Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Баш така апро по на ова

lovestoneddd напиша:
    Да, треба да ве казнат и тоа дебело. И да се забрани престој на невакцинираните деца во градинка.

Ццц цццц штета неможе .
    Што се вознемирувате од невакцинирани деца ,нели се вакцинираните деца се заштитени

На Centurion и katte82 им се допаѓа ова.
  2. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.458
    Допаѓања:
    22.456
    ама не де ова доволно податоци...Викаш после 8м де исчистил дерматитот...Дали на детето му праеле алерго тестови? дали има исфрлено некоја група продукти? кај нас се среди откако укинав млечно...
    Премногу малку податоци за да се донесе 100% заклучок. Е сеа ти си човек што нејќеш вакцини па се фаќаш за се ко знак дека 'ете ова и ова се случи ради вакцините'.

На Yowannty и makedonkamak им се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.852
    Pa kade vi postavija dijagnoza hepatit b kako posledica na vakcina?
    Bidejki ne otkrile ni detska ni sistina?

На makedonkamak и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  4. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    192
    Ти дури не ни читаш што е напишано.Јас непознавам некој на кого му е признаено дека има последица од вакцина.А во извештаите на синми се е наведено освен признание дека е тоа од вакцина.На детска клиника дотичната докторка на гастро дури и ми се исмејуваше у фаца.Да недаде господ некој да има мака здраствена у оваа наша држава.

5. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    A што ако вакцината вистина не е причинителот ?
    Зарем ти знаеш подобро и си утврдила подобра дијагноза од сите доктори, на сите клиники што го имаш носено детето ?

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  6. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.724
    Еден Единствен случај за во Мк за која знам во 2015год дека судот донесе одлука за исплаќање оштета од вакцинален полио вирус 3, на 7годишно девојче од Кочани . Семејството ја напушти државата веднаш после пресудата бидејќи во оваа банана држава тешко дека ќе добиеше соодветна грижа низ целиот живот .

7. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    192
    Да за моето дете знам најдобро,а они да беа доктори немаше да нагаѓаат, немаше да ми се исмејаваат у фаца,немаше да гледаат дали носам бомбоњери или плика.Јас си знам низ што се поминав година дена а знам и моето дете.А хепатит б знаеме како се добива, а сите сме писмени да прочитаме упаство на вакцините и да видиме кои се негативните последици.Нетреба да си доктор за да читаш.

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  8. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Еве до мене е колегата. Алерго тестови не се правени, со оглед дека лекарот во Скопје инсистирал да не се прават бидејки во тој момент детето било 6 месеци, а алерготестовите би ја влошиле ситуацијата.
    Во момент кога детето е вратено од Германија детето доби мробили, и по консултација со лекарот во Германија, констатира дека е многу добро што детето добило морбили, за да се исчистат токсините од кожата.
    Поствакцинален дерматрит е дијагонза поставена во Германија.
    Ако јас не сум 100% сигурен во изнесеното, нема ни да го објавам.

Еве тарантула, директно. Дали вакцините можат да предизвикаат негативни состојби во еден организам. Ако да, дали знаеш што ?

9. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    Сериозно на лични искуства се понашате вака?
    Колку треба да сте ниско интелигентни за да верувате дека вакцина не може да има нус појави. Еден витамин Ц може да има нус појави, а не па вакцина. И самите производители наведуваат несакани ефекти на упатството... изгледа и тие се прости анти ваксери.
    Се бламирате себе си!!!

На bebaa, joy1, TarantulaA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Сама се едуцирала на Гугал, ете пишала- САМА.
    Ама , што ќе ни се нас доктори? (facepalm)

На Yowannty, Cosmi, TarantulaA и 2 други им се допаѓа ова.
  11. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    192
    Пак ме влечете за јазик и не ви е јасно пошто сте немале проблем и да даде господ да немате.
    Да имам верба во дкоктор Соња Груевска на гастро детска клиника -кој еден момент вика детето е супер за да на крај вика треба да се задржи за дополнително испитување ама може дома да го носите.Таа истата докторка за две недели праи нови испитувања односно нагаѓања за дијагноза за болест и ми се смее у фаца дека може има хемофилија.Па пу пу неважи вика потен тест за цистична фиброза.За да на крај покрај хепатитис б како нуспоојава иима и тромбоцитопенија.И така таа иста докторка без комплетна слика за детето само нагаѓа и се исмејува у фаца и гледа по торбите .Па ти ова сметаш дека е професор доктор?
    А во систина бетер.Тоа што јас го заштитив детето мое од дополнителни испитувања и трауматизирање по нашиов здраствен систем за да докажам дека детето е оштетено од вакцината ,не значи дека нагаѓам туку дека сум се едуцирала и со сигурност ти тврдам дека имам повеќе познавање за вакцините и нивното дејство од докториве профитери.И не ме цитирајте веќе ви благодарам.
    Пошто јас си знам како цела вечер пред потниот тест за цистична фиброза го лижнував моето дете дали му се солени рачињата и ножињата.Недај боже некој да осети .

На bebaa, tambelina и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  12. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Мајка, жал ми е за искуството.
    Да ти е живо и здраво малечкото. Ти од читање си поставила и нашла дијагнози, си ги нашла виновници -вакцините. Дали е тоа така, не знаеш 100% , ти.
    Ти претпоставуваш, тоа не значи дека тоа е точна претпоставка.
    Тоа што си читала на Гугал не те направило доктор и експерт за вакцини.
    Кога не ја знаеш точната причина, најлесно ти е да претпоставиш и најдеш виновник ( вакцините) по кој ќе плукаш кај стигнеш.
    Друг пат ,ако ти се разболинод грип, сама барај на Гугал дијагнозии и терапии, ич доктор не ти треба.
    Знаете дека со ваков пристап можете да си го загрозите животот на вашето дете во иднина.
    Доктор е доктор, читање статии на Интернет не прават никого доктор. Јас, не знам како ви се поигрува со нечиво здравје.
    Позз...

На Yowannty, Cosmi и An-na им се допаѓа ова.
  13. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    192
    Доктор па ти сакаш да кажеш дека имаме асални доктори.мене ме искоментира а докторката.јас треба на неа да и верувам?!а исто и бетер искуство и на дежурен и во козле.јас верба во нашиве доктори немам бар со тие што сум имала контакт.друга тема е тоа не е за тука.сумирано штетата кај нас среќа не се искомплицира.господ да ни ги чува само децата а и нас.и да немаме потреба од докториве.

На makedonkamak и verba им се допаѓа ова.
  14. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.458
    Допаѓања:
    22.456
    ок,жал ми е за ситуацијата ама добро е што има добар заклучок.
    Поствакцинален дерматит жоже мн да значи...Детето било у фаза на добивање морбили,цел имунитет му паднал и тогаш дерматитот се појавува најмногу.
    Мојот став е дека секој се раѓа ко темпирана бомба,да не речам со фалинка(мислам генетска).Во текот на животот детето/човекот поминува разни стресни ситуации:вируси ко дете,па стрес на школо,факс,развод,смрт на блиска личност и сл.Кај секој нешто е тригер.
    И кафетин да се напиеш,има шанса за нус појава.Еве мене место глава да не ме бои,почнува желудник да ме кине.
    Мојот став е дека мн се поголеми последиците од морбили,отколку ризикот да не се вакцинира дете.
    А за нус појави од вакцина ги сметам благ осип или тт,ама не и аутизам,атопичен и слично.

На makedonkamak и Cosmi им се допаѓа ова.
  15. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Детето не било у фаза на добивање морбили, нема потреба да извлекуваш погрешни заклучоци, бидејки морбилите се јавуваат после 4ипол месеци од дерматитот. Дијагнозата е јасна и јасно поставена. На време, кај странски лекар, пошто нашиве дигале раменици.
    Е сеа дали вакцината е тригер поради генетика или причинител, воопшто не е важно. Важно е дека направила проблем. Ако се давиш во река или море правиш разлика. Секако се давиш.

Жалам што мислиш дека единствени нус појави од вакцина само тие со благо осип и тт. Мислам дека не сакаш да се информираш.

На tambelina и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.132
    Како порано цели генерации прележувале морбили без проблем? Посилни ли биле, или што?

И да, нуспојави се и оние кои ТИ сметаш дека не се, а се наведени во упатството приложено со вакцините.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.521
    @TarantulaA атопичен дерматит Е наведено на упатство од вакцина како нуспојава.

На joy1 и Annath им се допаѓа ова.
  18. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.458
    Допаѓања:
    22.456
    од 6-7деца што ги имале во фамилија,обавезно по некое умирало де од туберколоза,де сипаници...така да не ми кажувај цели генерации прележувале.
    Да де,нус појава е наведено мал осип и тт меѓу 7-10ден .

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.132
    Зборам за генерации од 45та наваму. Не пред тоа.
    Иначе, ако ги читаш нуспојавите во било кое упатство, секогаш се наведени од најчести кон најретки, очигледно ти само најчестите ги читаш.

На Centurion му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.852
    2,6 milioni umreni od morbili 1980 god.voopsto ne e mala brojka.

На WildMk, makedonkamak и TarantulaA им се допаѓа ова.