Има. Невакцинација. Само за да го разбереш ова треба да го скокнеш ѕидот. Во долниот дом е пројдено, во горниот ваквите одлуки одат по автоматизам. Работата е завршена. Линк следи. Видеото од Италија дадено од @Centurion за протестите нема да го најдете на канал 5 ниту на BBC. Ниту на RAI иако се работи за масовни протести низ Италија. Погодете зошто.
Повторно ништо ново не кажа,истово 10 год.им го кажуваш на мајки по родителски форуми. Немаш алтернатива ! И не мораш линкови од vakcine info да поставуваш кој сака ке ја најде таа перална на мозоци на фејс.
Не се однесуваше за тебе. Затоа беше одвоен посебно од цитатот. Имам еден куп такви примери околу себе. Еве јас не разбирам да сум толку ЗА вакцини, а на секое боцкање да се тресам. Ако толку сум на чисро со тоа не гледам зошто би се плашела. Нели го боцкам за благодети да ужива?! Другаркиве мои не спиеа со денови пред и по боцкање, завршија со ММР (која намерно ја одложија од страв) и сега се главни активисти за вакцинирање. Јас си кажав за себе. Страв ми е и бебе не ми е уште вакцинирано. Допрва ќе го вакцинирам по сопатвено убедување и календар. Јасен ми е стравот кај тие со сомнеж. Не ми е јасен кај тие што се ЕПТЕН за вакцини. Кажав погоре зошто. Ниту еден доктор не ми инсистирал да вакцинирам одма и сега. Сите се согласија да почнеме покасно. Тие па приватно што ги знам исто тераат своја шема на вакцинирање.
Драго ми е што некој ме прати. И не се 10 повеќе се. Исти работи кажувале и други луѓе, па од почеток ги исмевале, после ги напаѓале за да на крајот ги прифатат како реалност. И во право си, јас немам алтернатива, бидејки за алтернатива треба да има проблем, а во случајот проблем нема. Се креира. Линкот за протестите во Италија од пред година дена кој ги објави @Centurion не знам од каде се. Од каде и да се, не ја намалува нивната важнст околу кршењето на уставните права и слободи и нивното заташкување во медиумите. Не сум член на споменатата група, ама ти благодарам на упатот, ќе ја видам. Да видам дал ќе ми се испере мозокот Еве ја состојбата во Италија. https://www.ft.com/content/afd472be-996c-11e8-9702-5946bae86e6d на Хрватски http://tribun.hr/italija-ukida-obvezno-cijepljenje-za-djecu/
Не знам што си имала можност да слушнеш околу истово, а јас би ти го кажала следното.Не се работи за стравови дека бебето после вакцина ќе заврши кобно или по болници. Повеќе би рекла дека се непотребни паники кај мајките. Едноставно , секоја мајка е осетлива на своето дете. Тоа е нормално. Затоа ти реков од кога ќе вакцинираш ќе видиш по себе, ти како ќе го доживееш тој процес. Прво, пред вакцината ќе се мислиш- ,,дали ќе плаче", ,,како ќе реагира" итн...Пред да го вакцинираат, кога ќе му ја видиш реакцијата, плачки, зајдување , одма реагираш ти како мајка, боцкањето влијае на тебе и твоите чувства, нели, природно е. Добиваш совет дека можно е да крене температура( може и не мора) другото се најнормално, бањање, јадење и слично. Прочитај низ темиве ќе видиш колку мајки посегнале по сируп или чепче на покачена температура од 37 степени. Тоа е таа паника и загриженост од температурата која не се јавува секогаш. Таа температура ја сфаќаш страшно итн... Мислите ти се како темпирана бомбаи нон -стоп го допираш по челото дали е топло. Мајка, тоа е, гржливоста ни е на највиско ниво. Не дека ти одиш на вакцина и се молиш на господ да не добие детето некоја сериозна болест. Од премногу читање, најцрни сценарија за Ммр, сега, а порано истото озогласување било на дитепер вакцината, има влијание врз нечија психа. Мојот совет ти е како мајка и човек да си појдеш и ситепрашања и дилеми да си ги разјасниш со стручно лице. Вклучително и за последци од вакцините. Овде имаш буквално се, линкови со непроверена и неофицијална содржина. Подобро доктор ќе ти разјасни неги што одговори ќе најдеш тука. Овде ќе си појдеш комотнп кон ќор- сокак. Не знам како ке ме сфатиш,ова најдобронамерно ти пишувам.
Како се почитува животот во културните земји. Во Шведска е разговарано по тоа прашање и дојдено е до заклучок дека задолжителна вакцинација не смее да има, затоа што ги прекршува следните закони: член 2 од уставот на Шведска здравството во Шведска се заснова на принцип на доброволност. Ниедна медицинска интервенција не е задолжителна. го прекршува член 6 од Европскиот Суд на човекови права. го прекршува Нирнбуршкиот код ја прекршува Хелсиншката декларација http://media.freedomeurope.net/2017/06/Opinion-on-Sofia-Arkelsten_final.pdf Сите овие закони и принципи се донесени како резултат на големите страдања на луѓето во историјата. За да не се повторат тие страдања, направени се закони. Земјите како Шведска, ги почитуваат тие закони кои се наменети да ги заштитат луѓето. Земјите како Македонија, газат врз нив.
Vaccination register and vaccination coverage Over 98 per cent of children born in 2012 had been given at least three vaccine doses against diphtheria, tetanus, whooping cough, polio and Haemophilus influenzae type b, and over 97 per cent of children were vaccinated with three doses of the pneumococcus vaccine. The percentage of children who had been vaccinated against measles, mumps and rubella (MMR) amounted to 97.5 per cent. Vaccination against tuberculosis and hepatitis B was offered to children with an increased risk of exposure to infection. In total, 23 per cent of children were vaccinated against tuberculous and 53 per cent against hepatitis B.
@yarre Како што разбрав јас од линкот погоре сеуште не е изгласан законот? Значи сеуште се чека.. А до кога не се знае.. Автоматски на мене ќе ми пратат покана за вакцина сега штом се упишеме за здраство Да беее како не ми текна зошто нема линк На видеото погоре италјанците велат не протестираме толку многу по самата вакцинација како проблем колку по нарушувањето на нашето право на демократија и право на избор. Ако имаш конкретни вести тагирај ме би била среќна.
@vitamina Дур се смени законот ( прашање на кратко време ) постои мораториум на претходната уредба на кој можеш да се повикаш. Ако си во Италија, верувам дека ќе дојдеш до истата информација. Обиди се да стапиш во контакт со активистите или адвокатите. Не брзајте со упис @WildMk Ја утињаш поентата за Шведска. Поентата се вика - Право на избор, а не процент на вакцинираност во популација. Околу препоракава на @makedonkamak Мојот совет ти е како мајка и човек да си појдеш и ситепрашања и дилеми да си ги разјасниш со стручно лице. Јас би сменил. Наместо стручно лице би ставил - повеќе стручни лица, особено блиски стручни лица
На докторите во диспанзери да им верувам?! Ајде да бидеме реални. Имам блиски доктори. Чим тие имаат сомнежи и боцкаат по свое убедување (познавам и такви кои не боцкаат до такви кои земаат вакцини од странство) што останува за нас "простите". Повеќе верувам во "на волкот му е дебел вратот...", отколку на некоја баба во диспанзер која работи ко на производна лента.
Кукла, уште немам дете ама ќе искоментирам хипотетички. Не знам дека некој е баш на чисто со вакцините и без никаков страв. Еве јас, сум за вакцини ама сигурно не би спиела со денови пред и потоа. Сепак во здраво дете, се става вирус кој понатака треба да придонесе кон подобрување на неговиот имун систем. Честопати после вакцина децата качуваат температури и според мене нормално е да се биде загрижен иако поддржуваш. Но, и покрај тоа јас сум за, иако ме плаши, и иако може ќе треба ден-два-три да ја одболува, сепак поддржувам. Зошто ќе знам дека (чисто според моето лично убедување), јас сум направила нешто да го заштитам детето понатака. Не се согласувам да се вакцинира по календар оти секое дете е различно. Верувам дека сум здрава поради колективниот имунитет, оти без него сите ќе имавме закачено некоја болест. Ги имам примено сите вакцини, не сум прележала апсолутно ништо. И тоа што до сега немам фатено сипаници или што год да е, го препишувам на колективниот имунитет и дел на мојот личен стекнат, оти вакцините сигурно веќе одамна го изгубиле дејството кај мене, ама си ја завршиле работата. Брат ми е точно 5 години помал, сите вакцини примени, ништо не прележано. Оти верувам здравата средина си го прави своето. Иначе колку повеќе ги читам 2цава членови овде колку труд вложуваат со години да се убедат самите себе дека нивните постапки се правилни, се повеќе верувам во вакцините.
Премногу си даваш на важност ,не те пратам,ти или некој друг спомна на темава спомна дека истово го пишуваш на сите родителски форуми.10 години, со која цел? Немаш алтернатива, твоите деца не се заштитени во случај на проблем читај болест против која има вакцина......... Од авион се гледа твојата мисија на овој форум,евидентно и од постов погоре. Како ти и советуваш да не БРЗА да го внесува во здравствен систем дете помало од 3 години,заради антивакцинални будалаштини? Небитно дали во Италија ке го разводнат законот за прием во училиште. Дали ке треба вакцинална книшка со 10 вакцини или само потврда за исполнети вакцинални обврски.
мајка,ти си преплашена до коска од рекла-казала.Мој совет-искулирај малку од тема вакцини,и после со ладна глава размисли што како.Јас за уши сигорно не би те фатила и да те однесам на вакцина.А самиот чин на becoming mum носи со себе страв и несигурност од сите можни сценарија од било која област:градинка,запишување прво одд,факс, а и вакцини.
Не сфаќам оние кои чекаат детето да прозбори па да ја стават ммр(а читам има такви) од тт ли се плашат?
Na moja prijatelka deteto po primena mmr deteto i stana na se zivo alergicno, strasno...prethodno do 15 m koga ja primi vakcinata voopsto nemase nitu nastinato nitu pak bese na nesto alergicen... Ima mnogu deca sto na vreme prozborele, ostavile peleni, no po pri.ena vakcina naglo nazaduvaat, gi hubat steknatite vestini... Ti mozes da nesvakas...toa si e tvoe, no ima mnogu svedostva na rodoteli pa eve jas gi s akam
http://www.fakulteti.mk/mobile/news...raat_deteto_ama_treba_da_gi_snosat_i_rizicite Докторите поддржани од фармацевтската индустрија која гледа исклучиво од страната на профитот! Во МПР вакцината постои конзерванс тимеросал што содржи етил жива. Живата е познат токсичен елемент кој дава тешки нарушувања на централниот нервен систем кога ќе се најде во организмот во повисоки концентрации. Се е само профит и заработка нажалост