Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Со 20% ефикасност на рота вакцината, размисли 2 пати дали сакаш да ја имаш, дури и како опционална.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11190969

А меѓу другото вакцината ги зголемува шансите за инсусусепција 3 пати. Ако не се открие навреме и оперира завршува со сепса и смрт.

2. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    @NarCis@, јад одговорив. Ќерка ми имаше рота вирус. да ви сликам наоди и резултати од лани само да ви докажувам, не планирам. Јас неколку пати одговорив дека ќерка ми имаше рота вирус, вие само се трудите да ме направите малоумна и дека лажам, оти не ви оди во прилог. И сега што? Или уште ќе ме цитираш да ми докажуваш дека ќерка ми немаше рота вирус? Доста е, еве се надевам ќе ви ги донесат вакцините за рота за брзо, да се смирите малку :)

Последна измена од модератор: 1 април 2018
  3. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Опционална во некоја друга земја нека си ја примат. Кај нас не треба да ја има.

Смртноста од дехидратација настаната со пролив при инфекција со ротавирус официјално изнесува 1 на милион деца, во Европа. И како таква е една од најбезопасните болести, статистички гледано, 10 пати побезопасна од обичен грип.

4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.614
    Ич нема потреба од сликање наоди, никој не ти ни побара, можеше само да одговориш со да или не, се потврди или не со копрокултура. Башка, исто никој не те убедува дека ќерка ти немала рота вирус, туку дека според симптомите, најверојатно се работи за полесен облик (на рота :!:). Напротив, ти убедуваш дека не е страшно како што опишуваме.
    Ова се твои зборови, не мои. Иако мајката напиша дека детето ѝ се губело од дехидрираност. Ама разбирам зошто ти смета што те цитирам ;)

5. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    Дехидрираност се јавува и од стомачен вирус. Вие стварно не ме сфаќате што сакам да кажам, или не сакате, и времето би го искористила многу подобро отколку да се докажувам тука.
    Се одјавувам од темава :)

6. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Не може 'од око' да се препознае од што е предизвикан проливот и дехидрацијата, како што вика овде некој. Не постојат симпотоми по кои се познава дете на рота од било кој друг 'стомачен грип' како што популарно ги викаат стомачните воспаленија. Мора да се провери крвта, мочта или фецесот да се открие за која бактерија или вирус станува збор. Затоа драматизираат оние двата члена кога велат 'си видел ли дете на рота'. Као со ешерихија полесно да си поминуваат. Ешерихија е далеку поопасна од ротатата ако не.

Последна измена: 1 април 2018
  7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.614
    Ние баш цело време го тврдиме тоа, дека рота не се препознава по симптоми, туку се потврдува со испитувања. Еве објасни ѝ на членката погоре, неа дијагнозата ѝ ја поставил еден од најдобрите доктори, само уште не знаеме дали е потврдено со копрокултура или не, не сакаше да одговори.

На makedonkamak и Cosmi им се допаѓа ова.
  8. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Ако не може да се открие тровење со рота без тест, како тоа ротата е поопасна од друг стомачен вирус или бактерија? Затоа тие два члена беа прозвани, дека премногу драматизираат со тоа 'си видел ли дете на рота' или можеби лажат, сите цревни инфекции се слични и има по 3-4 милијарди случаи годишно. Сите ние станавме возрасни прележувајќи рота и уште многу други цревни инфекции. И кога станува збор за болести и инфекции, пак се во групата најбезбедни.
    Вакцината против рота со ефикасност до 20% ги зголемува шансите за интестинална сепса до 3 пати. Самата вакцина бви можела да убие милион пати повеќе деца отколку што може да спаси.

9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.194
    Допаѓања:
    88.833
  10. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Добра работа - конечно почна нешто да читаш.
    А сега да те исправам, тоа е за целиот свет, 99% е африка и азија каде вакцината има дејство од 20% или со други зборови воопшто не е ефикасна и каде немаат вода за пиење, што е третманот за рота. Во европа се само 20тина случаи годишно.

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  11. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.712
    Допаѓања:
    35.677
    Гледам за рота сте збореле. Како мајка чие дете беше хоспитализирано со тешка дехидрација и преку 30 столици дневно и исто толку повраќања, ќе дадев се да можев да ја поштедам од тоа. Ако вакцината барем малку и ги ублажеше симптомите (не мора скроз да ја заштити, бидејќи траен имунитет за рота не се стекнува колку што знам) веднаш ќе ја ставев. Меѓутоа кај нас не се нудеше во редовната вакцинација. Обично не сакам да сугерирам на родителите кој како да постапи со сопствените деца, меѓутоа за оваа вакцина можам да дадам најдобронамерен совет: Вакцинирајте ги своите деца, може нема да го избегнете вирусот, меѓутоа ќе биде во далеку поблага форма. Не сакате да знаете како изгледа тежок случај на рота вирус :x

@Centurion Ти имаш искуство со рота? Не ме интересираат интернет статии и приказни од овој или оној, лично искуство ме интересира.

На JuLleE, oblace1, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.545
    Допаѓања:
    172.765
    Од рота вирус заболуваат само малите дечиња или може и големи деца или возрасни да заболат?

13. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Се прележува 2-3 пати како дете и се стекнува имунитет, затоа возрасните не го фаќаат.

14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.614
    Нема. Да не читаш неколку страни поназад, а тој нема да ти одговори.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Инаку вакцината против Рота која има ефикасност од само 20%
    <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11190969

а предизвикува по 3 случаи на сепса на 10.000 вакцинирани со рота вакцина.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3462159/

Да ја направиме математиката за cost benefit. 100 милиони деца во Европа со само една вакцина на рота, годишно ќе предизвика 30.000 случаеви на тешка компликација на цревата - ентусусепција.
    Годишно во Европа умираат по 20тина деца од дехидрација при рота. Со ефикасност на вакцината од 20%, тој број може да се намали на 16.

4 спасени животи наспроти 30.000 уништени. При ова не се земаат останатите нус појави на вакцината. Која е математиката за да се брани оваа вакцина ваксери? Дали вреди да се спасат 4 животи а притоа да се уништат 30.000? Просто прашање.

Мала корекција, тоа не е вакцина против пролив, туку вакцина против еден од многуте типови на пролив што ги фаќаме во текот на животот. Еден човек во просек фаќа 20-30 во животниот век. 3 ќе бидат од рота.

16. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    На Centurion му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Класичен криминал. По два пати се заработува на вакцините. :cash::cash::cash:

18. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Тоа, е кога се нема ни малку човечка совест. Цццц....

@An-na го објасни нејзиното искуство со рота вирусот. Толкав број на столици и додатно пропратени со повраќање, болки во стомакот, знаете ли вие двајца @yarre @Centurion како го исцрпуваат организмот????
    Ќерка ми летото имаше стомачен вирус, а само јас си знам како моето дете помина. Не можеше да седи на нозе, паѓаше буквално, дехидрирано и од што немаше што да повраќа, а имаше нагони доплнително не сакате да знаете како тоа изгледа. Да ви кажам имаше 4-5 столици и толку повраќања, не пак со 40 столици како во случај на членката. ИСКУСТВОТО ВЕЛИ ВАКА, А ВАШЕТО ПИШЕЊЕ Е ПОВЕЌЕ ОД СМЕШНО.

Да ти реплицирам на тоа што ми имаш пишано- немам 150 години, не ми требаат твоите статистики кои можеби не се ни официјални.
    Според твоето рударско искуство, рударе @yarre ако беше такво како што го презентираш ти, тогаш пола вакцинирани ( еве и јас) ќе беа со болести или умрени и заборавени веќе.
    Вашето членство тука е очигледно и само за темава е. Имате некоја цел ли?
    Упс, јас реплицирам на @Centurion , a мо одгвара @yarre????? Нешто да не го згреши профилот??????

Последна измена од модератор: 2 април 2018
    На oblace1, TheSecret, An-na и 2 други им се допаѓа ова.
  19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.614
    Ова ако не е пропаганда тие што го прават, не знам што е. Еве и други членови има што не си ги вакцинираат децата, па не висат секој ден со саати на форумов само на оваа тема.
    Го употребува често зборот "нацист"
    Ама ова е многу деморатски.

На SummerGirl, TheSecret и makedonkamak им се допаѓа ова.
  20. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    За др. менгеле имаш цитирано два поста, едниот одговор на другиот. Ако дојде кај нас ќе биде задолжителна, толку им сече, па подобро е никогаш да не дојде.
    Трето, после се што ти кажав за вакцината, колку е неефикасна, непотреба и опасна, незнам зошто би сакала да дојде таква опција. Иако сум за опции. За опции! Не за насилство, за силување и задолжителност, кое е едно исто.