Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Не се во фрижидерче. Туку спремни како и за секој друг транспорт.

2. Emilija-Emce

Emilija-Emce Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Upatstvoto za DiTePer se odnesuva i za difterija i za pertusis, ne samo za tetanus. A koga sme veke kaj tetanus prelezana bolest tetanus ne sava imunitet pdnosno istata osoba moze pak da zaboli od tetanus...pa bas cudno kako togas vakcinata dava zastita ?!?!? Za serumot, gotovite anti tela nezbiram, prasuvam za vakcinata? Ocigledno mnogu raboti i tebe ne ti se jasni? Ili pak ako mnogu znaes eve ti objasni mi ...

На yarre, Centurion, tambelina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Кукличе , ова е презентација, не е научен труд.Пронајди ја на официјаната страна на Министерството за здравство.
    Најважно е дека податоците се официјани и проверени.
    Ти, можеш да фаќаш маани колку сакаш. Тоа не ја менува реалноста.
    Бројките се тие.
    Мене никогаш покани не ми стигале, а јас сум вакцинирала дете.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.102
    Допаѓања:
    225.606
    Точно дека може да фати пак тетанус. Како и се што може да фати иако е вакцинирано детето.
    Но кога збориме стриктно за тетанус.. ако твоето дете прими сеа зашто го каснало куче и ако пак го касне за еден месец мислиш пак ќе прими? А што ако и 5 пати се набоде на шајка после тоа? уште 5 пати ќе прими? ја сфаќаш ли ти поентата на тетанус или сме чуле не сме дочуле???
    жал ми е што не издржав и пак пишав во темава. Ама дефинтивно овде има луѓе кои како да се симнати од планина и им пуштиле статии од гугл пишувани од седмооделенци па сеа кажуваат што како иде и мислат обучени се за педијатри. .

На fana, Alishan30, sofi2107 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Ubavo go znam upatstvoto za tetanus i za redovna vakcinacija i za vakcinacija vo slucaj ma povreda. Ne sme bas od mars nie padnati, a ti pametnata... Od tetanus najcesto se stari luge prethodno celosno vakcinirani...serumot klsto pretstavuva gotovi antitela/ protiv otrov stiti i se stava posle seroliozna povreda ubodna dlaboka rana. I da posle sekoja takva povreda obicno stavaat serum, bez ogled na vakcinacijata...

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.102
    Допаѓања:
    225.606
    Втор пат грешиш и само уште ова ќе те исправам па натаму терај како знаеш.
    Мене апсолутно сеедно ми е.
    Велиш УБОДНА ДЛАБОКА РАНА. Баш напротив. Површните а затворени рани се баш поопасни додека ваквите како ти што ги кажа можат многу полесно да се третираат. Али ај нема везе. Терај. Не е ова овде натпревар туку треба да речеш-аха, значи така, ок од сеа ќе знам не сум знаела.

На Alishan30, sofi2107, Cosmi и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Pa jas za tetanus imam mnogu citano i prvo sto pisuva e da e ubodna dlaboka rana vo koja nema kislorod...

8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.102
    Допаѓања:
    225.606
    a кај имаш читано бе Емче? од кај потекнува таа статија? од кај тоа дека ако во рок од 50 часа 5 пати го касне детето куче онда 5 пати ќе прими?
    проверувајте што читате и не верувајте во непроверени статии и сајтови. вие се деградирате така, не тие. Иначе за О2 си во право но тоа не зависи од длабина туку од отвореноста на раната.
    што те интересира за тетанус поточно? како може да се фати а да се има вакцина примено? може. пред се зашто тетанус не се прима еднаш и плус да ја имаш целосно примена пак можеш да фатиш. вакцината НЕ ШТИТИ ОД БОЛЕСТИ, туку го УБЛАЖУВА нивниот тек на развој.
    И точно е дека има случаеви каде деца завршиле со епилепсија, дијабетес, астма, па дури и смрт. Ретко е да, ама има.
    Чаре за тоа? Очигледно нема. Ако имаш м.да вакцинирај. Ако имаш бетер м.да не вакцинирај.
    На темава и едните и другите се извадени од памет-е само тоа ни е заедничко.

На Alishan30, MissDior, tambelina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    192
    Абе вие сте ептен безобразни станати.Јас детете не го лечев на google.ниту сум напишала така да разберете како што ви одговара.Докторката се смееше со сестрата затоа што запнувава да ми даде одговор што толку не и се допаѓа кај крвната слика на моето дете.Крвна слика од трансфузиологија која само ја погледна додека си трачареа со сестрата.И ми вика дојди у понеделник дојди во среда чекај коа бев дежурна и за да на крај и запнам да каже а не да ме врти цело сабајле на гастро.И истата таа се сврте и ми се смее у фаца ОД КАЈ ДА ЗНАМ МПОЖЕ ДЕТЕТО ИМА ХЕМОФИЛИЈА.СЕА ПОЈАСНО ТИ Е .Наодот не покажуваше ништо од тоа.ДРЖАВНА Е КЛАНИЦА И БИТПАЗАР ШУТКА .Ниту за пораѓај ги частев ни за ништо јас мито нит давам ни примам .Ако некој му е работа нека си ја заврши а да не влечат по ходници со саати не ниту човечки ниту етички.

На yarre и Centurion им се допаѓа ова.
  10. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    192
    Да знаевте да читате како што е напишано ќе имавте друг став.ЧИТАЈ КАКО ШТО Е НАПИШАНО

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Многу зборува како некои работи се направени. Мене ништо не ми покажува текстот вака нафрлан.

Терајте си како сакате.

На yarre и Luciferovog zlo♧ им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.193
    Допаѓања:
    136.109
    Кукла, битна е содржината, не формата. Не ја оценуваш докторкава за офис способности, податоците треба да ги читаш.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  13. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Ако тргнеме по оваа логика и со лековите е исто. Значи фар. индустрија освен профит, нема друга цел. Сите користиме лекови, кога имаме потреба и треба да сме благодарни што ги имаме.
    Што се случувало пред вакцините? Што придонесле истите или забораваме колку човечки животи се спасени благодарение на истите?

На Alishan30, oblace1, lovestoneddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    Aко размислиш, за жал и така е. На страна од вакцините, муабетов... оф топик. Се пишуваат антибиотици за секој случај, се препорачуваат купечки каши за бебиња наместо домашни, витамините се 'подобра' варијанта од овошје и зеленчук, се препорачуваат таблети за слабеење, таблети за ова, таблети за она. Особено се игра на карта деца и бебиња... ако е лекот/суплементот за бебе, кошта 5 пати повеќе од нормален лек/суплемент. Се измислуваат 'специјални' води за пиење, за бебиња, за стари итн. Фармацијата и тоа како е за профит.

На Alishan30, Centurion и NarCis@ им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Па и содржината ја ценам. Нит извор, нит квалитативно мерени бројки.. мн паушално личи.

На Luciferovog zlo♧ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Luciferovog zlo♧

Luciferovog zlo♧ Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2017
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    5.497
    Би се согласила дека вакцинацијата можеби спасила живот, иако не знам за таков случај, но во ред е, не негирам, не би се согласила во оној дел, каде што велиш: сите користиме лекови и треба да бидеме благодарни, еве наједноставен пример, ти препишува доктор аспирин, кој е составен од" кора од врба "која помага премногу за проб со срцето, тромбоза и сл. дали доктор ќе ти рече, земи кора од врба? Не нели, бидејќи е многу неозбилно, кора од врба има насекаде и не би можело да се продаде, па така измислиле лек аспирин кој е составен од главна состојка салицин, лек кој е синтетички, што дури и овој салицин не е природен, па повеќето луѓе кои користат аспирин имаат проб со желудникот, се смета дека аспиринот дури директно влијае врз развојот на хроновата болест, дали јас би требала да бидам благодарна на овој лек во конкретниов случај? Како и повеќе лекови со истава функција, не би сакала да забегувам од темата, но дадов пример, зашто јас лично никогаш нема да бидам благодарна на лековите ниту пак користење на истите. Во однос на темата, сметам дека вакцините се геноцид на 21 век, нивниот состав кажува доволно.

Последна измена: 14 август 2018
    На yarre и tambelina им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.089
    Допаѓања:
    269.026
    Не носеа само докторите, еден куп луѓе носеа.
    Поентата е дека веруваат во вакцините и во нивната корисност.
    Квалитет на одредена вакцина или недоверба во нашето МЗ е една работа, а убедување дека вакцините генерално не чинат, е тотална игнорантност.

На Alishan30, NarCis@ и makedonkamak им се допаѓа ова.
  18. Emilija-Emce

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    158
    Kade pisuva deka vakcinite se da ja fati bolesta ama so polesni simptomi? I koj napravil istrazuvanje kako eden ist covek ke ja prelezi bolesta vakciniran i nevakciniran??? Ova se pausalni neprovereni navodi vo korist na vakcinite bidejki stana ocigledno deka i celosno vakcinirani zaboluvaat. A ova deka povrsinska rana e moznost za tetanus eve prv pat od tebe slusam...sekojdnevno site se pivreduvame pa ne trcame da primime antitetanus...

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.102
    Допаѓања:
    225.606
    Секојдневно сигурно не газиш на рѓосани шајки.
    За другит дел за вакцините у друг момент. Не можам сега. Имам дете со температура. Али прв слободен момент ако сакаш и по лп ќе ти објаснам.

На Alishan30, CameliaMiller, makedonkamak и 2 други им се допаѓа ова.
  20. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Океј , профитит мора да постои, нели? Ништо не е бесплатно.
    За антибиотиците , знаеш дека самите пациенти инсистираат на нив. Колку и да ти е чудно, постојат вакви случаи , каде пациентот освен антибиотик не признава друго. Кога беше задолжителна крвна слика за антибиотик, сите пациенти обвинуваа дека за профитирање се работи, нели за кс -трошокот. Така и повторно не чинеше.
    Кога немаше поливалентни вакцини, фрлавме по министерот со дрва и камења, кога ги донесоа, повторно не ни чини итн...
    Другите работи што си ги навела не се задолжителни, избор е дали ќе купиш каша или сама ќе готвиш, пример.
    За лек, кога треба ќе купиш и тоа е тоа.
    @Luciferovog zlo♧
    Кај да се лечиме , тогаш? Сами да се лечиме по дома?
    Татко ми е лице кое прима терапија повеќе од 10 години, а ако не примаше лекови ќе си ,,отидеше,, човекот, така.
    Ајде, сега вака за аспиринот, еве да не постоел аспирин и да се лечиме со кора од врба. Врбите можеби пораснале на загадена почва , покрај загадена река итн... Во полноќ имаш потреба од врба и истата ја наоѓаш под вакви околности. Така фино барајќи ги веѓите ќе ги откорнеш очите, народната. Арно во близина немаш врби , растенија и што ќе правиш? Ќе чекаш ли чудо да се случи?
    Фармацијата го направила лекот достапен до оние на кој е потребен и наменет, тоа е тоа.
    Во 21 век ќе дебатираме за важноста на лековите и мед. помош?
    Дај Боже да си жива и здрава , лекови да не ти требаат и да не си благодарна на истите.
    Секое добро!
    Од Фармацевската комора порачуваат-
    IMG_20180814_185711.jpg

На Alishan30, CameliaMiller и NarCis@ им се допаѓа ова.