не се запрашувате некогаш зашто ракот ко чума нападнува мали деца се ја виделе онкологија на детска клиника колку е полна боже таа слика никад нема да ја заборавам од тие деца, мора да има нешто што толку мали деца се со страшни болести, може е и храната воздухот и се по ред ама вакцините ех тие невидено губре се што се не содржат во составот
Сето ова можеше да биде кажано на фин начин, ама не, сите ги направи вакви или онакви. Немаш ни трошка емпатија во себе штом се дрзна да ги нападнеш родителите чии деца имаат последица од вакцините. И уште си толку сигурна дека пиеле трамадоли, пушеле трева или не знам што правеле во младоста, или па живеат во нездрава околина, па затоа децата им се со болести, а не од вакцините. Ех мила моја, животот не е едноставен, знае да удри каде најмногу боли... многу од нас не знаеме што носиме во себе од далечни предци. Никој не е поштеден, за жал. Иако некој има ген за некое нарушување, не мора да значи дека ќе се манифестира во текот на животот ако не се вакцините. Напротив, тие знаат да бидат тригер за бројни состојби кои најверојатно не би се ни појавиле, ако не беше вбризгувањето на тие ослабени вируси и бактерии плус конзерванси и адјуванси. Ние сме проколнати генерации, живееме во нуклеарна ера, со постојани зрачења и отрови насекаде околу нас, кои баш и не можеме да ги избегнеме. Вакцините не се природен начин на создавање на имунитет против одредени заболувања, тоа се докажало многу пати. И да, само природната имунизација има доживотен век, сето останато не е ни приближно исто. Јас искрено не знам на што сум, првото дете регуларно го вакцинирав, второво не сум го вакцинирала. Притисоци имам од сите страни, ама не подлегнав, засега. Понатаму ќе видиме. Во секој случај, верувам дека вакцините предизвикуваат несакани последици, впрочем, наведени се во упатството. Секој лек има нуспојави, посилни или послаби, не се наведени ради реда, туку дека навистина може да се случат. Секому и секаде. Никој никогаш не е поштеден.
Niko nikogas mmr ne se primala na 24meseci nego na 13meseci vakcina i 6polni god revakcina taka da toa ne e tocno Lekovite biras ti dali ke gi primas ili ne a ksj vakcinata nemas pravo ds biras tuka e razlikata Toa so e pisano na upatstvo ns lek ili vakcina nebitno ne e nspisano oti ns nekoj mu teknala ej aj ke pisam taka znaci toa ne ti drzi mesto
@Annath убаво кажано, се согласувам целосно. @ALISA0000 пред 29 години на 13 месеци била, во право си, баш го најдов кај моите календарот на имунизација од тогаш пред некое време. Моментално многу притискаат за Ммр, јас неколку пати имам напоменато дека моето има проблем со жолчка (повраќа) и пак добивам повици, наводно и во Прилеп имало морбили неколку случаи.
Јас не знам кога ние престанавме да бидеме ЛУЃЕ. Не дај Боже да е некој во кожа на таа мајка, на тоа дете... Ама вие не бирате зборови... Жално е како станавме такви. Мајката пиела, пушела се тепале со таткото и детето добило аутизам... Значи, пола од децата во дом треба да се аутистични по таа логика... За жалење сте... Мајка споделува јавно,но за вас лаже.... Ете, упатсвото не лаже.. Се појавиле такви случаи и затоа е напишано, не бидејќи мора. Се згрозувам секојдневно, ова навистина... Немам зборови...
Po moite soznaija sto citam gledam mmr na 13meseci se stava vakcina Ke ve molsm da ne se razfrlate so netocni informacii
Bas me navede postot na annath da razmislam. Vika deka ako ima nekoj gen nasleden za nekoja bolest vakcinite mozat da bidat triger za da se aktivira taa bolest, t.e virusite vo vakcinite i site propratni hemii vo niv. Da se slozuvam so toa. No ete cim virus od vak moze da bide triger neli moze i nekoj drug virus sto ne e preku vakcina primen, tuku ete najnormalno deteto se zarazilo od virus ete mozebi i bakterija nekoja toa e sekojdnevna pojava neli, moze da bide triger za aktiviranje na toj gen ? Ne zboram za konzervansite i dr raboti sto gi ima vo vakcinite tuku bas za virusite so koi se soocuvame vo sekojdnevieto pa duri i onie poopasnite. Vo toj slucaj site sme na rizik zosto nikoj neznae kakvi geni nosi neli
да само ммр е опасна другите се од мерак секоја вакцина е штетна кој сака ке се информира и ке свате дека и самите доктори тие бенефиции тие симпозиуми тие семинари се тоа е од светска здраствена органзиација платено и покриено и они се тие пиончиња кои треба да ги убедуваат родителите дека се добри вакцините за примање А најсмешно е што самите тие доктори не ги вакцинираат своите деца може јадат трици дека ги вакцинираат само на муабет за широката маса народ да поверува а инаку вистината е сосем друга
Братучетка ми работи на клиника. И докторите баш и викале дека тие своите деца ги вакцинирале. Може и тие докторите лажат. Јас уште немам вакцинирано, само тие од болница, а сме 4+
Се слагам, но ме во целост. Прво ќе ти одговорам за мојот пост кој го посочи дека бил без усул. Да беше и пак би го пишала истото, но не да ги боцнам оние мајки кој имаат проблем со дете. На такви мајки симнувам капа и секогаш помагам колку можам. Не се знаеме лично/приватно и затоа неможеш да ме знаеш. Но, јас како родител па и доколку не сум родител не ми е убаво на очи и на желудник да прочитам и кога читав одредени постови. Многу убаво и детално сум упатена во генетика и наследни болести. Жовотот ме научил да морам да ги знам и истражам тие работи зашто сум била приморена. Ете се збори за некоја жена чие дете тврдела дека починало од вакцина. Не ја знам нит имам некој кој ја знае за да кажам дали е така или не. Но, имало на Тв мнпгу слични случки каде нактазе беше за една родилка дека почина и нензиното бебе, грешка на доктори. Не е исто ни прибложно причината нели сп вакцина,но еве да доловам ситуација. Истата таа родилка никпгаш во бременоста немала испитано крв, д-димери и фактори на хемостаза к све остало. Жената си имала проблем кој нормално го загрозило животот на самото бебе. Го знам пва зашто беа на смена мои пријатели. На вести т.е по порталоте и спцијалноте мрежи кружеше сосема друг муабет. Е сеа за другава тема зашто тврдам дека не е до вакцините и пак стојам на тој став и неможе никој да ме демантира. Сите ние имаме некоја генетска претпозиција. Сите ние имаме клетки рак/тумур кој се безопасни се додека не е генетика во фамилијата да се истакне или да метастазира или дојде недај боже до смрт. Осто е и со инфаркт т.е. срцеви заболувања, тромбоза, притисок, дијабет итн. да не редам. Проблем со говорот кај деца имало и порано еве и ден денес има, но бидејќи порано небиле актуелни овие теми сега се препишуваат на вакцини за кој верувам не е до тоа. Чист пример е внукми кој има неполни 2г. Не збори, не оди, нема контакт очи во очи со никој, не си игра со деца па ни со нас, затворен е во свој некој свет. Се остава на следење ситуацијата за да се види дали станува збор за аутизам. Ноооооо внукми ја нема примено ММР вакцината па ете каква е ситуацијата. А, што доколку ја имаше примено? Ќе се сведеше на тоа дека е од вакцината нели? Значи нема никаква допирна точка со вакцина туку со нарушување на еден кд хромозомите. Направено е и магнетна и се си е океј. Но, ете таква е ситуацијата, но не по заслуга на вакцина. Значи ММР се погаѓа да се прима баш оној период кпга на детето му е нагласена моториката, говор и кумуникација. Самиот аутизам или било каков проблем се манифестира после неколку месеци од раѓањето на детето. Нормално дека на 6-9мес неможеме да знаеме дали има некоја способност детето или проблем зашто сеуште нема никаква физичка активност, мпторика па ни очигледна кумуникација. Па кога ќе се прими ММР на 12мес и почнат да се гледаат проблемите кој по дефолт и по медицина тогаш може само да се воочат оппп луѓето ја препишуваат одма на вакцината. Докторите се оградија и точно дека самите наговестуваат да не се прима пред детето да прооди и прозбори за да се воочи фактот дека не е до вакцината. Во све она што ти наброја играат улога и животното темпо на живот, воздухот е каде каде позагаден, 2001г имаше бомбандирање над Србија ( јас бев девојка од 22г и знам што се дешаваше ) која остави такви последици на почвата за која уште годиниии години ќе патиме, улога игра и најмалце 10те еха во текот на бременоста, сите оние апчиња витамински, па оние хормони и терапии кој се примаат кај нас мените кој сме биле и се со стерилитет со Ивф, па храната која ја јадеме итн многу има да набројувам. Се надевам дека ми ја сфати поентата на целиов муабет. Не е само до вакцините, буквално до све е па и до витаминот Ц кој се пие. Секое лекарство има нус појави. Па ако земам јас да ви праќам вас слики од нис појави од кој јас сум пиела лекарства и инекции ради Ивф со години и оние жени кој истиов пат го поминувале и поминуваат А???? Па ова со ММР што објавивте нус појави че е смешка жива со оние нус појави па и она што следува после целиот асортиман на хормони, инекции и таблети кој ние сме ги примиле. Затоа без објавување на листови со нус појави зашто еве да ви сликнам и Парацетамолот и сл лекарства шо нус појави имаат. Значи нормално е да се заштити самата фирма мора да пише све за недај боже да неможеш да тужиш и сл. Во однос на погоре пишаното сум спомнала таблети и дрога...па тоа го знаат и врапчињата не е дека измислив топла вода. Многу се што ги знам кој од тие таблети и дроги им се одразило на нивен живот и на животот на децата. Но, не секој ќе признае. И стојам на фактот дека последици има и дете кое не расте во здрава, нормална и хармонична средина. Имајте убав ден и се надевам оној кој сака да сфати ќе ја сфати суштинава на муабетот.
За твое инфо, аутизмот има далеку поинаква дефиниција од твојата. Се јавува од 18-36 месеци. Тие деца одат, а многу од нив и го користат говорот. Спектарот на аутистични промени е широк. Ни лекарите не можат одма да проценат. Поздрав.
@sofi2107 mnogu si naivna, ne gledaj samo crno i belo, sekogas islusaj gi i dvete strani, pa potoa razmisli i odluci sto ke pravis. Znaes li kakvi se zaveri se pravat za korist na farmacevtskata industrija? Spomna nekoj, od kade tolku mnogu bolni deca, zosto nema lek za rakot pri golku napredna medicina, od kade tolku sterilitet megu lugeto, maski, zenski faktori....??? Pa kontrola na brojot na naselenieto, ako prodolzi da se zgolemuva so toj intenzitet, na svetot ke snema mesto za ziveenje i hrana... E pa draga moja nekoj toa go drzi pod kontrola, a kako e najlesno, preku vakcinite, koi da, vistinskata namena im e da ne zashtitat i na taa karta pagame site ( tuka se stavam i sebesi, zasto i jas si go vakciniram deteto), globalno, da e pomal procentot i dodeka se uste bebinja i koga e najtesko da se dokaze bilo sto. Toa ti e kako grepki na sreka, ima dobitni i nedobitni, ama ovde da vakcinirame ako taka sme odlucile i da se molime da ne e dobitna, zosto na nikoj da ne dade Gospod, najtesko e koga se raboti za dete!
Во однос на темава и разговорот погоре, ме интересира дали некој знае дали и кога би требало да се направи генетско испитување на детенце, се со цел намалување на ризикот од несакани последици од вакцини? Каде може да се направи? Дали е тоа доволно и ветува дека детето ќе помине без последици? Дали некој го направил ова?
2006та година во календарот за имунизација мали сипаници, заушки и рубеола се примаше на 24месеци. Тоа ќе го потврдат сите оние кој се генерациски постари зашто верувам ти си доста помала. Во моментов не сум дома, но доколку се вратиме деновиве и не заборавам ќе ти сликнам календар на имунизација пред 10г кој беше распоредот на вакцинација. Немој за нешто да скокаш доколку немаш основа. Убав ден имај.
Не, на 13 месеци беше. Внука ми е родена тогаш, знам кои вакцини ги примаше. На 24 месеци се примаше можеби во 80тите кога се воведе, не знам точно. Допрва полоши ќе бидат вакцините, како што постојано се зголемува нивниот број. Особено за нас понеразвиените земји кои добиваме вакцини поразлични од оние наменети за западните, поразвиени земји.
Знам дека тогаш беше со друго име вакцината и знам дека се примаше на 24мес зашто другарките децата тогаш ги вакцинираа. Баш сега бргу го правевме муабетот и ми покажуваа календар. Ова ти кажувам 2004г. Баш ако не заборавам ќе сликнам. Еве во календарот во Германија си стои 12-24мес ММР. Никој не го оспорува квалитетот на вакцините. Па птост птимер и еден Лореал шампон и фарба немаат допирна точка со оние во Америка или било каде. Но, ако убаво се задлабочи човек не си ни ваму ни таму. Вакцинирање и невакцинирање е мач со две острици.
Ова е многу осетлива тема за сите, посебно за засегнатите родители и затоа ве замолувам да се задржите на темата без лични напаѓања, непотребно е. Темата е да се каже личен став, да се споделат информации, а не напаѓање на лична основа, тоа нема поента, а е болно за сите. Благодарам.
сесто помешани ти се лончињата ние сме 2003 и на 13 месеци примивме ммр чекај малцо коа пуста германија која македонија значи тука дискутираме за ммр која се става на 13месеци вакцина и 6 години ревакцина во МАКЕДОНИЈА И името и е одсекогаш тоа ММР https://www.google.com/url?sa=t&rct...FCFEA65E.pdf&usg=AOvVaw1xueAqbD-ICsrveCshl5AW Службен весник на РМ од 2004 година за имунизација за поетални информации стр бр 24 барајте убави си пишива ммр на која возраст се прима