Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    На интернет можеш да прочиташ се и сешто. Твое е да одбереш од кои извори ќе црпеш информации и факти, дали од светско признаени организации и верифицирани научници, или пак од налудничави 'Френкенштајни ' со пропаднати кариери, на кои им е потребно некој ваков скандал, за да се вратат на големата сцена.

Ендру Вејкфилд кој што претходно го споменав како основач на движењето за анти вакцинација, има донесено заклучок за повржаност на ММР со аутизмот, со истражување правено врз 12 деца.
    Некои од тие деца дури и биле со предизспозиции за аутизам. После целата истрага врз него се открило и пронашле докази дека тој уствари соработувал со фирма која произведува апарати за брзо откривање аутизам,што би направило бум на пазарот, и како што споменав бил дикредитиран и му била одземена дозволата за работа.

Огромна сума на пари е во прашање и адвокатите го имат намирисано како добар материјал иако се работи за смешна бројка од 12 поединечни случаи.
    Како одговор, за погазување на оваа теза, Данците прават истражување врз скоро пола милион деца во 2002 и се покажува негативно. Потоа следат Американците со истражување врз 100 000 случаи.. И пак негативно .
    12> 500 000 ?
    12> 100 000 ?

На Someonespecial, Lianna Anna и makedonkamak им се допаѓа ова.
  2. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Здраво @lovestoneddd ,

Може ли да ми дадеш линкови од твоиве извори, за се подолу изнесеното.

Ти Благодарам.

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Rooby

Rooby Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2018
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    7
    Налудничави родители може и со пропаднати кариери можеби и невработени за да де грижат за своето дете. Се читаш ли што пишуваш имај почит барем кај оние што трпат оштетувања од вакцини 1 во 1 000 000 според СЗО. И да докажано е дека вакцините предизвикуваат аутизам!

4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Интересно е што родителите чии деца не се вакцинирани, кога се појавија сипаници во градинка не ги носеа децата во градинка.

Мајка се дрзна на воспитачката да и рече , да пренесе на родителите СИТЕ децата да ги однесеме крв да им проверат, па кое е носител на вирус на сипаница да си седело дома:tmi:

Нека си го вакцинира и нека не малтретира туѓи деца и фамилии:!:

На Someonespecial, Yowannty, fana и 8 други им се допаѓа ова.
  5. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    СЗО потврдува дека НЕМА поврзаност на аутизам и ММР.

На Someonespecial, fana и Tan4ence им се допаѓа ова.
  6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Eдинствениот "доказ" е поврзаноста на вакцините и симптомите на аутизам преку возраста. На иста возраст се појавуваат симптомите и се примаат некои вакцини. Инаку научно не е докажано.

На Someonespecial, JoyJoy, lovestoneddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    А зошто баш за аутизам и ммр сте се фатиле? Дитепер е далеку поопасна вакцина.

@referentka очигледно не се на чисто со вакцинирање. Ако си добел одлука треба да си ја почитуваш со сите позитивни и негативни страни.

На fana, tambelina, makedonkamak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Кој родител каква одлука си донел-така нека си тера.
    Не се мешам.
    Ама кога ќе почне да ми се меша и да ми сугерира, ми пречи.

На Someonespecial, fana, Kitten и 6 други им се допаѓа ова.
  9. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831678/
    https://www.bmj.com/content/342/bmj.c7452.long
    http://pedsplus.org/pdf/a11.pdf
    https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2275444 ( Journal of the American Medical Association. )
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10376617
    http://www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/thiomersal/questions/en/

Имам уште мал милион, почни од овие, има за даунлоад публикации од научни центри и од двете инволвирани страни.

Се фативме за аутизмот т.е ммр пошто од таму почнува секој сомнеж за исправноста и ефикаснота на вакцините, и како најславна теза, најмногу внимание и се обрнува од антиваксерите.

По кој основ дитеперот е опасна вакцина ? Образложи.

Последна измена од модератор: 31 јули 2018
    На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    За неа е докажано дека делува на нервниот систем, па и на центарот за дишење.

11. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Луѓе, јас на 24 години ставив Ммр вакцина.Постеше можност, ја искористив. Освен убодот што ме болеше, ништо друго немав како симптом.
    Еве , податоци за 2017-
    IMG_20180731_104604.jpg
    Податоците се превземени од zdravstvo.gov.mk, изготвени од Прим. Д-р Јованка Костоска
    IMG_20180731_104552.jpg

12. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    Како така пишете научно е докажано и треба да ви веруваме како слепи ?
    Цело време се расфрлате со докази, ама дајте конкретен, не на зборови.
    Еве дај ми референца од научен труд, и со задоволство ќе прочитам.

Звучиш исто како погоре оној ( кој не му е место тука ) што вика докажана била врската меѓу ммр и аутизмот.

На Someonespecial, makedonkamak, Cosmi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Како сака нека звучам. Немаш пристап до библиотеката за да ти споделам научни трудови.
    Не ми е целта да се докажувам ниту надммудрувам. За моето дете јас носам одлуки. Затоа ќе го вакцинирам по мој календар.

14. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.724
    Зошто тогаш се регистрираат и исплаќаат оштети од вакцини ако нема компликации од истите? Ако се спроведе целосно оваа постапка на глобално ниво мислам дека бројката ќе биде далеку поголема од што е моментално. Успут дали воопшто имаме ресурси и опрема во Мк за такви истражувања ма да чисто сумљам. Два пати кандида не ми регистрираат на брисеви, а од авион се гледа . Туку ај да ги почитуваме "научниците" а "франкештајните" ќе се нервираат што наодот од лабароторија не се поклапа и вели здрав си како дрен ,па франкештај мора да импровизира и да те советува за на приватно да си отидеш да може да постави дијагноза па да лечи! А не дај боже да треба некои сериозни испитувања д се прават на државно , ако немаш кеш тешко дека ќе дојдеш до дијагноза и лек! И сега кај кој "научник " да одам за информации и консултации за имунизација ?

15. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    Темава е да разменуваме мислења.Зошто коментираш ако не мислиш да се докажеш т.е да го докажеш твојот став и да надмудриш неиостомисленик.
    Кога изнесуваш доказ - докажи го. Не рекла казала.

Последна измена: 31 јули 2018
    На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ти кажав, не можеш да пристапиш до библиотеката за да ти пратам линк. На гугл сигурно има нешто, на сколар не знам колку отворени сајтови има.

Јас за муабет сум тука. Не да ставам линкови кои гарант никој не ги чита.

17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.851
    ?
    А само ти ли имаш дете?
    Што ке помисли некоја трудница кога ке го прочита твојот паушален пост?

На Lianna Anna и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  18. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    Линковите се информации, кој сака да се информира.
    Не од чув-начув муабети, на стринка снашката, е па нејзин братучед, третото дете негово се разболе од вакцина. Ете така звучите антиваксерите.
    Јас од мои 10 години слушам и читам за вакцини, скоро пола фамилија ми се во тоа поле, кој во странство кој тука, и кога тие одлучиле да ме вакцинираат прописно, им верувам.

Ако најдеш нешто прати ми па да продискутираме, ако не да сме живи и здрави.

На Cosmi и makedonkamak им се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Што да помисли? Ќе се едуцира и ќе донесе одлука за своето дете или ќе се ослони на докторот.

Јас за други не носам одлуки, ниту наметнувам мислење. За разлика од тебе ко ваксер и @yarre @Centurion од другата страна.

Јас не сум антиваксер. Ќе вакцинирам, ама покасно. Здравје, бебе ќе биде 9 месеци кога ќе почнам.
    Еден доктор не ми рече дека ми е грешна одлуката.
    Не велам ни дека сум во право. Така решив на база на прочитано. Од ммр не се плашам.

Последна измена од модератор: 31 јули 2018
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.851
    Јас го подржувам официјалниот став на СЗО,вакцинацијата и вакциналниот календар.И?

Ке се едуцира?Како еден економист ке се едуцира за вакцини?

Ги плашиш идните мајки неосновано со твоите паушални постови.
    А ако веке паушално пиша за дитепер вакцината колку е поопасна, кажи во исто време и какви се дифтерија,неонатален тетанус и пертусис како болести.
    (Ко вчера со муабетот сите сме имале морбили како деца,па после кога имало толку морбили :lol:)

На Someonespecial, honest girl, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.