Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.205
    Допаѓања:
    136.235
    АЈ некој нека објасни, ама доктор по можност.
    Дали има разлика меѓу: Морбили, ситни сипаници и крупни сипаници? Дали се истите или сите 3 се различни?

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.604
    Допаѓања:
    104.334
    Не сум доктор ама не е исто. Постојат повеќе видови, ние моментално имаме крупна или варичела, а ситна е морбили. Така ми ги објаснија мене медицински лица овие сипаници.

3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.205
    Допаѓања:
    136.235
    Има вакцинирани.

ситна = морбили?

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.604
    Допаѓања:
    104.334
    Да.

5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Пак нема логика. Нели грото се невакцинирани?! Со бројки од 15к деца, 11к до пред училишна неколку деца се ништо.

6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.205
    Допаѓања:
    136.235
    Не се сите вакцинирани. 50% у Центар не се. А изјавата е за невакцинирани колку е заразно.

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Е па 200 деца да се во градинката, 100 невакцинирани.
    5 од нив заболеле. Секој од нив да заболи уште 9, значи 5х9 = 45. Од овие ај да речеме 50% се вакцинирани, камо 20 случаи со морбили? После овие 20х9 180...
    Нема логика.

8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.205
    Допаѓања:
    136.235
    Овие не се деца во центар, туку кај нив има повеќе вакцинирани. Да беше воцентар ова ќе имаше повеќе.

9. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.725
    Допаѓања:
    10.238
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.649
    На DAngel, kikin и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.205
    Допаѓања:
    136.235
    Не се 150 000, 15 000 се. Ова е званична бројка од Институт за јавно здравје.

„Статистиката е груба, така во Србија од 5.700 заболени од морбили во епидемијата што почна лани, починаа 15 лица“, вели д-р Микиќ.

Е сеа, Сопиште имаат 100% вакцинирани деца. Колку се оболени од нив од овие ризични болесто последица на вакцини?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.166
    Морбили = ситна сипаница, measles
    варичела = мала сипаница, smallpox, chickenpox
    вариола - крупна, голема сипаница, variola vera, искоренета во 70тите години од 20 век.

На kukla21 и Cka им се допаѓа ова.
  13. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Споделувам со дозвола.
    Сања Ристиќ на нејзината страна на фејс.

Вака преваранти едни АЛЧНИ за пари:
    1. ЛИЧНО сум вакцинирана против ХПВ, со две редовни вакцинации, со проверена крвна слика пред вакцинирање - поуредна здравје, што значи цврст и стабилен, јак имунитет. Воедно во тоа време лично бев маркетинг менаџер на кампањата за вакцинација, свесно ја поддржував и прифатив свесно да се вакцинирам!
    Пред точно 2 години, ЛИЧНО ЈАС УРЕДНО ВАКЦИНИРАНАТА, имав 3 високоризични ХПВ типови, ЦИН2 поттикнат од ХПВ вирусот и тоа веднаш после пораѓај кога би требало гинеколошката слика да е брилијантна!
    2. ЛИЧНО две години по ред се вакцинирав против сезонски грип, и двете зими, уредно вакцинирана со здрав имунитет, ОД КРЕВЕТ НЕ СТАНАВ и покрај секој можен грип што го фатив закачив и свински грип - за кој исто така ВАКЦИНИРАНА!
    Така да тврдењево: "Поради се поголемиот број луѓе кои се скептични на вакцинирање, намалена е бројката на вакцинирани против сипаници, ХПВ, грип и уште неколку други болести." драг мој Филипче, слободно да си го напикаш каде сакаш!
    После овие одвратни и страшни искуства НИКОГАШ на НИЕДЕН начин нема да ме натерте да верувам на вашиот бизнис со фармацијата и на скапаните вацини со богзнае какво потекло и квалитет! ЖИВИ И ЗДРАВИ ќе не умрете!
    Престанете со скапаниве заплашувања, тензии, лажно-пласирани информации за лични интереси!

За морбилите: Едно дете ви е хоспитализирано, бидејќи има многу лош имунитет и се плашите да не прерасне во нешто пострашно. Другите дечиња си се дома и одлично си закрепнаа. НИКОЈ НЕ УМРЕ и НЕ НИ УМРЕЛ!

НИКОЈ НЕМА ДА ОДЛУЧИ ЗА МОЕТО ТЕЛО ДАЛИ ДА СЕ ВАКЦИНИРА ИЛИ НЕ, ЛИЧНО ПРАВО Е И ЛИЧНА ОДЛУКА!

А се што ми се случи мене согласно вашите препораки за вакцинација, ви препорачувам да ви се случи на најмилите во семејството, да почуствувате на своја кожа како е, а одозгора на сите тие искуства уште некој дополнително да ве форсира!

Значи ниту зборувам од прочитани статии на интернет, ниту од YouTube, ниту од рекла-казала, ниту од туѓи искуства (а ги знам лично премногу). ЗБОРУВАМ ИСКЛУЧИВО ОД МОИ ЛИЧНИ ИСКУСТВА, ДОКУМЕНТИРАНИ И ЗАВЕДЕНИ И КАЈ ВАС - слободно проверете ме и повикајте ме на разговор ако ви треба подетално испитување и информација!!!

https://www.facebook.com/sanjalaristic/posts/10161126202760696

На Pcelka1315, kikin и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.205
    Допаѓања:
    136.235
    Вакцината е значи за првите. Овие сега со епидемијава.
    Кога некој ќе рече јас ја прележав ситната мисли на вторите. Сега децава се од оваа разболени, еден куп и за ова нема вакцина.
    Третата не сме ја прележале оти е искоренета.

Дали сфаќам добро?

На Peperutce1115, kikin и NarCis@ им се допаѓа ова.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.241
    Допаѓања:
    181.707
    Да, со тоа што за варичела има вакцина, ама ја нема кај нас.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.205
    Допаѓања:
    136.235
    Фала, стварно ми требаше од доктор објаснување.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.166
    Да, а многу ги мешаат. Ситна и мала не е исто. Поимот е различен и без да се однесува на сипаница, а бидејќи нема голема сипаница, овчата ја нарекуваат крупна.
    Иначе има и за варичела вакцина, ама нонсенс е тоа според мене.

На kikin, TheSecret, Cka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.205
    Допаѓања:
    136.235
    Мислам дека објаснувањево твое треба да е на почеток на темава ставено оти многу не знаат, и се бунат, како и јас, па имаме мислења од типот дека прележале морбили како деца сите, оти ги поистоветуваат.

На Peperutce1115 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.883
    Допаѓања:
    9.096
    morbili-
    https://mk.wikipedia.org/wiki/Мали_сипаници (podobro nikoj da ne gi prelezi) :(

varicela-https://mk.wikipedia.org/wiki/Овчи_сипаници (site sme gi prelezale i site ke gi prelezat)

На Peperutce1115 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.604
    Допаѓања:
    104.334
    Немам јас варичела прележано, сега ни од синко изгледа нема да ме префати.

Мене па докторката ми кажа варичела е, крупната. Ај мајката. Знам со сигурност дека морбили е мали сипаници, и мислев исто со ситни е, ама види имало разлика. Кој да им фати крајот. Тенкју Анке!

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.