Токму така, ама кај синко во градинка 99% се вакцинирани, само синко мислам не е и за уште едно дете се сомневам. Пола група е со сипаници, мислам дури и морбили има ама не сум сигурна, синко фала богу е топ. Лани децата што јавија дека се невакцинирани излезе дека се вакцинирани, од прва рака, од детска клиника.
Да, те сфаќам, ама друга и беше поентата. Ти си сигурна во одлуката за невакцинирање и ти е ок. Некој е сигурен во одлуката за вакцинирање и ја поддржува истата, ама не исполнува старосна граница, па до тогаш е со невакцинираните. Се чуствува можеби несигурно и сл. Инаку да, знаеме дека вакцининацијата не е никаква сигурност. Сподели линк доколку најдеш за податоциве кои ги изнесуваш.
Ама не си сигурна дека се морбили. Што значи варичела е во прашање, а за неа нема вакцина. Да беа морбили, со процентот на заболени што го кажа, и вашата градинка ќе беше затворена.
На кого реакција на Corvelava промоторите на антивакциналните догми? платено истражување од 10 000 еур ? Необјавена од ниеден значаен медицински peer-reviewed журнал? The large-scale, expensive studies that test vaccines’ efficacy and monitor for adverse side effects are regulated and supervised by national and international health agencies and are “far more accurate than tests that could be done with €10,000”, says Gennaro Ciliberto, a molecular biologist at the University of Catanzaro Magna Graecia and president of the Italian Federation for the Life Sciences, which includes 14 scientific societies.
Едно само не ми е јасно, зошто тие што не ги вакцинирате децата се плашите од морбили? Штом сте решиле да не вакцинирате, не ја гледам логиката да се тресете од страв да не ви фати детето. Најлошо е што бебиња кои сеуште не се на возраст да примат вакцина, може да закачат морбили. А морбили не споредувајте со варичела, нема логика.
не да ми е страв... коски ме болат. не е вакцинирана мојата за морбили, бевме и не вратија, па болна и сеа... не би си простила ако се разболи од морбили и малтретирам дете на инфективна ради ова.
Јас зборам конкретно за тие што не вакцинираат, а се плашат од морбили и последиците од нив кои се страшни и можат да бидат катастрофални.
Јас не се плашам, напротивм, сакам помал и во зима да фати. Досега неколку пати се има дружено со деца во инкубација и нема префатено, или е до имунитетот или е до нешто друго. Прост пример, 5 деца на роденден, 2 братучетчиња веќе во инкубација, после три дена јавуваат дека избиле, од тие 3 што остануваат моето невакцинирано и уште две едно бебе на цицање и едно со моето иста возраст вакцинирано, гес уат, моето и бебето на цицање си пројдоа така, вакцинираното се зарази со варичела за која да нема имунизација, ама и имунитетот ми е дааааалеку послаб. Сума сумарум, син ми има појак имунитет од сите деца што ги знам и ги вакцинираат. Познавам и дете кое година дена не го вакцинираа и кога поради тоа што немаше достигнато килажа, кога почнаа им почнаа и голготите по Детска и Козле. Нешто ми кажува дека сум го направила правиот избор.
Мене ми е страв не само од морбили, страв ми е и од тт, и од бактерија, и од грип, и рак ....ама не се тресам. Најважно е човек да е сигурен во својата одлука. Додека се дојде до истата предходно е неопходна консултација, информирање, истражување... Прос и контра има секаде, секој на својата вага си знае што му натежнува. Мислам дека опишаната категорија, вистински страв и тресење,е повеќе за оние во случајот на @NarCis@ каде детето нема исполнето старосна граница а сакаат да вакцинираат. Инаку тресење од страв и верување дека морбилите се најголемиот демон а невакцинирање и мене не ми е логично.
Сигурна си дека сакаш да прележи Морбили? Ова што го пишуваш е за Варичела, сипаници за кои нема вакцина и која е присутна во наше подрачје, доста деца имаат прележано и немало нус појави.
@AngelOfArh моето бебе не е доено ни ден, не знам ако евентуално му го дале тоа малку млеко што едвај го измолзив во болница. А допрва нѐ чекаат инванзивни испитувања (за мало бебе) за состојбата која ја има. Гледам ме прескокнуваш цело време, ама ти ја објаснувам и мојата страна.
Точно, а штом човек е сигурен во донесената одлука мислам дека нема потреба да се плаши. Јас одлучив да вакцинирам и цврсто сум убедена дека донесов правилна одлука за здравјето на моите деца. А, не се мешам ни во одлуката на родители кои не вакцинираат и се против. Стравот на @NarCis@ е оправдан, затоа што е бебе, не е на возраст да се вакцинира, а има многу послаб имунитет за разлика од другите и полесно може да закачи. Ама еве, читам по социјални мрежи дека децата кои биле во градинката во Радишани треба само дома да си ги чуваат, да не ги шетаат по молови и да не ги праќаат по други градинки за да се спречи ширење на зараза, баш затоа што има невакцинирани деца, па се плашат да не им префатат. Од каде стравот ако сметаат дека донеле правилна одлука? И, овде не зборам за деца кои од X причини кои се поврзани со здравјето им е одложена или забранета вакцината, туку за оние кои свесно не ги вакцинираат а сепак се плашат.
Ако веќе прележува поарно кога е мал отколку кога ќе порасне па да има трајни последици. Не те прескокнувам ама не можам да сфатам, конфузен ми е одговорот. Сакаш или не да вакцинираш? Не ти ја знам ситуацијата, извини.
Министерството препорачува две недели да не се препраќаат по други градинки, но не и да не излезат од дома. Додека родители кои не ги вакцинираат децата, пишуваат статуси дека треба да бидат совесни и воопшто да не ги вадат од дома, посебно затоа што има предновогодишна еуфорија и сите се по молови на шетање, па да се спречи нели. Тогаш, нека биде обратно, ако сакаат да ги заштитат од несакани последици.
Вакцинирам и сакам да вакцинирам. Првото дете ми е вакцинирано, со второто засега не можам. Прво затоа што не исполнува старосна возраст, а друго затоа што има медицински причини за одложување. Барем засега. Под услов бебето да седи само дома и да не доаѓа во контакт со други лица, нема да се грижам. А вака одлуката може да нѐ чини нас. Ама испаѓа, секој си гледа за себе.
Тоа е најголемиот проблем кај нас, што се решени и не вакцинираат, ама од друга страна сеат страв по социјални мрежи и имаат нелогични барања од другите.
Не постои човек,а поготово мајка која не се плаши од болести. Да сакаш да се разболи од морбили значи едно, да сакаш да го втурнеш во непознато,и еден голем прашалник како ќе заврши и со какви последици,бидејки секое дете,човек различно реагира,а морбилите не се толку безопасни колку што ги сервираат антивакциналните месии на интернетов. Примерот што го даваш со варичела не значи апсолутно ништо.