Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    Znaeme,znaeme :)
    PS. Uste pred da go otvoram linkot znaev za sto se raboti :) nesto ova kako zaplasuvanje m? :^)
    I ti bi trebalo da ja imas informacijava posto i tvoeto ne e vakcinirano so mrp :)

На joy1 и anastasijaki им се допаѓа ова.
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.183
    Допаѓања:
    88.737

Нема, секако за вас антиваксерите

Секој од вас, кој при каснување животно или повреда одбие протокол за лекување на своето дете ,е во ранг на религиозните фанатици кои бираат молитва место трансфузија на крв.

Многу уверувања,многу линкови,ниту една потврда дека невакцинираните деца се позаштитени во случај на зараза! Па ни лажна,отфрлена.

И нешто друго ми е сосема јасно ,вакво слепило и ваков фанатизам се решава само со појавување нов циклус заразни болести на секои 10 год.
    Лесно е сега да продавате магла кога сте во базен со вакцинирани.
    Дифтеријата е често споменувана бидејки се случува,светот е мал ,се патува.

Колективниот имунитет,не работа која ке ја решаваме со логички загатки туку со резултати,а нивното оспорувањеи игнорирање на фактите е будалаштина .

http://www.yaprivit.ru/diseases/difteriya/
    Го читаш болдираното,падот на заболени по масовна вакцинација и ревакцинација од 26,8 (1994) до 0,001 (2009-2011).
    Дали мораше да умрат 6000 луѓе ,за да разберат дека вакцините не се комунистичкипроизвод,(така си мислеле тогаш во СССР),туку дека се превенција..

За жал истото не чека и нас ,бидејки заради вас,влегуваме во циклуси на вакцинирање,па невакцинирање.

Дифтеријата не е болест која ги погодува само тие со компромитиран имунитет,туку сите,вакцината не спречува населување на бактеријата, туку го спречува токсинот.
    Затоа дете во Шпанија умре,а вакцинираните деца, не.
    https://www.thelocal.es/20150612/diphtheria-is-like-russian-roulette-with-real-bullets
    Еве ти интервју со германскиот доктор
    http://www.abc.es/sociedad/20150611/abci-entrevista-stephan-schneider-201506101940.html

[/QUOTE]

На JoyJoy, Lianna Anna, andromedae и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    991
    Па богами и за плашење е да ти кажам, и ова го споделив бидејќи има мајки кои не се доволно информанини затоа и нагласив душо колку за информација, незнам па што ти толку се навреди? Јас ќе го вакцинирам моето кога ќе дојде на ред таа вакцина не се секирај ти за моето туку гледај и ти да му ја мислиш ако твоето не е вакцинирано! Позз

4. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Насловот на сензацијата е:
    Заразата од мирбили се враќа во Македонија – има нови случаи.

Во текстот

„-Додека траеше епидемијата во Гази Баба, беа вакцинирани околу 15 000 лица од кои најголем број со прва доза од вакцината. Беа преземени сите неопходни мерки а вакцинирањето се уште трае, вели за ТВ Сител д-р Јованка Костовска“

Иако се работи за обични сипаници, кои според некои стручни лица добро е да се прележат токму во детска возраст, прво, се дига фама, а понатаму се вакцинира во сред епидемија од 10 деца, зада со вакцинацијата на ете 15.000 се дојде до некаков број од 350.
    Се кладам дека од овие 350, барем 300 се со ширање поради самата вакцинација дур трае “епидемијата“. Ама ова ке остане мистерија, со оглед дека нема да го проверат сојот на сипаниците на ете овие 350.

Затресла се гора родио се миш :)

Во нареден период поради обврски, ке бидам малку троа away. Пазете ми на јахтата :)

5. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    991
    Извини вака што ќе ти кажам но ти изгледа немаш друга работа и уживаш да се закачкаш со сите нас и да се "издуваваш" тука на форумов со твоите копи пасте непроверени научни фантастики,ама не ти успева некако и се нервираш, да да се нервираш бидејќи не можеш ни на сон да не убедиш дека ти држи вода она што ќе го постираш тука, се ти падна во вода, но за жал може и тоа ти беше намерата да си играш баш руски рулет со животите на децата и да им набиеш грижа на некои родители кои планираат да си го заштитаат своето чедо, јас ти препорачувам господинее бидејќи ти треба малце повеќе време да изгуглаш нешто друго што не сме ти го прочитале бидејќи се што можеше од странициве ископира па нема смисла да те фатиме во тесно со една иста информација непроверена, ти препорачувам да бидеш малце подолго време оф, ајде биди ми поздравен

Последна измена: 11 декември 2017
    На stevemila, Black girl и iki26 им се допаѓа ова.
  6. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Во врска со дифтеријата.

Осем официјалните податоци, кои се достапни, не можам да најдам првична состојба и можни причинители за епидемијата на дифтерија во Русија. Она што можам да се посомневам е дека истата се случува во времето на перестројката, односно наглиот премин од социјализам во (квази) капитализам со што се генерира поднебје на неухранетост и беда. Исто така вредно за прашање е трајноста ( if any ) на претходно вакцинираната популација, ( званично од 2-12 години) . Никаде неможев да најдам процент на заболени спрема возраст во Русија, што исто е од особена важност, од аспект да видиме колку од заболените биле „зёаштитени“ а колку не. Одредени кругови се сомневаат и на „увоз“ на дифтеријата.
    Но да земеме дека причинител може да биде масовното опаѓање на вакцинацијата, како што вели светиот грал - СЗО.

Она што историски гледано, токму и кај дифтеријата е колку вакцината допринела за истрбување на болеста.
    Пред нејзиното воведување дифтеријата била во пад. Заслугата како ја земала вакцината не ми е јасно.

- 5 случаи на дифтерија во Америка - 1980 година
    - Како и на мапата, од 1900 - 1930 година пад од 90 %
    - Од почетокот на вакцинацијата во Германија, која се појавува како тест 1939, во рок од 3 години се појавуваат 150,000 случаи. Франција ја одбива вакцинацијата но под окупација на Германија, и таму се воведува. Порастот е нови 47.000 случаи
    - За време на 2та светска војна, Норвешка успева да ја одбие вакцинацијата. Има 50 заболени.

Историската визуализација е важна за точна детерминираност на заслугите.
    BBC во само 4 минути.

Личните квалификации нема да ги коментирам.

На Centurion, verba и augustd им се допаѓа ова.
  7. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    https://www.facebook.com/photo.php?...76.96742.100000662563765&type=3&theater&ifg=1
    Една од честите реакции на ММР вакцина. Реакцијата ја пишува во самиот подлисток на ММР вакцината на Мерк и е поради оштетување на мозокот. Регресијата се случува постепено во наредните 3 месеци од вакцинирање.
    22222058_1719327511432651_2342984074243148968_n.jpg

На joy1 и stilas7 им се допаѓа ова.
  8. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Може да наброиш 5 студии?

Кога сме кај студиите, еве ја најновата студија за алуминиумот што го тресе цел свет:
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X17308763

@Cosmi
    Мислам дека не знаеш како функционира herd immunity. Не постои herd immunity за дифтерија. Знаеш зошто? Ти кажав неколку пати, баш ме интересира дали ме пратиш, одговорот ти е напишан.

Сите студии што ги праќаме се официјални, потврдени, со peer review верифицирани. Доколку не се точни ќе бидат повлечени.

9. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.123
    Апсолутно дека можам. Тоа е најлесно. Тешко е ставот со свои зборови да го браниш. Многу убаво знаеш дека нетот е преплавен со официјални ставови и студии на сзо. И такви, кои не се на истиве, а сепак го потврдуваат она што го зборував јас. Гуглај, како по обичај. Па ќе се просветлиш.

Немам време за повеќе пишување, пица правам. :D

На Cosmi и Sofronko им се допаѓа ова.
  10. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Инаку во Русија немало анти вакцинално движење. Таму државата во 80те години увидела дека нус појавите на ДТП се големи и го намалила процентот на вакцинација, само иницијативно.По 10тина години се појавува епидемијата, по што доаѓа СЗО на помош и ја прегледува листата на нуспојави што ја запишале Русиве. Им викаат дека нуспојавите се нормална работа и можат да ги игнорираат. РУсиве ги послушуваат и почнуваат со неселелктивно вакцинирање против дифтерија, по што се намалува бројот на заболени. Но не видов некој да направи студија што е со нус појавите од вакцината, колку штета тие направиле. Затоа што се е cost benefit, нешто добиваш нешто губиш. Дифтерија не е лесна болест како сипаниците, штета што нема единечна вакцина против дифтерија.

Инаку дали некој знае колку е ефикасност на дифтерија вакцината после 3 вакцини?

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  11. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Официјалните ставови, биле подложни на промени. Не така одамна, СЗО препорачувал пушење на цигари.
    Ставовите и сознанијата се менуваат низ времето. Неретко, декади поминуваат за да се смени ставот, кој до тој момент бил оберучка признаен и употребуван како исправен . Чисто како споредба, 6ка во газ се даваше за секоја настинка до скоро, па таа пракса се напушти.
    Секоја промена на став, прво се исмева, па оштро се критикува, за да на крајот се прифати како нова дефиниција.
    Кај вакцините промената на ставот е тргната, но секако и многу успешно се кочи. Тоа е.

@Centurion, Светиот грал вика дека учинковитоста е 95-97 %

https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/dip.pdf

За епидемијата во Русија СЗО ја споменува ниската стапка на вакцинираност, но споменува и „други фактори“

Инаку, за мене далеку поинтересна е здравствената состојба, кај вакцинирани и невакцинирани. Линкот од студијата го има тука.

http://info.cmsri.org/the-driven-researcher-blog/vaccinated-vs.-unvaccinated-guess-who-is-sicker

12. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Баш ме заинтересира епидемијата на дифтерија во Русија, па затоа се запознав со ситуацијата малку подетално. ВО случајов државата била во улога на 'антиваксер' затоа што самата држава забележувала голем број нус појави.
    Инаку направено е тестирање на ефикасноста на дифтерија вакцината во Русија баш во тој пост епидемиски период и забележана е ефикасност од 70% после 3 вакцини:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10657213>

Инаку во право си, првата половина на 90те во Русија, народот немаше леб да јаде. Многу беа пропаднати. Вистинската ситуација сигурно е посложена.

13. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.123
    Супер. Уште да го земевте во предвид фактот, дека во 80 тите во Русија, стапката на вакцинација е скроз занемарена. Поради недостиг на средства. Што значи, генерацијата која била вакцинирана, не примила ревакцинација, а останатите, односно детсата популација, воопшто. Или ок, само другите фактори се значајни како услов за враќање на заборавената болест, а никако ниската стапка на вакцинација. И секако дека не патувањето од една до друга дестинација, на невакцинирани индивидуи. И БУМ! ДИФТЕРИЈА! И погодувајте што. Прележување дифтерија нема траен имунитет, затоа од осбено значење е редовна вакцинација.

14. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Недостигот на средства настанал почетокот на 90тите со транзицијата, кога настапила општатата сиромаштија и беда. Намалувањето на процентот на вакцинирани од дифтерија било смислено и систематски од државата во 80тите години поради големиот број на нус појави. Русите чусвствувале некоја одговорност тогаш. Процентот на вакцинација паднал на 60%. Но, не постои herd immunity ни теоретски за дифтерија. Се чека @Cosmi да објасни зошто.

За разлика од measles, mumps, rubella, pertussis, hepB,hiB, tb, кои се или безопасни болести или вакцините се без врска, дифтерија е потежок облик на болест кој може да заврши со смрт. Јас би избрал вакцинација за оваа болест.

Пицата добра беше? :)

15. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.123
    Претпоставувам дека не користиш сарказам. Значи си свесен за последиците. Имунитетот низ годините е убаво опишан. Знаеш, за тоа исто можеш да прогуглаш. Не велам дека хигиенските услови немаат влијание, ами што ако еден ги снема, еве ако ни се деси војна, елементарна непогода, или било што слично. Колку би биле заштитени тогаш, без редовна стапка на вакцинација? Русија почна да вакцинира со помош на СЗО. Тогаш се намалува процентот на заболените.

Пицата, бољи него икад. :)

На theowndemon и Sofronko им се допаѓа ова.
  16. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Разбирате англиски или треба превод? Подобро звучи оригинал, да си прочитате:

Two giant vaccine scandals are in progress at the moment. The mainstream press is mentioning them, here and there, but without any intent to raise alarms, dig in, investigate, and get down to the core of what they mean.

The first scandal revolves around the flu vaccine for the current year. As I recently wrote, a new study has concluded the vaccine has a very low effectiveness rate. Why? Because the vaccine is produced using chicken eggs, and in that medium, the flu virus---which is intentionally placed in the eggs---mutates. Therefore, it isn't the same virus which is causing flu this year.

FiercePharma reports: "Based on data from Australia, which already had its flu season, scientists warn that this season's flu shot might be only 10% effective. And the reason for such a low level of protection might lie in the method by which the majority of flu vaccines are made: in eggs."

Ten percent effectiveness. Now that's ridiculous. And it's assuming you accept the whole model of how vaccines work---that they actually do protect (safely) against disease, rather than, at best, repressing the visible symptoms of the disease.

Amidst their spotty coverage of this scandal, here is what the press is failing to mention: the problem with the flu vaccine isn't just a 2017 flaw.

It's been the same problem ever since chicken eggs have been used to manufacture the vaccine.

Healthline.com: "The majority of flu vaccines are grown in chicken eggs, a method of vaccine development that's been used for 70 years."

Hello? Anyone home?

Seventy years. The same problem.

The same "low effectiveness" problem.

That's a page-one story with a giant headline. That's the lead item on the nightly news. That's a pounding investigative series about the lunatic promotion of a massively ineffective---but universally promoted---vaccine going back decades and decades.

But it isn't a giant headline. It isn't an investigation. It's a here-today-gone-tomorrow piece. That's all.

17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.481
    Допаѓања:
    172.309
    Денес одбивме дитепер +полио 3 доза ревакцина
    и 2рата ревакцина не е примена

18. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Појдовте во диспанзер, лично му кажавте дека не ја примате?

@Lianna Anna , не си ме разбрала добро. СЗО не и помогнала на Русија да се справи со дифтеријата. Само ја ослободила од одговорноста која ја чувствувала за нус појавите. И рекле: вакцинирајте и ич да не се секирате за нус појавите. Тоа е оној момент кога некој друг ја превзема одговорноста и ти се чувствуваш лажно сигурно.

Еве го и вториот голем скандал за вакцините за кој се зборува овој период. Или накратко, Санофи дебело ја згазнале со вакцинава за денгу, била потенцијално опасна, а потоа дале официјално образложение, оние што имаат доживотен имунитет од прележана денгу треска ќе немаат проблем од вакцинава.

Eве ви го целиот текст:

The second scandal is unfolding in the Philippines, where drug giant Sanofi's Dengvaxia, given to prevent Dengue Fever, is facing enormous pushback from government officials, who have stopped the national vaccination campaign, after thousands of children have already received the shot.

The issue? Safety.

FiercePharma: "The Philippines stopped vaccinations shortly after the company warned that Dengvaxia can cause more serious infections in those who previously hadn't had exposure to the virus. The country also kicked off a probe and plans legal action, according to health secretary Francisco Duque."

Did you get that? The company (Sanofi) itself warned that vaccine might not be safe.

FiercePharma: "...the [Philippine] Department of Health didn't heed warnings from an advisory group of doctors and pharmacologists, who concluded early last year that the vaccine's safety and efficacy were unproven."

My, my.

Let's dig deeper. Sanofi saying is saying the vaccine might be dangerous for those who haven't been exposed to the Dengue virus before getting the shot. What on Earth does that mean?

It means a child who had come in contact with the virus would have developed his own antibodies to it. And later, those antibodies would protect him against the Dengue virus IN THE VACCINE. Otherwise, the virus in the vaccine could give him a case of Dengue or cause some other form of damage.

This is very much like saying, "If a child is ALREADY immune to Dengue Fever, because his immune system has successfully dealt with the virus, then the vaccine won't damage him."

And THAT is very much like saying, "If the child has naturally developed an immunity to Dengue, then the vaccine, WHICH HE DOESN'T NEED, won't harm him."

Of course, the press isn't getting the picture. If any reporters are seeing the light, they're keeping their mouths shut. The scandal is too big and too crazy.

Between the lines, a vaccine company is admitting their vaccine is only safe for children who don't need it.

A tree just fell in the forest. Who heard it?

19. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.123
    И јас го прочитав истото на гугл. Колку е релевантно?

Што не разбрав? Не си свесен за последиците од дифтерија? На тоа мислев во претходниот коментар.

20. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Не е на гугл, туку текстов е од научна студија. Или прати ми линк кај што си го нашла на гугл ;)
    Не разбра - СЗО никако не и помогнала на Русија и поранешните советски републики да се справат со епидемијата. Само ја советувала да не се грижи за нус ефектите од вакцините кои биле документирани, и ја советувала да боцкаат се живо. Русите составиле доста голема листа на нус појави во 80тите и правеле тестирања за тоа кој смее да прими вакцина. Резултат на тоа било што вакцинацијата против дифтерија паднала на 60%. Денес дифтеријата не е честа, но имаме 1/40 аутизам, хронични заболувања, дијабетес, неуролошки заболувања, алергија, сидс, рак..
    Но епидемија на дифтерија може да се случи сегде. Ти последната вакцина за дифтерија си ја примила пред 20-25 години? Вакцината за дифтерија има дејство 10 години. Немаш имунитет сега, подложна си на инфекција. Не само ти, но добри 85% од населението е подложно на дифтерија. Не само во Македонија туку скоро во цел свет, освен во Америка каде што ги боцкаат и кога јадат мекдоналдс (на секои 5 години), теоретски би требало да бидат заштитетени.
    Не побарав студија да видам колкав процент од заболените во бившите советски републики биле невакцинирани. Да не испадни пак 50:50. Нека побара некој.

Последна измена: 13 декември 2017