Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Едноставно има луѓе кои не знаат и не се упатени. Не можеме да ги напаѓаме, медицинското лице треба да ги насочи и да им каже.

На tambelina, makedonkamak и Annath им се допаѓа ова.
  2. Emilija-Emce

Emilija-Emce Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Procesot na vakcinacija na nasite deca e del od nasiot zdeavstven sistem. Pa poznata doktorka od detska klinika pisucase deka seriozni zdeavstveni problemi i sostojbi ne se kontraindikacija za vakciniranje..... Eve vie ste najglasni deka treba nitu nosot da ne mu tece,...kontradiktornosti eden kup...

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.851
    Како можеш да генерализираш така? А да си стоматолог во исто време.8-|
    И на вас стоматозите ви е гајле за децата ?
    Скроз непримерен коментар.

4. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Pa najgolem del od roditelite nemaat poima za vakciniranjeto, koi vakcini se stavaat,...taa vo noge, taa vo race, taa na lazicka i fala bogu dobro pominavme... Da ne ima sovetuvanja od strucni lica...nitu sovetuvanja, nitu nasoki, nitu nisto i na kraj si sekogas samiot kriv.

Ne generalizirase, fakt e deka na golem del od doktorite ne im e gajle i toa se pokaza niz golem broj slucai koi stignaa i do medoliumite. Sekako deka ima i posveteni i dobri no za zal se pomalku.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.132
    Па за жал, моето искуство е такво. Генерално, состојбата е таква. Нема никаква емпатија од страна на медицинските лица.

На kukla21 и tambelina им се допаѓа ова.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.625
    @Annath приказната е за неверување. Протоколот во приватна клиника е тој. Нешто во приказната не штима. А особено моментот што членката не сака да каже за која клиника се работи на анонимен форум. Од една страна сака да "помогне" да не се вакцинираат деца поради наводно лошо искуство, а од друга страна не сака да разјасни за која клиника се работи и така да помогне на пациентки кои планираат таму да се пораѓаат и да носат деца.

На lovestoneddd, Lianna Anna и makedonkamak им се допаѓа ова.
  7. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Problemot e nepocituvanje na protokolot, a ne imeto na klinikata. Vas vi e biten delot od "prikaskata" koj e najmalku biten za da bide od pomos na roditelite. Vo bilo koja klinika protokolot treba da se pocituva.

8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.266
    Денес, сите се направија експерти за ова вакцинирањето.
    Арно ни правеа на времето: На школо сестри и доктор, влегуваат на час, денес вакцинирање, и нема неќам.

Како да сакате да ви се вратат еден куп искоренети болести.

@makedonkamak пиши ми лп

Последна измена од модератор: 1 август 2018
    На Someonespecial, lovestoneddd, Black girl и 2 други им се допаѓа ова.
  9. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    @Emilija-Emce
    Јас се породив на ГАК, бебето на втор ден доби инфекција на окото. Моето бебе и сите бебиња беа прегледувани, детално секој ден. Зборувам за нешто што јас, лично сум го видела. Ние, не си заминавме дома се додека малку покачените леукоцити не беа во границите на нормалата. Кога крвната слика беше во ред , не испуштија од болница и го вакцинираа бебето.
    Пред вакцина , педијатарот прво прашува каква е општата здравствена состојба на бебето, дали му тече носето и слично.
    Дека мед. сестра сама боцкала бебе е тоа треба да го пријавиш. Тоа е пропуст во процедурата. Слободно, пиши ги со име и презиме и која клиника е, зошто да ги криеш? Дека таа мед. сестра, утре може да изигрува доктор и да боцка други деца. Тоа е надвор од секоја граница на нормалата. Такво лице не треба да работи во ниедна клиника.
    Бебето ти кашлало можеби дека имало некоја инфекција, нели , пиша носето му течело. Секретот од носето му слегол во градите и затоа толку кашлање, а кашлањето е рефлекс. Не кашлало како последица од вакцината.

На Lianna Anna, Black girl, Cosmi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.231
    Допаѓања:
    181.625
    Е како не е важна клиниката каде што не се почитува протоколот? Важна е и тоа како! Вака се сведува на рекла-казала муабети. Или прашањето е дали воопшто сте се пораѓале во приватна клиника. Пак ќе кажам, приказната воопшто не штима.

На Someonespecial, Lianna Anna, LiliBoz и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Jas ne prijaviv, ne se pozaliv i dodusa ne se ni vrativ vo taa klinika. Najcazno mi bese da mi ozdravi deteto. Da ne se slycese toa, nemase da citam i sigurno ke go vakcinirav po kalendar.

Da de bolni zdravi nema vrska, vlezi im vakciniraj. Pa stado ovci li se decata!?!? Sramota

На Centurion му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.266
    Стадо се да. Вие се правите ко да знаете во секоја ампула што има.
    Се шират муабети разни.. рекла-казала..

Дај поткрепете нешто со научен факт, а не: Мора од тоа да е.
    Абе шо, мора од тоа да е, оти вам ви се чинело така.

13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.886
    Допаѓања:
    13.517
    Епа драга ти ко што кажуваш и тебе така ти го третирале детето во приватната клиника. Па уште се чудиш како во школите порано вакцинирале.

14. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Na razlicna branova dolzina sme. Jas na sum lekar, pravnik sum po profesija. Specijalnost mi e megunarodnoto pravo. Pocituvanjeto na covekovite prava e osnovno nacelo, jas sum za edukacija, sovetuvanje i pravo na izbor sekako.

Navistina zalno...

15. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Ај погледнете што не се контраиндикации спрема тековниот директор на Клиниката за детски болести инаку имунолог. Погледнете го трудот па ќе ви се разјаснат познавањата. Ова се званични препораки.

http://www.semejnamedicina.mednet.mk/upload/dok/541_960209559.pdf

16. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    1. Nitu protokol imaat najverojatno, nitu voednacen stav. Stado sme za niv ocigledno, vlezi im vakciniraj...strasno

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.132
    Законски не смееле така да прават, ама толку знаеле нашите родители. Знам дека тие што не ги вакцинираа децата (да, и во наше време имаше такви), не ги пуштаа тој ден на школо. Секако вакцинирањето беше најавувано однапред. Мене така некој да ми вкацинира дете во школо, има да проплука мајчино млеко. Мое дете ќе се вакцинира ако јас решам и кога ќе решам. Нема друг да одлучува за него.

На do-re-mi, kukla21, kristina.k и 5 други им се допаѓа ова.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.521
    Ко се породив во Плодност сите деца што беа родени тој период примаа бсж во одреден ден. Во меѓувреме моето имаше висока жолтица, и го вакцинираа со таа вакцина без разлика на жолтицата, за по некое време другата докторка да ми каже да не го носам на наредната вакцина дури целосно не се повлече. Не читав и не знаев дека не се вакцинира во таква состојба, ниту па педијатарот што го вакцинираше провери тој ден колку се билирубините.
    До скоро три месеци се мачевме со жолтицата.

Исто и со ситуацијата што не јаде јајце, повраќа. На неколку докторки во диспанзерот им ја имам кажано состојбата, чекаме да наполни 3 години и да правиме алерго тест. Едната помлада ме убедува без разлика на алергијата да го вакцинирам со Ммр. Другата постара, моментално началник, ми кажува да чекам и да одлучиме после тестот, со зборовите никоја од нас нема да се осмели сега да му ја стави вакцината. А покана стигнува еднаш неделно.

Е ај сега што одлука да донесе родителот со вакви доктори?

На Centurion и tambelina им се допаѓа ова.
  19. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    So 13 leukociti i pokaceno crp me teraa da vakciniram.Doktorot sto go ,, pregleda,, nisto ne me prasa samo mi rece da ja podignam bluzickata za da go naslusa i vika dobar e i mi mavna so rakata demek vleguvaj da go vakciniras vikam ks ne e dobra ima pokaceno leukociti i crp vika nisto ne mu e a ne ni prasa kolku se pokacenu.Inaku krvna slika sama pravev od site vakcini sto se do godinka samo ednas mi napisaa upot za proverka na ks i toa ks ja pravis istiot den na denot na vakcinacijata i dodeka ti stignat rezultatite deteto ti e vakcinirano zatoa i pravev na svoja raka ks na privatno za da mi gi dadat rezultati vo istiot moment pred da go vakcinuram.Koga ja prasav drukarkami za ks na detenceto sto go vskcinirase vika sega ke gi zemam rezultatite a deteto vakcinirno....ne gi obvinuvajte roditelite ve molam teski gluposti ni se slucuvat vo zdravstvoto posebno vo pomalite mesta kade odenjeto na vakcinacija za roditelite e moralno a ne ni znaat protiv sto go vakcinirat deteto i nedajboze da sakas da se informiras ke ti skoknat sestrite deka po internet citame a ne ni odgovaraat na obicno postaveno prasanje....zalno e

Uste ova zaboraviv da pisam deteto mi e so dermatit kako be ne ni prasaa za dermatitot koga celoto bese pokrieno so lisi i bruncinja.NE NI ZNAEA STO E DERMATIT.od koga mu ja udrija vakcinata dermatitot se vlosi i vecerta dtignavme do brza pomos koga im rekov deka mislam deka mozno e od vakcinata dermatitot da se vlosi sestrata me ubeduvase deka bruncinjata mu se od zeskoto...ne ni znsev koga se vakcinira dete koga ne oti neli slusav strucni lica nasite doktori.Toa bese poslednata vakcina sto ja udrivme i sreka bo vakvi momenti sto postojat forumi i interneti za da ne educuraat kolku tolku ako ne zandrugo barem za da znaes koga da go nosis deteto na vakcina

Последна измена од модератор: 2 август 2018
    На Centurion и tambelina им се допаѓа ова.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.521
    @letters ИСТО! Докторката на 5 месеци што го вакцинираше син ми за дерматитот во близина на устата рече од цуцлата е, не е страшно, а син ми цуцла ниту еднаш не фатил. На 3 месеци се појави, до скоро имаше (2 год и 9 месеци) и дури кон година разбрав од групите за атопичен дерматит дека не е препорачливо да се вакцинира со таква состојба, а и вакцините се често и предизвикувачите. Трите поливалентни ги прими со изразен дерматит на лице, што не можам да си простам зошто дозволив, ама кај двајца педијатри го носев пред вакцина, и никој ништо не спомна за тоа. И пак родителите криви...

На mal.ecka и tambelina им се допаѓа ова.