Знам дека ќе ги укинат оти овие се озбилни се што кажале исполниле плус имаат многу притисоци од народот плус огромни протести ажа прашање е кога. Јас сеуште правам документи и немам здраство ажа штом бидне и тоа обавезно ќе ме викаат за вакцина. Се плашам за ммр да не не викаат секако планирав да лажам дека е боцкан плус е година ипол веќе и више Имам книшка од англија ама не им ја покажувам сигурно Искрено се надевам дека се укинати оти ако не се незнам со кое срце ќе го однесам да се вакцинира Ова ме мачи долго време веќе
ммр може да ја одложуваш колку сакаш. по ново мислам беше до 7 год да се прими. Така да не мора уште на 13..
Кoјa вaшa слoбoдa Во интерес на твоето дете е да покажеш на докторите од што и колку е боцкано,бесмислено е да не ја покажуваш. А во однос на шпекулацииве се надевам прочита дека владата ништо не укиналатуку само ке има измени,нема да бараат потврда за сите примени вакцини при прием на училиште туку само изјава од родител дека ги исполниле вакциналните обврски.Имаше изјава министерката Giulia Grillo.
Пријатели за брзо време ќе патуваат т.е преселуваат во Америка и добија вакцини од тамо што задолжително треба ги примат нивните деца, пред да заминат. Некој попаметен, ваЉда одлучил дека е подобро вакцина, него заразна болест, пример.
Извини , заборавив, ние Балканциве сме најнапреден народ, што ќе ни нас вакцини? Баба Рада нас ќе не лечи, таа е над сите могуЧи доктори , а и Гугал експертите( да не заборавам).
Да има у мкд вакцина за варичела ќе вакцинираш?Јас на 24 год ги прележав со 3 дена тт полесно од настинка.Моето внуче тогаш 2 год имаше дури и не се познаваше дека има сипаници.Зарем треба да трујам дете со отрови.Абе ние македонците чуден менталитет.Па докториве наши да се едуцираа макар малку ќе беа од корист.Google е пребарувач ,ако знаш што да бараш и да прочиташ.
Ту, бреј, се неписмени доктори што не знаат Гугал да читаат. Што ќе им се книги, факултети, труд, надоградување, пракса итн...? Шоу...
Не би рекла дека само македонци и балканци не вакцинираат. Малки претерувате со коментариве. Америкамците имаат многу начини на кои избегнуваат вакцинирање. Ако некаде цути фарма бизнисот, тоа е америка. На гуг'л не се чита. Само пребарува. И за да пребаруваш, треба да знаеш што бараш. Најјака категорија ми се родители кои демек се многу ПРО вакцини откако ќе им поминат "големите" вакцини. Пред тоа се тресат на секоја вакцина, ама чим им помине тоа, најжустри се по интернет.
Пракса имаат да се иживљаваат со пациентите у право си.Абе да не си ти доктор што волку ги браниш?Хахахаха шоу македонија ти е ова.Капа симнувам на доктори кои немаат фамилијарна докторска лоза.Кое со мерак учело и желба.Ретки се тие татини и мамини деца кои не се шлепаат.Една листа можам да ти набројам и тоа у државна болница на пример.Да не се лажеме.Да немаш потреба да идеш на доктор.
Да, чуден народ сме. Доволно е да се појават двајца антивакцинални месии на форум и мајка да не вакцинира. Нашите лекари се едуцирани. Гугл е пребарувач и можеш да бараш и пребаруваш ,но тоа нема да ти помогне доколку немаш соодветно образование да го рабереш!
@kukla21 Сега ќе ме учите дека Гуглеее е пребарувач од кој бараш и читаш, а ? Јас пишав нешто што видов и тоа од пред некоја недела. Вакцините мора три деца да ги примат пред да заминат. АКо алудираш на мене, аман де пиши си слободно. Не , немам завршено со вакцини. Следна е за стрептокока. Вака од страна како што си земаш за право да ме коментираш мене како родител , би ти кажала дека за туѓо дете секогаш е полесно, оти не те ,,боли,, тебе, нели? Ти, кога ќе го вакцинираш бебето, пред и по вакцината да го осетиш филингот, дојди ќе прајме муабет колку сакаш. Нели, се консултираше со доктори, а никаде не сподели што ти дале совет и инфо околу тоа што те интетсираше. Може, ви е полесно да читате овде и сами толкувате, него да одите по доктори и да културно прашате да ви објаснат. Плукајте по доктори, наука колку сакате. Мене би ми било срам да плука по нечие знење, кога ќе ти затребат п, први ќе трчате по нив или тогаш океј ќе ви се? @katte82 Од доктор до доктор има разлика,не можеш да ги понижуваш само затоа што ти си прочиталанешто на Гугал. Варичела да не ти опишам јас како поминав на 8 - на возраст. Да, би боцкала за истото. Би сакала и јас навремето да бида поштедена од 5 дена температура, омалкасост, нејадење и лекарски патешествија, а во тоавреме до лекар одев пеш, пример. Секое добро на двете. Нема смисла во круг исти работи да се пишат. Самите знаете дека законска должност е да вацинирате и тоа не е од понов датум.
Па затоа не ни се вакцинира против варичела.. Инаку внучево твое “правилно“ ја надминало вакцината,со благ осип. А ти си награбусала,што би се рекло народски. Да си ја прележала ко мала,сигурно ќе било многу поблаго. Едноставно,такви се симптомите на варичелата. Незнам само зашто хипотетички излагаш за варичела кога никој нени ја спомнува.Морбилите се сипаницата со многу драматична и тешка состојба на пациентот
@makedonkamak Тогаш сите ние неписмените ( вклучуваки ја и мојата докторка која е против вакцините ) тебе да те прашуваме за совет. Еве за почеток мене објасни ми зошто не добиваме упатство за вакцините, не добиваме состав на вакцини, не добиваме несакани последици, рок на траење на вакцината. Ете незнам јас кога и да купам еден обичен аналгин сето тоа го добивам. Друга работа дали знаеш земја на потекло на вакцините во Америка и земја на потекло во Македонија?
Сериозно сметате дека треба вакцини за варичела??? Значи подобро е посериозно да се прележат како возрасни, откако ќе помине дејството на вакцината, со полоши симптоми, отколку како деца? Подобро е трудници да се тресат да не фатат варичела, отколку безболно да ги прележат како деца? Сериозно, што е многу многу е!!!
Зошто мене, си прочитала ти некаде дека јас лечам луѓе и делам совети? Побарај де, ќе ти дадат инфо за се. Прочитај имаш инфо од каде се набавуваат вакцините, неколку страни назад. Ништо не се крие како што ти мислиш и читаш од лица кои не вакцинираат. Дали и кој доктор те советувал да не вакцинираш, јас немам што да ти кажам тука, а ти како родтел си побарала мислење за истово од повеќе мед. лица, специјалисти по оваа тематика или овде читаш и ти и одлучуваш?