Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.713
    Допаѓања:
    35.677
    И го гледав видеово, доволно е за мене. Ништо ново не ми кажа. Ќе и го разгледам и сајтот. Иако, тешко дека нешто ќе ми го смени мислењето околу вакцинацијата. Истражував и донесов одлука. Правилна или не, времето ќе покаже. Ваквите “експерти” беа еден од чинителите кои ме убедија да вакцинирам ;)

На makedonkamak, SummerGirl и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  2. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.939
    Допаѓања:
    12.502
    Потполно се слагам, види двете страни и критички/логички размисли. Сите имаме когнитивни предрасуди и стигма не да не, ама има добар и лош избор исто факти спроти мислења.

Да се родев повторно/да имав деца, пак ќе се вакцинирав/ќе вакцинирам. ..до даљњег.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Мене едно ме интересира...Дали сите родители кои ги носат децата на вакцинација (посебно за ммр ) знаат дека детето нивно е носител наредните 2-3 недели на вирусот...и пак ги пуштаат одма во градинка...Знаат дека со тоа доведуваат во опасност деца кои не се вакцинирани (не мора да значи само деца кои не се вакцинираат воопшто туку и деца кои не стигнале со возраст за ммр)...И оние кои вакцинираат треба малку да прочитаат пред да одат на вакцинација, зашто претставуваат опасност.
    Тоа ми е дилема деновиве.

4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.548
    Допаѓања:
    172.788
    ова важи и за полио вакцина бидејки до дека јас пратев а веке не се вакцинираше со жив вирус на полио онаа вакцина преку уста по оде
    Живиот вирус после одредено време се изфрла преку изметот

5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Не знам дали е глупаво да ги прашам воспитувачите дали водат некаква контрола за ова?
    (ако не се за тука постовите преместете)

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.548
    Допаѓања:
    172.788
    И да ги прашаш сигурна сум дека појма нема да имаат ни што уопште им зборуваш

7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Докторката Софијанова ми препорача да ја ставиме ММР и да го носиме детето во градинка.

Бидејќи сакав да се уверам во тоа, разговарав и со докторката Венера од Поликлиниката Букурешт (низ нејзини раце имаат поминато илјадници деца за вакцинирање, значи не е лаик а и добро познат доктор-педијатар е), и тоа без да и кажам дека е ,,второ,, мислење за да не ја навредам, таа ми го кажа истото - детето нема потреба да седи дома, но треба да се следи здравствената состојба,и ако во рок од 14 дена не појави симптоми, тоа значи дека вакцината е успешна.

На воспитачката и кажам дека примивме ММР , да обрнат внимани, да не се покачи Т, но немаше ништо.

Ни тие не изреагираа лошо.

Од каде тоа дека се носители на ,,вирусот,,-незнам.

А вие знаете ли дека 70% од децата кои посетуваат градинка и нивните родители се носители на стрептокока?!...и дека се заразни за целата околина?..а знаете дека таа предизвикува запаление на мозокот?

Вообичаени несакани последици Се јавуваат седум до 10 дена по вакцинирањето • висока температура над 39°С • блед црвен осип (не е заразен) • студено чело и/или течење на носот • кашлица и/или подуени очи • дремливост и замор • отекување на плунковните жлезди • привремена мала грутка на местото каде што е примена инекцијата.

Сериозни несакани последици • намален број на крвните плочки (што предизвикува модринки и крварење) се јавува по првата доза на вакцината MMR во просек еднаш на секои 20.000 до 30.000.

СЕ си има нус појава.
    И претераното јадење на т.н. ,,здрава храна,, дури има нус појави.

П.С. уште ова да дополнам: Вакцината MMR исто така се дава во комбинација со варичела или крупната сипаница (MMRV) за 18-месечни деца и содржи мало количество од секој од вирусите, со намалена јачина и мало количество од антибиотикот неомицин (неомицин манифестира антибактериско дејство)

На duffi, makedonkamak, Someonespecial и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.939
    Допаѓања:
    12.502
    Да се надоврзам погоре, ако се контроверзни бришете се од мене.. @referentka или кој и да е модератор.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.093
    :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
    По нејзината логика... пет од десет деца што примиле ММР после 7-10 дена ќе пројават реакција од вакцината, т.е симптоми - осип, температура, симптоми на настинка... значи дека кај нив не е успешна.
    Сега ми е јасно зошто не штити вакцината воопшто. Не е успешна кај најголем дел од децата, оти пројавиле реакција на истата. Ова ако се водиме по исказот на докторкава.

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.094
    Допаѓања:
    225.579
    На Scott Weiland и NarCis@ им се допаѓа ова.
  11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Зависи детето каков имунитет негува.
    Ако има реакција-тогаш се превземаат мерки (според зборовите на докторката, се примаат лекарства , мсилам дека антибиотици)
    Ако не се појави реакција, тогаш се е во ред.

П.С. Сега гледам дека грешка сум се изразила, ама нема да го менувам постот за да не изгуби дискусијава од текот.
    Сакав да кажам дека 14 дена е период кога треба да се внимава дали ке има реакција

12. Luciferovog zlo♧

Luciferovog zlo♧ Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2017
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    5.497
    Не ми е јасна поентата на copy-paste од интернет, да напишете дека не е штетно да се користат вакцините ќе излезат 30 страни, спротивно да се напише пак ќе се најде нешто и што може да се докаже? Апсолутно ништо, зборот ми беше, доколку би имале услови за здрав живот, ништо од ова не би имало потреба да се воведува, ама во овој модерен живот измислија 300 болести (имаше спомнато некој за рак како настанува и дека не се лечи, преку природната медицина од 4ти степен биле излечени) кои произлегуваат токму од нездравиот начин на живот, па сега кој како знае нека преживува, јас најдов една страна за вакцините и језиво ми беше што се се изначитав....

13. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Покрај копи-пасте и сопствено искуство пишав:)
    Со тоа го поткрепувам своето мислење за вакцините , што е всушност и целта на темата.

Темата се подели на ваксери и антиваксери кои се натпреваруваат кој појако кои-пасте ќе направи и воедно понеразбирливо за обичниот човек кој не е медицинар по струка.
    Кога постирате од странски истражувања, барем потрудете се да преведете.

Кажете си искуство, поткрепете со медицински наоди и препораки и доволно е.

Ниту мене може некој да ме убеди дека од вакцината може да се случи нешто несакано ниту јас можам да ги убедам останатите (кај кои има нус појави) дека не се од вакцината туку се од лош ген.

На duffi, makedonkamak, SummerGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.622
    Еве што пишува во упатството за пренесување на вирусите, иако мене ме интересира искуството. Доколку се пренесуваа така, од вакцинирани деца, нели ќе имаше поголем број случаи на заболени во градинките? Исто, ако вакцините штитат само одреден период, исто ќе имаше поголем број на заразени. Ова само гласно си размислувам, затоа што цело време се спомнуваат овие работи низ темава, а факт е дека бројот на заболени е многу мал. Во упатството пишува дека не е докажана трансмисија од вакцинирана личност на осетлива.
    IMG_20180418_000632.jpg

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.093
    Моево големо кога ја прими, после седум дена пројави реакција - осип по целото тело. Помина за неколку часа. Никакви лекарства не примаше, докторкава нешто збунка е, или индиректно признава дека ММР и не е така безопасна вакцина. Во упатството пишува, а и повеќето педијатри тврдат дека може да се јави реакција после 7-14 дена, што е очекувано, но и не мора да значи, како што рече, зависи од детето. Ама доста деца знам што пројавиле некаков симптом.

Инаку, јас сум убедена дека вакцините прават мутации на гените. Така, индиректно, тие се причина за лошите гени.

На Igle и referentka им се допаѓа ова.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.196
    Допаѓања:
    88.837
    Една од поголеми заблуди и ширење невистини околу ммр вакцината е дека Децата се заразни после вакцинирање со ммр.(facepalm)

17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.094
    Допаѓања:
    225.579
    нормално дека се заразни кога има живи антитела во ммр. Но не се заразни до тој степен Здраво дете да фати. Ама дете со автоимуна болест би имало проблем мислам.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.622
    Ова ми е нова информација, дека тие деца што пројавуваат реакција од ммр вакцината, значи дека кај нив не е успешна. Не знам дали добро сфатив.

19. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Вон тема е , да не правам барем јас оф топици, ама да го кажам своето скромно знаење од медицината- секој човек, ама баш секој е носител на т.е. ,,лош,, ген кој ако доживее дразби, се активира и предизвикува пореметувања во хромозомот...(и.т.н.,да не опширувам понатака)

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.094
    Допаѓања:
    225.579
    Малиот мој е таков . Од понеделник имаме куп испитувања околу тоа..

На Scott Weiland и referentka им се допаѓа ова.