Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.094
    Допаѓања:
    225.583
    Ако детето има аутизам т.е. е носител без разлика кога си го боцкала и дали -тоа ќе покаже. Шансите да е носител на аутизам и да не прими ммр а да не покаже се дали 1%. Јас како што знам ја направија или рекоа ќе ја направат да може да се прима до 7 год ете за мирна совест.
    Мој совет ти е ако се плашиш од аутизам не се плаши. А ако се плашиш од другите нус појави тоа е друг муабет. ..
    Иначе се дава порано за да порано е заштитено детето.

2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.928
    абе кој ќе чека резултати од брис што ви е на вас, бсг е повеќедозна вакцина они ја отвориле дента на толку и толку закажани бебиња и мора да стават да не ја фрлат нешто случајно (wtf)

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emilija-Emce

Emilija-Emce Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Nikoj ne znaeme sto nodime vo sebe. Od autizam konkretno ne se plasam, deteto si se razviva dobro, nemam nitu eden segment za zagrizenost vo toj pogled. Poveke se plasam od drugite nesakani reakcii. Imam slucai posle mmr dete koe voopsto ne se razboluvase dobi strasni alergii, opstruktiven bronhitis...i voopsto mi e mnogu strav, od kvalitetot na vakcinite, leleee milion stravovi imam...

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.094
    Допаѓања:
    225.583
    Те сфаќам. Колкаво е твоето дете? Дали оди во градинка?
    Околу детето кое станало болежливо.. документ амин за тоа .

5. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Добро е, се вративме на темата.

Спрема одредени статистики, на пример во Јапонија, секое одлагање на вакцините оди во правец на намалувања на ризиците. Дури и разлагањето на компоненти допринесуваат во намалување на ризиците.
    Така и дел од нашите лекари ( позади завеса секако, и нели за „свои луѓе“ ) ова го препорачуваат.

https://www.japantimes.co.jp/life/2014/10/04/lifestyle/vaccination-choice-two-unknowns/#.WvC5gqSFOM8
    http://www.dailymail.co.uk/health/article-17509/Why-Japan-banned-MMR-vaccine.html

Јапонците се далеку од глупави, а нивните статистики покажуваат
    lowest mortality rate in the world to a still impressive 3rd place for awesomeness in the babies-living department

https://everythingbirthblog.com/2011/05/07/delayed-vaccination-schedule-fact-sheet/

Еве ја и официјалната студија која прифатена во Јапонија. Многу од вакцините се исфрлени од нивниот календар.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3170075/

На Emilija-Emce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.374
    Допаѓања:
    286.629
    Не постои ген аутизам. Станува збор за низа од гени и нивна варијација.
    Дел се наследни но најголем број се мутации кои настанале во спермата/јајце клетката при зачнувањето или во геномот на детето.
    Така да и од здрави и родители кои се тестирале детето може да покаже некој од симптомите од спектарот на аутизам.
    Што ги предизвикало тие мутации е клучно прашање.

На Emilija-Emce, stevemila и LiliBoz им се допаѓа ова.
  7. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Moeto ima 2 ipol godini. Vo gradinka go zapisav ama go nemam noseno. Kaj i da e sakam da go pustam Saka da si igra si decinja poubavo ke mu bide so drugarcinja. Neznam kolkav e rizikot da go pratam vo gradinka nevakciniran?

8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.094
    Допаѓања:
    225.583
    Токму на тоа мислев.
    Многумина сме носеле во градинка не вакцинирани. Внука ми појде на 8 месеци што во превод значи немала многу вакцини примено. Мојот е 19 месеци и има само 3 примено. Те прашав поради следново што ќе ти го кажам. Да не ти се случи да вакцинираш кога ќе поаѓа. Детето од градинка ќе почне да се разболува , да носи стомачен вирус, бактерии, разни вирус и настинки па да се исплашиш да речеш од вакцината е. Не . Тоа ќе е од градинката дур се адаптира на толкава гужва во толку мал простор со часови. 99% од децата кои поаѓаат во градинка се разболуваат по неколку пати во месецот.

9. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Fala na sovetot. Da znam, ke se razboluva no mora da go pomine toj period. Nesakam da go ogranicuvam zaradi moite stravovi.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.552
    Допаѓања:
    172.791
    Еве ја Бугарската компанија која произведува вакцини за Македонија во случајов кај нас се боцка со дтп со бг производство
    Со години се боцкаат децата со оваа вакцина а тек крај на 2014 година е регистрирана кај нас а предходно погодете како се боцкала

http://www.bulbio.com/en.html

http://www.who.int/immunization_standards/vaccine_quality/suspension_bb_ncipd/en/

Последна измена: 8 мај 2018
    На Emilija-Emce, joy1, jacqueline.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. koste81

koste81 Активен член

Се зачлени на:
    7 мај 2018
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    30
    decata slobodno mozat da odat vo gradinka bez primeni vakcini, moeto e 4 i posetuva gradinka od 16 meseci. Prvoto dete mi e uredno vakcinirano, vo Srbija tamu rodeno, prvite zborovi gi kaza na 7 meseci ajde am, posle prvite cekori na 10 meseci, dete koe bese zainteresirano za se okolu nego, veselo, nasmeano, bez placenja. Otkoga ja prima MMR pocnuvaat vristenjata navecer, deteto se gubi, bez kontakt so ocite, ne te slusa sto mu zboruvas, prestanuva da jade toa sto jadel prethodno. Koga nekoj ke oseti na kozata na svoe najmilo togas neka dojdi da kazuva dali autizamot e sostojba koja ne se javuva poradi vakcinite. mojot primer e strikno za MMR no ima roditeli koi go iskusile i od drugi vakcini. Jas bev bukvalno slepa za toa deka nema sansi vakcinite se odlicni, no ete greska, jas taa odluka zavakcinacijata na moeto dete jas ja snosam, a odlukata za vtoroto isto sto ne go vakciniram jas istotaka ja snosam. sekoj ima pravo da odlucuva za svoeto dete nikoj nesmee da ti narduva.

12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    32.925
    Не сакам да се расправам само затоа што тио ми ставаш зборови во уста. Никаде ама баш никаде не спомнав дека не треба да се бара крвна слика и слично.
    Само кажав дека таму каде што ние одиме на вакцина бараат и крвна слика, има и преглед и се што треба.
    Немој да викаш на мене. Од каде па ти знаеш како е секаде. На крајот од денот ако требна да се инфромираме информирајте се сите до крај па пред вакцина барајте се што треба.
    Мене она што најмногу ми пречи е ставање зборови во уста, расфрлање со сопствени искуства и слично, заплашување итн итн и при тоа генерализирање само од сопствени искуства или од таму некој еден лекар (обично од тетка ми осмиот комшија) што некогаш спомнал дека вакцините се штетни.

13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    Оти, моето дете не е важно за да биде пример? Зарем моето дете помалку вреди од твоето? Значи моето искуство не се важи, оти тебе не ти одговара? За тебе еден пример, 10 примери, 100 примери не се важат, оти за туѓи деца не боли, така? Тие деца што не ги прегледуваат, се пу пу не важи, оти твоите ги прегледале? Жално!

На Emilija-Emce и anastasijaki им се допаѓа ова.
  14. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Го претрчавте постот од @koste81 и продолживте со глупави преприки. Јас тука гледам само деструкција и нарцисоидни однесувања.

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.094
    Допаѓања:
    225.583
    Точно. Ммр може направила да дојде до израз аутизмот кај твоето дете. Но и да не примили ќе дошло до тоа чим е носител. Кад тад.

16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.280
    Допаѓања:
    36.918
    А која е причината за аутизам кај деца кои не се вакцинирани од ММР?

На Цвет88 и Cosmi им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.594
    а што е тоа значајното во ммр што потикнува симптомите на аутизам да дојдат до израз?

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  18. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Ау, каква одокативна констатација, по примерот на баба Ванѓа. Од Аутизам никој не заболел во 6то одделение. На пример.

За кои деца конкретно прашуваш ? За едно во 1.000.000 пред воведување на ММР или за едно од 50 денес ?

Наназад во темава, чинам доволни се 20тина страници, има многу убави објаснувања. Разгледај ги потемелно постовите на @Centurion .

19. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Ke moze li da te zamolam dokolku si upatena da ni prezentiras statisticki podatoci za brojot na deca so autizam koi se vakcinirani i broj na deca so autizam koi de se vakcinirani.

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.094
    Допаѓања:
    225.583
    Точно. зашто најчесто до 3 год дава знаци. по статистиките тоа можеш да го видиш. И те молам не ми се обраќај на тој начин. не сум овде да си копам очи .