АЈ некој нека објасни, ама доктор по можност. Дали има разлика меѓу: Морбили, ситни сипаници и крупни сипаници? Дали се истите или сите 3 се различни?
Не сум доктор ама не е исто. Постојат повеќе видови, ние моментално имаме крупна или варичела, а ситна е морбили. Така ми ги објаснија мене медицински лица овие сипаници.
Пак нема логика. Нели грото се невакцинирани?! Со бројки од 15к деца, 11к до пред училишна неколку деца се ништо.
Е па 200 деца да се во градинката, 100 невакцинирани. 5 од нив заболеле. Секој од нив да заболи уште 9, значи 5х9 = 45. Од овие ај да речеме 50% се вакцинирани, камо 20 случаи со морбили? После овие 20х9 180... Нема логика.
Овие не се деца во центар, туку кај нив има повеќе вакцинирани. Да беше воцентар ова ќе имаше повеќе.
Дури 150,000 невакцинирани деца во Скопје. Можна голема епидемија од мали сипаници. https://plusinfo.mk/дури-15-000-невакцинирани-деца-во-скопје-мо/
Не се 150 000, 15 000 се. Ова е званична бројка од Институт за јавно здравје. „Статистиката е груба, така во Србија од 5.700 заболени од морбили во епидемијата што почна лани, починаа 15 лица“, вели д-р Микиќ. Е сеа, Сопиште имаат 100% вакцинирани деца. Колку се оболени од нив од овие ризични болесто последица на вакцини?
Морбили = ситна сипаница, measles варичела = мала сипаница, smallpox, chickenpox вариола - крупна, голема сипаница, variola vera, искоренета во 70тите години од 20 век.
Споделувам со дозвола. Сања Ристиќ на нејзината страна на фејс. Вака преваранти едни АЛЧНИ за пари: 1. ЛИЧНО сум вакцинирана против ХПВ, со две редовни вакцинации, со проверена крвна слика пред вакцинирање - поуредна здравје, што значи цврст и стабилен, јак имунитет. Воедно во тоа време лично бев маркетинг менаџер на кампањата за вакцинација, свесно ја поддржував и прифатив свесно да се вакцинирам! Пред точно 2 години, ЛИЧНО ЈАС УРЕДНО ВАКЦИНИРАНАТА, имав 3 високоризични ХПВ типови, ЦИН2 поттикнат од ХПВ вирусот и тоа веднаш после пораѓај кога би требало гинеколошката слика да е брилијантна! 2. ЛИЧНО две години по ред се вакцинирав против сезонски грип, и двете зими, уредно вакцинирана со здрав имунитет, ОД КРЕВЕТ НЕ СТАНАВ и покрај секој можен грип што го фатив закачив и свински грип - за кој исто така ВАКЦИНИРАНА! Така да тврдењево: "Поради се поголемиот број луѓе кои се скептични на вакцинирање, намалена е бројката на вакцинирани против сипаници, ХПВ, грип и уште неколку други болести." драг мој Филипче, слободно да си го напикаш каде сакаш! После овие одвратни и страшни искуства НИКОГАШ на НИЕДЕН начин нема да ме натерте да верувам на вашиот бизнис со фармацијата и на скапаните вацини со богзнае какво потекло и квалитет! ЖИВИ И ЗДРАВИ ќе не умрете! Престанете со скапаниве заплашувања, тензии, лажно-пласирани информации за лични интереси! За морбилите: Едно дете ви е хоспитализирано, бидејќи има многу лош имунитет и се плашите да не прерасне во нешто пострашно. Другите дечиња си се дома и одлично си закрепнаа. НИКОЈ НЕ УМРЕ и НЕ НИ УМРЕЛ! НИКОЈ НЕМА ДА ОДЛУЧИ ЗА МОЕТО ТЕЛО ДАЛИ ДА СЕ ВАКЦИНИРА ИЛИ НЕ, ЛИЧНО ПРАВО Е И ЛИЧНА ОДЛУКА! А се што ми се случи мене согласно вашите препораки за вакцинација, ви препорачувам да ви се случи на најмилите во семејството, да почуствувате на своја кожа како е, а одозгора на сите тие искуства уште некој дополнително да ве форсира! Значи ниту зборувам од прочитани статии на интернет, ниту од YouTube, ниту од рекла-казала, ниту од туѓи искуства (а ги знам лично премногу). ЗБОРУВАМ ИСКЛУЧИВО ОД МОИ ЛИЧНИ ИСКУСТВА, ДОКУМЕНТИРАНИ И ЗАВЕДЕНИ И КАЈ ВАС - слободно проверете ме и повикајте ме на разговор ако ви треба подетално испитување и информација!!! https://www.facebook.com/sanjalaristic/posts/10161126202760696
Вакцината е значи за првите. Овие сега со епидемијава. Кога некој ќе рече јас ја прележав ситната мисли на вторите. Сега децава се од оваа разболени, еден куп и за ова нема вакцина. Третата не сме ја прележале оти е искоренета. Дали сфаќам добро?
Да, а многу ги мешаат. Ситна и мала не е исто. Поимот е различен и без да се однесува на сипаница, а бидејќи нема голема сипаница, овчата ја нарекуваат крупна. Иначе има и за варичела вакцина, ама нонсенс е тоа според мене.
Мислам дека објаснувањево твое треба да е на почеток на темава ставено оти многу не знаат, и се бунат, како и јас, па имаме мислења од типот дека прележале морбили како деца сите, оти ги поистоветуваат.
morbili- https://mk.wikipedia.org/wiki/Мали_сипаници (podobro nikoj da ne gi prelezi) varicela-https://mk.wikipedia.org/wiki/Овчи_сипаници (site sme gi prelezale i site ke gi prelezat)
Немам јас варичела прележано, сега ни од синко изгледа нема да ме префати. Мене па докторката ми кажа варичела е, крупната. Ај мајката. Знам со сигурност дека морбили е мали сипаници, и мислев исто со ситни е, ама види имало разлика. Кој да им фати крајот. Тенкју Анке!