Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Mala30

Mala30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    253
    Мајки денес ја примивме МРП вакцината. Заборавив да прашам дали треба да ставам облоги на местото како кај другите вакцини. Ве молам ако знаете споделете.

2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.883
    Допаѓања:
    9.096
    Ne vikaj ne ne se znae. Ako nemas prelezano bi trebalo da te prifati, visoko zarazna e varicelata. Varicelata ili ovci narodski poznato ja vikaat i krupna sega (porano krupna bila rozeola, ovaa ovca) ama denes isto im e ovca, krupna,sve e varicela. Morbilite se sitni sipanici a gi mesaat so mali zaradi izrasot sitni-mali.
    Sea bas zboram so majka mi morbili ima ona prelezano ko dete i cela ulica od nea decata se zarazile, ona gi ima i dvete prelezano i varicela i morbili. Jas samo varicela, a ko mala bratucedka so morbili nekolku dena namerno me nosela kaj nea po celi denovi za da prefatam i ne sum prefatila. Sea i vikam so koj pamet si me nosela vo morbili bre haha vika toagas eden da imase site deca kaj nego gi nosea da prefatat da prelezat, si vikam tuuu sto vreme bilo togas.

На kikin и WildMk им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Ситната ја имам прележано како дете. Не се ни сеќавам баш.
    Крупната 'овча', ме префати од ќерка ми, на 36 години ја прележав.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.166
    Не, нема потреба.

Попаметни биле. Знаеле кои болести кога треба да се прележат за доживотен имунитет.

На DAngel, jacqueline.s, TheSecret и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.205
    Допаѓања:
    136.235
    Aј сеа, што си прележала?

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.604
    Допаѓања:
    104.334
    Те носела бидејќи подобро е да ја прележиши да стекнеш траен имунитет отколку да те вакцинираат па цел живот да се мислиш дали ќе се заразиш. Јас од сипаници не се плашам, од ова леков се плашам што сега во "ек на епидемија" го шприцаат секаде чиниш лечат со него а не превенираат, оти полошо е во инкубација да ти шприцнат и доза морбили од шишенце отколку да си ги прележи дете така. Вирусче врз вирусче, на купче.

На koste81, yarre и TheSecret им се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.883
    Допаѓања:
    9.096
    da. Ama i sega znaeme ama strav ni e. A j idi odnesi dete kaj zarazen so morbili nedaj boze, ni na kraj pamet ne mi pagja

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.166
    Па јас кажав дека ги мешаат, ете ти пример. Инаку крупната е кравја сипаница. Мамето им го расплакале на Индијанците со неа кога ја колонизирале Америка. Иначе не верувам дека е искоренета, на сигурно е во некоја лабораторија. Ќе ја пуштат и нејзе... само за вакцини да има, што повеќе.

На DAngel, AngelOfArh, TheSecret и 2 други им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    'Ситната' - мама така ми рече... која верзија, не вервам ни мама дека знај, а ни јас знам :D

На kikin, Cka и Cosmi им се допаѓа ова.
  10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.883
    Допаѓања:
    9.096
    Vakcinirana sum pred da me odnese. Vika vakcinirana si zatoa ne prefati :) neznam sto da mislam moze stvarno od toa, moze i dobar imunitet sum imala. Kojznae pred 25 godini kako bilo

11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.198
    Допаѓања:
    88.887
    Значи сега што е целта или приоритет?Да ги заразиме сите деца со морбили бидејки се супер кога се децата мали, така?!
    |(

На oblace1, Lianna Anna и TheSecret им се допаѓа ова.
  12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.883
    Допаѓања:
    9.096
    Da, citav i jas sea deka e vo laboratorija i ja cuvaat kako medicinsko oruzje. Netacni lugje ima nedaj Boze da im tekne nesto takvo

13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    За ова мешањево. Ситуација на плажа од летово. Се запознаваат грчки пар со 2 деца и пар кок се претстави од естонија. На естонциве едното дете нафрлано беше. Прашува гркот, што му е? Да не треба да се плашам за децава. А ништо не му е, алергија. Мислиш сипаници да не има? Гркот, па да.
    На ова естонецот, а ние кога ќе чуеме дека некој има сите кај него се збираме. И пак сите деца не фаќаат.

14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.205
    Допаѓања:
    136.235
    Така излегува Косми...

Колкава е можноста/процентот да се умре од морбили според ова?
    И колкв е процентот да се умре по вакцината?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.166
    Штом викаш дека овча си прележала на 36 години, тогаш ќе да биле морбили. Ситна сипаница се вика тоа. А овчава е мала сипаница, а не крупна.

Џабе ти е сега вакцината. Реално, не штити. Јас на пример од морбиливе за мене се плашам повеќе отколку за децава.

Аман @Cosmi никој не рече да ги заразиме децава. Ама факт е дека порано сите ги мешале децата кога некое ќе имало сипаница од било каков тип. И поздрави биле. Генерално, детскиве болести предизвикуваат компликации кај имунокомпромитирани лица, небитно дали се деца или возрасни.

На kukla21, kikin и TheSecret им се допаѓа ова.
  16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.883
    Допаѓања:
    9.096
    Gi mesale, ama polesno i gi prelezuvale togas. Se bilo pozdravo od hrana do vozduh, decata po celi denovi lete zime bile nadvor imuni bile na se. Denes i eden virus da e pa vo bolnica ke zavrsis nedaj Boze a kamo li sipanica. Deneska begame od bolestini a porano namerno se pikale i zatoa site pozdravi bile.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.166
    Сами сме криви, ги чуваме децата во стаклено ѕвоно. Не е само до воздухот, храната и водата.

На koste81 и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.604
    Допаѓања:
    104.334
    Па и од децава сега што имаат морбили имало вакцинирани, кажаа веќе. Башка и блиски на детето кажаа дека било вакцинирано. Вакцината не е траен имунитет, и се чудам зошто да се вакцинира ако не е траен кога од самото заразување се стекнува траен имунитет.

19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.198
    Допаѓања:
    88.887
    Што аман,па логика,ако е попаметно така како што правеле порано,треба да ги заразите вашите невакцинирани деца намерно,инаку џабе тука зборите...Мислам,како може да биде тоа мешање здраво,кога незнаеш како ке ти изреагира организмот,ќе прележи дете морбили и плус тешко воспаление на плуќата,како може тоа да е паметен потег?

На TarantulaA и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.166
    Па и на вакцината не знаеш како ќе ти изреагира било кој организам, а тоа мора да го правиме? Задолжително е, според вас. А нема гаранција дека детето нема да има компликации од морбили ако фати и покрај тоа што е вакцинирано.

Руски рулет е и едното и другото. Јакнење на имунитетот е примарната цел. А тоа во никој случај не е со вакцини.

На Ѕвездички, kukla21, bebaa и 2 други им се допаѓа ова.