Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.724
    Се согласувам за казните , но под услов да се формира и државен центар и фонд за регистрирање и оштета од вакцините ! А зошто да забранат престој на не вакцинирани во градинка? Нели вакцинираните се заштитени и имаат доживотен имунитет од вакцините?

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Баш ме интересира како ова влијае во формулата за пресметка на колективен имунитет :)

И што ако има казни? Ќе плати човек казна и? Пак нема да вскцинира. Ништо не се постигнува со тоа.

3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.850
    Да не се вртиме во круг ,едно те исто.
    Не, и вакцинираните со една доза се заштитени.
    Морбили имаат индекс на контагиозност од 95% ,варичела оклу 70 %,
    Зошто морбили се ерадицирани,варичела не е?

Во Европа последен извештај,јасно говори,не треба да правиме понатаму муабет.

Of 12 111 cases with known age and vaccination status, 83% were unvaccinated, 10% were vaccinated with one dose of measles-containing vaccine, 5% were vaccinated with two or more doses, and 2% were vaccinated with an unknown number of doses. Of all cases, 10% had an unknown vaccination status. The proportion of cases with unknown vaccination status was highest in adults aged 30 years and more, reaching 19%.
    Among cases aged one to four years, 82% of the cases were unvaccinated, 12% were vaccinated with one dose, 2% with two doses or more, 1% with an unknown number of doses and 3% had an unknown vaccination status.

Немам што да вртам јас.Јасно е се.
    А дека ве носеле да се заразите со морбили малку морген,на луѓето сите сипаници им се исти.
    Колку ви е страв и колку не се плашите за вашето дете,или не верувате во колективен имунитет е ваш проблем.
    Но,родители чии деца зависат од колективниот имунитет,и кои неможат да примат вакцини од медицински причини се плашат.
    Бидејки за нив појавување на епидемија на морбили,може да биде смртоносна.

На Yowannty, Lianna Anna и TarantulaA им се допаѓа ова.
  4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Кажи ми како се мери тој колективен имунитет.

5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.850
    Кога ке ми објасниш зошто морбили се ерадицирани,а варичела не?(y)
    Или си мислиш исто ко и останатите антивакциналци со миење раце:rofl:

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.374
    Допаѓања:
    286.630
    @Cosmi е како заштитени кога се разболеле луѓево.
    Јас на пример и кко возрасна имам примено вакцина за рубеола, не беше детектирано присуство на онаа која јампримив во детство.
    Ти вакцинирана си сега или си една од оние со една доза?

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Свашта! Јас кажав дека тежнеам кон вакцини. Незнаењето на докторите и муабетиве од проваксери од твој калибар ми го зголемуваат сомнежот во вакцините. А бе ајде! Виделе се разболуваат вакцинирани и опа ајде втора доза. Сега и тие болни, ајде трета. И така натака.
    Се посигурна сум дека колњктивен имунитет е измишљотина. Да беше јасно како функционира, ко од пушка ќе кажеше. Ко за другово што се расплинуваш.

Поздрав

На yarre и Centurion им се допаѓа ова.
  8. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Незнам што е смешно. Во твојот говор има омраза, ги мразиш луѓето без никаква причина. Колку да знаеш има закон за таквиот говор, но поважно е да сфатиш дека твоето однесување не е во ред.

Колективниот имунитет многупати дискутиран на оваа тема, образложен со формули и статистики. Половина од населението е скоро воопшто невакцинирано или вакцинирано со 2-5 дози од вакцини што по денешен стандард е премалку. Така 50% од населението нема никаков 'колективен имунитет'. Во суштина никој не треба своето дете да го остава кај бабите и дедовците, затоа што тие се целосно невакцинирани.
    Што е со вакцинираните. Просечен век на ефикасност од вакцина 5 години. 5 години од животен век од 75 години е само 6.6% имуни во секој даден момент. 6.6% од 50% од неселението, што е само 3.3% колективен имунитет.

Во последниве години се случува напредок во многу сфери на општеството, луѓето веќе не ќутат, се информират за своите права и бараат афирмација на истите. Во оваа тема целта е секој да се информира за историја на болестите, историјата на вакцините, ефикасноста на вакцините. Денес можеш да ги провериш информациите, се што пишува на интернет не е вистина, но можеш да дојдеш до изворот на информациите, до самите научни студии. До пред 20тина години до тие студии никој немаше пристап, сега имаме сите. Сега не мора некој да ти каже каква е ситуацијата, сега можеш сам да донесеш заклучок.

Дали се плашиш од туберкулоза? На тв нема ништо за тоа. Но јас се плашам. ВО последниве 10тина години има по 300-1000 заболени од туберкулоза сите вакцинирани. На ТВ светли наочари, на јаве се случува епидемија. Информациите можеш денес сам да ги провериш, не мора мене да ми веруваш.

На *Лорена*, yarre и kukla21 им се допаѓа ова.
  9. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    Затоа што се носители на потенцијален вирус. А оние што се вакцинирани, не значи дека се untouchables и immortals, заштитени се, имаат повисок одбрамбен имунолошки систем, и со вакцината се спречени фатални исходи од потенцијално закачување и боље се носат со истите,за разлика од првите.

На honest girl, Tan4ence, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.
  10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    А тоа што воспитувачките и негувателките најчесто немаат две дозо ммр? Дома и тие?

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Emilija-Emce

Emilija-Emce Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Toa e najgolemata kontradiktornost. Rizik i opasnost se malite deca koi ne se vakcinirani, a vozrasnite kaj koi vakcinite odamna go izgubile dejstvoto...bidejki neli stitat okolu 10 godini. Kako ovie vozrasni ne se opasnost, zosto kaj niv ne se pojavat bolestive? Nema vakcina za cuma, za tifus...za mnogu bilesti koi i bez vakcina ete gi nema. Mene mi e kompletno deplasirana tezata za kolektiven imunitet. Kaj bolestive koi se seuste prisutni se pokazuva deka zaboluvaat i vakcinirani i nevakcinirani i delotvornosta na vakcinite e pod golem znak prasalnik.

12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.850
    dani
    Ама заштитени се,само 10 % од тие со една доза се разболеле.
    значи останатите 90% се заштитени.
    Мислам дека е небитно за темава дали јас имам примено 2 доза,бустер и слично.

13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.850
    Тежнееш кон вакцини ?
    Со што, со недоверба?
    Докторите незнаат?
    А колку знаеш ти па да процениш колку они знаат?
    Ти влева сомнеж што ги читаш антивакциналните месии на интернет.......
    Посети си епидемиолог/инфектолог ке ти објасни многу убаво.
    Да ти кажам како функционира,па десет пати ти кажав.
    Ако немаше колективен имунитет, секоја сезона ќе имаше по сто заболени од морбили. А сега или нема , или има по неколку случаи.
    Колективен имунитет на дело.Ај поздрав.

14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.374
    Допаѓања:
    286.630
    Може другите 90% воопшто не биле во контакт со болни, затоа не се разболеле...
    Математикиве не ми се допаѓаат. Процент кај кој е успешен а кај кој е неуспешно, процент кај кој е со негаѕивни последици кај кои е без последици...
    Колку од возрасното население е покриено и од каде да знаеме кој е меѓу тие 10%. Воспитачката, медицинската сестра, продавачката, ти, јас...
    Рулет работава.

На yarre, tambelina, Centurion и 2 други им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Каков црн колективен имунитет.
    А. Вакцинирање
    - Х проценти од населението не вакцинирани.
    - У проценти делумно
    - З "целосно

Б. Успешност - кај колку од оние погоре е успешно, а колку не.

В...

Значи во државава ова ако некој го знае еве на.

16. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    Степенот на вакцинација мора да биде над 95% за да постои колективен имунитет.

Најчесто ? Од каде ги вадите овие информации, те молам посочи ми .
    Се што е потребно, треба да се спроведе, врз сите целни групи.

Од клучно значење е да има висок предшколски колективен имунитет, пошто тоа е најранлива категорија.
    Погледајте ги цифрите барем. Погледните околу себе.
    Затоа, пред да се расфрлате со шпекулации и сензационални теории, обрнете внимание на медицински факти.

На Someonespecial и honest girl им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ете ти кажаа погоре.
    Ние сме со една доза вакцинирани и не водат во нецелосно вакцинирани. Постарите па ич не се вакцинирани. И?

18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.850
    Епа тие се математиките.
    Затоа се приоритет децата под 5 год да се вакцинирани.
    Се е рулет инаку.Нема гаранции за ништо.
    Еве земи ја варичелата.Нели детска болест ,ништо страшно,што ни се случи нас дома,кај поголемата керка изби сипаница во око до рожницата и имавме милион проблеми и последици.
    Ама си инает (facepalm)
    Пак црн колективен имунитет,епа кажи зошто немаме по 100 или 100 случаи на морбили,ако го нема колективниот имунитет?

На Lianna Anna, Someonespecial и honest girl им се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    А кога имало толку?

20. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    @lovestoneddd
    Не знаеш, ти? На гугал се доделуваат дипломи и одма стануваш доктор, научник итн...
    После ќе плукаш по тие што учеле за доктори, пример:). Не сфати?

На Tan4ence, An-na, Cosmi и 4 други им се допаѓа ова.