site vakcini :(bidejki vo toj period 2014 /15 nie udrivme vakcini i zenava vo toj period bila vo bolnicite kade udiravme:devil::devil::devil:

12. irena.1

irena.1 Форумски идол

@girl-miri за каков случај се работи, јас не сум чула. Туку јас не би дозволила дуплирање на вакцини. Ако детето си примило вакцина, не се согласувам пак да се боцка само ради тоа што они не си пазат и некој успеал да ги превари.

13. kallias

kallias Популарен член

НЕ ВАКЦИНИРАЈ !!!!!

majavel1 likes this.
  14. yarre

yarre Популарен член

@girl-miri

Интересен термин - „удирање на вакцини“ ;)
    Твојов пост некако нема врска со темава, туку кога веќе ја даваш информацијава може повеќе ?
    Каде е оваа „лошава“ сестра ? Што им ставала на децата ако не вакцини ?
    Ако намерно не давала, јас би и дигнал споменик, којзнае колку дечиња спасила од последици.
    И да се глупирала, пак би и дигнал споменик, тогаш несвесно делувала.

Давај повеќе инфо или линк до сторијата.

AngelOfArh likes this.
  15. girl-miri

girl-miri Форумски идол

16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

како мајка на дете оштетено од вакцина НЕМОЈ
    кратко и јасно

girl-miri likes this.
  17. toogood

toogood Популарен член

Epidemija ne e zaplasuvanje nego realnost.

Eve vo momentov ima epidemija na sitna sipanica vo Amerika vo eden mal grad kade 80% odbile da gi vakciniraat decata.
    Naselenieto e vo panika. Aj da vidime kako toa ke se resi.
    Posle ova veruvam deka ke gi nosat decata na vakcina.

Autizam i vakcina

Deca skloni kon autizam ke go dobiat, dobile vakcina ili ne. So vakcinata moze da se iritra i da se dobie pobrzo, no deka tie deca nema da dobiat autizam ne e vistina. Nivniot organizam e na ivica i ceka mala nevolja, a moze i nisto pa so tek na vreme da go dobijat.
    Od autizam ne se zastiteni ni vozdrasnite najcesto luge koj patat od depresija i slicni diskonforti.
    Znaci najnovite istrazuvanja pokazuvaat deka od autizam ne sme zastiteni nie koj dosega ne sme go dobile i sme vo poodminata vozdrast.

koritsaki likes this.
  18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

не е само аутизмот во прашање каде ти е запалување на мозок ,епилепсија,тешки алергии,и милион други болести
    за аутизмот до некаде имаш најдено објаснување а за другите?
    брат ми вакциниран против мали сипаници и пак ги добива на 2,5 годишна возраст

*Amethyst* likes this.
  19. yarre

yarre Популарен член

@girl-miri

Ја разгледувам дебатата по италијанските портали Изгледа типката сепак си ја вршела својата работа, односно вакцинирала. НЕсоздавање на антитела после примена вакцина не е нова работа, од различни причини. Некако ми се чини дека неучинковитоста ( создавање на антитела по мене не е учинковитост ) на вакцините, сакаат да и го префрлат на нејзина штета, а очигледно вакцините не успеале ниту да предизвикаат создавање на антитела. Ништо од споменикот :)

@toogood

Epidemija ne e zaplasuvanje nego realnost.
    Eve vo momentov ima epidemija na sitna sipanica vo Amerika vo eden mal grad kade 80% odbile da gi vakciniraat decata.
    Naselenieto e vo panika. Aj da vidime kako toa ke se resi.
    Posle ova veruvam deka ke gi nosat decata na vakcina.

Ај да бидеме егзактни со информациите околу епидемиите. Може ли да добијам линк од ова дека 80% одбиле вакцина и точната причина за избивање на епдемија ?
    Патем знаеш ли како се третираат сипаници кај невакцинирани и вакцинирани ?

Еве како на пример изгледа студија за епидемија на во целосно вакцирана популација. Можеби ќе се обидеш да ми објасниш како е тоа можно?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/3821823/

Дали знаеш дека од сипаници не се умира ?

Аутизам знаеш што е ? По дефиниција ? Аутизам добиваале 15 годишни, 30 годишни ? 50 годишни ? :)

Еве за почеток едно купче на студии кои поврзуваат вакцини и аутизам. Разгледај, па да ти го дадам наредното.

http://tinyurl.com/30STUDIES

20. toogood

toogood Популарен член

Jas znam deka ti imas problem od vakcinacija na dete i se razbira deka ke bides protiv.
    I nie imame dete vo familija so precki ili specialni potrebi za koj roditelite klemaat deka e od vakcina ama jasno e deka sekade vo svetot vklucuvajki gi i najbogatite zemji kade zdrastvoto e na blisku do idealno nivo, se ragaat deca so specialni potrebi ili gi zdobivaat.
    Lek za nekoj raboti se nema i nema da se ima i treba nesto da se svati , a ne da se kritikuva opstestvoto, pluka po drzavata.

Ednostavno treba da se pomirime deka se ragaat deca so poremetuvanja ili navidum zdravi koj vo nekoja faza na razvojot ne se vo sostojba da gi dostignat normanite telesni razvoi.
    Sekoj normalen covek treba toa da go svati i ne da bara krivica (kako gospod gi dal lugeto) vo sistemot,zdrastvoto....

Lek se nema za se i nikogas nema da se najde, sekogas ke se ragaat novi bolesti koj na razlicni nacini ke go povreduvaat semejstvoto. So nekoj raboti se zivee i se bori, a ne se kritikuva i kara so sekoj.

Vakciniranjeto e ostaveno na sovest na roditelite, ama na "sovest" koja treba da se gradi,podiga i neguva so naucni istrazuvanja.

Last edited: May 19, 2017
    koritsaki likes this.