А ти сигурна си дека сме заштитени со вакцините, со ефикасност од -44 до +70%? Освен што имаат мала ефикасност, вакцините имаат и кратко траење. Згора на тоа имаат и доста нус појави кои предизвикуваат многу болести на денешницата. -Алтернативата за повеќето болести како заушки, морбили, рубела е да се прележат. Полошо е да се одложуваат со неефикасни вакцини, па да ги фатиме на старост кога потешко се прележуваат. Овде можат да се додадат и другите безопасни болести како ХепА, Варичела, Коксаки.. -Хепатит Б е сексуално пренослива болест и апсурдно е да се трујат децата со вакцина против ХепБ уште од првиот ден. Дури и да има некаква ефикасност, ќе исчезне дејството за 5-10 години, па кога ќе им треба на 15-20 години кога стануваат сексуално активни пак ќе бидат незаштитени. Вакцинава е само за нус ефекти, кретени се тие што ја ставиле во календар. -туберкулоза вакцината има ефикасност помала од 0 и треба што е можно побрзо да се укине како во развиените земји. -ХИБ е бесмислена вакцина, која треба да спречи од тип Б на ХИ, а што правиме со А,Ц,Д,Е,Ф,Г... А постојат уште безброј други бактерии и вируси кои предизвикуваат менингитис. -Тетанус скоро е невозможно да фатиш. Делотворноста на вакцината е 5 години, никој не се ревакцинира на 5 години, сите се незаштитени а инциденцијата е нула. -Дифтерија е сериозна болест и пожелна е вакцинација. Вакцината има ефикасност од 70% после 3 дози. Делотворноста е околу 10 години. -Полио. Ај биди малце корисна и најди информации за полио во Македонија. Вакцината официјално има ефикасност од 50%. Во многу земји сакаат да ја исфрлат, затоа што скоро сите случаи на полио се предизвикани од вакцина. -Грип вакцината има ефикасност 0-10% и едно чудо нус појави. Треба да се забрани со закон. -ХПВ вацината има ефикасност од -44 до +20% со многу нус појави. Треба да се забрани со закон.
Неколкупати имам кажано, јас не давам совети За или Против вакцинација. Тоа треба секој сам да го одлучи откако солидно ќе се едуцира. Важно е да не дозволиме да ни се одземе правото на избор, затоа што секоја диктатура оди во тотална контрола и уништување на единката. Се воведоа казни за невакцинирање, како прв чекор. Вториот е забрана за одење во градинка кој фашистиве го најавија. Третиот е забрана за училиште. Фашизмот нема граници, може и дете од мајка да грабне како последно средство за имлементирање на своеволието. Затоа додека е време да се каже НЕ на насилната вакцинација. Честит празник на сите мајки, имајте убав ден и не претерувајте со алкохолот
Кој е по тебе начинот за испитување на вкупната здравствена состојба на вакцинирани и невакцинирани деца ? Дали знаеш дека инсулините, пред воведување, исто се испитуваат по пат на анкети каде што се собираат податоци токму на ист начин, дури и без присуство на ендокринолог ? Да, ептен сериозен. А пукањето со „дискредитација“ е очаен обид. Неуспешен. Резултатите се гледаат премногу јасно, само ти немаш можност да ги видиш. Ене ти наназад, некој стручен се занимавал и со тоа. Мислам дека наназад ги извртевме СИТЕ заразни болести, за кои што се вакцинира. Мојата инка не допира до твојата дупка, хиперболички објаснето. Јас не сум виновен за тоа. Ете, @Centurion ти објасни. Веројатно по 5ти пат. Алтернативата на вакцинација е невакцинација.
@yarre би се вакцинирал себе или своето дете во случај да те/го нападне куче на пример? За тетанус и беснило прашувам.
Типично , Демагогии Болестите не постојат или ги предизвикуваат вакцините,лек е стаклено звоно и миење раце. Твој проблем е што веруваш на шарлатани,а мој што губам време со дискусија со класичен антивакцинален убедувач. твој проблем е што обични анкети ги сметаш за научни истражувања а немаат ни Н за да бидат во категорија на научни истражувања. Твој проблем е што немаш одговор кое алтернативно средство го имате за превенција. бидејки го немате! Наш проблем од сево ова е што од такви оут бокс филозофи ,децата како посебни единки остануваат незаштитени,што го намалувате бројот на вакцинирани а со тоа и колективниот имунитет. Но како што реков кога реалноста ке ви чукне на врата ,работите драстично се менуваат,во меѓувреме ви останува да убедувате луѓе по разноразни форуми со истата реторика. "И јас бев порано како тебе.....
Не. Не. Некаде наназад елаборирав зошто. Употреби го search полето. Не, нема тука демагогии. Прилично е јасно. Осем на тој што не дозволува да му е. Не се лечи нешто што не е заболено. А милијарда се примерите каде очекуваното „стаклено звоно“- вакцините, не ја завршиле својата работа. И Никола Тесла бил квалификуван како шарлатан своевремено. За жал некои од историските вистини мораат да го пројдат и овој пат, на кој, ќе настрадаат невини... Пример http://www.dailymail.co.uk/news/art...-90-000-payout-concerns-vaccine-surfaced.html Напротив, твој проблем е што по секоја цена се обидуваш да ги дискредитираш евидентнте резултати на истражување за вкупната здравствена состојба на вакцинирани vs невакцинирани. Проблемите ги имаш дури и во подлистоците на производителите на вакцини. И да, ова истражување е направено анкетно, параметрите се јасно зададени, и да ова е единствен начин за доаѓање до вакви компаративни статистики. Ако имаш подобар начин - предложи. Прозиводителите НИКОГАШ не ја истражуваат здравствената состојба во одредена популација после примените вакцини, а сите досегашни тестови се правени САМО во вакцинирана популација, на краток временски период. Башка за тоа, не постои ниту една кумулативна студија за сите вакцини заедно. Нешто не ти смрди ? Па ти кажав. Алтернативата е невакцинирање. Нема подобро од организам кој не е имуниокомпромитиран од вакцини, плус неоптеретен од сите аѓуванти во вакцините. Дали конечно упали дигитронче да видиш дека колективниот имунитет едноставно не постои ? И јас порано бев како тебе....
За некои болести тврдевте дека не постојат, за други дека е подобро да се прележат, за трети дека телото само ќе си стекне имунитет итн. И ова за вакцини кај мали деца. Многу ме интересира на кој начин ќе излечите беснило. И тоа е со вакцина. Без разлика дали во Македонија има или нема. Зборуваме општо ако бидеш нападнат од заразено животно. Друг начин да се спасиш нема. А самиот имун систем не го регистрира вирусот пред да стигне до цнс. Имам гледано видеа од луѓе во последната фаза од болеста. Само посакуваш никогаш да не дознаеш како им е.
Не го разбирам прашањето, ама има третман за беснило. За да се спречи ширење се вакцинираат кучињата и во некои делови од светот лисиците. Кај нас на пример се вакцинираат и лисиците. Следи вести од време на време се појавува објавува за тоа. Ако некого касне заразено животно има серум за третман на беснило. Од беснило умираат луѓе во сиромашни земји зашто додека стигнат до лекар болеста е во напредна фаза и тогаш веќе нема чаре.
Кога јас би се прашала, сите невакцинирани лица (вклучувајќи и деца) не би дозволила да им се пружи здравствена заштита кога ќе заболат од соодветното заболување, па ќе видиме препаметните "форум-мамички" како ќе ги лекуваат своите деца со компликации од типот на менингитис,енцефалитис и сл. Луѓето од областите на Епидемиологијата,Имунологијата,Микробиологијата и Инфектологијата посветиле цели животни векови и добивале Нобелови награди за ова откритие, за сега некои што единствена точка со медицината им е портал со медицински содржини да дебатираат дали треба да се има имунизација или не. "
Ти ова сериозно?! А знаеш ли дека вакви компликации може да настанат и кај лица кои се вакцинирани? Никој не е поштеден. И не можам да сфатам: вие кои вакцинирате, постојано ги навредувате оние кои не вакцинираат и им посакувате се најлошо. И јас вакцинирам, ете, решив со тешко срце, ама не ги плукам оние кои не вакцинираат, ниту пак им посакувам вакво нешто. Ако си мајка, срам да ти е што воопшто и си помислила на вакво нешто, камоли да го напишеш.
Аман веќе, аман. Сите кои не вакцинираат не одат на лекар и не пијат лекови. Одат на бајачи и се лечат со билки и чист воздух. Едаш годишно задолжително одат во некој храм и таму придаваат жртви на водачот на сектата. Мислам ја претеравте веќе. Да не се знаело нормална дискусија да се води.
Медицинско лице сум и знам што зборувам.Има нешто што се вика колективен имунитет, општото добро е поважно од индивидуалното добро! П.С: Компликации кај вакцинирани скоро никогаш не се јавуваат поради присуството на соодветен титар на антитела, кои што допринесуваат болеста да не ср манифестира со најтешката клиничка слика.
Доколку кучето не е вакцинирано тогаш треба да се прими Serum Antirabicum, или пак Tetanus.Доколку си касната од вакцинирано куче тогаш е потребна само хируршка обработка на местото на каснување.
Не мора мене да ми верувате, слободно може да верувате на Баба Рада и Иван Исцелител, бидејќи медицина базирана на факти е небитна нели. Допрва ќе ги видиме последиците од анти-вакциналните кампањи па ќе разговараме.
Еве уште едно медицинско лице на кое со задоволство ќе му докажам дека ништо не знае. За се е зборувано веќе неколку пати. Спомнува колективен имунитет, а не знае што значи. Се расфрла со нобелови награди како да се бомбони. Дали знаеш дека во актуелната епидемија на сипаници во Србија има 9 жртви од кои 6 се вакцинирани? А пред да се вакцинира или употреби серум за беснило или тетанус нели е пожелно да се провери дали кучето е болно? Тоа што е вакцинирано не е гаранција дека не е заболено. Си слушнала ли за ефикасност на вакцина, знаеш ли колку изнесува?