Samo Gospid da ni gi cuva decata so cakvo zdravstvo. Cosmi sega ocekuvam da pise lazete, nikoj ne vakciniral bolno dete...no vistinata vo Majedonija e taa. Zatoa majki ocite i usite siroko otvoreni. Mora nie roditelite da bideme osnovniot inicijator doktorite da pocnat da ne picituvaat i sekako da ima odgovornost za sekoj propust vo rabotenjeto.
Ние тука и малку претеруваме. Еве во германија болни кога се кс не прават, не па пред вакцина. @danichap може да сподели искуство. Ај нашево здравство крш, ама нивното?! Ние имаме изгубено доберба во системот комплетно и ни треба квантифицирана потврда дека се е во ред.
Избор за што? Ако ризикот врз општата популација е голем, нема многу место за сакам-не сакам. Во Австралија веќе им е забрането на невакцинирани деца да посетуваат школо. А дека денес не ги прегледуваат пред вакцина, не е точно. На секое вакцинирање, ќерка ми ја прегледуваше доктор предходно. Нели во групи се вакцинираат, прво одиш со детето кај докторот, после вакцина. Кога било настинато, ни кажувале дека ќе одложиме до тогаш-и тогаш. Јас не знам кај ги вакцинирате децата, па да не ви ги прегледа доктор предходно. Цк.. не најавуваа предходно секогаш. А и не мора така.. може како што напоменав погоре: не ти е вакцинирано, не може да оди на школо.
@WildMk од каде ова за Австралија? Колку што се сеќавам на @bittersweet трите деца во Австралија не и се вакцинирани, а работи во болница и има доктори во фамилија, нема споделено дека е задолжително вакцинирањето. Таму дури и не се ставаат сите вакцини за кои ние вакцинираме тука, со години се искоренети болестите.
Сега почнаа да бараат задолжителна вакцинација, чинам и @Moira го спомна истото, а знам дека не вакцинира. Во градинки е задолжително да бидат вакцинирани децата, во училиштата не е и не верувам дека ќе се воведе задолжителна вакцинација. @bittersweet колку што сум запознаена, децата ги вакцинира селективно. @WildMk училиштето е задолжително. Така што, детето мора да оди, небитно дали е вакцинирано или не. Е сега, ако воведат задолжителна вакцинација како услов за училиште, тогаш тоа ќе биде само уште една причина (во така подолгата листа) да си заминеме од овде. Јас не реков дека не вакцинирам, напротив, одлуката за вакцинација свесно ја донесов после многу консултации, размислување и дилеми. Ама ги вакцинирам кога јас ќе решам дека треба да ја примат соодветната вакцина, т.е кога сметам дека се спремни и за тоа имам поддршка од матичниот педијатар и од докторите во мојата фамилија.
. Тоа што си прочитала по групите е вистина,така? Атописки дерматит е само индикација алерголошки да се испита. Ама срека е што го имаме интернетов,како инаку ке ги обвиниме вакцините за се.Што знаат нашиве педијатри,мајките треба да работат во здравствени домови....
@Cosmi и на самите вакцини е наведен дерматитот како контраиндикација, барем на упатството што јас го читав. Па да ти кажам подобар совет од групата за атопичен дерматит добив од сите педијатри кај што го носев, дел од нив воопшто не се информирани за состојбата. Докторката во диспанзерот препорачува сопствен крем сама што го прави за дерматит, а вакцини ставаат без разлика во каква состојба е дерматитот.
Pa ocigledno sekoja majka znae najdobro sto e najdobro za nejzinoto dete. Neseriozno e da se pravite lekarka i da davate medicinski soveti. Vie ocigledno sre zaglaveni so svakanjata nekade vo 18 19/vek. Pa sovremeniot pristap vo sovremenata medicina e individualizacija na slucaj pri lekuvanje, pravo na celosna informiranost i pravo na izbor.
Точно.. а и ти тоа го правиш. Право на избор? Ако ти речат има потреба од вадење на слепо црево, оти ќе умреш, тогаш имаш право на избор? Не можеш твојот световид да го наметнуваш другому. Ако ти сакаш да одлучуваш за секој твој медицински проблем сама, јас одлучувам да се консултирам со стручни лица и да следам нивни упатства. Информираност, да, сакам да донесам информирана одлука. Но на мојата одлука, најмногу влијае она што ми е препорачано од стручно лице, а не нешто што сум прочитала на интернет. Тоа што е 21век и имаме интернет, не не прави попаметни и поинформирани... врие интернетот со информации кои не се поткрепени со никаков факт.
Pa jas moite odluki gi nosam isklucivo sso konsultacija so strucni lica i strucna literatura, kako i oficijalna statistika i podatoci od nadlezni institucii.
Јас зборам друго. Наместо да се информираме по групи треба да им веруваме на тие што завршиле школо за тоа. И мојата керка имаше егзем до 3 год. и ни беше кажано од педијатарот дека ке трае до тогаш,но плус правевме алерголошка обработка.Кај нас атописки дерматит беше наследен. Сајковски за морбилите https://panacea.mk/d-r-stsi-aleksan...ili-direkten-kontakt-so-sekreti-i-ekskreti-1/ https://panacea.mk/d-r-stsi-aleksan...a-i-zashtita-e-imunizatsijata-protiv-morbili/
@Cosmi ете ти кажувам дека кај повеќе педијатри во мојот град бев, и на приватно и на државно. Како да се информираш кога повеќето не беа ни сами информирани и сите креми ги пробавме од препораките што ги даваа, а за состојбата никој не кажа нешто конкретно, ни за исхрана, ни за алерго тестови, апсолутно незаинтересирани сите, а на 3 месеци малиот немаше чисто место на образите од што беше воспалена кожата. И информиран доктор е тој што ќе ти каже дека е од цуцлата тоа?
Сите доктори ги ставивте во ист кош- или сите не знаат, или сите знаат. @kristina.k ова не се однесува на тебе, затоа што ти верувам. Не сите доктори се запознаени со овие состојби, или стравот дека нема да вакцинираат родители, допринесува да прават грешки на туѓа сметка. И едното, и другото не е во ред. Јас сум за вакцинација, селективна и не по календар. Не може за сите да е исто. Не е возможно, сите деца се различни. А да не раскажувам колку пати сме одложиле вакцина поради непланирано разболување. Проблемот во темава е што се оди од крајност во крајност. И затоа во последно време ја избегнувам. Но последново тврдење дека ставаат вакцини без преглед од доктор ме натера да пишам. Таа е таа крајност што не ми се допаѓа. И мислам дека треба да се земаат со голема резерва вакви приказни, особено што не се посочени никакви имиња на установи каде што се случило тоа, на анонимен форум. Да, верувам дека има доктори кои не се замараат, кои не си ја знаат работата, кои не процениле добро во одреден момент, постојат и верувам дека секој од нас некогаш налетал на таков. Но, исто постојат и добри доктори кои си ја работат работата одлично. Наша должност како родители, е да ги бараме вторите доктори, сѐ дури не ги најдеме, се разбира доколку имаме можност и избор.
Tvoe pravo e apsolutno dali i na kogo ke veruvas. Jas nitu mislam na nekogo da se pravdam nitu nesto da dokazuvam. I jas mnogu od vasite pisuvanja gi zemam sp rezerva. Ne e nasa dolznost da odime od doktor do doktor po potraga na nekoj dobar doktor. Sistemot treba da se reformira za da ja nema taa arogancija i nikakva odgovornost kaj doktorite.
А јас уште не можам да проценам со кого имаш проблем, со системот или со вакцините? И јас имам проблем со системот, ама пак вакцинирам. Еве на пр. ако живееш во друга земја каде здравствениот систем е добар, ќе вакцинираш? Или ова ти е само изговор?
Jas namam problem, imam splopstveno mislenje i za nasiot sistem i za procesot na vakcinacija i vrz osnova na moite stavovi i mislenje odlucuvam. Pisav pogore da ne mi se slucese toa so vakcunata najverojatno nemase nisto da citam i ke go vakcinirav po kalendar. No, po se sto procitav, po site moi konsultacii odluciv da ne go vakciniram.
Тогаш биди благодарна на системот кој ти помогнал да истражуваш и да ја донесеш, за тебе, правилната одлука.
@NarCis@ Претпоставувам дека ги прочита препораките на СЗО, преставени до нас преку дотичната докторка имунолог на детската клиника. Токму во тоа писание ( иако сакало да личи на некава студија ) стои дека децата немаат гајле да се вакцинираат дури и кога се под други терапии и со одредени дијагнози. Системот на @Emilija-Emce не и помогнал да истражува. Системот е затворен и работи по принципот - „Нема што да мислиш - системот мисли за тебе“. Неа и „помогнал“ проблемот што настанал од вакцина. Ете и самата изјавува дека да не се случело, немало ниту да истражува. За жал во доста случаи е така. Треба прво на своја кожа па после ке истражуваш. Неретко после се џабе истражувањата, кога ете ни системот нема да може да ти помогне.
Точно, ги прочитав и се фрапирав. Прво инстинктот како родител ми велеше не за вакцинација на болно дете, после логиката, а сето тоа ми го потврди педијатар. Не сакам да навлегувам во тоа како членката размислува, затоа што многу работи не ми се поклопуваат, особено за интелектуален човек како што се прикажува. Системот е за сите ист, нели? А со самото станување родител, не може да очекуваме некој цело време да ни дава инструкции за сѐ, без ние и малку да се заинтересираме, заангажираме и истражиме. И тоа не е само кај нас, туку секаде во светот. Кај ни е крајот ако се потпираме само на тоа што ќе ни кажат, и не само за здравје, туку за образование, воспитување, начин на живот итн. Па еве лично ти, не си се потпрел на системот. Разбирам дека некој нема можност по помалите места да бира доктор, и можам да разберам. Ама тврдење дека во приватна болница (а ги знаеме колку се и каде се во државата), сестра боцкала без преглед од педијатар, не можам да поверувам.