Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Колку што ти си доктор затоа што некој у фамилија ти е доктор, толку и другите економисти ќе станат стручни на темата. Никого не плашам јас. Олабави се малку.

Јас и брат ми сме двајца. Фала што не броиш ко 100.

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Го фатив делот од милионот. :) Првата и третата ми се веќе образложени наназад а и веројатно добро си ја одработиле намената. Барано да не се најде :)

Wakefield e осуден за неетичност ( за друго и не можеле ), додека пред скоро време вратена е лиценцата на коавторот на студијата која заедно ја правеле.

http://healthimpactnews.com/2012/br...w-wakefields-co-author-completely-exonerated/

Секогаш е добро кога ќе се чуе и другата страна. Наназад малку на темава ( 126 страна ) е филмот Vaxxed каде што тој многу добро си го објаснува ставот околу целата работа. Еве отприлика у кратки црти како одат извртувањата

http://www.ageofautism.com/2018/07/the-daily-telegraphs-fake-history-of-the-wakefield-story.html

Што се однесува до можна поврзаност на MMR и аутизам, еве едно скромно купче на истражувања. Одбери едно и да дискутираме.

https://www.scribd.com/doc/220807175/151-Research-Papers-Supporting-the-Vaccine-Autism-Link

На Centurion, Rooby и tambelina им се допаѓа ова.
  3. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Јас, те разбирам. Кога станува збор за децата, сите родители сме такви.
    Во ред е, нормално е да сакаш да се информираш, но тоа да го сториш од адекватен извор. Не сме мед. лица и лесно е нешто да прочиташ и толкуваш по свое. Не сме доктори, тоа е реалноста. Тоа ми е зборот.

На Someonespecial, Lianna Anna, lovestoneddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Emilija-Emce

Emilija-Emce Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Jas se konsultirav i so doktori. Naj vpecatlivo mi bese toa sto dete koe sega ima 3 godini cela fanilija majka tatko baba dedo mu se doktori i zamislete ne e vakcinirano so nitu edna vakcina...Neznam dali cotavte pogore niz temata. Jas se porodiv vo privatna bolnica, za hepatit go bocnale po raganje, a za bsz mi se javija naknadno da go odnesam. Imase 20 dena, znaci sestrata bockase bez prethodno da go pregleda lekar. A i spomnav deka e nastinat i so konjuktivitis taka mi izleze od bolnica. Nisto ne mu e majka od ovaa vakcina nema reakcii. A znaete li kolku se razbole posle vakcinata. Mene mu e deteto cekano so godini, nemozev da si prostam dete od skoro eden mesec da kasla kako starec. Se izvadiv od pamet, go nosev potoa vo sistina i za nivnata pedijatriska sluzba imam pofalni zborovi. Fala mu na boga ni dadoa terapija ozdrave. I poxnav da citam...bolno dete ne se bocka so vakcina, zosto nikoj ne go pregleda pred vakcinata, zosto vo bolnicata bockase sestrrata bez prethoden pregled na pedijatar. Zdravstvoto ni e na kolena. Kolku poveke citam se poveke mojot stav e protiv.

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.097
    Допаѓања:
    225.592
    Епа мајка извини ама со кој ум го однесе болно на вакцина? Толку не моеше бар матична да прашаш или на форум да прочиташ дека не се боцка така? Сама си крива.

На Someonespecial, Lianna Anna, makedonkamak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    Самата кажуваш сега. При вакцинирањето постои процедура која мора да се испочитува за да се мине со што помалку компликации. Болно дете не се вакцинира, тоа е прво и основно. Тоа што син ти кашлал е резултат на пропустот на мед.сестра,и твој патем, а не контра аргумент за вакцинација.
    Сама себе се поби со мислењево.

На Kukle1, Someonespecial, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.886
    Допаѓања:
    13.517
    И јас се чудам, до толку неинформираност, болно дете што има 20 дена на вакцина. Па уште вакцините криви :|

На Someonespecial, makedonkamak, NarCis@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Medicinskata sestra e del od nasiot zdravstven sistem. Toa e ednata dimenzija, nekvaliteten raspadnat zdeavsven sistem na koj nemoze da mu se veruva. Drugata dimenzija e kvalitetot, efikasnosta, bezbednosta i sigurnosta na vakcinite.

9. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    Медицинската сестра која го вакцинирала твоето дете не е аргумент за анти вакцинација.

На Someonespecial, fana, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.625
    А мене ме интересира каде тоа боцка сестра вакцина, без претходен преглед од доктор? Еве нѐ има тука по приватни клиники сме се пораѓале, нека кажат. Јас кога ја однесов малата накнадно за вакцина после пораѓај, внатре беа и докторка и сестра. Прво преглед, па боцкање. Исто кога продолживме во здравствен дом со вакцините, мораше прво доктор да прегледа, па доаѓаше сестра да боцне.

На Someonespecial, Lianna Anna, makedonkamak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Auuu pa vie ste navistina sovrseni da bidete del od nasiot zdravstven sistem, za se se roditelite krivi...pa jas ne ho odnesov na vakcina vo kasapnica, go odnesov vo bolnica. Koj treba da go znae protokolot? Jas li ili strucen personal vo bolnica? Mene mi bese bebeto so mrsulcina, nastinato, no nemase temperatura, generalno bese ok, a sostojbata mu se vlosi po vakciniranjeto. Jas kako majka posociv deka e nastinato i da moja vina e sto neznaev deka treba da e kompletno zdravo pred da se bocne i deka treba da se napravi krvna slika i crp. I beavo za site vas sto na golemo ovde proklamirate da se slusaat doktorite kako strucni lica a sega pri nesakani efekti vinata da ja naogate vo roditelot. Da, jas svativ deka edinstveno zagrizena i odgovorna za moeto dete sum jas i zatoa i pocnav sama da citam i vrz osnova na toa da nosam odluki.

Toa e pricinata poradi koja pocnav da citam na temata.

Последна измена од модератор: 1 август 2018
    На Centurion му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.886
    Допаѓања:
    13.517
    Мајка, јас детето и да му тече нос само без тт не би го однела на вакцина. А кажи ми во која приватна болница? Малку не можам да верувам дека во приватна болница не го прегледал никој.

13. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Da i jas sega ne bi go odnela. I bladodarna sum mu na Boga sto e dobar, sto e ziv i zdrav!!!

Nemase temperatura samo noseto mu tecese

I voopsto ne e vazno dali voe ke veruvate ili ne, toa e vase. Nema namera da ja spomnuvam bolnicata. Pak ke kazam blagodarna sum mu na Boga sto pomina se i sto mi e ziv i zdeav!!!

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.097
    Допаѓања:
    225.592
    и ти треба да го знаеш протоколот. На вакцина се носи Здраво дете. Си можела сите во ходник бебиња да ги заразиш. Не напаѓај без врска.

На Someonespecial, fana, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.886
    Допаѓања:
    13.517
    Има само три приватни болници во Скопје каде што има породилно, Систина, Ремедика и Санте. Нема што да криеш, убаво е да знаат и други мајки која е таа болница каде што вакцинираат без лекар

На Lianna Anna, makedonkamak и NarCis@ им се допаѓа ова.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.851
    Медицинска сестра боцка новороденче без преглед од доктор.Ама ајде .

На lovestoneddd, Lianna Anna, makedonkamak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Jas ne sum lekar da znam dali deteto mi e bolno ili zdravo. Bebeto nemase temperatura nitu kaslase pred vakcinata. Mu tecese noseto. Najlesno e jas da bidam kelriva i da toa go svativ, s deka edinsveno jas sum taa na koja i e gajle za moeto dete.

Vie nemora da mu veruvate. Toa e najmalku vazno, citav i jasnu mi se vasite stavovi bigldejki kako sto i prethodno vi pisav ne ste imale prilika da ja pocustvuvate neprofesionalnosrlta, surovosta na nasiot zdravstven sistem i jas vi posakuvam i nikogas da ne ja pocustvuvate. I vie majki koi napisavte deka sum jas kriva, jas go mislam i posakuvam najdobroto za moeto dete. Go nosis na lekar, veruvas deka se grizat deka si ja znaat rabotata. Daj boze nikogas da ne pocustvuvate vina i se da bide ok so vas. Ete tigas jas tolku znaev.

Последна измена од модератор: 1 август 2018
    На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.132
    @Emilija-Emce јас ти верувам. Оти знам дека на докторите ич не им е гајле за децата, гледаат само да ги откачат што побрзо. Сега ако однесеш кс ок, ако не, не бараат. Сведок сум за слични случаи кога се боцкаа непрегледани бебиња или ради реда прегледани од што имаше гужва. Зборам за 2011 и 2012 година во Млин Балкан, моево го носев таму за вакцини.

На Centurion, tambelina, Emilija-Emce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    Темава за нашиот здравствен систем е или за вакцинација про и кон ?

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.851
    Не ти верувам дека во приватна болница сестра го боцкала без преглед.

На Lianna Anna, Black girl, makedonkamak и 1 друга личност им се допаѓа ова.