Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    во градинката во Аеродром кај што мајката го носи детето не и кажувале кои сипаници биле . Штом детето немало прифатено нема што да се замара . Тоа било одговорот ;( Жално мнг жално !

2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.901
    кој не и кажувал? Мајката на детето или воспитувачките? Па мора да кажат, да знаат родителите. Кај нас одма кажаа - да знаете во група има варичела. Не да се шокираш од кај после ако фати. Страшно.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.647
    мора да кажат. не смее тоа да е тајна. закана со тужба веднаш. имам право да знам детето каков вид инкубација има.

На NarCis@, Annath, kikin и 2 други им се допаѓа ова.
  4. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Не знам како се осудуваат така да одговорат,за нивно дете да е така коси ќе кубат.Овој пат не е играчка ова со сипанициве,вакцинирање и се остало.
    @kikin воспитувачките не кажувале.Ова е муабет од мајката чие дете носи во градинката. Јас не сум дирекно уклучена во се тоа .

На Annath и LiliBoz им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.647
    Глупости. За една рота кажуваат кај нас-има рота периодов да си знаете....

6. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Периодов што нема ;( Децава на пролет здравје ќе ги шетаме до тогаш дома ...

На NarCis@ и LiliBoz им се допаѓа ова.
  7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.901
    Абе се уште се мислам дали се 100% сигурни пренесените информации од медиумите. ЈАс медиумските вести секогаш со резерва ги земам, не ми е секогаш верно се што кажуваат.

Само си разговараме (онака како на кафе) :coffee:

Нели пред некоја недела имаше варичела, ама потешко ја преживувале децта (зборевме со некој на форумов не се сеќавам со кој), па децата лежеле на клиника. Да не речам некој „измутиран“ вид варичела. Е сега, овие деца во радишани, дел од нив се на домашно лекување нели, (на дел од медиуми прочитав дека 100% се морбили, на друг дел дека не е уште утврдено за тие што се дома)...Си викам, медиумиве се способни да направат од „мравка - слон“. Нека потврдат сигурно дека се морбили, нека ги згрижат децата, а не на непроверено шират паники. По мое, сепак не верувам дека е тоа некоја „епидемија“. Епидемија е сега како што спомна некој погоре, респираторниве болести, за тоа нека ни дадат вакцини оти не иструја и старо и младо....по мое (не ме карајте), мислам дека децава се со некој измутиран вид на варичела....(или така ми одговара да мислам), ама битно, не треба да се креваат паники, туку надлежните во градинки - школи ако се 100% сигурни да ги инfормираат родителите, за да истите бидат внимателлни.

(се изнапишував, баш онака како на кафе да седиме :) )

На Annath, danichap, VedaG10 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.647
    @kikin јас кажував за варичелата.
    од понеделник ќе се јавам да видам што инфо ќе ми дадат за морбиливе, сега сигурно уште испитуваат...

јас мислам дека епидемија се прогласи бидејки биле околу 130 деца во тој клон запишани и постои потенцијална можност да се во инкубација.

На NarCis@ и kikin им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.377
    Допаѓања:
    286.686
    Цела градинка е затворена?
    Сите деца се дома?
    Чудно. Кај нас само невакцинираните беа две недели дома. Вакцинираните, заштитени демек, си одеа.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.647
    цел клон ташко караџа е затворен на 15 дена.
    ништо чудно да сумњаат колку се КВАЛИТЕТНИ вакцините па затоа и вакцинираните дома. и нагласија да не се носат во друг клон туку дома да седат.

На NarCis@, Annath и danichap им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.377
    Допаѓања:
    286.686
    Па да. Не ми е логично инаку, има нешто.

На Annath и LiliBoz им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.603
    Допаѓања:
    104.331
    Ама вие верувате на вестиве? Јас не. Кај синко од група со 36 деца болни 20, синко има мрсул понекој, поткашлува, од морбили и варичела ни м ни в, а сакам, нека фати нека прележи уште додека е мал и уште додека е зима, ама детето мое стекнало имунитет.... Патем син мајкин нема примено ниту една вакцина за неговиве 2г и 8 месеци, дури ни тие во болница. Мрсулите и кашлањето не ги сметам за болест. Син мајкин е здрав како дрен и моментално има 15 кила, жилав, трча, скока, мозоче има ко на компјутерче процесорче и апетит ко пола група у градинка. На памет не ми е да вакцинирам у животот.

По форуми и групи читам остри реакции, па ние врски сме си фаќале да ги примат, па сме праеле криминали, не бе златни, најотворено си кажав, не сме вакцинирани бујрун изјава, од наши лични причини, тоа е што е, не ми се мешајте, така и би. Патем, вакцинација е медицинска интервенција за која е потребна согласност од родител на малолетно лице или од полнолетно лице, баш како и кај хируршка интервенција, значи НЕ Е ЗАДОЛЖИТЕЛНА!!!!

Читам проценти, кои проценти мене ќе ми ја залечат раната кога за мене ризикот од вакцина е 100постотен, во моето семејство вакцината наштетува 100посто и затоа не вакцинирам. Лесно е да помислиш, ама да видиш дете сопствено оштетено од вакцина како се труди да ти каже дека сака едно обично лижавче а не може да ти каже, е тогаш за тебе процентот е 100ка. На нашата дадичка никој нема да и го врати детството по логопеди, дефектолози, центри за деца со посебни потреби, сензорни соби, снимања, биопсии, 6те месеци на детска клиника, хемотерапијата, инфузиите, стравот и трепетот над неа цели 6 месеци и цел останат живот за да не се врати болеста со полн ек. И да, еминентен доктор од детска клиника на конзилиум се изјасни дека нашата дадичка е оштетена од вакцината МРП, а потврди и докторката од Институт за мајка и дете во Ниш. Што проценти?

На Lolipop23, yarre, jacqueline.s и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Вакцината против морбили во америка е воведена пред 60 години. кај нас пред 46. Нема никаква најава дека некогаш морбилите ќе исчезнат. Но гледаме дека морбилите се појавуваат во средини со 95-100% покриеностсо вакцина и дека двојно вакцинирани деца се разболуваат. 40% од заболените во Дебар беа двојно вакцинирани деца.
    Колку години треба да се експериментира пред да се констатира дека вакцината не е ефикасна, 100, исто како за BCG? 100 години не вакцинираа со BCG против туберкулоза за потоа да ја укинат и да речат дека вакцината не е ефикасна, а според студиите видовме дека има ефикасност од -1%. Ја укинаа во земјите од првиот свет де, ние спаѓаме во земја од трет свет, уште не трујат со тие вакцини и секоја година имаме епидемија од 500 заболени од туберкулоза, сите вакцинирани.

Во Англија пред воведување на вакцината, смртноста од морбили беше 1 на милион. Без вакцина! Која е потребата да се воведе и инсистира на оваа вакцина? Профитот на фарма индустријата или здравјето на нашите деца, што е поважно?

А што се однесува до кампањите на министерот, што да се каже освен дека насилството предизвикува насилство. Нека се повлече додека е време или нека го смени тонот. Морбилите никој не ги искоренил, нема ни тој.

Последна измена: 21 декември 2018
    На yarre и kikin им се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.197
    Допаѓања:
    88.880
    Кај нас се такви процедурите кои ги налага министерството за здравство и комисиите за заразни болести.
    Да се затворат привремено градинките.Ништо чудно.
    Се затвараат поради морбили,менингитис,а поради варичела не.

На CameliaMiller, NarCis@, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.649
    Допаѓања:
    202.146
    Ова е 100% точно? Го прочитав, ама се што читам по нет ми е со резерва. Оти ако е навистина вака, тогаш е страшно до која мера може да оди човековиот ум со цел да владее. Небитно, не прочитав реакција на ова од ваксерите на форумов. А башби сакала.
    Јас одбрав да вакцинирам, од лични, можеби погрешни причини. Ама после ова не знам. Морам да истражам уште малку.

16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.241
    Допаѓања:
    181.706
    Се плашам за бебето кое не е вакцинирано и не може да се вакцинира сега. Ама на кој да му текне.

На CameliaMiller, danichap и ivi1987 им се допаѓа ова.
  17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.377
    Допаѓања:
    286.686
    Во право си за тоа.
    НА жалост и голем дел од родителите на мали бебиња се без имунитет.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.603
    Допаѓања:
    104.331
    Ама бебето може и од вакцинирани да се зарази исто како и од невакцинирани. Ете сега се невакцинирани демек, а лани излажаа па повлекоа изјавата дека биле невакцинирани децата. Значи треба ние кои не вакцинираме да се плашиме а не вие, вие сте заштитени.

19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.377
    Допаѓања:
    286.686
    Реално, толку мало бебе, не е заштитено. И тие што се ЗА вакцинирање не исполнуваат старосна граница. Во исти кош се со оние кои по сопствена желба невакцинираат.

На CameliaMiller и NarCis@ им се допаѓа ова.
  20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.241
    Допаѓања:
    181.706
    Јас имам прележано, така да, заштитена сум.

Јас такви податоци не сум сретнала. Како ќе се докаже дека е од вакциниран префатено? И во самото упатство на вакцината истото е напишано. Башка 4 месечно бебе не можам да вакцинирам, а со оглед на состојбата која ја има, може и нема да смеам во иднина.

На CameliaMiller и ivi1987 им се допаѓа ова.