Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Discussion in 'Бебе' started by bebaa, Jun 9, 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

801 vote(s)
    75.7%
  2. Против

257 vote(s)
    24.3%
  1. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

:) пак истиот филм со вакцините. Ама овие од новите се, прочистени, подобри...
    А до сега со што ги боцкавме децата? (facepalm)
    Инаку околу темава со вакциниве некако фокусот е на ммр и на аутизам а реално многу повеќе случаи има на дечиња со последици од дитепер.
    Што се однесува до ммр, после примањето на вакцината дечиња кои немале никакви алергии и нетолерантност на нешто стануваат нетолерантни на лактоза, на глутен, на казеин...Имам еден куп такви примери околу себе. Кај некој поизразени кај некои со послаба реакција.Докторката во диспанзер ми рече дека до сега не ја поврзувале вакцината со нив ама имало нагло зголемување на број на дечиња со гастролошки проблеми кои претходно ги немале- ама немало начин да се докаже дека вакцината е причинителот. :x Вас може да ви е ситен проблем ама мајка која треба здраво да нарани детенце со ваков проблем прашајте ја како и секој ден. Алергиите на храна се најчеста последица од ммр, ама на кого колку ми е битно. Ако не е аутизам не се важи работава. Стотици нусефекти има од една вакцина, кои поизразени, кои се јавуваат подоцна...

emkaemka and yarre like this.
  2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Она е ептен за. Без грам сомнеж. Ете, ти си реална. Јас кажав дека доста доктори што знам не вакцинираат или носат од странство. Излезе рекла-казала слушам, да консултирам стручно лице. @TarantulaA министеров стручен ли е?

Кога кажав дека дитепер е "пострашна" ми рекоа тука плашам трудници.

Last edited by a moderator: Aug 22, 2018
  3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Постои нешто што се вика Статистика и истата е во комплетна полза за про вакцинација.
    Исто постои и лоша стратегија, идиотски ПР, и партиски идиотизам, како што можете да видите во случајот со Вилипче.

4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Знаеш што ми има кажано доктор за примена на статистика во медицина? Успех од 50% што значи?

5. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Пишав порано овде дека кога бев на разговор со докторка за вакцините ми рече: "Деее што си се исплашила толку за ммр, дтп е стопати пострашна" и ова со чекањево да прозбори и прооди детето била чиста глупост што докторите само ја измислиле. Нејзини зборови се ова. Демек родителиве наплашени од аутизам се повеќе не вакцинираат ,па ете за да не биде детето зборуваше и одеше до пред вакцината донесете ги кога ќе прозборат и проодат убаво. Тоа мене лично не ми е никаква утеха ниту пак ме убеди да вакцинирам со вакцина која штетата што ја нанела може да исплива на површина и години подоцна.

yarre, referentka and kukla21 like this.
  6. katte82

katte82 Истакнат член

Ете сеа ќе почнам да верувам повеќе во нашиве доктори,и да барам повеќе мислења за дијагнозите.Само за пари кој да лапне повеќе од тендерите на сметка на здравјето наше.Сега иде најдоброто хахаххах циркуз.

7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Поголем доказ дека не третираат ко џукели од ова нема.
    Ако сакате асални вакцини гласајте ме. Ако не ќе ги трујам децата и ќе ве казнам ако не боцкате

NarCis@, emkaemka, TarantulaA and 7 others like this.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Filipce испадна бетер и од Нино

9. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Не е задолжително, но во најава е да биде од наредна година.
    Не се плаши членката од ммр, општо бара инфо за се.
    Јас кога почнав да читам т.е сите мајки тој период на големо одбегнуваа да боцкаат. Немаше некој што тогаш ја прими. Јас отидов во септември на 18 месеци кс да провериме пред боцкање, испадна леу. покачени. Дете без симптоми. После следеше стомачен вирус и трауми доби од лекар, боцкање итн...
    Затоа пишам секаде , барајте стручно мислење околу истово. Со Ммр најлесно помина, сега за стреотокока не знам како ке ја однесам? Плаче штом слушне збор - вакцна.
    Малиот го вакцинираш , ти,?

10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Многу лош и глуп политички маркетинг.Друго нема што да се каже на оваа глупост!
    Се надевам дека лекарите ке реагираат или ке ја повлече.

Last edited: Aug 22, 2018
    NarCis@, TarantulaA, oblace1 and 4 others like this.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@makedonkamak поливалентните ги прими, имаше голем оток на цела нога, нигде во картонот не внесе докторката дека изреагира така иако пријавив. Ревакцината од таа причина не ја ставам, иако покани добивам секоја недела. ММР не ја примаме дури не направиме алерго тест, а пред 3 години не ми го признаваат во диспанзер. И после тоа ќе размислувам дали ќе ја прими ако не е алергичен на јајце.

NarCis@ and makedonkamak like this.
  12. katte82

katte82 Истакнат член

Не, ова е одлично признание дека во македонија стига се најлошо по квалитет.

13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Па нели глупави бевме, не му верувавме на системот, читавме од гугл, неинформирани, прости, секакви. Требаше да му веруваме на здравството, а не на квази статии на нет. Еве послушавме твој совет, сега му веруваме на министерот, и на нашето здравство. Ќе вакцинираме кога ќе влеземе во еу.

14. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Душиче, а што ти даде објасување докторката за тоа?
    На ревакцина мојава без температура, а со малку дијареа вечерта помина.
    Добро, испитај ти се што мора и послр одлучи за Ммр. Мојава помина најлесно, исто и внука ми, а таа во градинка одеше,плус.

15. katte82

katte82 Истакнат член

https://www.dw.com/mk/филипче-антивакциналните-кампањи-се-темелат-на-псевдонаука/a-43577021

Филипче: Антивакциналните кампањи се темелат на псевдонаука
    Државата во целост гарантира за квалитетот на вакцините, вели во интервју за Дојче Веле министерот за здравство Венко Филипче. Смета дека не смее да остане несанкционирано ширењето невистини и замајувањето на јавноста.---гарантирал во април сега август пу пу не важи.

Во минатото имаше бројни поплаки за квалитетот на вакцините. Дали државата и Вие како министер гарантирате за квалитетот на вакцините во земјава?

Во потполност се гарантира за квалитетот на вакцините, затоа што истите се од реномирани производители од земји на Европската унија (Франција, Белгија, Бугарија) одобрени производители од страна на СЗО кои ги исполнуваат сите потребни стандарди. Вакцините од производителот до краен корисник – децата, се транспортираат, складираат и чуваат на соодветна температура од 2-8 степени. Секоја пратка се прима и проверува од страна на преставници од Министерство за здравство и Агенцијата за лекови, а Агенцијата за лекови по опсежните анализи издава одобрение за пуштање во промет. Да напоменам дека овие вакцини се употребуваат и во земјите каде се произведуваат.-----Аха европски вакцини за у нато и во еу,а досегашниве кинески беа или?

jacqueline.s likes this.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Зарем не ја гледате политичкава позадина?:headbang:

Најсмешни сте што и вие го користите истиов маркетинг како некаков доказ на сопствените ставови.
    :lol:

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@makedonkamak од лепенките за температура е беше одговорот. Цела недела имаше црвен оток по должина на бутот до долу, рекација на течноста од вакцините.

makedonkamak likes this.
  18. katte82

katte82 Истакнат член

Ама доктор е нели треба да му верувам а да не читам на интернет или како што љубите да кажете гугул?Ти политичка позадина гледаш од оваа изјава и кампања?!

emkaemka likes this.
  19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Да, треба.
    Ти не гледаш во изјавава политичка кампања?

20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Не бе, срцка, тебе те послушувам, како што не учеше. Од сега не верувам на статии на нет, само на министерот. Сепак е релевантен извор човекот. :)

Centurion, emkaemka and kukla21 like this.