Здраво @TarantulaA Добредојде на темата. Колку пораки смеат да се пишуваат на темата. ? Дали развивање на дискусија се квалификува како убедување ?
За масовната параноја околу вакцинирањето е одговорен доктор Ендру Вејкфилд, кој во своето истражување во 1998 г. 'наоѓа ' тесна поврзаност на вакцините со појава на аутизмот и ММР. По долга истрага се испоставило, дека имало манипулација со податоци и како резултат на тоа му била одземена дозволата за работа. Од истражувањето се оградиле и 10тина други доктори а медицинскиот часопис кој пишувал за теоријата, ги повлекол сите статии и вести. Сепак неговата теорија оставила очигледно големи последици. Се повеќе родители одбивале да ги вакцинираат своите деца, и процентот на заболени од сипаници и морбили растел драстично. Процентот на заболени од аутизам не е помал и покрај намалениот број на вакцинирани деца. Светската здравстена организација по извршени испитувања во 20 земји и на над 25 милиони деца, установија дека не постои повржаност меѓу ММР и аутизмот. Вие сте вакцинирани и ништо не ви фали. Зошто осеќате потреба да правите од своите деца експириментални глувци ???
Fala,amane sum tolku Nova na temava A da,I to si of dezurnite antivakcinisti Veruvam dek a I to I @Centurion ste vakcinirani ko deca...a sea nisto need vi fali..Kako like to,a tolku see tennis vakcinite??
Па какво ни е здравството се чудам зошто е тоа така?! Како 85% невакцинирани? Овие во Дебар се вакцинирано. Тоа што на некој му текнал да воведе втора доза не ги прави овие невакцинирани. Како бе да се вакцинираат тие кога не било возможно?! Знам примери и на едно и друго. Ништо не им било. Јас скоро сите од моја генерација што ги знам се со прележани морбили, меѓу кои и јас и брат ми. Не знам што толкав страв се шири сега.
Ех кукле, камо и јас да си имав како дете прележано морбили. И првата и вторава бременост страв ме фаќа, оти се опасни кај трудници, а кај деца лесно поминуваат. Мм си ги имаат со девер ми прележано ко деца, како и повеќето други што ги знам.
Не ја врти како киша око Крагуевца ,зошто нема морбили колку што има варичела? А еден дел од населението е со една доза? Прашање е дали вие воопшто сте прележале морбили?Или сепак биле варичела. Малку ли се 15 умрени на 5000 болни тоа е околу 1 мртов на 300 случаи.А ниту едно болно или умрено вакцинирано со ММР????? Малку ли е ? Незнаеш зошто се шири страв? Безопасни ли се,со што можеш да гарантираш? Би го однела своето невакцинирано бебе во Дебар? Сите што виделе како изгледа комплицирана клиичка слика кај морбили знаат и велат вакцинирај!
Za bilo koja medicinska intervencija smetam deka e opravdana koga korista od istata e pogolema od stetata.Kaj MMR smetam deka ne se dokaza efikasnosta i pogolema e stetata.
Еве што е проблемот со лични впечатоци од интернет и незнаење одлучувате дали треба да се вакцинира детето или не. Некој се едуцирал со години, поминал семинари, изготвил научни трудови а рандом лик прочитал 3 страни на интернет полни со дезинформации и смета дека е компетентен да ја побие науката. Тоа е таа логика.
Една од колку можни во моментот на вакцинирање? Две од колку можни? Доколку е една од една или две од две, лицата треба да се со целосна имунизација. Во спротивно делува само како игра на зборови и извртување на вистината. Дали тоа дополнително воведување на вакцини, после икс години, значи дека никој од нас нема целосна имунизација?
Пред да се појават вакцините, огромен број на деца боледувале од ммр. Moрбилите спаѓаат во озбилни заболувања затоа што може да дојде до компликации од тип на упала на уво,плуќа, дијареа,дехидрација , и најстрашното енцефалитис т.е запаление на мозокот со евентуални трајни последици. Заушките може да доведат до стерилитет кај мажите, а рубеолота е најопасен вирус за трудниците и за плодот. После воведувањето на оваа вакцина, доаѓа до драстично намалување на оболени од овие вируси . Проблемот со аутизмот и ммр е тоа што луѓето наоѓаат поврзаност пошто и двете се појавуваат во околу 3та година од животот на детето. Во Романија лани имаше епидемија од мали сипаници и резултираше со 35 мртви, на Косово 2 мртви, сите 37 души невакцинирани. До 1980 година пред широко распространување на вакцините, годишно од мали сипаници умирале 2,6 милиони. Во 20те години од минатиот век процентот на смртност од овие вируси бил 30%, а денес е 0,2 ( во држави со имунизирано население ). Погледни ги цифриве и зборувај ми за корист и штета од истите.
Благодарам на „прецизните“ одговори на прашањата. Одговори само за да се одговори не се одговори. Ти постави и прашање со уклучен коректор Ама од брзина не си видела. Со оглед дека не си нова на темата, за оваа „не е ништо“ констатација веќе имам одговорено наназад. Да повторам, дали може да ми одговориш. Дали развивање на дискусија се квалификува како убедување ? Би сакал да ти кажам дека оние родители кои одлучиле малку повеќе да „загребат“ на темата потрошиле многу повеќе од „ 3 страни на интернет“. Тоа е влез во пандорина кутија. Во многу земји, одлуката за вакцините е само од родителите. Едукацијата е битна работа и не е за занемарување. Но за жал на сите нас, таа наука е најмалку независна. Во време кога фармацевтите се бели мечки во поглед на вакцините и заштитени од оштети од поседици од вакцина. Во последните 32 години ( од 1986 година кога производителите не одговараат за оштета за вакцини ) HNS ( Америчкото Мин, за Здравство ) не направило ниту една проверка на безбедност на вакцини. Ниту една . А било должно согласно согласно упатството од државата ( која на себе превзима исплата на репарации за оштетување од вакцина ). Ако сакаш да се информираш „од трите страни од интернет“ бујрум. Ако не, брцкање глава во песок е најлесното решение. И друг да му ја мисли. http://icandecide.org/government/ICAN-HHS-Stipulated-Order-July-2018.pdf
Тоа не е ни студија ниту референца. Клиничките тестирања на вакцините траат неколку дена. Тоа може да се види и на упатството на произведувачот. Еве ја Hep B вакцината на Merck, ја тестираат за нус појави само 5 дена: Останатите нус појави (оние сериозните() ги регистрираат кога вакцината се пушта во продажба. За чума сеуште немаме развиено вакцина, се работи на тоа. Истото важи и за еболата. Почнат е развојот пред неколку години и има напредок. Еболата не е болест што земала многу животи во минатото. Но почнува да станува популарна во исто време кога почнаа да ја развиваат вакцината. Smallpox вакцината во втората половина на 20тиот век имаше ефикасност од 3 години и тоа некои си 30-50%. Првите 150 години вакцината немала никакво позитивно дејство. Во моментот кога е се прогласува за искоренета само 10% од светското население е вакцинирано против smallpox. 200 години оваа вакцина ништо не постигна. За smallpоx e пишувано повеќепати на темава, може да се информираш. Рекла казала. Ти треба да се прашаш зошто. Зошто во неразвиените земји вакцините воопшто не се ефикасни? Можеби затоа што не е до вакцините? Можеби некој треба на тие луѓе да им даде чиста вода, храна, канализација да им изгради.. Сакаш да кажеш дека има специјална превентивна програма за градежниците каде што на одредено време (3-5 години) ги ревакцинираат? И што е дозна ти од WHO? И така треба да остане, варичелата треба да се прележува. Никој не умрел од варичела, треба да се прележи во детска возраст и да се стекне детето со доживотен имунитет. Не треба вештачки со вакцини да се прекине циркулацијата на варичела. А знаејќи го менталитетот на нашите министри, за некоја година ќе воведат вакцина и проив варичела, секако доколку му дозволите. На тој линк пишува 4 лица се невакцинирани, но тие спаѓаат во групата над 30 години. Можно е тие лица се постари од 40 години и во нивно време немаше вакцина. Сепак 50% од населението воопшто не е вакцинирано против морбили затоа што до 1972 немало вакцина за сипаници. Во извештајот ист така пишува дека 3 лица се двојно вакцинирани. Веќе ја гледаме ефикасност на новата програма за вакцина со 2 дози. Ниту 2 дози не помагаат. Нов(а) си на темава и не знаеш колку ова наивно звучи. Ова се фактите: -антивакциналното движење е старо колку и вакциналното. Во моментот кога е направена вакцината, медицината (односно науката) не ни знаела за постоење на микроорганизми, откриени се еден век подоцна. Првите 150 години од вакцината науката нема измерено ефикасност на вакцина. Ендру Вејкфилд е само еден од низата на доктори, чие име се користи во ваксерската пропаганда која ти си ја проголтала. Никогаш неговото дело не е побиено, докторската лиценца му е одземена како резултат на неетичко однесување, а не за лажни студии. Се што ќе прочиташ на интернет не е вистина. Јас прележав заушки и варичела. Супер сум. Што точно сакаш да кажеш? Имаме човек во државата што со години се едуцирал и одел по семинари и тој одлучил дека треба да се вакцинираме? Кој е тој човек? Секогаш ќе бидеме невакцинирани. Сега е очигледно дека и двете вакцини се неефикасни и ќе воведат и трета. Тогаш и тие со примени 2 вакцини ќе ги сврстваат во групата невакцинирани/нецелосно вакцинирани/непознато. Во 2017та во Европска Унија во време на 'епидемии' од морбили, умреле вкупно 3. Во 2016та во Европска Унија од морбили умреле 2 лица. Во 2016та во Македонија од рак умреле 3882 лица.
@Centurion сега, кога знаеш, дека скоро никој од возрасната популација не е со целосна имунизација и дури може на сопственото дете да му го пренесе вурусот, дали си вакцинирана? Не како дете, оти очигледмо тоа не е целосно, последниве години, дали прими вакцина?
Не и не планирам. Ниту сум примил тетанус вакцина кога сум се исекол. Која е гаранцијата дека втората вакцина или третата вакцина ќе ме заштити мене и моето дете? Не вреди ризикот. Исто како во медиумите. Лани умреа 4000 луѓе од рак, на ниедни вести не спомнаа. 40 нови разболени од HIV, на ниедни вести не спомнаа. околу 300 ново разболени од туберкулоза, сите вакцинирани, на ниедни вести не спомнаа. околу 10.000 луѓе умреа од срцеви удари. Точната бројка сеуште не ја знам. 76% од смртните случаи во МКД се должат на срцеви, мозочни и рак. Сите тие се болести кои можат да се спречат и треба да се лечат. Сепак морбилите од албанија се поинтересна приказна, кога власта сака вистинските проблеми да ги скрие под тепих. Бонус, ќе заработи некој денар од казни на 'непослушни' родители.
Да,навистина треба на вести/емисии да се кажуваат бројки од починати од рак/срцев удар и слично,со цел да се подигне свеста на граѓаните да водат поздрав живот кој би вклучувал физичка активност. Но,сепак нема врска ова со вакцинирањето... Кога за прв пат се појавила вакцината,населението се плашело ко од чума,па и црквата се замешала,па прогонување на докторите....Ама па во денешно време,на наука,и слободен пристап до нет и инф. да се плашите до толку од вакцини?!
Сигурно 100 пати не сме лежеле варичела. Нашите не се толку затуцани да не знаат што сме прележале. Разликата е што порано кога некој имал сипаници не мешале за да и ние префатиме. Сега ко од чума се бега. Се заради сеење страв. И не вртам ко киша око Крагуевца. Ти вртиш. Те прашав во која мерна единица и како се мери колективен имунитет? Баш ова прашувам и јас, ама некако одговорот не им се допаѓа, па не го кажуваат.