Мајки денес ја примивме МРП вакцината. Заборавив да прашам дали треба да ставам облоги на местото како кај другите вакцини. Ве молам ако знаете споделете.
Ne vikaj ne ne se znae. Ako nemas prelezano bi trebalo da te prifati, visoko zarazna e varicelata. Varicelata ili ovci narodski poznato ja vikaat i krupna sega (porano krupna bila rozeola, ovaa ovca) ama denes isto im e ovca, krupna,sve e varicela. Morbilite se sitni sipanici a gi mesaat so mali zaradi izrasot sitni-mali. Sea bas zboram so majka mi morbili ima ona prelezano ko dete i cela ulica od nea decata se zarazile, ona gi ima i dvete prelezano i varicela i morbili. Jas samo varicela, a ko mala bratucedka so morbili nekolku dena namerno me nosela kaj nea po celi denovi za da prefatam i ne sum prefatila. Sea i vikam so koj pamet si me nosela vo morbili bre haha vika toagas eden da imase site deca kaj nego gi nosea da prefatat da prelezat, si vikam tuuu sto vreme bilo togas.
Ситната ја имам прележано како дете. Не се ни сеќавам баш. Крупната 'овча', ме префати од ќерка ми, на 36 години ја прележав.
Не, нема потреба. Попаметни биле. Знаеле кои болести кога треба да се прележат за доживотен имунитет.
Те носела бидејќи подобро е да ја прележиши да стекнеш траен имунитет отколку да те вакцинираат па цел живот да се мислиш дали ќе се заразиш. Јас од сипаници не се плашам, од ова леков се плашам што сега во "ек на епидемија" го шприцаат секаде чиниш лечат со него а не превенираат, оти полошо е во инкубација да ти шприцнат и доза морбили од шишенце отколку да си ги прележи дете така. Вирусче врз вирусче, на купче.
da. Ama i sega znaeme ama strav ni e. A j idi odnesi dete kaj zarazen so morbili nedaj boze, ni na kraj pamet ne mi pagja
Па јас кажав дека ги мешаат, ете ти пример. Инаку крупната е кравја сипаница. Мамето им го расплакале на Индијанците со неа кога ја колонизирале Америка. Иначе не верувам дека е искоренета, на сигурно е во некоја лабораторија. Ќе ја пуштат и нејзе... само за вакцини да има, што повеќе.
Vakcinirana sum pred da me odnese. Vika vakcinirana si zatoa ne prefati neznam sto da mislam moze stvarno od toa, moze i dobar imunitet sum imala. Kojznae pred 25 godini kako bilo
Значи сега што е целта или приоритет?Да ги заразиме сите деца со морбили бидејки се супер кога се децата мали, така?!
Da, citav i jas sea deka e vo laboratorija i ja cuvaat kako medicinsko oruzje. Netacni lugje ima nedaj Boze da im tekne nesto takvo
За ова мешањево. Ситуација на плажа од летово. Се запознаваат грчки пар со 2 деца и пар кок се претстави од естонија. На естонциве едното дете нафрлано беше. Прашува гркот, што му е? Да не треба да се плашам за децава. А ништо не му е, алергија. Мислиш сипаници да не има? Гркот, па да. На ова естонецот, а ние кога ќе чуеме дека некој има сите кај него се збираме. И пак сите деца не фаќаат.
Така излегува Косми... Колкава е можноста/процентот да се умре од морбили според ова? И колкв е процентот да се умре по вакцината?
Штом викаш дека овча си прележала на 36 години, тогаш ќе да биле морбили. Ситна сипаница се вика тоа. А овчава е мала сипаница, а не крупна. Џабе ти е сега вакцината. Реално, не штити. Јас на пример од морбиливе за мене се плашам повеќе отколку за децава. Аман @Cosmi никој не рече да ги заразиме децава. Ама факт е дека порано сите ги мешале децата кога некое ќе имало сипаница од било каков тип. И поздрави биле. Генерално, детскиве болести предизвикуваат компликации кај имунокомпромитирани лица, небитно дали се деца или возрасни.
Gi mesale, ama polesno i gi prelezuvale togas. Se bilo pozdravo od hrana do vozduh, decata po celi denovi lete zime bile nadvor imuni bile na se. Denes i eden virus da e pa vo bolnica ke zavrsis nedaj Boze a kamo li sipanica. Deneska begame od bolestini a porano namerno se pikale i zatoa site pozdravi bile.
Па и од децава сега што имаат морбили имало вакцинирани, кажаа веќе. Башка и блиски на детето кажаа дека било вакцинирано. Вакцината не е траен имунитет, и се чудам зошто да се вакцинира ако не е траен кога од самото заразување се стекнува траен имунитет.
Што аман,па логика,ако е попаметно така како што правеле порано,треба да ги заразите вашите невакцинирани деца намерно,инаку џабе тука зборите...Мислам,како може да биде тоа мешање здраво,кога незнаеш како ке ти изреагира организмот,ќе прележи дете морбили и плус тешко воспаление на плуќата,како може тоа да е паметен потег?
Па и на вакцината не знаеш како ќе ти изреагира било кој организам, а тоа мора да го правиме? Задолжително е, според вас. А нема гаранција дека детето нема да има компликации од морбили ако фати и покрај тоа што е вакцинирано. Руски рулет е и едното и другото. Јакнење на имунитетот е примарната цел. А тоа во никој случај не е со вакцини.