Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.290
    Допаѓања:
    7.833
    Не можам да читам 156 страници. Можеш да го препратиш тоа во коментар за кое што зборуваш.

В
    Ве сфаќам многу добро. Се надевам дека сега ви е добро детенцето. :)

Последна измена од модератор: 12 ноември 2017
    На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.074
    Допаѓања:
    225.500
    Какви аргументи сакаш? Линкови? Мене линк ако нешто во животот ми значел детево до сега закопано ќе ми беше. Што сакаш? да ти кажам точно што работам, колку години и каде за да прекинеш да се маваш во гради дека читаш книги за медицинско лице (што реално не значи ќе завршиш)? Колку ти знаеш лично за вакцини без овие линкови? Што имаш видено од вакцини? И сфати веќе еднаш дека факултетот без пракса ништо нема да ти значи. Учи и спремај се еден ден да се смееш што олку тврдоглава си била безпотребно. Вакцинирај и доста ми се пбраќаш. јас не ти реков дека ти не си студент а ти втор пат ми кажуваш како јас не сум медицинско лице ко небаре ме знаеш.

Последна измена од модератор: 12 ноември 2017
    На *Amethyst*, chocolade, yarre и 2 други им се допаѓа ова.
  3. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Не е од ракав, можеш да провериш. Ете и да прашаш некој кој живее во Америка.
    Америка по ништо ниту мене не ми е репер кога е здравството во прашање. Особено поради фактот што се највакцинирана нација во светот, но и нација со најногу Аутизам, SIDS и останати очајности.Туберкулозата удира на сите слоеви.
    И да една од најбеспотребните и неучинковитите вакцини е токму ТБЦ. Затоа наскоро ќе се укинува.

Можеш да ми објасниш како кога вакцините се појауваат кога светските епидемии се престанати.

4. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.290
    Допаѓања:
    7.833
    Не ти го разбирам прашањето. Што да ти објаснам како? Како благодарение на нив не умира секој 5ти од дифтерија?

5. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Не можам да читам 156 страници. Можеш да го препратиш тоа во коментар за кое што зборуваш.

Нема гајле. Секои 10 страници се појавува по една од твојот калибар на ставови. Која треба да „ги разбуди“ оние кои се против вакцините.
    Не се секирај. Тие се разбудени. И интересно е што неможеш да ги разубедиш. Човек кога еднаш ќе заземе став против, не се предомислува. За разлика од обратно. Кога се разубедува после настанат проблем од вакцина.

Токму тоа. Не го разбираш прашањето

На LiliBoz, do-re-mi, stilas7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.122
    Од светска здравствена организација, нема ништо. Официјалниот став е да се вакцинира.
    Ако си го читала чичко Andrew, веројатно знаеш дека неговиот став за вакцина и аутизам беше објавен во списание. Повторувам, списание. Истражувањата за истото ги беше правел во несоодветни услови и без соодветни реагенси, како и игнорантна консултација со неговите тогашни колеги. Лумбална пункција на деца кои имаат аутизам, а биле вакцинирани и дел од нив невакцинирани, во сосема несоодветни услови, прво е неетички, а второ не докажува апсолутно ништо. Испитувања врз луѓе, мора да бидат строго надгледувани од лекарска комора и СЗО, како и да има беспрекорни соодветни услови за истото. А да не зборувам ич за тоа, дека истиов немал таква дозвола.

После него, СЗО прави научни истражувања кои, секако дека го демантираат.

И не се расфрлајте со т.н факти од типот дека вакцинацијата е исклучиво поради профит. Тоа е исто како јас да кажам дека со движењето против вакцините заработува алтернативната медицина. Би била тогаш саркастична. А не ми е тоа поентата. Ниту ми е да убедувам, разубедувам, наметнувам став или слично.

Темава секако дека ме засегнува и мене. Зашто јас сум од оние мајки кои вакцинираат, а еве сега после десетинa страници се јавив да ве разбудам вас заблудените. Тоа се викам сарказам и иронија. Очигледно е дека треба само тие што се против да си дебатираат тука, оти ние останатите им мислиме лошо на нашите деца, а богами и на сите останати. Па следствено, што да се мешаме тука? Ние не треба да си го искажуваме мислењето. Ќути си и прај си е работава.

Она што го гледам од темава, е оти серизоно сметате дека ниту една болест од минатото не е искоренета со вакцините. Исто така, сметате дека последиците од болестите апсолутно не се минимализирани. Она што е важно во моментов е дека, болестите мутираат, па ниту една соодветна вакцина за нив во моментов, нема да биде од помош за мутираните. Последиците би биле фатали. И во бројка и во смртност. Ете така ќе почне да заработува фармацијата. Со правење нови вакцини.

Никој не ми платил за теории на заговор. А за волја на вистината, просто ги обожавам истите.

На Heidi, oblace1, LadyR и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Lianna Anna,
    Мислам дека и ти не го разбра прашањето. Кога е воведена вакцина за дифтерија, во однос на светската епидемија ? Или ако сакаш полесно, кога се воведени вакцините за болести за кои се вакцинира, во однос на епидемиите . На почетокот, во средината или на крајот на епидемијата. Ете објасни ми како нестанала чумата, а немало вакцина за неа ?

Кога го спомна Вејкфилд, јас ги испитував и двете страни. Студијата е објавена во престижниот Лансет, од каде е и повлечена. Имав трпение, и желба да ја чујам и неговата страна на прикаската. И запалив логика. Мене искрено неговиот став ми е многу логичен. Многу се јасни работите, ама немале каде па го удриле по етика, тоа е исто како нашиве што ги судат и лежат за глупости, а одлуките се политички.
    Мајките на децата барале помош на сите страни па како специјалист за стомачни проблеми, мајките барајќи помош зачукале и на неговата врата. Тогаш светнала сијалицата. И поврзаноста.

Еве ја целата сторија.

http://www.ageofautism.com/2012/04/the-lancet-should-reinstate-the-andrew-wakefield-paper.html

СЗО е организација која катадневно ја тресат различни проневери и сукоби на интереси. За жал на сите нас, таа со тоа бреме, не може да е организација, која можеме беспредметно да и веруваме. Едно време, во 50тите години препорачуваа пушење цигари. Се даде и Нобелова награда за лоботомија, кога кршеа лобања, а мозокот го стимулираа со електро-шокови.

Вакцинацијата како идеја е супер благородна, но уште од почетокот се јавуваат разни проблеми и за жал неостварување на замислата на истата.

И никој не вели дека јас или ти сме подобри родители. Верувам дека и ти си родител кој го сака најдоброто за своето дете.

Она што јас знам после долго разгледување на разни студии и размислувања на лекари и научници е дека вакцините не го спасиле светот. Тоа беше огромна збунка и за мене, бидејки и јас бев со размислувањата како твоите. Тешко ми беше, и тешко е да се рипне зидот на стереотипот. Некој може некој не.

Теории на заговор ? Просурфај conspiracy theory came truth, на гугл на пример. И ти ке се изненадиш.

Самиот термин е измислен за погребување на критичкото мислење. Како и кај лекарите, се што неможат ( или не сакаат ) објаснат - генетика :)

Добредојдена си во темата.

На bebaa и *Лорена* им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.355
    Допаѓања:
    286.409
    Ќе може ли некој да сподели кои тестови и испитувања се спроведуваат, пред се Македонија, за да се утврди дека дечињата добиле Аутизам од ммр вакцината?
    Каде се спроведени и начинот на кој се изведени.
    Се изведува лумбална пункција кај нас?
    Се извинувам доколку сум ја пропуштила таа информација низ страните.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Сега на вести кажуваа дека има епидемија на морбили во Србија, и сите заразени се деца што НЕ примиле вакцина.

Докторка од Македонија порача навреме да се примаат вакцините, без страв, зашто постои опасност како и кај Србите така и во земјава да фати некоја епидемија.

Во наше време сите се вакцинираа...и бебиња кога сме биле, и во школо ни ставаа ако сме здрави... Па ете пораснавме некако без епидемии.
    Сега колку повеќе родителите читаат по интернет, толку новости внесуваат и многу непромислени работи се прават.

На oblace1, Tan4ence, Dust и 6 други им се допаѓа ова.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.452
    Допаѓања:
    38.501
    @JollyGirl па нели прогласија и кај нас епидемија на морбили?

11. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Од која причина од толку многу лекови баш вакцините се бесплатни? Може да ми објасни некој? Ако вашиот одговоер е бидејќи мислат на нас тогаш зошто другите лекови или операции не се бесплани?
    Од каде да знам што ми вбризгуваат во мене. Начекале овци па стрижи. Немам ништо против, кој сака нека се вакцинира, но сметам дека за мене тоа не е добро и не сакам да ме убедува некој со сила дека е добро.

На iloveyou29 и joy1 им се допаѓа ова.
  12. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Па како што кажаа нема епидемија кај нас, имало заболени ама под контрола се држело...само за Србија нагласија.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    А знаете дека моментално вакцината ммр е со краток рок кој и поминува периодов? Ви кажува тоа нешто?

Инаку јас сеуште ја одложувам па отом потом ќе видиме.

На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.122
    Здраво. Воопшто не одговарав на твоето прашање. Ама ти тоа го знаеш. Сега, веројатно сакаш да ми кажеш, или да ме убедиш, не знам, дека високата стапка на имунизација е небитна. Полио и дифтерија ги има само во неразвиени земји, и тоа на многу ниско ниво. Не е се во политиката, има нешто и во медицината. Знаеш, и во генетиката. Секако, злите намери и теориите на заговор се виновни, што во 19 ти век, во Англија, имунизацијата ради вакви теории како денешниве, беше сведена на ниско ниво, а ради истото жртвите беа илјадници. Навистина не се сеќавам за која вакцина стануваше збор. Ирска, каде беше задржано нивото на имунизација, нема жртви. Тоа е тој колективен имунитет, кој никогаш нема да го признаете. Всушност, истото ни се случува и денес. На жалост, со мутации.

Знаеш дека чумата има однесено преку 100 милиони жртви? Веројатно знаеш и дека тогаш црквата ја лечела секоја болест, па така луѓето ни тогаш не им верувале на лекарите и не ги следеле нивните препораки. Видиш, нешто слично на денес. И тогаш имало теории на заговор.

Имунизација за дифтерија е откриена некаде околу 1900 год. А кај нас е воведена околу 2009, ако не се лажам. Ама верувам дека и ова го знаеш. Само не знам дали знаеш што може да се случи без тетанус вакцина и рана од обична вилушка?!

Ништо од ова не го оспорува фактот дека се работи за списание. Ми се чини и кај нас има неколку такви. Зарем според престиж ќе одлучуваме? Еве, тргни ја на страна етиката. Што е со условите во кои работел? Сериозно мислиш дека логиката е доволен аргумент за фаворизираната теорија аутизам-вакцина? Ако така, тогаш ние живееме во матрикс. Оти ете, логично ми е.

Сзо и науката се многу поверодстојни фактори од сите нас тука. Медицината иде напред. А гледам тука, ние се враќаме назад. Не знам навистина дали има институција или организација која не е погодена од афери, проневери, судири и итн.

Драго ми е што си била како мене. Тогаш разбираш дека воопшто не се работи за стереотипи.

Чудна работа, ова генетикава. А јас пак си помислив за наука дека се работи. :D

Благодарам, поздрав.

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  15. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Еве да ти помогнам околу тоа што се се вбризгува.

Еве една научна студија со предмет -
    Детална анализа на квалитетот на голем број на вакцини од повеќе производители заклучува:
    " Изведената анализа покажува дека СИТЕ мостри од проверените вакцини содржат несоодветни биолошки и био-перзистентни туѓи тела кои не се декларирани од производителите."

http://medcraveonline.com/IJVV/IJVV-04-00072.php

Мојата констатација беше квотирана. Многу логично ми беше. И не, не гатам во графче за да знам. Нејсе.
    Пак ке речам, веројатно повторно не ме разбираш бидејки додадов временски придавки за олеснување. Веројатно не ме читаш, а верувам би разбрала ( Хинт - На почетокот, во средината или на крајот )

Кога веќе ме тегнеш за стапката на имунизација па со тоа и Herd Immunity, има едно калкулаторче кое ги содржи сите релеванти податоци од релевантни извори. Ке се зачудиш колку стапката е мала, и со сегашното ниво на вакцинација, а воала болестите ги нема.
    Вакцините теоретски треба да овозможат заштита на немоќните преку доволна покриеност, т.н. „имунитет на стадото“ . Имунитет на стадото? Дали го има? Дали го имало во минатото? Во која земја? За која болест? Со податоци од СЗО. Од 1980 до 2015 год.
    Математички докажано со сликички за мали деца да разберат.

http://www.herdimmunitycalculator.com/

И ако сакаш, погледни го видеото од еден математичар, кој сакал прецизност. ( Пали логика ако го гледаш )

Добро си информирана. Дали знаеш дека истите се со вакцинален сој ?

За да бидеме прецизни, би замолил да го поделиш изворот на оваа небулоза. Мислам дека е важно да бидеме прецизни и да не работиме по сеќавање. Сепак се работи за битна работа која ја изнесуваш.
    Во 19 век се почетоците на срамежливите и неучинковити обиди за вакцинацијата

Поентата беше како ја снемало Чумата, кога немало вакцини. Велам не ме разбираш.

Поентата беше, слично како и кај чумата. Вакцината е „откриена“ по стивнувањето на светската епидемија. Како е можно заслуга на тоа да е на вакцината.

Еве го линкот до Лансет:
    http://www.thelancet.com/

Не е поентата во Лансет и во неговата престижност ( што јес јес ). Поентата беше нешто сосема друго.
    Едно вакво (престижно) списание, дава студија, па повлекува студија. Кај нас има петпарачки портали кои за сметка на спонзорите ке те убедуваат дека аспирин е добар и 20 пати на ден да го пиеш.
    Тие на етика му ја бутнале студијата. И на НИШТО друго.
    Се надевам дека ќе сакаш да ја прочиташ критиката околу целиот настан, дадена во мојот претходен пост.

Не, СЗО дур е зависна организација и дур лаже, барем за мене нема да биде кредибилен фактор. И да медицината иде напред. До вчера СЗО сугерираше пушење, сеа не. И дали „сите се исти“ треба да ги рехабилитира, особено кога катадневно се зголемува бројот на вакцините кои треба да се збрцаат во нашите најмили, дебело ќе размислам.
    Ете им ги прикаските за H1N1, свински и птичии грипови, еболи и зики на кои за среќа не им поверуваа.

Дури и CBS известува како еден CDC лаже. ( На него се потпира WHO ). Пак пали логика

Погледни во некој од речниците значение на збор стереотип.

Последна измена од модератор: 13 ноември 2017
    На Centurion, bebaa, verba и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. zaguben

zaguben Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2013
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    170
    Против !

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    3.919
    @Lianna Anna tetanus ima na obicna viluska? sporite na tetanus moze da gi ima nadvor, vo zemja, moze da gi ima na rgosani nesta . Tetanusot se razviva na mesta kade sto nema kislorod, znaci samo vo dlaboki rani, ne povrsinski, inaku vo srbija se prodava aktivni kiseonik ( sprej ne znam dali go ima kaj nas ) koj se prska na kriticnite rani i pritoa ranata se ostava otvorena i tuka nema prostor za razvivanje na tetanus. Inaku eve primer na drugarka koja zivee vo stranstvo kade sto deteto paga doma se povreduva dosta go nosi na lekar i doktorkata veli kako da primi tetanus, majkava e decidna i odbiva i doktorkata pa dobro doma padna nema moznost za tetanus:x i da ima i da nema sansi oni odma da bockaat gledaat.

На bebaa и yarre им се допаѓа ова.
  18. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.122
    И моето дете падна во градинка. Ја повреди главата, отворена длабока рупа. Воспитувачките немаа појма на што се удрила и дали било надвор или внатре. Завршивме на шиење и се помина во најдобар ред. Беше доволно малечка да не знае да објасни на што се удрила. Ама среќа, имаме примено тетанус. А ти стварно сакаш да кажеш дека не може да се случи длабока рана и контакт со рѓосано?! Супер тогаш.

19. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Одлично објасни. Еве комплетна дополна. За тетанус треба услови. Ама некој и да разбере.

Зошто тетанус е тотално непотребен ( за енглеско говорно подручје ) :)

Why You Never Need A Tetanus Vaccine, Regardless Of Your Age Or Location

https://www.naturalblaze.com/2013/05/why-you-never-need-tetanus-vaccine.html

На butterflysk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    3.919
    па не знам еве јас 27 години не сум се исекла на ргосано :) ниту пак рани длабоки сум имала, гребаници од пагање на улица не е длабока рана..а сега да се исечам да кажеме на ргосано да не имаат ефект вакцините што ми ги ставале како не:shake: