Da jas sum obucena, i visoko strucna da za procenka na rizici, za procenka na licnisti i za procenka na sostojbi, specijalno obucena za komunikaciski vestini, za stratesko planiranje i proekten ciklus, za diplomatija i megunarodno pravo, kako vo drzavava, taka i vo specijalizirani megunarodni institucii vo London, Viena i Bratislava. I so site moi pominati obuki, strucni usovrsuvanja i razmena na iskustva so soodvetni eksperti mnooogu dobro znam sto znaci temelen seriozen pristap i odgovornost sto Vam ocegledno nitu Vi se jasni nitu Vi se bliski. Da mi go bocnaa nastinato deteto bez voopsto da go pregleda doktor i zamislete si Vie vo ocajna primitivnost duri se obiduvate da mi se potsmevate. Ne pa tpa nemoze da Vi pomine, bidejki Vie ste izgubeni vo sopsyvenata samobendisanost i mnogu ocigledno veke pisuvate gluposti od koi kako sto napisav i pogore treba da se sramite.
Реагираше кога го боцнаа непрегледано? Стварно има никакви доктори Ама ако нема клиничка слика, значи телото си се бори како што треба, може не ни требало антибиотик. Кај нас антибиотици некои препишуваат како бомбони, затоа им направија правилник во кои услови се дава антибиотик
Reagirav. Za hepatit b mu ja stavile vednas po raganje, a za bsz rekoa naknadno da go doneseme. Mi se javija koga bese okolu 20 dena, objasniv deka kiva, mu tecea zolti mrsoli a i od bolnica izleze so konjuktivit. Za vakcinite voopsto nisto neznaev, no kazav deka deteto e nastinato da go pregledaat. Sestrata epten samouvereno ne se sekiraj majka nisto ne mu e i go bocna. I se sluci toa sto se sluci pocnav da citam za vakcini i od pamet se izvadiv. Sreka se pomina.Da znaev togas se sto sega znam voopsto nemase ni da go nosam.
Немој заради неспособноста на некои доктори, да ја изгубиш довербата кај сите. Не го казнувај детенцето со невакцинирање, само не го вакцинирај кога знаеш дека е настинато, без разлика што ти зборува доктор.
Читам убаво ,а и разбирам убаво . Докторите се доволно искусни и стручни да предвидат и проценат дали постоењето на било каква бактерија во нос е контраиндикација за вакцинирање или не,мајките тоа не можат да го знаат повеке од нив за да ги потценуваат. За жал ниедна од тие обуки ти нема врска со медицината за да проценуваш медицински кадар , и сите тие обуки не ти помогнале да се обучиш сама себе дека со тоа што ке ме наречеш примитивна нема да ти помогне да ги подигнеш сопствените вредности. Можеби треба да се пробаш во други полиња. Обврска е пред секое вакцинирање детето да го прегледа педијатар. Во која болница не ти било прегледано бебето ,пиши ја тука.
Сигурна си дека сите се искусни, стручни, одговорни? Навистина не го гледаш проблемот во здравството или??
За џабе не е речено дека детето треба да е сосема Здраво за да прими вакцина. Јас со стрептокока и стафилокока нормално функционирам ама син ми со стрептокока легна во кревет и примаше антибиотик. Може во тој момент на докторот навидум му изгледало Здраво детето но и син ми си играше и се смееше а седиментација 90 покажа. Со вакцините не треба да се брза. Тоа е првото што сакам да го кажам. Претешка ми е темава ама ете ќе пишам зашто не ми се голтаат зборови. Второ сакам да кажам не мешајте баби и жаби. Ако детето нема ген аутизам ммр не може ни под разно да пројави такво нешто. Така да дали порано или покасно дали со или без ммр ако детето е аутистично нема бегање. Ќе биде такво. И патем уште при крај на првата год од живот се гледаат аутистични знаци. Јес да никој нема да рече аутизам е. Ќе пратат минимум уште година. Најчесто во 3 год од живот ја даваат дијагнозата ако воопшто ја има. Долга и широка е темата за аутизам ако некој повеќе го интересира нека праша. Но ако се плашиме од ммр не треба од аутизам да се плашиме туку од другите наведени нус појави кои може да настанат од неа па дури и смрт. Е тука е проблемот. Не во аутизмот. И трета работа што сакав да ја кажам е блазе си им на мајките кои вакцинирале и немаат нус појави. И воопшто со ништо од ова нема потреба да се замараат.
Токму така. Но збориме за деца овде. А децата немаат имунитет како 30 год жена за да не им е ништо и да живеат со бактерии нормално. Тоа после 5 та год можеби. Ама можеби.
А ако има ама во моментот не се гледа? Не ме разбираш. Јас утрото однесов Здраво дете во градинка. За два часа веќе беше далеку од здрав. За 4 беше дехидриран и легнат во болнички кревет. Затоа се прави и крвна слика и брисеви пред вакцина. Ама ако сакате не правете. Сеедно. Ваши деца.
A medicinskiot kadar dali pominal obumi, potocno dali ima vo zdravstvoto strategija za obuki, osnovni i kontinuirani obuki, evaluacija na obukite itn moze da procenu a samo medicinki kadar? Navistina uspeavte da me nasmeete. Jas mislam deka nasiot narod site nie zasluzuvame podobar sistem, zasluzuvame pocit i dostoinsvo. Vie prodolzete da yo branite ovoj sistem, mozebi ste na pozicija na koja Vi odgovara i ne ni mozete da razberete za sto jas zboruvam i zosto vo moite oci izgledate primitivno. Se nadevam i iskre o posakuvam toj sistem da ne Vi se lupne od glava. Zivejte vo Vasiot idealen zdeavstven sistem, apsolutno nemam namera nisto da Vi domazuvam. Dobra nok.
Еве да ви кажам што ми се случи со девојчето пред една година. Дете никакви симптоми, весело, расположено, ја носам на ДТП вакцина. Нормално , непосредно пред вакцинацијата , во истата поликлиника правевме крвна слика, кога виде докторката, рече никако вакцина поради високоте референтни вредности кои укажуваа на вирус. Два дена после тоа, качи темпера , кашлање, дури ми спушти на плуќа, а да одевме без крвна слика и да примеше вакцина што ќе се случеше? Никако без крвна слика!
Каде пишав дека е прегледано од матичен педијатар, не ни имаввме матичен педијатар тогаш, 3 дена пред тоа искочивме од болница , го прегледа Сајковски паушално, а Симонида Спасевска му зеде брис откако кажав дека не престанува да кива. Веке пишале место мене многумина да не се повторувам, дете со бактерија не се боцка, ако не сметаше бактеријата немаше да добие антибиотик.
Poveketo doktori potenciraat deka mmr vakcinata ne moze da predizvika autizam no moze da bide faktor da se aktivira taa sostojba ako deteto e nositel na gen autizam Spored mislenja na strucni ekperti od oblasta autizmot se pojavuva do 3-ta godina odnosno do 30 ili najdocna do 36 mesec. Ako vo ovoj peroliod deteno ne projavi simptomi na autizam odnosno ako fpkusira, ako pokazuva so prst, odgovara na naredbi i sorabotuva, posle 3-ta godina i da se pojavat odredeni psiholoski poremetuvanja istite nemoze da se autizam Taka da, mene mi e dilemata koja e pricinata sto mmr se dava na 15 meseci odnosni zosto ne se stavi vo kalendarot na polni 3 godini so sto ke se izbegnat stravovite kaj roditelite, no i rizikot vakcinata da bide triger faktir za aktiviranje na genot za autizam. Sto mislite Vie po odnos na ova ?