Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

764 глас(а)
    76,2%
  2. Против

238 глас(а)
    23,8%
  1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.688
    Малата ми е 15+ , засега* не планирам да и а ставам ммр , до ммр се има примано , еве денес ми стигна 2 покана , со нагласок дека доколку не се однесе , следува парична казна |( , има нешто од ова или , колку да се прае филм , и понатаму што ќе им биде следно ?
    да си спремам кутија за покани , или ќе ме судат :wasntme:

2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.368
    Допаѓања:
    119.519
    Од овде шо читам, добив впечаток дека за ммр поканите ги праќаат скоро па на неделно ниво. Не им обрнувај внимание, ако имаат листови вишок нека праќаат шо да им праиш. Кога ќе решиш ти тогаш ќе го однесеш, до 3год ништо не ти можат макар и 3333 покани да ти пратат.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.154
    Допаѓања:
    329.311
    само јас ли не добивам опомени и покани а има полни 4 мојата?

На makedonkamak и NarCis@ им се допаѓа ова.
  4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.421
    Допаѓања:
    183.803
    Исто.

На makedonkamak и joy1 им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Aко никогаш не си ја однела, ја немаат во евиденција.

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.154
    Допаѓања:
    329.311
    вакцинирана е во болница
    и еднаш е однесена
    имам картонче

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.421
    Допаѓања:
    183.803
    Мојата е вакцинирана до ммр. Ама досега ниедна покана не пратиле.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  8. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    10.244
    За тие што се двоумат дали да ги вакцинираат своите деца, или пак се активни во анти-вакциналните кампањи, прочитајте!
    https://globalnews.ca/news/4397490/measles-europe/amp/?__twitter_impression=true

Откако зема замав анти-вакциналнатљ кампања, има рапидно зголемување на детските сипаници низ Европа и многу жртви досега. Вака изгледа статистиката од последниве 3 години во Европа:

2016: 5,273 заразени
    2017: 23,927 заразени
    Прва половина на 2018: 41,000 заразени и најмалку 37 мртви!

На Lianna Anna и makedonkamak им се допаѓа ова.
  9. Rooby

Rooby Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2018
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    7
    И задолжително упатството да го прочитате, се разбира ако ви го дадат
    40095230_1831438503619356_5486097568406437888_n-1.jpg 40095230_1831438503619356_5486097568406437888_n-1.jpg

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    ^можам да замислам што ќе биде да им речеш да ти го дадат упатството да го прочиташ пред боцкање (facepalm)

11. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.862
    Допаѓања:
    183.019
    Еднаш така поодамна го побарав па ми рекоа не требало тоа мене да ме интерсира а замисли законски е утврдено да имам увид во декларацијата

Да се надоврзам
    7години не примил ни една вакцина големиот ни покана ни а да се рече за примање вакцина
    5години од примена последна на другото дете исто нема покана нема ни збор ништо штама
    ама сето ова се дешава после страшна њус појава кај едното дете

Последна измена од модератор: 27 август 2018
  12. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    804
    Од пред воведување на вакцината ( 1953 ) до денес бројот на умрени останува непроменет односно 3 на 10.000.000 жители. Значи и во годините пред вакцината, и во сите овие години до денес, нема зголемен или намален број на починати од сипаници.
    Од друга страна, НЕ постои контролирана научна студија. Да се земат на пример 100(0) лица, 50(0) да се вакцинирани и 50(0) да се неавакцицницрани и да се споредат резултатите. Со оглед дека оваква студија НЕ Е направена, учинковитоста се доведува во прашање.
    Противниците на вакцинацијата бараат егзактност а не одокативност.

Обрни внимание да дознаеш каде се зголемени сипаниците, старосна група, и сој, па полека да видиме што се крие позади оваа доста бомбастична сторија.

Добредојде на темата.

13. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    10.244
    Кажи ми барем една причина зошто би ти верувале тебе повеќе од Светската здравствена организација која дава бројки дека во последниве години двојно па и тројно се зголуваат заболените од сипаници и жртвите од нив?

Е како нема. Еве гледаме како со ширењето на оваа пропаганда за анти-вакцинација, растат и заболените од сипаници. Подобра научна студија од ова амин. Тоа е исто како утре да се развие некои движење за јадење храна со нечисти раце и да се зголемат рапидно стомачните заболувања и некој да вели: ама нема научна студија дека прљавите раце се причинител за зголемените стомачни заболувања.

На fana, makedonkamak и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Статистика за вас е само мисловен поим.

Погледнете ја на пример Јапонија.
    Уште во 90-те години е укината ММР вакцината, а аутизмот е во се поголем пораст.

И да. Во поголемите и развиени цивилизирани држави не е потребен закон за вакцинација, затоа што 96% од децата се вакцинирани без некој да им прети со казни и да ги боцкаат сосила.
    Кај нас мора закон, а таму не.
    Затоа што таму владее разумот

На candy.cane, Yowannty, makedonkamak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А колку епидемии на морбили имале невакцинираните Јапонци?

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  16. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Инаку во Јапонија ја укинале вакцината поради што многу деца умреле од менингитис, како последица на таа вакцина.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    Гледам неки нови клинци на темава. Добредојдовте сите, од двете страни на вистината:)
    Откако ме тагираше @Annath (пред едно 4 недели, сори) ги исчитав сите постови до денес. Смешно ми е пишаното, ама тоа сум јас - ненормална, пештерски човек, неедуцирана, ГУГЛ генерација на доктор. Hello, nice to meet you all.

Нема да реплицирам на секое мислење одделно, ќе ме извинете, времето ми е лимитирано со 2 деца и 300 други обврски, ама би можела да направам еден осврт на изнесените мислења:

Прво се почна со нападот - Вие попаметни ли сте од докторите, читате што ќе ви текне, не прашувате официјални лица, за после да се напушти тоа мислење (кога главниот ни доктор во државата удри паметна кампања) и да се удри на Колективен имунитет, бебето ќе ми умри оти вие не ги вакцинирате децата, Видете ги статистиките на примариус доктор Јадранка (не знам како да го кажам она што го знам, а да не звучам ко идиот, затоа само ќе се изнасмеам во себе и ќе продолжам понатаму), Правете што кажува, не се сомневајте во нејзината титула итн итн. Мислите дека вашето имуно-компромитирано бебе што не може да се вакцинира, е заштитено кога сите околу него се вакцинирани, т.е. фамозниот колективен имунитет ќе го спаси? ОООкккк...

17201052_10210658579493962_7229157481310010487_n.jpg
    Од приложената страшнодобранаучнапрезентација, јас единствено што сфатив е дека од морбили, заушки и рубеола никој нема умрено од 50тите години наваму ^_^ Чуму тогаш оваа фама за 3 дена Т и осип? Па истото и со вакцината го добивате, со бонус шанса и многу други состојби да се накалемат, со тоа што првиот е природен ДОЖИВОТЕН имунитет, а вториот наводно привремен. АМА и за тоа не се сигурни, па и самите изјавуваат - ниедна вакцина не штити 100%, може и да се разболите, а може и не (до вашиот организам е, ВИЕ сте криви, нашата вакцина е топ) и најверојатно сте и носители на вирусот/бактеријата (според флаерот од болницата погоре), ама АНТИВАКС ДВИЖЕЊЕТО ЌЕ ГО УНИШТИ СВЕТОТ И ЧОВЕШТВОТО, така да си знаете.

Во око ми падна и реченицата „Справување со антивакциналните групи“, а тука спаѓа она што во моментов се прави тука: Поделба на луѓето, исто како по партии, преку пропагирање страв и неизвесност, баратање со бројки, било полу-реални, било фабрикувани и лажирани, и обвинување на антивакс родителите за сите епидемии. Нема потреба од повеќе, и ова ќе им заврши работа. Кога ќе прочитам „Епидемијата почнала заради НЕВАКЦИНИРАНО дете“, јасно ми е со кој правам муабет.

Колку за инфо, и јас бев едно време на едната страна, за после да преминам на другата, и останувам тука. @vitamina - @yarre убаво ти кажа - СЕКОГАШ ПОСТОИ НАЧИН, не си нит прва нит последна што не вакцинира во Италија. Побарај го одговорот меѓу редови, меѓу луѓе кои знаат што прават таму. Со среќа, знам како е да се бориш за правата на своето дете. Најлесно е да отидеш со стадото, вакцините не му бегаат во било кој момент, тешкото е да се исправиш пред себе си и светот и да речеш Fuck you all, I'm going against the flow.

А како последно мислење, еве ми стои над моево, ми падна во очи:) - драг/а @lovestoneddd , во Јапонија во 93та е укината како ЗАДОЛЖИТЕЛНА ММР вакцината, што не значи дека не ја ставале и понатаму. Значи, нешто исто ко насекаде во светот - ПРЕПОРАЧАНА вакцина (зошто вакцинирањето не е задолжително скоро никаде во светот нели), само што, за разлика од кај нас, не го притискале, ниту условувале, нејзиното аплицирање.

440tef01.gif

Оваа борба за ИЗБОР има огромна и многу важна позадина, ама за жал, ретко кој ја гледа, зошто ваксерите се заслепени од сиот страв кој им го натура државата и сакаат затвор и казна за секој кој не го вакцинира своето дете. Никој не размислува дека правата на луѓето, за многу аспекти од животот, наскоро ќе бидат одземени ако не се бориме против целата таа контрола, ама, како и секогаш, цехот за плаќање доаѓа на крај, за жал.

И ко за крај, земете прочитајте едно упатство, аман веќе, не е интересно вака. Земете прочитајте ги деловите за бременост, неплодноста и канцерогениот ефект на вакцините, комбинирано давање на повеќе вакцини (Министерството тоа убаво го срочило - Што е можно повеќе вакцини во едно доаѓање) и така натаму, има за читање доста, зошто нели, само на официјални податоци верувате. Поофицијални од самиот производител има ли? А има, да, Јадранка, заборавив....

Голем пораст на канцер заболените последниве децении? Сите се борат со неплодност?

Screenshot_5.jpg

Се сеќавате на „епидемијата“ во која сите бебиња над 6 месеци мораа да се вакцинираат со ММР?

Screenshot_6 (2).jpg

Прочитав пример во МК двеве вакцини администрирани наеднаш. Не било проблем, така рекла докторката.

Screenshot_7.jpg

Треба да се избегнува бременост....а сега ММР е на листата на вакцини за трудници, заедно со ДТП

Screenshot_3.jpg

CDC вели едно:

https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp/guidelines.html

Measles, Mumps, Rubella (MMR)
    • MMR vaccines should not be administered to women known to be pregnant or attempting to become pregnant. Because of the theoretical risk to the fetus when the mother receives a live virus vaccine, women should be counseled to avoid becoming pregnant for 28 days after receipt of MMR vaccine. If the vaccine is inadvertently administered to a pregnant woman or a pregnancy occurs within 28 days of vaccination, she should be counseled about the theoretical risk to the fetus.
    Англиската влада пример друго:

https://www.gov.uk/government/publi...mps-rubella-vaccine-advice-for-pregnant-women

3. Pregnant women who have received MMR vaccine
    Therefore, there are no safety concerns, either for the mother or the baby, when rubella-containing vaccine is given in pregnancy or shortly prior to pregnancy. Women who have been immunised with MMR or single rubella vaccine in pregnancy can be immediately reassured. Such an incident would not be a reason to recommend termination of pregnancy

На кој би му верувале вие?
    И уште поважно - Кога ќе ги примите сите ваши дози, зошто нели, и вие сте дел од стадото?

Последна измена: 30 август 2018
    На jacqueline.s, anastasijaki, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  18. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    804
    Никако да не ми веруваш. Треба да провериш. Ако сакаш и можеш. Треба да научиш да погледеш и помеѓу редовите. И да знаеш да споредиш разни званични информации. Математички.
    Ете почни од СЗО. Или проскитај наназад на темата. Имаш изџвакано.

Пропаганда има, ама нема анти-вакцинална, бидејќи тие вонземјаните против вакцини не прават пропаганда.
    Немаат ниту можности ниту средства за тоа. Нема равенство на вакциналните кампањи со измислените “анти-вакцинални“ иако тоа во нашата перцептивност лесно се постига.
    Сипаниците не растат со бројот на невакцинирани. Затоа и ти реков да ги поставиш прашањата од претходниот пост. Дали можеби знаеш дека вакцините се и можен тригер за болест против која се вакцинира ?
    Ми треба ваква студија за да верувам во вакцините. Ќе ти повторам:

НЕ постои контролирана научна студија. Да се земат на пример 100(0) лица, 50(0) да се вакцинирани и 50(0) да се неавакцицницрани и да се споредат резултатите. Со оглед дека оваква студија НЕ Е направена, учинковитоста се доведува во прашање.

Ме пратиш со размислувањата ?

19. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    804
  20. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    194
    Ова нема врска со вакцини ама е поврзано со докториве наши.некој ме убедуваше тука дека се стручни.докторот на "ало докторе" ,го прашав за период на инкубација на коксаки вирус тип а, и ми вика почекај малку и си збори гласно дека несшто не му отвара,а он сирот читал википедија .ми вика еве овдр пишува.хахахах гуглаат.у секој случај инфо не добив сигурно.он викаше 10 дена а прочита 3-5 или 7 дена.наздравје нека ни е и на помош господ со нашево здраство.