Скроз на место е прашањето на Дејзи, и оние против беснило и тетанус спаѓаат во вакцини. И тоа еден од профи антиваксерите на темава си пиша дека не би вакцинирал и во таков случај, прочитај поназад. И добро, не ве ли алармира малце ова што се случува во Србија? Јас колку што прочитав, ќе да е правопропорционално со (не)вакцинацијата... Спојлер Најголем број заболени биле на возраст помала од пет и постара од 30 години. Повеќето заболени - 94 отсто, не биле вакцинирани, нецелосно биле вакцинирани или со непознат вакцински статус. (од Нова Македонија)
Не, затоа што е лага. Објаснето повеќепати а и овде. А и да е, тогаш вакцинираните нема апсолутно за што да се грижат, затоа што нив не ги тангира. Во видеото што го прати студентот по медицина, потрошив драгоцено време да го изгледам, но не најдов на нови податоци. Ова е сижето: Др Драган Даниловски, епидемиолог, бивш министер за здравство, професор Александра Грозданова, пр на фармацевтскиот факс, претседател на комитетот за имунизација, Др Стефана Тасевска, специјалист педијатар Кети Ставрич, педијатар, имунолог http://24vesti.com.mk/24-analiza-postoi-li-opasnost-od-epidemija-na-morbili-i-kaj-nas ж Драган Даниловски: -94% невакцирани, непознат статус и нецелосно вакцинирани и тоа е дефинитивно дело на антивакциналната кампања. По која логика антивакциналната кампања е крива за бројот на нецеосно вакцинирани или лица со непознат статус? Нецелосно вакцинирани сме сите ние што имаме по 1 вакцина. 1972 до 2005 сите беа вакцинирани со по 1 вакцина. Фармацевтската пропаганда ни го сврте грбот и не направи нецелосно вакцинирани. Многу добар начин да си го покриеш газор кога вакцината ништо не работи. Во Србија, ако лицата со 1 доза на вакцина и оние со непознат статус се додадат на вакцинираните, тогаш тие изнесуваат 67% од сите заболени со морбили. -Не постои антивакцинална кампања. Но постои ваксерска индустрија вредна 45 милијарди долари годишно. Тоа е прометот со вакцините. Со тие пари може да се купат сите медиуми и политичари. Повеќето се купени и носат закони за задолжителност. - Александра Грозданова, опфатот за ММР во МКД е 86%. Скопје 62% во Центар. Најголем процент на вакцинација има по селата. -Др Стефана Тасевска, мешетари ги нарече тие што зборувале за опасностите на вакцините. Медицинарите како неа верувале на медицина базирана на докази. Да видиме дали ќе се спомнат било какви докази до крајот на емисијата(до крај на емисијата немаше ниеден доказ). -Слаѓана е крива на Балканот, како што е Ендрју во Англија. –крив е интернетот. Бара одговорност за изразување мислење. Мора ова да е тетка и на косми, истите фашистички сфаќања. - Кети Ставрич, криво е здравството, кое пропадна. Некои медицински лица се против вакцинирање. Родителите се збунети. Вакцините даваат несакани реакции, тоа не може да се негира, најчесто се локални реакции. Тешките реакции се ретки, 1 на милион (после вика 1 на 100.000). Државата го сноси ризикот (после години тужење) - Александра Грозданова. Вакцините го оправдале историското значење и научната јавност нема двојба? Слабо стои со историјата на вакцините и болестите професоркава. Не знае кое е дозволено количество на алуминиум. -Вакцините сега се многу поквалитетни. –Аутизмот може да е предизвикан од другите фактори. –Нерегистрирана вакцина од Бугарија ги исполнувала условите иако не била регистрирана. – нема никакви лаборатории за тестирање на вакцините. - - Даниловски. – не мора да има многу случаи за да се прогласи епидемија, може и со 5-6 случаи да прогласиме епидемија. –Др лаже дека во Германија била практично задолжителна вакцинацијата и дека не ги примаат децата во градинка. До кога бе министре со вакви лаги.- антивакциналното движење доживеало БУМ после една пресуда во корист на дете оштетено од вакцина. Министре, има илјадници вакци пресуди, не е една. –Во Словенија никој не се бунел за вакцините, тие сватиле дека тоа е услов без кој не се може во колектив. Кој не вакцинира да оди на пуст остров. –Невакцинираните може да ги заразат вакцинираните. Тоа е црна дупка, вели. Вакцините не се ефикасни секогаш. Абре докторе, ако вакцината не е ефикасна што ти се криви невакцинираните, ццц. Ако после две вакцини не се створиле антитела, нема да се створат ни после 10, па џабе е да правиш тест за антитела. - Тасевска. Вакцината не штити 100%. Но и тие што не створиле антитела со вакцина се подобро заштитени од невакцинираните. Невакцинираните се табула раса и ќе излезат од борбата со болеста со големи последици? Глупости, да видам доказ за ова. Во Србија 3 жртви се невакцинирани 6 се вакцинирани. - Ставрич. Сите болести против кои се вакцинира се застршувчки. Извини, ама не е така. –Ќе има ревакцинација на возрасните. Сите ќе ве боцкаат. -Министерот измеша антитела и антиген. –Може да се случи SSPE после морбили. 1 од 500.000 заразени. –Ова можело да се случи само кај тие што прележале а не и кај тие што се вакцинирани. Абе министре министре, па пола заболени ти се вакцинирани. - Ставрич. Денеска вакцините имаат помалку антигени. Само не кажува дека заради тоа се напукани со алуминиум. Се штеди на антигени. - Тасевска. Немаме доктори. - Александра. Здравството пропаѓа и затоа луѓето не веруваат во медицината. Вакцината го спасила светот, нема сомнеж. Пропагира нова стрептокока вакцина да се воведе. Супер. – нема сомнеж во квалитетот вакцините, во се можеш да се сомневаш ама во тоа не. Научен пристап. Сосема спротивното мислење е многу повистинито, а тоа е дека вакцините не спасиле нити еден живот. Вакцини се измислени за само 6% од болестите, зошто нема епидемии за 94% од болестите за кои нема вакцини? Сите вакцините (освен првата) се воведени кога болеста била повлечена 99%. Малку историја ппознавање не е на одмет. Никакви научни докази, на форумов се испотепавме со научни студии и докази да испратиме. Ново ништо не кажаа. Тргнете ја ставката за задолжителност и се ќе биде во ред.
Кога веќе толку имате знаење од ова еве кажете ми како јас со сите примени вакцини толку ретко се разболувам? Освен лесни настинки, и неколку пати со стомачен вирус, нешто потешко не сум имала. Од друга страна, моја другарка на моја возраст често се разболува, со температура е, често ѝ наоѓаат бактерии...еднаш цел месец беше болна од пневмонија. А ги има примено исто така сите вакцини. И плус може да се каже дека водиме скоро ист стил на живот. Еве ај, баш ме интересира разликата околу имунитетов, иако знам што би можело да биде. Ама нека каже некој од антиваксериве.
Од едностраната емисија научив нешто ново, покрај медиумското влијание за ширење на страв и паника по примерот на Србија. „Не можам да објаснам зошто е тоа така, дали некој клиентелизам беше во прашање бидејќи кога ни ги праќаа родителите со децата тие ги одбегнуваа вакцините и велеа дека педијатарот им кажал да ја пролонгираат или одбегнат таа вакцина. Се јавувавме кај колегите да ги прашаме зошто е тоа така и тие велеа„ знаете тој е бизнисмен“. Тоа се работи кои не се издржани и не треба да ни се случуваат“ изјави доктор Стефана Тасеска педијатар во пензија. Очигледно е дека има и доблесни педијатри и лекари кои не заработувале, праќајќи ги родителите да купат вакцини во Грција. Им кажувале да не вакцинираат. Некој наназад ме праша кои се докторите кои препорачуваат да не се вакцинира во Македонија. Ете, нека се обратат до докторкава Стефана Тасева. Може и ќе им каже. Убеден сум дека тие доктори ниту своите деца не ги вакцинираат, кога веќе на други им кажуваат да не се вакцинираат. По примерот на „моите“ доктори, на кои вечно сум им благодарен. http://novatv.mk/pedijatri-i-matichni-lekari-sovetuvale-da-ne-se-vaktsiniraat-detsata/
Сите докази и стручни факти се изнесени во литературите по: Имунологија,Инфектологија,Епидемиологија,Микробиологија и сл.Сите овие специјалистички гранки тврдат само едно: Вакцините се најреволуционерно откритие кои што помогнале при заштита и при потполна ерадикација на болестите кои билр и се уште се смртоносни.СЗО го вели истото.Таму не работат луѓе кои што се "експерти од форум" туку се експерти кои што целиот свој живот го посветиле на науката!
Прoчитaј две мислењa нaд твoетo. Изгледa oвде никoј ништo не читa или читa кaкo штo му oдгoвaрa. Веќе пишaв: имa рaзликa дaли пред или пoсле зa вaкцините зa тетaнус и беснилo. И дoстa веќе сo еднo мислење (билo чивo) ги етикетирaте сите, мислaм кoјa е пoентaтa. Дa ти oдгoвoрaм нa прaшaњетo: дa, ме aлaрмирa секaкo и би требaлo секoј нoрмaлен рoдител. Дaли мoјoт стрaв oд пoтенцијaлнa бoлест е дoвoлен нa мoетo здрaвo дете дa му вбризгaм вaкцинa oд кoј мoжеби ќе имa a мoжеби ќе немa пoследицa и мoжеби ќе гo зaштити дoвoлнo a мoжеби и немa -НЕ. Oвa сo "јaјцевo нa гaзoт" мaлку ме буни, не сум сигурнa декa рaзбирaм штo сaкa бaш членкaтa дa кaже. Кoгa дoaѓa јaјцетo нa гaзoт зa дa се вaкцинирa oд мoрбили? Кoгa веќе ги имaш сигурнo не смееш. Се прaшувaм дaли сите лицa кoи кoментирaaт oвде, без рaзликa oд кoјa "стрaнa" се рoдители. Зoштo јaс не мoжaм никaкo дa oтидaм прoтив мoјoт здрaв рaзум и рoдителски инстинкт и дa речaм: пa дoбрo еве ќе вaкцинирaм, шaнсите дa му се случи нештo нa дететo oд вкцинaтa се мaли. Акo пoстoи и нaјмaлa шaнсa нештo дa му биде нa вaшетo дете, нели ќе нaпрaвите се штo мoжете тoa дa гo спречите? Кoгa oтвoренo се збoрувa и пишaнo е црнo нa белo кoи се ризиците јaс требa дa гo вaкцинирaм и дa се мoлaм дa не трaјнo сум гo oштетилa дететo. Мене личнo кoнцептoв нa вaкцинaцијa ми е супер. Oвa не е ирoничнo, дa не ме рaзберете пoгрешнo. Дaвaш вaкцинa нa здрaвo дете зa дa не се рaзбoли oд Х бoлест вo иднинa. Супер. АМА дa дaдеш вaкцинa нa здрaвo дете и дa гo нaпрaвиш бoлнo и гo oсaкaтиш дo крaјoт нa живoтoт зa дa гo зaштитиш oд Х бoлест мене ми е неприфaтливo. Пa уште некoј дa мисли декa тoa требa дa е зaдoлжителнo сo зaкoн мене ми е вaн пaмет. Зa тие штo не ме прoчитaле пoнaпред мoетo дете е вaкцинирaнo првaтa гoдинa сo пoливлентни вaкцини (дa не мислите декa местo нa клиникa пo бaјaчи oдиме). Не гo вaкцинирaм пoвеќе. Мислaм декa @Cosmi еднaш рече декa ќе oдгoвoри пa зaбoрaви нa прaшaњетo: дaли aкo нештo му се случи нa вaшетo дете oд вaкцинa ќе прoдoлжите сo вaкцинaцијa нa дететo и ќе гo вaкцинирaте нa пример и втoрoтo дете? Искренo кaкo мaјкa ве прaшувaм, не ми е целтa дa се препирaме уште 100 стрaни или некoј 6 пaти дa гo препрoчитa пoстoв пa дa нaјде реченицa дa се фaти зa нејзе и дa јa труеме темaвa дo бескрaј. Ве прaшувaм нaјискренo кaкo мaјки, кaкo јa дoнесoвте oдлукaтa дa вaкцинирaте?
Ќе се обидам да ви одговорам.Сосем нормално е да се двоумите и да се плашите, сите сме (или ќе) бидеме родители, после сите изнесени тези кај секој би постоел страв.Но, никој не е ненормален да му наштети на своето дете- напротив да му помогне, доколку дојде во контакт со таа болест да помине со полесна клиничка слика.Ако зборуваме за контраиндикации за секој обичен лек па дури и витамин МОЖЕ да направат страшни компликации. Па би сакала да прашам: (Пример MPR како "најконтроверзна") - Како ќе му објасните на невакцинираниот син кога ќе заболи со Parotitis и во 80-90% остануваат стерилни? -Како ќе и објасните на вашата невакцинирана ќерка кога ќе заболи од Rubeola и никогаш нема да роди здрав плод? За морбили да не зборувам ... Сите овие се високо контагиозни вируси и повеќето од нив се шират аеро-капково, пак ќе кажам ја разбирам сечија загриженост но само со соодветна едукација работите се разјасниваат. Еве ќе одговорам повторно останувам на моето првично мислење дека сите невакцинирани не треба да добијат здравствена помош кога ќе заболат од соодветната болест! Сестра ми е студент, и горда сум што ќе биде уште еден поддржувач на Имунизацијат.
Taka bi stradale decata. I toa duplo,prvo bi stradale so toa sto dobile bolest od koja mozele da bidat zastiteni,a ne bile, poradi antivakserskite idei na roditelite.(primerot na deteto na antivakseri sto pocina od difterija vo spanija) A potoa i od sistemot dokolku im uskrati zastita. Podobro roditelite da imaat krivicna odgovornost. A dokolku deteto pocine kako toa vo spanija da bidat sudeni za ubistvo od nebreznost. Bidejki Decata se posebni individui I imaat sopstveno pravo na zdravstvena zastita,a ne na nivni grb da se testiraat roditelskite nekompetentni idei sobrani na internet.
Се сложувам донекаде, но како што знаеме денешните антивакцинални иницијатори одат до таа мера што ја плаќаат предведината парична казна и ништо не се постигнува.. Не гледам друго решение освен мојот предлог.
Темата е за вакцинација, За или Против, а не кој што завршил или специјализирал. Ќе ве замолам да се држите до истата и да не ја полните темата со оф топици.
Како стручно лице би сакал да ми го објасниш ова. Како знаеме каква ке биде клиничката слика? За ваква компарација ти е потребно ист организам да е и вакциниран и невакциниран. Третманот е ист и кај вакцинираните и кај невакцинираните. Хинт во коментарот е „ќе помине“. Евентуалните компликации од сипаниците верувам се сложуваш дека не зависат од тоа кој е а кој не е вакциниран. Компликации ( ретки и нетретирани случаи) можат да настанат и кај едните и кај другите.
Игор Рудан епидемиолог ,прв од овие простори во Royal Society после Руѓер Бошковиќ 1761 со преку 400 научни трудови и меѓу 1000 најдобри светски научници,на темата вакцини ,со документарно видео бидејки луѓето заборавиле за користа на вакцините и како светот изгледал пред нив. “To je negativni fenomen 21. stoljeća. S internetom postoji veliki problem jer ljudima nudi mnoštvo zavodljivih dezinformacija koje brzo prikupljaju poklonike. U ‘post-truth’ vremenu, svaka provjerena, utemeljena, znanstveno potvrđena i objavljena informacija dobit će vrlo brzo na internetu i svoju dezinformaciju”, objašnjava. Vjeruje kako je jako važno da se protivnike cijepljenja ni na koji način ne osuđuje, naziva glupanima ili proglašava neobrazovanima, jer ti ljudi ne moraju uopće biti takvi. “Pozivati na to da ih pustimo da svi u svojoj neukosti i gluposti poumiru kad se ne žele cijepiti, također nije rješenje, jer niti je moralno niti će pomoći. Što je više necijepljenih, to više nestaje učinak tzv. kolektivne imunosti, koji je ključan u onemogućavanju epidemijama da se šire, pa ako se ti ljudi i njihova djeca ne cijepe, i mi ostali ćemo nastradati”, kazao je Rudan. Smatra da valja uložiti trud kako bi se svim ljudima koji su zbunjeni i zavedeni dezinformacijama oko cijepljenja objasnilo koliko je njihov stav opasan za sve. “Možemo pokušati na taj način popraviti stanje ili pak pustiti da sve ide svojim tokom i pričekati da opet pomre nekoliko desetaka milijuna ljudi u svijetu, pa da onda opet nikome više 50 godina ne padne na pamet govoriti bilo što protiv cjepiva. Uspjeh cijepljenja, koje je vjerojatno najzaslužnije što je očekivani ljudski životni vijek tijekom 20. stoljeća u razvijenim zemljama gotovo udvostručen, s manje od 50 na više od 80 godina, mnogim ljudima koji danas žive teško je predočiti. Vrlo je malo ljudi koji se još živo sjećaju kako je izgledao svijet prije masovnog uvođenja programa cijepljenja protiv smrtonosnih bolesti poput velikih boginja, tuberkuloze, dječje paralize ili ospica”, naglasio je Igor Rudan. 'Histerija s cijepljenjem pokazala mi je da s internetom postoji veliki problem'
More nedaj boze da zaboli nekoj od nesto ili poloso dete ke vidis kako odma ke trcaat vo bolnica ama aj. Centurion ponazad rece pertusis se leci i bez lekovi haha ne daj boze da mu dojde pod grlo pa togas ke vidam dali ke trcaat vo bolnica ili ke se lecat so google
Се лажеш, и те како зависи дали е вакциниран или невакциниран организмот.Компликациите кај невакцинираните се многу посериозни, не знам како да ти ги објаснам тие имунолошки реакции.Вакцинираните лица МОЖАТ да заболат од болеста но нема да има толку страшна клиничка слика бидејќи вакцината претходно има направено имунитет и клетки кои што веќе го препознаваат вирусот и соодветно се борат со него.Кај невакцинираните таков имунитет нема, контагизоноста и патогеноста се многу високи па затоа често завршуваат и со смрт.
Издвоив само две потточки од целиот твој пост кој не држи вода. Првото, каква глупост истресе за рубела, алал. Само трудна жена ако заболи од рубеола може да се јават аномалии кај плодот, во сите други случаи е безопасна, и ако е прележана нема зошто жената да не може да роди здрави и прави деца. Еве јас, имам прележано рубеола, имам две деца. Некако слабо стоиш со знаењето за инфективни болести. И за паротитисот би те демантирала, последици не остава ако се прележи во детска возраст. А последното, стоиш на ставот дека невакцинираните не треба да добијат лекарска заштита. Хипократова заклетва, ти текнува? Или селективна е? Ваквите како тебе се срам за лекарската професија. Штета што од вакви поединци како тебе е толку девалвирана и не ме чуди што луѓето губат доверба во докторите.
Се сложувам А како ќе знаеш кога ќе се заразиш со болеста? Ќе си планираш? Немој те молам. Хипократовата заклетва не е селективна, таа е за СИТЕ.Исто како што колективниот имунитет е за сите,секогаш ќе се борам против шарлатаните како вас и моите ставови ќе се базираат исклучиво на медицина на докази.Сигурна сум дека СЗО и сите имунолози-епидемиолози и сл. би се согласиле со моите ставови. Мојот став драга за разлика од вашиот кој што е основан на форуми и портали, е основан од стручна светска литература и ставови-истражувања од научници експерти во својата област.Секој совесен доктор (медицинско лице) ќе се заложува за задолжителна вакцинација!
Знаеш ли колкав е процентот да се добие стерилност? Како како? Кај го прочита ова жити се. Ова не го пишува во ниту една книга. Треба да зборуваш и да кажеш што знаеш и на оваа тема. И јас ќе кажам, ставот ти е троа ненормален. Ако си студент по медицина треба да учиш, да разбираш и да сфатиш. А не слепо да браниш. ТИ велиш дека со самото тоа што ЌЕ биде студент ќе брани нешто што не разбира, ама сигурно ќе го брани. Ти си фанатик. Смешни изјави, пo 50 милиони луѓе умираат од разни болести, таа издвојува еден таму некој во Шпанија и еден во Полска... Уште 2-3 години да завршиш факултет, да те стават министер прво работно место, па коли, беси сечи. Кај нас така функционираат работите. Што цитираше? Општ муабет од типот сите ќе умрете. Заплашување на народот. Муабетов е рекла казала ако не земиш да го поткрепиш со било какви факти. Ти треба да положиш заклетва дека ќе се бориш за здравјето на сите пациенти а уште сега се залагаш пола да ги убиеш. Твоите ставови ќе бидат засновани на нешто кога ќе ги засноваш, досега зборуваш општо и не поткрепено, како да немаш познавања од темава. Веќе избегна неколку прашања:
Не знам од каде тоа заклучи дека мојот став е заснован на форуми и портали. Тука грешиш. Јас не сум против вакцини (спомнав дека вакцинирам, но некако селективно читаш), ама не се залагам за задолжителна вакцинација, јас сум за право на избор. Ако тоа ме прави шарлатан, во ред, нека биде. Ако веќе тргнавме со навреди, за мене ти си фанатик кому воопшто не му е битно здравјето на човекот како единка, ниту пак таканаречениот колективен имунитет, туку слепата послушност на стадото и тоа пациентите да те гледаат како господ, што воопшто не си. Ама пуста суета, егото е големо. Не само кај тебе, голем дел од лекарите се вакви. Ваков лекар ни на сон не би посакала да ме лекува. Искрено се надевам дека не работиш во пракса со пациенти, оти во пракса нема селекција. Некој од мака не вакцинира, ти одбиваш да го лекуваш? Би ти ја одзела доживотно лиценцата за работа.
Не можеш да ми објасниш бидејки не може да се објасни, а не може да се објасни бидејки нема логичност. За жал тоа е само слепо голтање на сервирани работи, кои од тебе, како blind follower се очекува да ги голтнеш како готов производ во текот на твоето школување, а понатаму во текот на праксата, истото да го повторуваш со пациентите. Знам дека секое твое скршнување од оваа пракса, може да те чини дипломата, ама ете видовме погоре, дури и во МК има доктори кои доблесно препорачуваат да не се вакцинира. Различната клиничката слика не можеш да ја објасниш од причина што ти ја кажав погоре. За контагиозноста ( заразната преносливост ) видовме дека епидемии ( Дизниленд ) може да настанат во 99% вакцинирани средини, а видовме и дека причинител може да биде самата вакцина.