Зборуваме за генерален став. Ти овде пишуваш за сите вакцини. Па небитно е за која вакцина станува збор во Африка/Индија... Јас убаво знам од што ќе се вакцинирам, прашањето е дали ти ќе се вакцинкраш?
Го имаше пред некоја страна ама кој да прочита. http://info.cmsri.org/the-driven-researcher-blog/vaccinated-vs.-unvaccinated-guess-who-is-sicker Наназад некаде ја ставив и Холандската студија. Еве ја пак. http://www.vaccination.inoz.com/Vacc vs unvacc results survey.pdf
Неверојано, пак не ми одговори на прашањето со која вакцина ќе се вакцинираш. Велиш дека убаво знаеш од што ќе се вакцинираш, но после 3 пати одбегнување да дадеш одговор, 105.6% сум сигурен дека не си запознаена со проблематиката. Јас можам да ти надробам и да ти кажам што имаш на понуда, против што е препорачано да се вакцинира кога се оди Африка и Азија. Не е генерално прашање, неколку вакцини се во прашање и треба да знаеш ако патуваш . Сите болести против кои се вакцинира ако се оди пример Индија, не се ни 1/1.000.000 пати опасни како таа што можеш да ја фатиш вкомшии (HIV). Имаш неаргументиран страв од болести, кои се обидувам да ви го разобличам, полесно да сватите. Дали досега разбра дека има 1000 пати поголеми шанси да те убие доктор на грешка отколку што може да загинеш од сипаници? Тоа бројките го говорат, не јас. Дали се плашиш кога одиш во болница? Дали ти кажаа за оваа информација на ТВ? Дали ќе се смени твоето мислење сега штом знаеш за ова? Јас ти помагам да спиеш полесно, треба да ми се заблагодариш. Но според тебе го тупам.
Јас мирно спијам. Фала на прашање. Ти овде не дебатираш за поедини вакцини, ами за сите. Што е битно што е задолжително (т.е. препорачано) за вакцинација што влијае на твојот одговор?
Одамна престанав да ги отварам линковиве. Ако не ти е проблем во кратки црти објасни ми за што точно се работи и истражувањава од кои институции се? Оти и јас можам да направам веб страна и да ставам рандом “истражувања”
Да ти надроби? Хехе, накратко зошто не не бидува како народ и зошто ВМРО и СДСМ вечно ќе не владеат како овци.
Не, туку не сакам да читам статии напишани од којзнае кој. Ми требаат научно издржани докази. А замисли си, такви не најдов низ странициве. Само неосновани заплашувања.
Сама си кажа дека не отвораш линкови, па како може да знаеш дека нема научни докази? Па скоро сите научни студии што ти ги пратив се од најголемата база на научни податоци NCBI. Научни студии потврдени од науката и официјални. Таму нема лажни студии, тие се подложни на ревјуа и ако нешто се докаже дека не е во ред, се испитува таа студија детално, и ако таа студија се докаже дека е лажна се трга. Ти не се трудиш да прочиташ, тоа е трагедијата. Денес и факултет се завршува без читање, со купени семинарски и дипломи. Не одиме интелектуално напред, на жалост, назадуваме.
А, ти сметаш дека ако ги читаш статииве низ интернетов си направил доволно за сопствената едукација? Ма дај!
А шо па да има специјализации? Си има на youtube видеа од хируршки зафати ќе се едуцираме шо како. Ќе си изгугламе ако треба Можи не знаеме кај да читаме ние по интернетов
Нема вакцина за глупостите на антиваксерите,за жал. Нема напредок во хигиената која ке ги спречи последиците на кашлање на заразено дете во здраво. Нема напредок во хигиената која ке направи да исчезнат бактериите во земјата кои предизвикуваат тетанус. Нема напредок во хигиената која ке го спречи вирусот на полио да се размножува во организмот.
Добра поента @Centurion . Стара српска велеше - Док има ќурака биќе и подварка @An-na На човек со сила можеш да му земеш, не можеш да му дадеш. Јас инка за тебе - немам. Во двата линка се дадени многу прецизни одговори на твоето прашање, а џвакање не правам ниту за моите деца. Верувам дека си возрасна и знаеш да читаш. Ако имаш проблем со англискиот, погледни го вториот линк каде е дадена Холандската студија, мала и со лесно разбирливи графикони, каде јасно се направени паралелите на здравствена состојба на вакцинирани vs невакцинирани дечиња, кои живеат на исто подрачје, имаат иста здравствена заштита, а паралелно се води евиденција и во домот за здравствена заштита и кај родителите. Врз база на што ги темелиш овие сознанија ?
Почина и седмата жртва од пневмонија во Србија, која настанала после морбили. И оваа е вакцинирана, а бидејќи работела во институт за здравство, можно е да била повеќепати вакцинирана. http://republika.mk/891299 Интересно е што српските медиуми се плашат јавно да кажат дека е вакцинирана и тој факт едноставно го прескокнуват. Засега официјално 3 починати се невакцинирани, нецелосно вакцинирани или со непознат статус, 4 починати се целосно или повеќе од целосно вакцирани. Тоа повеќе од целосно е тие што се вакцинирани повеќе од 2 пати, обично здравствените работници. Тие што се вакцинирани еднаш, како што беше по распоред 1972-2005 сега се во групата нецелосно вакцинирани односно невакцинирани. Сите вие на форумов сте нецелосно вакцинирани. Лица со непознат статус не постојат, тоа се манипулации со цифрите, тоа се вакцинирани лица. 67% од заразените во Србија се вакцинирани, нецелосно вакцинирани или со непознат статус, односно вакцинирани. Интересно, затоа што толку отприлика е и покриеноста со ММР вакцинацијата. Заразени 3123 досега и само еден случај со воспаление на мозокот (1 на 3000), што е вистинскиот ризик од морбили, 292 имале добиле пневмонија што е состојба која не е предизвикана од вирусот на морбили туку од други бактериски или вирусни предизвикувачи. Од пневмонија годишно умираат преку 4 милиони луѓе, а во тек е 'епидемија' на морбили во Европа во која умреле 35 луѓе, од кои 32 од пневмонија. Епидемија од 33 случаи на пневмонија после морбили, наспроти 4 милиони жртви од пневмонија глобално. Прашања за прво одделение: -што е пострашно 4 милиони жртви или 32 жртви? -зошто за 4 милиони жртви од пневмонија се молчи а за 32 жртви се прогласува епидемија и цела година се крева паника меѓу населението? Па нека одговорат и докторите на форумов на ова прашање за првоодделенци.
Холандска студија пази студија ,а у ствари прашалник за родители.Тоа е точниот назив,на кој одговарале родители. А истражувањето го правела антивакс организација. Пази прашање во прашалников: Baby cries/cried often 23 / 10.3 вакцинираниве бебиња и плачеле почесто во тек на бебешкиот живот. Да незнае човек дали да плаче или да се смее.
Ваксер, ти во што веруваш? Во непостоечките студии на CDC? Или во CDC кој секогаш негира било каква врска помеѓу болести и некој производ на пазарот, затоа што е спонзориран од фирмата која го прави тој производ? CDC јавно кажа дека не планира да прави никакви испитувања, а ако се појават други тогаш биле антиваксерски. Ваксерска логика. Ти веруваш во криминална организација што го го кажала ова:
Бројот на невакцинирани заболени во Србија е официјално 95% а во Европа 87% говори само една вистина која на антиваксерите им е тешко да ја прифатат. Но кога реалноста ке чукне на врата ,теориите на заговор паѓаат во вода,најдобар пример Ниш,каде од околу 50% вакцинираност со ммр се искачи на 97%.
Sigurna sum deka negovite deca se vakcinirani. Pa ne mi e jasno zosto vrsi anti propaganda koga i toj samiot vakcinira
Ти благодарам. Ваква “едукација” навистина не ми е потребна. Ќе си останам проста, неедуцирана и заостаната
Србите со нова вест денес, повторно смртен случај од свински грип. Според официјалните статистики обичниот грип убива 550 пати повеќе од свинскиот: According to the CDC, 36,000 Americans die of ordinary strains of flu every year—so why, the new narrative goes, did we get so agitated over a bug whose victims worldwide, as of this writing, number just 65? Пак ли треба да се продаваат деструктивните вакцини за свински грип и тамифлу дроги? Се претераа со новинарство.