@Moira Важна улога има општиот имунитет. Кога општиот имунитет на општеството е висок тогаш не се шират болести. А тоа се постигнува со вакцинирањето. Сведоци сме дека овчите сипаници (варичела) се ендемични, односно присутни се во популацијата и секојдневно има некој заболен и месечно се пријавуваат околу 500-1000 случаи. Но за болести против кои се вакцинира, не се присутни во населението и нема од каде неимуните да префатат. Ете на пример мали сипаници (морбили) против кои се вакцинира, месечно има само по неколку случаи и за среќа тие не се доволни за да се појави епидемија затоа што повеќето имаат имунитет, односно се вакцинирани. И за волја на вистината 90 проценти од овие десетина случаи се невакцинирани. Што значи дека иако постои општ имунитет, сепак ризикот за невакцинираните си постои и затоа го употребив тој збор - релативно. Точно, вакцинираните не треба да се плашат, и не се плашат, ова што тука дискутираме не е да се вулгаризираат некои групи или да се покажува прст, туку да укажеме на фактите. А тие се дека со секој невакциниран се намалува општиот имунитет и со тоа ризикот за појава на епидемии, нивно опстојување и загрозување на трети лица. Се разбира ова не се лични застрашувања или малтретирања, како што си ги примате вие, туку чисто дискутирање за чисто општо информирање.
Ќе те молам за инфо за болдираното. Јас поназад во темата ставив инфо за епидемијата за заушки во 2009-2010, каде се гледаше % и соодносот на вакцинирани/невакцинирани баш добро. Ќе може и за болдираното некој релевантен извор?
^Еве релевантен извор (јас ) дека вакцините за мали сипаници не се воопшто ефективни. Пред некој месец кога имаше син ми мали сипаници, тој нормално не вакциниран затоа што вакцинирањето е на 18 месеци, фати сипаници и внук ми кој што беше вакциниран и уште едно комшиско дете исто вакциниран. Не живеам јас во Мк па да бидат вакцините со сомнителен квалитет, значи не се ефективни и повеќето џабе се примаат.
Не ми е баш ќеиф што морам сама да изигравам доктор за своето дете, а и ова интернетов колку ќе те поучи толку и поглупав знае да те направи, и читајќи и барајќи информации наидов на еден куп, колку ПРОТИВ толку и ЗА. А не сакам да се силам во области каде сум баук, или пак да одам по трендови и пропаганди као демек кажал некој нешто ново што другите демек се плашат да го кажат, па ајде сите по него. Вистина не знам, и која одлука и да ја направам пак нема да сум 100 посто мирна. Имам една книга медицинска тука до мене што вели дека сомножет бил во заштитното средство тимеросал кој го има во вакцините и кое содржи мала количина жива и дека влијае на невролошкиот развој на детето.Од таму поврзаноста со аутизам. Но тоа средство одамна престанало да става во вакцините чисто заради стравот иако студии потврдувале демек дека нема поврзаност...аутизмот сепак продолжил да расте.Велат дека е поради олабавените критериуми за болеста аутизам, се почесто се поставува оваа дијагноза, кога всушност се работи за други пречки кои подоцна во развојот на детето се откриваат. Јас се одлучив да вакцинирам, ме убедија повеќе оние ЗА. Паметно или не-не знам.
Тоа ми се податоци од годишниот извештај за 2011 за вакцино-превентабилни заразни заболувања од Центарот за јавно здравје на Скопје. Преземи го оттука: http://www.cph.mk/index.php?option=com_ ... 71&lang=mk Еве ова е податок за епидемијата на мали сипаници (морбили) во 2011 на ниво на град Скопје во однос на вакциналниот статус на заболените: Инаку за извештајот од епидемијата за заушките ми беше мило што го имаше ставено и што некој го прочитал. Јас и претходно го имав ставено за да посочам на релевантни податоци и за да видам дали јаре ги чита линковите кои му ги посочувам, тој немаше никаков коментар, значи не читал ништо. За тие што сега се вклучуваат во дискусијата, се работи за овој извештај: http://www.eurosurveillance.org/ViewArt ... leId=19586 Значи кажавме поназад дека за да се даде евалуација за ефективноста на вакцината не се доволни само проценти на вакцинирани наспроти проценти на невакцинирани, потребни се повеќе податоци и тоа attack rate, rate ratio, odds ratio и risk ratio и затоа од податоците кои ни ги нуди оваа студија не може да се постави заклучок дека вакцините не делувале. Ако сакаме да видиме колку делуваат ова е сликата која прикажува како се намалува бројот на случаи после започнување на вакцинирање. http://www.eurosurveillance.org/images/ ... s_Fig1.jpg Можеме само да коментираме само за бројките, зошто се такви високи проценти на вакцинрани со една доза во заразени индивидуи. Прво затоа што една доза не е доволна за да се воспостави имунитет, затоа е воведена ревакцинација. Потоа мораме да си поставиме прашање, зошто се појавила епидемија кога последните 10 години вакцинацијата била над 90%? Тоа ни го кажува оваа слика: http://www.eurosurveillance.org/images/ ... s_Fig3.jpg На оваа слика јасно се гледа кои генерации се најзафатени со епидемија и може да се каже во која генерација започнала епидемијата. Тоа е таа генерација која имала најмал опфат со вакцината. Од 1992-1994. Еве практичен пример како влијае невакцинирање, иако подоцна, сепак се појавила епидемија кога тие генерации станале активни и го донеле вирусот од странство. Во 1992-1994 имало недостиг на вакцини и не се давале на сите бебиња, а на тие што се давале, заради недостигот наместо да се дава цела вакцина МоПаРу, се давале само едновалентни или двовалентни од Црвен Крст или добротвнорни цели, само МоПа или ПаРу или само Мо или само Па, а се заведувале дека е дадена цела МоПаРу и затоа не може да ги земеме процентите како целосно веродостојни. А не можеме ни да знаеме како се пренесувале вакцините, и дали е запазен ладниот синџир и колку е внимавано на квалитетот на вакцините. На крај, логично е бројот на заболени кои се вакцинирани да е поголем. Ако вакцинирани биле 95%, а невакцинирани биле 5%, логично е да очекуваме дека кај сите не фатила вакцината целосно и да има разлика во бројките.
Како во изреката - Лаги, Проклети Лаги и статистика. Овдека ( намерно или не ) вика „Од лица кај кои е проверен вакциналниот статус“. Што е со рестото на лица, каде не е проверен вакциналниот статус ? Уште една интересна нотификација по ова прашање. Мали Сипаници бе ? Родители носат деца кај деца со мали сипаници намерно да ги префатат и прележат..... и со тоа стекнат природен имунитет....Леле мори мајко, каква е тоа тежина дете да добие мали сипаници.... Удри кантарот на едни обични сипаници со еден аутизам на пример.... Сеа одлучи се еднаш, дали вакцините ја превенираат болеста ? Дали тоа прават заштитен зид околу телото и со тоа телото не се разболува од болестите заради кои се вакцинира ? Вакцините го нарушуваат општиот имунитет на индивидуата, и со тоа ја прават подложна на болести. Трајниот природен имунитет го создава организмот. И само така. Аух! Сеа од овде искача, де немало вакцини, де не биле соодветни, де лошо ги возел чичкото во комбето... Неучинковитоста на вакцините е јасна како бел ден. Дури и македонскиот графикон ти дава дека нема НИКАКВИ последици од болестите, и дека болестите идат и кај вакцинираните и невакцинираните. Молам да погледнете како изгледа на вакцината BSG со дијабетесот. Вакцина Пертусис и Дијабетес - Малтене по иста крива идат. И ке се мафтаме после со сипаници кои ем се прележуваат за 10тина дена, ем вакцината не вреди. А дечиња со дијабетес у државна, колку сакаш, и тоа трајно......
Аман бре јаре, пак ти смета статистиката? А до пред некоја страна ти беше тој што статистиката ти беше главен аргумент. Кои ресто лица? Ако го прочиташе линкот ќе видеше дека е даден вакцинален статус за сите 572 случаи. Каква била тежината дете да добие мали сипаници? Ти ова сериозно? Малите сипаници е доста потешко заболување од овчите сипаници и имаат многу почести компликации, како на пример менингитис, енцафалитис, пнеумонија, па дури и смртност и тоа кај здрави прави деца. Па дури и да нема никакви компликации, зошто детето да помине таква болест? За тоа со забавите на кои родителите се собираат за децата да им префатат болест, тоа пред се се однесува за овчите сипаници. Бидејќи има вакцина за ова во САД, децата кои не ги вакцинираат нема од каде да префатат сипаници и затоа родителите им прават забави на децата да префатат од некое кое е болно. Со зголемувањето за стравот на ММР вакцините, започнале да прават забави за децата да им префатат и мали сипаници. Тоа е тежок идиотизам, ако сметаат дека детето е подобро да добие вистинска болест отколку да прими три ослабени вакцини, тие не се способни разумно да расудуваат. Ризикот од воспаление на мозокот од болеста е 1 на 2000 деца, за разлика од евентуалниот ризик на вакцината кое е 1 на милион вакцини. Ете тоа е кантарот, а не знам зошто пак го спомнуваш тој аутизам, кога претходно ти дадов линкови со истражувања кои не нашле поврзаност помеѓу аузтизам и вакцини. Ефективноста на вакцините е јасна како ден, а македонскиот графикон убаво кажува какви биле комликациите од епидемијата, ќе ги спомнам само овие: 356 души лежеле на болница заради сериозноста на симптомите, 30 души со менингитис, и 640 души со орхитис, ако не знаеш што е тоа ќе ти кажам, тоа е воспаление на тестисите и само прашање е колку од нив завршиле со стерилност, а тоа е честа компликација од заушките. Инаку ти благодарам за графиците, ете баш тука сликовито можеме да видиме како се користи статистика за извртување податоци за визуелно да се претстави нешто кое нема основа. И плус си ставил слика дека наводно вакцината против магарешка кашлица предизвикува диабетес, а си ставил дека морбили се прележувале за 10 дена. Зошто не кажеш колку се прележува (ако се преживее) магарешката кашлица? 3 месеци. Баш се заинтересирав за овие податоци и најдов дека немаат никаква основа, напротив има истражувања кои го докажуваат спротивното. Ќе ти го посочев ова истражување на ИОМ, ама ти повторно ќе го отфрлиш со причина дека биле поврзани со фармацевтската мафија: http://www.iom.edu/Reports/2011/Adverse ... Brief.aspx Или пак ова истражување кое нашло дека кај некои инфекцијата и прележувањето со магарешка кашлица може да ги зголеми шансите за дијабетес, а вакцината нуди заштита против кашлицата и со тоа и дијабетес. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12647838
Со оглед дека нашето видување, кое е дефинитвно дијаметрално различно, го читаат или го коменитираат и други, јас ќе оставам да еден дел од мојата „лага“ допре до сетилата на сите сегашни и идни родители. Во моето убедување и во убедувањето на се поголемата популација која јасно застанува со ставот против вакцините, нема ниту тронка сомение за НЕучинковитоста на вакцините, јасно поткрепена со катастрофалните последици од истите, преку секојдневните примери на родители ( имаше и тука примери ). Во тоа исто убедување, нема конфликт на интереси, јас не го следам патот на парите, го следам патот на добриот дух, и секако желбата за здрави дечиња. Во современиот свет ( кој ние ете толку го посакуваме ) демократскиот избор е одлуката на родител. Во тие демократии, очигледно не се плашат да препорачаат вакцинација, но сепак да остават родителот да одлучи. Една Австрија, или Швајцарија, Скандинавските Земји, изборот на родител како што гледаме не предизвикал некакви епидемии и чудесии, поради многукратно намалената вакцинација, Со оглед на неучинковитоста на вакцините ( званично е нели од 40 до 70 % „да се фати“ ) додавајќи го и бројот на невакцинирани, доаѓаме до фрапантни бројки во популации каде едноставно нема ни е од епидемии. Уште еднаш на кратко, сите, подвлекувам сите болести за кои се вакцинира, се третираат со стандарндата медицина доколку се задобија, а доколку не се задобијата ( што е голема веројатност ) нема што да се третира, и од нив со соодветен третман нема никаков проблем, особено поради фактот што вакцината не е магичната игла која ја превенира болеста, односно, ги напаѓа и вакцинираните и невакцинираните. Нус производот за жал огромни, честопати после таков проблем, родителите викаат, ех, да знаев, никогаш немаше да го вакцинирам детето. Јас многу сакам да нема вакви задоцнети реакции, најчовечки, најдобронамерно, најхумано. За да придонесам за квалитет во темата, и го намалам заморот во истата, а со цел да не биде тешка за следење на оние кои сакаат да се информираат, ќе се обидам да бидам поредок и конкретен понатаму, со оглед дека не гледам квалитетна дискусија, ако соговорникот вешто ги заобиколува токму круцијалните моменти кои се итекако битни. Еве едно сиже, во слика, од статистиките на www.cdc.org. Од 1983 година до 2008 година, не гледам друг фактор за зголемување на бројот на аутистични деца. Што можело друго драматично да се промени во начинот на живот за 25 години осем нели бројот на вакцини во САД. Математиката е премногу јасна ( и тажна )
Твоја беше изјавата дека статистиката е најголема лага. Ете тоа е сликата - ЛАГА. Вакцините НЕ предизвикуваат аутизам. Еве можеме да направиме графици за „поврзаност“ на аутизмот со многу различни работи. Можеме да направиме статистика на процентите на аутизам со процентот на користење на цедиња или со употреба на интернет (!), што веројатно и е вистинската причина затоа што родителите можат на интернет да ги прочитаат симптомите и да го однесат детето да биде дијагностицирано. Еве и еден график кој е направен на шега со цел да се претстави како се извртуваат статистиките за аутизмот и вакцините. Тука е прикажана „поврзаноста“ на аутизмот со органската храна. Еве линк ако не се гледа цела слика: http://boingboing.net/wp-content/upload ... /1WZ6h.png Инаку за тоа дека немало последици од укинување на вакцини, повели линк со неколку примери по укинување на некои вакцини: http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccine_co ... accination
Легендарниот Dr. Andrew Wakefield, кој доби жестоки напади после линкувањето на MMR вакцината со аутизмот, сеуште со непорменет став околу тоа. Но не е единствен. И други лекари и научници кои јавно ги кажале своите видувања на поврзаности на автоимуни болести со вакцините, се распнати на тој крусејдерски караван http://www.examiner.com/article/scienti ... cts-public Младите доктори се повеќе против вакцините, отколку старите "old school" доктори http://www.examiner.com/article/vaccine ... ainst-them
Како прво секоја чест за yare и expert.....читајќи ги вашите постови ми одзеде добар дел од времево што го планирав за нешто друго, ама беше корисно потрошено време! Морам да признаа исцрпни одговори од двете спротиставени страни. Се надевам и другите ги мотивиравте малце да подразмислат. Имам едно прашање.....не знам како ви се троши толку веме и енергија на водење на олку големи дискусии? јас се изморив читајќи ги. Се надевам дека го разбирате тоа што го пишувате зошто во спротивно би биле куп на податоци собрани од некаде на интернет или препишани од некој друг форум. Во најголем дел го зборувам ова, зошто во текстовите се спомнуани имуноглобулини и имунитети и не знам тамо што и нафрлани еден куп статистички податоци со кои во најмала рака може најлесно да се манипулира. (со ова не би сакала да ве навредам ниту вас ниту вашето знаење) Е сега јас како ново печен фармацевт да си го кажам мислењето. Како прво сакам да расчистам дека јас ги гледам и двете страни од медаљонот и гледам надвор од кутијата....само за некого би препорачала кога веќе гледа надвор од кутијата тоа нека не биде само една точка надвор, нека проба нека направи барем уште една. Прво вакцините не спречуваат појава на болест туку последиците од болеста да бидат помали. Со тоа се спречува смртност и се искоренуваат болести на начин (во врска со последново па и не сум баш сигурна дали е последица на вакцините туку можеби на брзиот урбан развој и големото подобрување на условите за живот). Неколку страници поназад имаше едно добро прашање...... а што ако сите луѓе престанат да се вакцинираат???? вакцините биле создадени кога болеста стивнувала???? Значи вака, тие што се запознаени со епидемиологијата знаат дека во светот многу пати го имаат потресувано епидемии кои носеле огромен број на жртви дури и милионски. епидемиите се јавуваат на одереден период(значи не зборувам за денешно време за да речете дека сега на некого му текнало па на определено време ќе пушта некоја нова бактерија за да прави пари туку зборувам за време кога не била фармацијата толку развиена). Дури епидемиолозите си имаат статистички пресметки со кои ожат да предвидат појавување на некоја епидемија. Сетоа ова го напишав да ја доловам поентата на прашањето што ќе се случи ако сите престанат да се вакцинирааат. Ќе почнат да се развиваат епидемии и тоа баш кај нас со невидена брзина. Последиците од болестите за кои се вакцинираме се огромни. И да не заборавам да напоменам дека баш во тој случај компаниите фармацевтски би имала поголема корист и поголем бенефит (беше напоменето дека современата денешна медицина ги лечи веќе овие болести, а тоа ми е и поентата) Некаде низ коментарите беше спонат др. Пановски кој мене ми беше професор и тој истиот знаеше што значи една епидемија на вариола која сега за среќа ја нема. Последниот случај бил пријавен во Југославија (за ова има и филма ама заборавив како се вика) и се верува дека примерок е задржан во бившата ни наша држава и дека Америка се плаши дека токму тоа може да биде искористено од страна на Србија како биолошко оружје и дека бомбандирањто врз Србија меѓу другото и за да се уништи можеби постоечкиот примерок од вариола. Малце отидов офф ама интересна приказна да се сподели на студенти. Исто така имаше прашање од каде доаѓаат бактериите?? Можеби јас прашањево погрешно го сватив ама тоа е исто како да прашаш како се создал човекот. А ако истото беше во конекстот на тоа ако сега ја нема бактеријата и кога би престанало вакцинирањето од кај би се појавила тогаш јас би дала одговор дека не само луѓето се носители на бактерии и вируси, а и има бактерии кои можат како спори да прежевеат години и години без храна. Тетанусот е една од тие бактерии која само по себе не предизвикува ништо, но создава егзотоксин кој ги предизвикува тие тетанички грчеви кои можат да бидат фатални. Со вбризгување на серумот се спречуваат можните поседици од тој токсин. И да бактеријата е анаеробна ама тоа на токсинот не му игра никаква улога можеби бактеријата на предметот на кој сте се исекле изумрела, но на тоа место можеби е присутен тој токсин кој бактеријата при нејзиниот живот ги излачила во надворешната средина па може да предизвика последици. И туку е раната која се создава или која може да загнои и при тоа се формираат супер услови за развој на бактеријата. Сега веќе и заборавив што се требаше да кажам, многу работи имаше изнесени од двете страни. Да кажам за вакцината за HPV за истата таа вакцина која чини ѓавол и пол нас на факултет професорка ни кажа дека апсолутно нема потреба да се вакцинираме ама сепак таа ни ги кажа двете страни и ни кажа сепак треба да биде сопствен избор. Кога се работи за мене јас кажувам дека нема да се вакцинирам со никаква вакцина повеќе ни за грип ни за HPV. Двете вакцини имаат посебна приказна. Таа за грип најверојатно ја знаете и мислам дека беше спомната некаде низ постовиве. Е сега јас да си кажам за HPV. Освен тоа што заштитуава само од 4 вариетети на вирусот а вирусот има многу, некои ги зеле овие 4 како најчести причинители и затоа се направила вакацината. Но тоа не значи дека останатите не предизвикуаат тумор. Ова е помалата причина. Поголемата ричина е дека откако еден лек ќе биде смислен, ќе помина низа клинички испитувања и триста глупости добива одобрени за пуштање во продажба и тука следува тоа што е наречено постмаркетиншко следење на лекот. Лекот се следи со сите негови несакани ефекти кои редовно се пријавуваат. Дури и најголемите фармацевтски компании имаат повлекувано лекови од продажба кои се покажале неефикасни. Е сега зборот ми е дека големите компании пробните лекови за постмаркетиншко следење најпрво ги пуштаат во продажба во земјите од ''третиот свет'' во кои верувале или не спаѓа и нашава ни Македонија. HPV вакцината според мене е само следење да се види дали ќе се покаже како сигурен лек за понатамошна употреба така да јас сум убедена дека не треба да се прима и дека нема докази за нејзината ефикасност и сигурност. Кога се одлучува сам за себе е многу лесно, но кога би одлучувала за моите идни деца сепак многу би размислила (тешка дилема е ова, само јас некако не сакам да ја гледам како теорија за заговор) Е сега за несаканите ефекти на другите вакцини јас сакам сите да ве прашам дали некогаш од кој било и да е лек сте прочитале внатрешно упатство????? Е ако одоговорот е да, тогаш сите знаете дека во секое внатрешно упатство се наведени несакани ефекти и кај повеќето лекови последниот несакан ефект кој се јавува во многу ретки случаеви е наведен како смрт или пак некој смртоносен симптом како престанок на дишење на пример. На сите треба да ви биде јасно дека секој лек што постои има несакани ефекти кои се јавуваат ретко или почесто и дали тој лек ќе биде пуштен во продажба знаејќи ги тие несакани ефекти се донесува врз основа на тоа дали бенефитот од тој лек е поголем од можната појава на тие несакани ефекти, а под бенефит се зема и економската корист што би ја имал пациентот не земајќи го тој лек или земајќи го и на крај цената на чинење на тие несакани ефекти. Јас само би сакала да кажам дека еден лек на база на ехинацеа кој се смета многу природен имуностимулатор и кој го рекламираат на сите страни и чини ѓавол и пол има поголема веројатност да предизвика лимфом отколку некоја вакцина каков и да е рак. Во истава категорија би го вброила и германиумот со кој се прави невидена маркетиншка популација дека лечи се, а во најголем дел од земјите е забранет за употреба и апсолутно не сигурен и тоа е докажано, ама кај нас сепак постои едно ама кое дозволило да се протне и пак да се продава. не саканите ефекти се јавуаат во зависност од индивидуата т.е. од неговите гени кои експресираат создавање на различни протеини или ензими и при тоа лекот различно би се однесувал. При тоа најголема улога играат ензимите кои учествуваат во метаболзмот на тој лек кои можат индивидуално многу да се разликуваат и тогаш настануваат тие несакани ефекти. Секоја индивидуа е приказна само за себе ама медицината не е стигната до тој степен да се индивидуализира терапијата па се даваат глобални терапии, а во тоа спаѓаат и вакцините - на сите една иста вакцина. Кога јас би одлучувала за или против вакцинација на моето дете се добро би испитала од потеклото на вакацината, од серијата на производство до датумот на производство. Многу лесно може да се најде кој е производител, каква репутација има таа вакцина кој несакани ефекти се пројавени и дали се пројавени несакани ефекти на помошните супстанции, а исто така можр да се најде и какви испитувања се направени пред таа да бие пуштена во употреба и каквистудии за ефикасност се спроведени и сами да одлучите дали е добра или не. На крај краева знаејќи ја моменталната ситуација со наместени тендери не би се ни двоумела да ја побарам соодветната вакцина на друго место. За квалитетот не се ни сомневам дека е никаков како и се што друго доаѓа кај нас. За аутизмот дека се појавува како последица на вакцинацијата никаде не е докажано, едни докажуваат едно други спротивно... јас би сакала понекогаш да читам меѓу редови. но се прашувам тогаш како заболувале порано од аутизам а немало вакцини? А исто така ако веќе е последица на вакцинацијата тоа е можеби моето погорно наведено мислење за индивидуализацијата. Има нешто што се вика колатерална штета (не би сакала да се налутат родителите кои имаат дете кое има последица од не соодвени вакцини и би сакала да напоменам дека сочувствувам со нив и стравувам дека можеби еден ден тоа може да се случи на моето дете и секако живеам со тоа сознание ама како што изгледа после вакцинирањето останува само да се молиме да не биде тоа нашето дете ) Во фармацијата вака стојат некои работи, кога едно нешто спасува милиони животи, а е загрозен само еден тоа е веќе успех и голем бенефит од тој лек. Дали зголемувањето на ауризмот или ракот кај децата или пак алергиите е последица на вакцини???? и јас се прашувам истото, но можеби одговорот лежи во забрзаната глобализација во забрзаната индустрија..... можеби целиов заговор е само да се префрли вината на фармацијата од индустријата. ние секој ден дишеме екстремно загаден воздух јадеме некаква генетски модифицирана храна и тамо некое место што е од некаде увезено а не занеме што е т.е. во поглем дел од случаевите ние ама апсолутно поима немаме што внесуваме во нашиот организам. Секој ден се среќаваме со се повеќе синтетски создадени матријали околу нас и со се повеќе зрачење. Можеби се ова заедно придонесува за забрзаниот развој на некои болести а при тоа тука е вклучен и аутизмот и во најголема рака алергиите. И да јас се сомневам дека бомбандирањето на имуниот ситем може да доведе до се поголемата појава на автоимуни заболувања, па побогу самиот имун систем се свртува против своето ја губи функцијата на препознавање што е свое а што туѓо. И јас се заморив од долгиов пост. Мислам дека не напишав се што сакав да кажам ама во моментов не ми текнува ништо повеќе. Се надевам дека додека да решам да имам деца ќе имами решено дали сакам да се вакцинираат или не. За другите не знам ни јас што би им препорачала Со сите изнесени податоци сепак е тешка одлука да се верува на вакцините или не.
Ах, колку време јас имам потрошено во потрага по вистините за вакцините, не се мери во саати и во чекори. Веројатно многу истражување, многи отворени и затворени разговори... Што ме носи ? Убеденоста која ја имам во ставот кажан претходно. Секако и желбата да младите се информираат уште пред да станат родители, да имаат здрави и први дечиња, да дознаат и дека „задолжителноста“ не е задолжителна... Дали ке настане информациски шок, можеби е и помалку важно од донесената одлука. Уште најважно е дека треба да се знае дека родителот може и мора да биде носител на одлуката, бидејки само тој останува понатаму со детето да се бори со исходот на одлуката, каква и да е. Имаше еден интересен коментар на новинарската статија околу борбата на мајките против вакцините објавена сега скоро во дневен весник http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E9999F43C7C15A49B0933C9D12137FA5 па подолу една читателка вели Дали и Вие во МК имате ваков предмет и дали е сличен ставот на Вашиот професор ? Алелуја, да разбере и мојот соговорник, expert дека вакцините не штитат од болести. Она што ти кажуваш е дека „полесно ке ја поминат болеста“. Ова е чудна констатација, како одреден организам ќе ја пројде болеста ( ако нели и првично воопшто настане ) ако е вакциниран или невакциниран, е реално неизводливо да се докаже, пради фактот што едно тело неможе да биде и вакцинирано и невакцинирано. И сега каква врска има смртноста, кога неможе да се докаже еден основен факт за учинковитоста на вакцината, а тоа е дека „полесно ќе ја помине болеста“ Што ако сите луѓе престанат да се вакцинираат ? Едно огромно ништо. Знаеш зошто ? Во светот веќе имаш невакцинирани популации ( амиши ) , имаш и популации со низок степен на вакцинација ( Скандинавија ) и еве не ги дрма ни едните ( никогаш вакцинирани ) ни другите ( кои во последниве 50 години стапката на вакцинации им е во постојан пад ) нит епидемија од нешто нит бутур. Да, чудно е за тебе ( беше и за мене ) кога дознав дека вакцините настануваат кога болестите ги снемува или ги нема. Да тое е факт према кој сакаш извор. Се чудиш како не третираат како мајмуни, и ова не ни го кажуваат ? И јас.... затоа и сум тука на темава...љут и револтиран на пласирани невистини од оние кои нели по правило треба највеќе да веруваме. Инаку еве јас не се бавам со епидемиологија, мојата струка е нешто сосема друго. И да, јас знам дека светот го потресувале епидемии од широки размери. Тие исти епидемии ( патем ги нема сега и последните 60 години - зборам за оние од светски размери со жртви ) не се циклични, значи биле и ги нема, а прикаската дека тоа е поради вакцините, ја кажав порано. Цикличноста на помали епидемии видовме поради самата вакцинација, како на пример кај заушките, па моја претпоставка е дека поради тоа епидемиолозите можеби прават некакви статистички пресметки на веројатност. Објасни ми како тоа последиците на болести за кои вакцинираме се огромни ? Ова е многу уопштена констатација? Кои болести, во колкав процент ги има, каде ги има, од кога ги нема ? Ова се се прашања кои мораат да се одговорат пред да се констатира ваква уопштена теза, која за жал ги краси стандардните учебници. Тетанус ? Зошто вакцина, кога во секоја амбуланта имаш спремни анти тетанус серуми, спремни за евентуални проблем, ама пак, ако настанат...... а ако не настанат ? И сега една морална констатација, а тоа е дека се сложуваш за ХПВ. Епа истите фраери што ја прават ХПВ вакцината ги праат и останатите. Како тоа претходно биле доблесни и вакцините им се ок, а сега така лесно пуштиле вакцина која е со катастрофални последици, башка неучинковита . Фармацијата е таа, порано не била почовечка од сега, и сега и тогаш е таа истата. Македонија не е тестно поле за нови лекови ? Ајде бре, погледни во нашата државна клиника во какви све тестови на лекови се прават над здрави луѓе, кои свесно поради немаштина за ситна пара се сложуваат да бидат заморчиња. Званично најзванично. Аутизмот не е од вакцината, вакцината е тригер на Аутизмот. За твојот став очигледно научен во школо за колатералната штета, ич не сакам да коментирам. Тука по правило би ги отерал на едно место, во женскиот полов орган на мајка им. Им сметаше Др. Ендру Вејкфилд, а кога ја прочитав неговата студија сватив дека он не го поврзал Аутизмот со вакцините, туку само констатирал дека Аутизмот се јавил веднаш по проблематичната вакцина, и дека тоа треба да се истражува понатаму. Е за тоа го плеснале и тргнале. А ништо лошо и неточно не кажал.... Благодарам што се приклучи на темата.
Македонија Е дел од тој тест регион. Јас го тврдам тоа! Значи секогаш ќе има комплицирани несакани ефекти од кој и да било лек. Според тебе фармацијата не треба да постои, не треба ниту еден лек да постои, дека нели нема тогаш да има колатерална штета, нема да има несакани ефекти и се ќе биде розево. Знаете многу е лесно да се каже за сето зло виновни се вакцините.... за зголемениот број заболени од аутизам, за дијабетот, за автоимуните заболувања, а и да не заборавам за зголемениот број заболени од рак. Тогаш сите ќе престанеме да се вакцинираме и светот ќе биде розев. А и да од некој пост поназад прочитав дека вакцините спречувале мисловни процеси Е тогаш ќе почнеме сите да мислиме и готово се ќе биде решено. Е арно како што кажав надвор од кутијата нема само една точка има илјадници точки и кога веќе гледате надвор од кутијата погледнете и некои други точки. Тоа што викате дека денес има луѓе кои не се вакцинирани и во исто време не им е ништо може да се каже дека е последица на вакцинацијата.... па сите околу нив се вакцинирани нема толку носители на болеста, плус веќе условите за живот се далеку подобри а и да не зборам за дезинфикционите средства што насекаде во голема мера се користат. Тука ми е прашањето а што ако настане епидемија кога сите ќе бидат не вакцинирани? и да, епидемииите најчесто циклично се појавуваат на одереден период. Луѓето имаат голем контакт меѓу себе, како тогаш ќе се заштитат? или веќе не постојат тие бактерии или вируси? А што ќе биде ако една мајка која не е вакцинирана ќе дојде во контакт со рубеола???????? која последица ја има полодот дали некој е свесен за ова???? Тоа е само една од штетните последици кои ги носи не вакцинирањето. Некако во последно време мислам дека поголем проблем претставува резистенцијата на бактериите на антибиотици отколку дали да се вакцинираме или не! Пред да се запрашате тоа, можеби е подобро да се запрашате дали на вашето дете да му дадете антибиотик или не. Македонија е во земјите со најголема резистенција на стафилококус ауреус и веќе се води кампања против давање на антибиотици за се и сешто. (малце избегав офф ама мислам дека и на оваа теме треба повеќе да се размисли отколку на штои да било друго) Ние на факултет сме имале предмет кој се вика фармакоекономија и да се е за пари. Машинеријата на фармацевтската индустрија е огромна. Во полето на фармацијата се вложуваат најмногу пари. Во истражувања на нови лекови милијарди и милијарди, повеќе од која и да е друга област. Јас сум убедена дека има лекови и лекови кои делуваат на плацебо ефект и дека голем дел од болестите се состојба на умот. Сега тука јас си ја побивам струката, ама само сум искрена во тоа што го мислам. (со ваков став се надевам дека никогаш нема да имам аптека, зошто во споротивно секогаш ќе бидам во минус ) И кога сме кај фамакоекономијата има студии што се изведуваат на пример трошок - ефикасност или трошок - бенефит и така натаму и во овие студии се земени сите придобивки од лекот и цел трошок околу него вклучувајќи го трошокот и кога би се појавиле несакани ефекти, а исто така е земен трошокот кој би го имал заболениот кога не бе се лекувала болеста, а и последиците од не лекувањето. И времето за лекување е тука земено како фактор. Зошто заболениот ќе помине денови на пример во болница, а при тоа ќе отсуствува од работа и тоа се зема како трошок за лекување. Е сега кај некои лекови тука нема споредба, се знае дека е многу подобро да се земе, ама има едно ама кое вика дека има лекови за кои можеби нема потреба да се земаат, поради не ефикасност или ефективност и дека ама апсолутно пациентите немаат никаков бенефит. Со вакви студи, покрај другите, се определува дали еден лек ќе биде пуштен во употреба. Се надевам дека ви ја приближив економската гледна точка на фармацијата. Исто така можам да ви кажам дека за да се пушти еден лек во употреба се потрошени милијарди милијарди, а во исто време таа иста компанија прави на пример уште десетина молекули за истата таа проблематика и се тоа чини милијарди и милијарди и години работа, па на крај краева таа компанија мора на некој начин да си ги поврати тие потрошени пари во истражувања. И на крај се се сведува за пари. Но што бенефит има една компанија која произведува вакцини, а истите тие вакцини ги произведуваат уште најмалце 20 други компании и истите чинат по 30 ден, а во исто време произведува антибиотик кој чини 1000ден. Мислам дека тука малце теоријата за заговор пропаѓа во вода. Но се е така сомнително. Јас не би сакала, како што кажав погоре, да верувам во теории за заговор. Да не бидеме како во бившата ни наша држава кога нели се немало избор и вакцинирањето било задолжително, се има случено некои да ги одбијат вакцините. Вакцините ги имаат одбиено Албанците, најчесто на територијата на Косово. А знаете зошто? Само зошто оџите во џамиите им проповедале дека вакцините се заговор и дека во нив им ставаат супстанции од кои девојките не би можеле да раѓаат, со тоа државата би спречила нивно размножување. Па голем број од девојчињата кои треба да ја примат вакцината на рубеола некаде кај 8 одделение истата ја имаат одбиено. Е сега времето покажа дека тоа е само теорија за заговор и дека тие си се котат како глувци. Времето ќе покаже. А додека да покаже најверојатно јас ќе донесам одлука поврзана за моите деца. За мене веќе си знам.
Евита ти благодарам што си имала нерви да ги прочиташ нашите препукувања и што си одвоила време да го напишеш твоето мислење затоа што само јас и јаре сме упорни, другите се откажуваат по неколку одговори. Многу си напишала, и одлично е што имаш стручна подготовка да го поткрепиш тоа. Кога го прочитав твоето мислење утрово, веднаш знаев што ќе напише јаре, истите аргументи од поназад, иако неколку пати ги имаме обработувано и докажано дека не се вистина. Единствената причина поради која може совеста да му дозволи да не си ги вакцинира децата е тоа што сите околу се вакцинирани. Друга ќе беше приказната ако живееше во Сомалија или друга земја каде процентот на вакцинираност варира или е непостоечки и каде болестите се ендемични. За да не ме разберете погрешно, не дискутираме тука за децата на јаре, туку за сите деца, дискутираме општо за вакцините и за нивата неопходност во контрола на заразните болести и за спречување на појава на заразни болести и епидемии. Нешто што е можеби најдискутирано на темава е аргументот кој јаре го употребува на секоја страна, тоа дека болестите биле истребени уште пред да почнат да се употребуваат вакцините. Иако надолго и нашироко кажавме зошто тоа не е точно, еве неодамна најдов уште еден контраргумент, тоа дека и самите графици кои ги презентираше се лажни. Еве тука на англиски се опишува зошто графиците не се во ред: http://www.sciencebasedmedicine.org/ind ... ost-naked/ http://vicskeptics.wordpress.com/2010/1 ... ax-graphs/ http://jama.jamanetwork.com/article.asp ... eid=209448 Немам трпение повторно и повторно да давам одговори на ставовите на јаре, сакав само да напишам за тоа дека Македонија била тест регион и тоа што јаре тврди дека се извршувале експерименти на лекови кај нас. . Па се разбира дека се изведуваат експерименти, и тоа на клиниките и на фармацевтската клиника. И луѓето се тепаат кој да влезе во тие експерименти. Такви експерименти не се тајни или нешто страшно, напротив многу се безбедни, профитира државата, лекарите и особено луѓето. Тоа нема врска со вакцините. Не му местото на ова тука, ама сакам само да одговорам на тврдењата. Ако сакате да го прочитате прикажете го спојлерот. Ова нема врска со вакцините. Спојлер Значи има два вида на испитување, првото е на фармацевтската клиника каде се испитува калку време лекот се задржува и за овој вид испитување се даваат многу пари на луѓето и докторите си пуштаат нивни пријатели затоа што се безбедни и доста платени, се даваат можеби и до 500 евра за неколку часа и една испиена таблета аналгин или слични безопасни лекови. И вториот вид е испитувања на разни клиники, овие се многу поретки, но се испитуваат делотворноста на лековите, и тука не се земаат здрави индивидуи туку болни на кои им се даваат лекови. Ете пишував за случајот кој го имавме во моето семејство, тоа е татко ми, откако пробавме кај хомеопати и секакви алтернативни медицини, ни кажаа за можност да влеземе во испитување на екпериментален лек на клиника. Еве си признавам влеговме со пријатели и му беше даден експериментален лек од кој еве скоро година има неверојатни подобрувања во состојбата. Се надевам дека наскоро тој лек ќе го има во продажба и други луѓе со таа болест ќе можат да си дозволат подобрување на состојбата. Инаку мило ми беше што повторно го актуелизира прашањето за тоа што ќе се случи ако целосно се прекине употребата на вакцините. Од една страна слушаме од јаре дека децата ќе биле поздрави и нема да мора да ги прележувале болестите, од друга страна некој имаше спомнато дека ќе било смак света. Не е точно ни едното ни другото. Ако престанат да се даваат вакцините на сите, резултатите нема да се видат веднаш, туку постепено во следните 5-10 години ќе се зачестуваат епидемии, а веќе кога генерациите кои останале невакцинирани ќе започнат да бидат активни ќе започне редовно прележување на сите болести кои сега се превенираат. Болестите ќе станат ендемични, значи ќе се движат во популацијата и секој ќе биде изложен на ризик. За тоа дека немало епидемии во Скандинавија, повели побарај за епидемиите со магарешка кашлица во Шведска отако престанале да ја употребуваат во 1980 година, потоа во 1996 повторно почнале да ја употребуваат затоа што имале илјадници заболени и неколку мртви деца секоја година. За тоа со Вејфилд, има десетици испитувања направени за поврзаноста на аутизмот со вакцините и сите докажуваат дека нема поврзаност. И кога го смени мислењето дека вакцините не предизвикувале аутизам туку само биле тригер? Еве и сега најновата студија на Центарот контрола на болести на САД кое уште еднаш покажало дека нема поврзаност помеѓу вакцини и аутизам. http://www.npr.org/blogs/health/2013/03 ... -to-autism
да, кај нас се вршат испитувања на клиниката за фармакологија на медицински факултет. Значи за кој и да било лек за кој е докажана ефикасност и ефективност и нештетливост, за да се регистрира кај нас покрај тон документации во кој се опишани детално сите постапки од времето кога лекот се измислувал па се до докажувањето на начинот на делување и ефикасноста, мора да се направат и кај нас испитување на биорасположливост. Биорасположливот е мерка за тоа дали лекот и кој временски период во крвта ќе се задржи на потребното терапевтско ниво. Тоа најчесто се прави за да се утврди начинот и интервалот на дозирање и дали воопшто ќе стигне таа лековите супстанција во доволна количина во крвта за да има некаков ефект. Овие испитувања се прават на здрави доброволци. И најчесто се изведуваат со веќе сигурни лекови или со лекови кои веќе еднаш биле регистрирани кај нас. Мислам дека законски треба за секој лек на 5 години да се обновува регистрацијата или ако во тие 5 години за истиот лек само се смени начинот на дозирање или пак ако се смени формата на лекот (на пример од обични таблетки се произведат обложени таблетки). Ние немаме ниту една лабораторија која работи со развивање на нови лекови така да ефикасност на доброволци не се испитува. Во македонија се произведуваат само лекови со откупени патенти, значи лекови кои претходно веќе 10 години биле на пазарот. Е сега ако има некој експериментален лек јас за тоа не сум запознаена, но воглавном таквите експериментални терапии се присутни за ретки заболувања или за заболувања како некои видови на рак или тумори кога нема време да се направат сите потребни претклинички испитувања или да се спореведува постмаркетиншка студија па се даваат на доброволци кои можеби и изгубиленадеж за лекување па им преостанало само да ја пробаат таа експериментална терапија. зошто секако немаат што да изгубат. Е сега јас имам едно прашање, дали имате слушнато дека некој се излечил од рак без какви и да е лекови само со добра воља на умот или со терапија со соце или сода бикарбона или билки некои или бабини деветини????? Не сакам да добијам одговор да тамо некаде во кина некој што медитирал се излечил или пак да тамо во индија некој или да тамо во не знам каде. Јас лично не познавам никој таков, додека познавам многу луѓе што се имаат излечено со терапија, посебно малди деца кои имале некаков вид на леукемија. До тамо има стигнато сега за сега медицината. Во време кога се репрограмираа клетки, кога од едно ткиво се создава друго, кога од недиференцирани клетки се создаваат потполно нови органи и така натамо не знам баш дали е време да ја негираме медицината и делувањето на лековите. Не го зборувам ова како фармацевт па би сакала да имама работа или да заработам пари. Си се изјаснив и јас по прашањето за вакцините дека сум во голема дилема сакам само некои мои ставови да ги изнесам.
Мислам дека забегуваме на конкретната тема, бидејки, темата не се фармаколошките гиганти, иако истите се итекако голем дек од приказната за вакцините. Јас ниту во една секунда не сум помислил ниту рекол дека фармацијата не треба да постои. Секако дека треба ама верувам дека и ти се сложуваш дека во одредени сегменти се претерува, што мислам дека добро заклучив во твојот пост. Тоа што темата е е напорна, веројатно е нормално, секаде по форумите каде што се води оваква тема, секаде е напорна, некаде помалце некаде повеќе, во некои форуми, како на пример хрватските веќе е завршена, веќе тековите на размислувањата се далеку сменети. Лекарската фела и секако нивните фармаколошки тутори одлучуваат да не дигаат воопшто прашина на темата, очекувајки дека подигањето на темата на поголеми размери, само ќе им донесе контра бенефит, и сеуште сметаат дека затвореноста и конзервативноста кон прашањето на вакцините е добриот начин на пропагирање за нивната учинковитост, бидејќи секаде јавноста ако загребе повеќе на темата ќе дојде до несоборливите факти, а со тоа и ќе одлучи да ја прекине глупоста на вакцинацијата. Интересно е што и они како такви никогаш не се усудуваат да преземат некакви чекори против „анти-вакцинирачите“ бидејќи би се запеткале во сопствената лага, па се користат оние другите методи кон овие пристапи, кои ги опишав претходно ( Заплашување од болести, влијанија врз политика, директни притисоци ). Никој не може да каже дека зад секоја болест или зло се кријат само вакцините. Секако е дека има и други влијанија, особено влијанијата помогнати од времето на современото живеење. Ние никогаш неможеме да знаеме и што јадеме, и каде и како се тоа е произведено, ние не знаеме дека во потрага по парите, се губи смисолот на човечноста, на односите. Ние тешко можеме да дојдеме до природно, јунешко месо, од добиток растен на некоја природна ливада, невакцинирано на пример, кое пасело природно и природно се хранело, иако сите ние се трудиме да јадеме што поздраво. Но сме во состојба да одлучиме одбиеме вакцинација, тој преклопник го имаме во раката. Зошто не би го намалиле она што ете како опција ни е на располагање? Прашањето на бизнисот за вакцини иако не е мал, дури не мора да биде голем. Размисли зошто. Дури и вакцините да идат гратис ( а во Афричките земји е гратис ) или како кај нас, вакцините да се 20-30 денари тука е бизнисот на лечење на последиците од вакцините, или народското - Фрли рипче, фати крапче. Нема никакви теории на заговор, чиста математика и профит. Инаку ти благодарам за твојот искрен став околу сето ова, со оглед на твојата струка, и не се секирај, не си единствена, а верувај дека дури и кај нас има аптеки кои доблесно ги советуваат своите муштерии за одредени лекови, и сепак добро живеат од бизнисот. Многу интересен пример даде за Косово, јас не сум го знаел. Значи кај нив не се вакцинира, па има голем прираст на население. Ако е така еве уште еден пример на Абориџини и тоа на балканот. Иако јадеме генерално на исто поднебје, ист е ефектот на касетни бомби од нато, па ете они немаат проблем со прираст, а кај нас секој трет пар има проблем со стерилност. Инаку колку тоа Експерт докажала дека моите аргументи се невистина, а нејзините се вистина, секако останува на читателите на темата да проценат. Дали вакцината е виновна за аутизмот или вакцината е тригер за аутизмот, е сосема небитно дури ни како е кажано. И во двете констатации постои зборот вакцина нели ? Медицинината секако дека еволуира, и нема да ме изненади после одреден период и притисок од јавноста, конечно да се каже вистината и околу поврзаноста на аутизмот со вакцините. Што ке правиме со колатералната штета изразена во бројка на деца ? Тој пример беше и со СВ-40 како додаток на вакцините каде што се вакцинираа милиони лица, за да после се повлече... И што после, колатерална штета ? Извините шалили смо се ? Евита, и кој е твојот став за вакцините ? Гледам дека си во дилема ? Ке ни кажеш ли барем што превагнува против вакцините ?
Тоа за Косово беше само една проста споредба. Тогаш некои верски пропведник им кажал не се вакцинирајте, а сега во нашава ситуација е малце покомплицирано, некои научници го зборуваат спротивниот бенефит. Е сега прашањето е дали тие ''научници'' се доволни компетентни да го спорат тој бенефит на вакцинирањето кој се докажува со години и години наназад. Инаку како што беше напоменато во постот тогаш немало избор....па се вакцинирале иако биле против па ене ништо не им било. Мене поентата ми беше дека времето се ќе покаже. Сите наши родители се вакцинирани па и на нив ништо не им било. Е ајде сега туку ќе се каже ама тие живееле во друга држава, тогаш се било проверено и не знам тамо што. Епа ако тогаш им чинело (а да напоменам дека бившата држава Југославија имала врвни научници кои биле далеку од корумпирани за разлика од денешниве и на таа држава далеку не му бил важен бизнисот со вакцини и ова малце е офф ама како за споредба и не морам да бидам нападната дека не сум во право и дека не чинело тогаш или не чинела државата), како нас сега не ни требаат и не ни чинат? или сега квалитетот е друг? Зачи сепак се се седува на квалитетот, а не на потребата од вакцинирање или не вакцинирање. Моето против вакцинацијата е сепак таа зголемена појава на автоимуни заболувања и алергии. Далеку помалце сум загрижена за аутизмот. И далеку не ме интересираат тие табели и статистики и бројки дека со тие бројки најлесно се манипулира и секој може преку ваков или таков график да прикаже што сака. Ако има некој од фармаколошки аспект да ми обајсни како самиот организам би се изборел со едно заболување од наведените задолжителни за вакцинирање, зошто јас не знам. И гледам туку се е некоја статистика, а би сакала да кажам дека никаде не прочитав што претставуваат вакцините и на каков начин делуваат и за што придонесувааат. Имуниот систем е најкомплицираното нешто во човековиот организам и можам да кажам дека функционира на еден совршен механизам.
EvitaPeron, Многу ти благодарам за твоите постови, ме воодушевува искреноста и отвореноста на твоите ставови. Еве јас ке те почастам тебе, и сите останати со една одлична книга, каде нејзиниот пишувач е всушност дава конкретни точно опишани од каде, и секако сите потписници на истражувања, објавени во медицински журнали и студии. Нека не те збуни насловот, обрни внимание на истражувањата http://prirodnamedicina.org/knjige/V.Ferel--Vakcine_novi_genocid.pdf А за имунитетот на стадото лесно паѓа во вода, со едно вакво логично размислување ( а со тоа и „ретките случаи “ на автоимуни заболувања ) http://www.antropozofija.org/articles/pg/books/Svet bolezni in cepljenja.pdf Нека не те збунат сорсовите од сајтовите каде се пабликувани, тие единствено се доблесно хостирани таму, сржта е внатре во нив.
Немаме коментар на книгата ? Идеме понатаму. Има многу докази дека вакцинацијата може да предизвика аутизам. Налетавме на едно интервју и овде ќе споделам некои делови и ќе ставам линк до целото, оти е преголемо за овде. Но, премногу, премногу е важно да се прочита. Родители, ве молам одвојте половина час време и прочитајте го. Зборува научник истражувач и има што да каже. Се работи за децата, за бебиња, за нивниот живот и нашата слаба информираност. Симпатичната научничка ( хрватско потекло, па лесно се разбира ) зборува и за манипулации во истражувања и за криење или лажирање податоци и за многу други интересни работи кои обичниот смртник ретко има можност да ги чуе. Лично за мене, врв на отвореност на еден научник. Еве линк до интервјуто http://biologija.com.hr/modules/tinycontent/index.php?id=60 Еве некои делови што ќе ги издвојам овде за да ве навлечам да читате. Спојлер Tvrdnje o učinkovitosti cjepiva vrlo su pretjerane! Intervju: Dr.sc Lucija Tomljenović Lucija Tomljenović doktorirala je biokemiju i trenutno je postdoktorand na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Britanska Kolumbija. Njezino istraživanje usredotočeno je na objašnjavanje mehanizama kojima cjepiva i njihovi adjuvansi (kemijski dodaci cjepivima) mogu izazvati neurološke i autoimune bolesti. ..... U Australiji sam dala otkaz na svom prvom poslu nakon doktorata jer je moj bivši šef tražio od mene da lažiram podatke iz naše studije o statinima (lijekovi za snižavanje kolesterola). Naime u našoj grupi eksperimentalnih životinja, mnoge su imale fatalni ishod nakon tretmana statina. Moj bivši šef je tražio da ne uzimem u analizi podataka u obzir te slučajeve.Tada sam počela biti skeptična prema mnogim stvarima koje se doslovno prodaju kao znanost u peer-reviewed literaturi. ..... Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA; Food and Drug Administration), tijekom cijele povijesti uporabe cjepiva, u njihovu evaluaciju najčešće nisu bila uključena toksikološka istraživanja na životinjskim modelima, jer cjepiva nisu smatrana sama po sebi kao štetna i toksična. To je zapanjujuće priznanje od agencije koja je, po vlastitoj izjavi, "odgovorna za zaštitu javnog zdravlja putem osiguravanja učinkovitosti i sigurnosti ljudskih i veterinarskih lijekova". U osnovi, izjava ove Agencije otkriva ne samo da cjepiva nisu adekvatno testirana na toksičnost, nego da se razlog za takav propust bazira na vjerovanju u inherentnu neštetnost cjepiva. Takvoj vrsti slijepe religije nije mjesto u bilo kojoj ozbiljnoj znanosti, a pogotovo ne u medicini. .......... Aluminij se koristi u cjepivima jer je prilično efikasan stimulator imuniteta. Medicinski autoriteti nadalje tvrde da su rizici za zdravlje zanemarivi, no takve izjave su u oštroj suprotnosti s gomilom znanstvene literature. Na primjer, injekcija 1 mg / kg aluminijskih nanočestica u odrasle štakore je dovoljna da prouzroči značajne upalne manifestacije u mozgu životinja. Prema američkom rasporedu cijepljenja, djeca u dobi od 2, 6 i 15 mjeseci primaju slične količine aluminija putem rutinskih pedijatrijskih cjepiva. Dobro je utvrđeno da jaka stimulacija imunološkog sustava može direktno stimulirati sintezu pro-upalnih citokina u mozgu. Štoviše, pro-upalni citokini koji su obično uzrokovani stimulacijom cjepivima, povišeni su u krvi, cerebrospinalnoj tekućini i mozgu autističnih osoba. Najnovija istraživanja također pokazuju da nanočestice aluminijskih adjuvansa imaju jedinstvenu sposobnost da prijeđu krvno-moždanu barijeru i potaknu štetne upalne reakcije u središnjem živčanom sustavu. Ta zapažanja djelomice pojašnjavaju zašto velika većina prijavljenih nuspojava nakon cijepljenja spada u kategoriju neuroloških i neuropsihijatrijskih poremećaja. ............... Nedavno smo proveli istraživanje o postojanju veze između izloženosti aluminiju u cjepivima i raširenosti autizma u SAD-u i još šest zapadnih zemalja (UK, Kanada, Australija, Švedska, Finska i Island). Usporedili smo procjenu izloženosti aluminiju u cjepivima (na temelju službenih rasporeda cijepljenja i letaka s podacima o cjepivu) s raširenošću autizma u navedenim zemljama. Rezultati su pokazali da se povećana izloženost aluminijskim adjuvansima uvelike poklapala s porastom broja slučajeva autizma u SAD-u zabilježenog u zadnja dva desetljeća. Daljnji podaci su pokazali kako postoji značajna povezanost između količine aluminija dane djeci predškolske dobi i trenutnih stopa autizma u sedam zapadnih zemalja koje smo istraživali. Zemlje s najvišom razinom aluminijskih adjuvansa u cjepivima imale su najviše stope autizma. Ova je povezanost bila najveća kod djece stare 3 do 4 mjeseca, razdoblja brzog razvoja djetetova središnjeg živčanog sustava, uključujući i sinaptogenezu, maksimalnu brzinu razvoja dijelova mozga odgovornih za kratkotrajno pamćenje te početak razvoja amigdale koja je povezana s društvenom interakcijom. Povrh toga, u razdoblju između drugog i četvrtog mjeseca života kod novorođenčadi se razvijaju dijelovi mozga koji nadziru san, temperature, disanje i obrasce moždanih valova. Mnogi od ovih sustava su oštećeni kod autizma i naša je pretpostavka da aluminij unesen cijepljenjem u ranom postnatalnom razdoblju oštećuje razvojne programe mozga narušavanjem razina ključnih imunoloških molekula u mozgu koje su odgovorne za pravilan razvoj živčanog sustava. ...................... Povrh toga, prošle je godine istraživačka skupina iz SAD-a dala jak nezavisan dokaz veze autizma i aluminija u cjepivima (Seneff i sur., 2012)**. .................... Činjenica je da HPV cjepiva do sada nisu spriječila niti jedan jedini slučaj raka grlića maternice (a kamoli smrt od istog) no, još uvijek se nastavljaju promovirati kao cjepiva protiv raka grlića maternice. ........ Jedan od najšokantnijih primjera pokušaja uklanjanja nepodobnih informacija o sigurnosti cjepiva dogodio se 1987. kada je, na zatvorenom sastanku, Odbor o sigurnosti lijekova (CSM) zatražio savjet zajedničkog pododbora o štetnim reakcijama na cijepljenje i imunizaciju (ARVI) u vezi ažuriranja izjave koju su dali 1981. o mogućoj vezi između DTP cjepiva (cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa) i ozbiljnih neuroloških bolesti .................. Ова е заклучок од целиот разговор: Nemam djece. No da ih imam, ne bih ih cijepila. Cjepiva su nepotrebna jer je većina infektivnih bolesti iskorijenjena putem bolje sanitacije i prehrane mnogo prije nego što su cjepiva dovedena u širu uporabu. S druge strane, prekomjerno cijepljenje je jedan od glavnih razloga što su danas u alarmantnom porastu autoimunološke bolesti i neurološki poremećaji. Ogromna literatura svjedoči o tome ali nažalost, malo ljudi nađe vremena da je prouči. Najveća obrana od bolesti je u zdravoj hrani, higijeni i 7-8 sati spavanja dnevno, no od takvog pristupa farmacijska industrija ne može zarađivati. Uistinu, među današnjim medicinskim postupcima, cijepljenje je jedno od onih s najmanje čvrstog znanstvenog utemeljenja. ............... Еве и едно истражување на HRT1, многу интересно. Останатите делови ке ги добиете од десната страна на јутјуб. http://www.youtube.com/watch?v=Go5ctaM98Jc Молам да одвоите време, премногу е отворено и конкретно.
Еве јас имам коментар на книгата. Значи книгата од првот линк ме фасцинираше. Таква злоупотреба на податоци, шпекулации, лаги, извртување на вистината и тоа се на едно место не сум видела. За волја на вистината, книгата ја разгледав одоколу и сакав да најдам дали некој на интернет има направено критички осврт на лагите искажани во книгата. Ја најдов и оригиналната верзија и авторот кој е свештеник во некоја адвентистичка секта, ама како и да е, се нафатив да ја читам целата книга, еве сега сум стигната до 5 поглавје, негде 110 страница. Значи пак ќе повторам, ќе искоментирам за некој факт ако издвоиш, ама вака целосно за книгата која е уште еден Gish Gallop можам да го кажам само тоа, полна со погрешни или полуточни работи и извртувања на научни студии. За вториот линк, тоа не е книга, туку сакрастични коментари за некои изјави од лекари во Хрватскиот завод за јавно здравство. Немам трпение да читам што пишува, напорно е бидејќи се работи за сакрастичен говор и затоа што е на хрватски. Исто ако издвоиш нешто ќе прокоментирам. Инаку на тој другиот форум видов дека некој член од таму присуствувал во емисијата Тунел на МТВ на тема ЗА или ПРОТИВ вакцините која ќе се емитува утре (среда) во 18 часот. Ќе учествува и доктоката Софијанова Аспазија од педијатриската клинина. Со нетрпение ја чекам емисијата. Иако не ми се верува дека еден краток говор и одговор на докторката Софијанова ќе го промени мислењето на луѓето како јаре кои се длабоко навлезени во теории на заговор, сепак верувам дека ќе придонесе за поголема свест за оваа тема, која гледаме дека е потребна. Иако кај луѓето постои особена доверба кон вакцините, сепак тоа е само површно, кога ќе наидат на некои спротиставени мислења како овде, токму заради непознавањето, не можат да препознаат што е лага и што е вистина и се појавува исклучителна недоверба. Тоа јаре го нарекува дека е шокот на вистината, ама јас би рекла дека напротив, тоа е шокот од отворениот свет на (дез)информации. Инаку и зимава во неколку емисии на канал 5, алфа гостуваше д-р Софијанова и само површно напомена дека нема потреба од страв од вакцините. Сепак толку дозволува времето и на телевизија нема простор да се прави дискусија како што имаме тука. Но сепак не ми се допаднаа нејзините гостувања. Тоа беше во утрински емисии и беше многу кратко за да се каже нешто посуштинско.