Форумџика на годината

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    :drunk: :drunk: :drunk: каква врска има напишаново со моите прашања?

Ти навистина имаш некој проблем што мислиш дека мајките решаваат да ги вакцинираат или да не ги вакцнираат своите деца за да им се допаднат на другите луѓе т.е. околината.

Како не ти е срам така да зборуваш, возрасна жена си. Па од каде знаеш дека во Македонија докторите ги лажат пациентите и кријат болести од нив?

Ајде еве повторно ќе прашам: КАКО БИ И ОБЈАСНИЛА ТИ НА МАЈКА КОЈА РОДИЛА ЗДРАВО И ПРАВО ДЕТЕ ДЕКА ВСУШНОСТ ТОА СИ БИЛО БИЛНО УШТЕ ПРЕД РАЃАЊЕ А ВАКЦИНАТА САМО ГО ЗАБРЗАЛА ПРОЦЕСОТ И БОЛЕСТА СЕ ПОЈАВИЛА ПОРАНО???

На Pcelka94 и augustd им се допаѓа ова.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.429
    Допаѓања:
    171.890
    јас па се чудам каква врска има лажењето со вакцините
    да еве јас ги лажам жените дека имаме нус појава од примена вакцина после само 20 дена
    засрами се утре внуци ек имаш не знаеш со може да им се деси на нив
    што ако они бидат во таа статистика од 2 деца што ја спомна во некој од предходните твои поста?

На yarre, augustd, Pcelka94 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    @toogood

Ти си се изнакажа :) Ама слабост ти се дебатирањата. Ко некои од политичариве :)

Lazenje sam sebe e najgolemata laga sto nekogas moze nekoj da ti ja kaze.

Во случајот со последиците од вакцини, лага, барем од самиот родител не може да има. Некои од нив имаат дијагнози од околните медицински центри, точно како последица од вакцина. Наназад во темата има такви примери. Нашите доктори можеби не лажат, ама одмавнуваат со главата за можноста. И пази, изгледа како Македонските дечиња како да немаат никакви последици од вакцините. Просто е неверојатно, на толку страдалници да има само супердеца.
    Тие родител не се лажат, тие знаат дека нивното дете настрадало од вакцина. Некои од нив, лекарскиот став го добиле позади завеса, бидејки лекарите кај нас се плашат да востановат последица од вакцина.

Koga e mlad covek nema ni prestava sto pravi. se sto pravi e vo korist da im se dopadne na drugite pa i po cena da izleze najsmesen.

Ич не сакаш да знаеш дека родителите кои имаат деца со трајни оштетувања од вакцина не сакаат да се допаднат никому. И тие кои се против вакицина а не ги имаат воопшто вакцинирано децата. Чуму ?

Ако трошат, тоа се време и ресурси на вакви едноумни ликови, кои не знаат дека постои и нешто друго во животот, кое за жал нит е добро нит учинковито. Напротив.

Kulturoloski problem ima Mk narod, da se krie vistinata, doktor pacient da laze, da se prikazuvaat rabotite deka sjaat... I do kade taka.

Ова ич не е културолошки и не е само во МК. Ако сакаш да знаеш, има многу лекари кои да, ги лажат родителите дека проблемот со нивното дете не е од вакцината. А знаат во себе дека е. Ама си го чуваат мантилчето и шетањата спонзорирани од фармаколошкото лоби. Тие ретките кои не можат да сочуваат вистината, и кажуваат на родителите, биваат жигосани од лекарското командувано крдо, направено по строго војнички систем.

Jas sum za vistinata, pa kakva i da e.
    Dosta od lazenje i prepravanje, dosta od izmisluvanja, vreme e da se sooci covek.
    Da se znae vistinata, da se bara lek, da se donira vo istrazuvanja i da se najde lek.

И јас сум за вистината. Па каква и да е. Време е да се соочиш со една проста работа. Проблеми од вакцини има. Итекако.
    И да, да се знае вистината. Да се бара лек, ама да истиот не служи за да се измисли болеста. По примерот на Гриповите, Зиките и останато.
    Клучната работа е однапред да се видат опасностите и суровата реалност. Да нема болест за да мора да има лек. Бидејки после е доцна.

Samo da gi prasam gospogite koj gi imaat vakcinirano svojte deca a klikaat ovde protiv vakcinacija.
    Sramota, sto gi lazete ovie zeni ovde.
    Za like li se raboti?
    Zdravje e vo prasanje.

Драга госпоѓо/госпоѓице душегрижник,

Македонија веќе има голем број на родители кои не ги вакцнираат своите деца. Нивниот број во последниот период расте логаритамски. Нормално е да има повеќе ако споредиш со почетокот на темава. Излегуваат од многугодишниот џубокс на наметнатно едноумие по поглед на вакцините. Повторно од лекари и научници, а не од молери.
    Се повеќе родители почнуваат да вакцининраат, па прекинуваат, откако ќе им се случи некој проблем специјално со „новиве“ вакцини. Некои од нив за среќа прекинуваат и пред да настане проблем.
    Она што барем мене ме радува е што девојките од форумот, кои сеуште не станале мајки, навремено се информираат и заземаат став, а не чекаат да ги фати паниката коа ке се роди малото.
    Не се работи нипошто за лајкови. Се работи за можност за перцепција. Некој може полесно да изгради став, некој потешко, некој ич неможе, или го гради после настаната штета.

И да баш така. Здравје е во прашање.

П.С. Погледни го видеото на претходната страна. Секоја идентификација е намерна.

На green.eyes, do-re-mi, verba и 2 други им се допаѓа ова.
  4. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Интересен е начинот на известување за сипаници, преку барата, и во Холандија.
    Во Америка прогласуваат епидемија на 2 случаи, а во Холандија - се сликаат.
    Ние по спинот изгледа милуваме да го фатиме америчкиот.

На англиски, ( транслејтот е корисен )

На irenna и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.391
    Допаѓања:
    103.197
    Ау, што се прочитав, вашите 45 години госпоѓо драга вооошто не личат на напишаново.

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.400
    Мене ова ми го кажа педијатар во пензија на истото твое прашање,ме мачеше и мене.
    Рече дека предиспозициите да добие дете некоја болест се ствараат уште во првите недели од бременоста и за време на органогенезата,уствари запишано во ДНК сакаше да каже.
    Па родителите ги обвинуваат вакцините затоа што се поклопиле тие два настани,а не дека било проследено како нус појава од вакцина.Дека кога-тогаш болеста ќе се пробиела,со или без вакцина.

*Немам став јас,само ти цитирам негов одговор.:)

На sofi2107 и TheSecret им се допаѓа ова.
  7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Епа мене баш моментот "кога-тогаш" ми е дискутабилен.
    Кој може да гарантира дека болеста сепак ќе се појави? Дали некој може со сигурност да каже дека вакцината порано ќе ја "активира" болеста. Што ако болеста никогаш не се појави?

На yarre и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  8. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.400
    Мое мислење е дека од агресивноста на вакцините и пад на имунитетот излегуваат на површина болестите кои детето ги носи.
    Ама сигурна сум и дека да не е вакцинирано еден ден за жал ќе се соочи со болеста која ја носи во себе а не е активна.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Тука лежи и проблемот, премногу претпоставки, премногу негативни искуства а никој не се осмелува да ја каже вистината.

10. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.400
    Којзнае и дали воопшто се знае вистината.Децата ни се како лабараториски глувчиња,експериментални.Па што биде,биде.Немораше баш нови 20 вакцини,нам што ни фали со старите.Ама тоа е.Ќе се молиш и ќе подголтнуваш да ти се здрави децата,друго не ни преостанува.

11. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    А што им фали пак на невакцинираните деца?

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.400
    Ништо.Јас не сум доволно одлучна да не го вакцинирам,од страв за понатаму.
    Повеќе ме плаши тоа,од шансите за нус појава.

13. zaguben

zaguben Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2013
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    170
    Девојки ви текнува на вакцината против рак на грло на матка. После 3 месеци по воведеување на вакцината против рак на грло на маткаво ЈАПОНИЈА тамошната влада одма ја укунала вакцинацијата бидејќи е една обична превара.
    Пример Една девојка во Македонија се вакцинраше со таа вакцина и сега пред неколку месеци и е ОТКРИЕН тежок степен на рак на Матката.

На yarre, karak и joy1 им се допаѓа ова.
  14. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Вистината се знае, но многу пари се во прашање и на многу личности им одговара да молчат.

Остај ти што било, збориме како е сега и како ќе биде во иднина. Еве и јас сум вакцинирана, ги имам примено сите вакцини, но тоа не е тема на муабет. Мене ме интересира одлуката која јас ќе треба да ја донесам и која опција е најправилна.

На MamacitaBuena му/ѝ се допаѓа ова.
  15. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    @zaguben

“Новопронајдените“ вакцини, за HPV, разноразни грипови, од свински до пеннзионерски, Зики, .. тоа се токму вакцините кои делуваа да се разбуди јавноста со голема брзина. Причините се две:

- Јавноста гледа и го оспорува квалитетот, и не верува во вакцината ( за ХПВ на пример ) или поедини држави одбиваат масовна вакцинација ( Полска за Х1Н1 и Словенија за сезонски грип ) Тука е интересна констатацијата - „Јас детето го вакцинирам за се, ама за HPV не“ А производителот ист и за HPV и за MMR.
    И сеа за една му верувам за една не ?
    - Втората е воведувањето на нови и нови вакцини ( сега ете и за пролив ) Има крај ?

@Rebecca_R

Одлуката може да биде само Ваша, твоја и на твојот сопруг. За да донесеш правилна одлука, ма каква и да е, информирај се, разговарај со родители кои не вакцинираат, но разговарај и со лекари, кои можеби позади завеса, ама ќе ти доловат и различен став од класичниот. Родителите кои не вакцинираат не се вонземјани, или од разни секти, и тие, како и ти сакаат најдобро за своето дете. Некои од нив за жал одлуката ја донеле доцна, а за среќа се повеќе од родителите размислуваат порано.

На Rebecca_R и do-re-mi им се допаѓа ова.
  16. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Ние сме 6 и пол месеци. Поради непредвидени околности се уште не сме вакцинирани ( освен првите две во болница по пород). Сега треба да одиме, но со сипругот уште размислуваме. Дали и зошто ДА, дали и зошто НЕ.
    Родителите на кои децата не им се вакцинирани, некој посебен третман треба ( глупо е ваљда прашањево, а?) :)

17. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    не треба :) дури се и поздрави со појак имунитет од искуство сопствено и од други мајки кои не вакцинираат кажувам.

На iloveyou29, yarre и kikin им се допаѓа ова.
  18. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.400
    Две новозаболени невакцинирани бебиња од голема кашлица...На вестите на Сител.

Последна измена: 10 јули 2017
  19. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Мислам дека ваквите прилози се излишни од новинарите. Само заплашување на родители. Демек дека невакцинирани ги фатила кашлица, а вакцинираните не ги фаќаат вируси.

На iloveyou29 и augustd им се допаѓа ова.
  20. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.400
    Аспазија Софијанова рече дека овие се единствени случаи,со овие се вратила болеста што била одамна искоренета,заради невакцинирање.