Форумџика на годината

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Pcelka1315

Pcelka1315 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.813
    А ние што не смееме да вакцинираме и што имаме извештај дека не е дозволено вакцинирање, што да правиме?
    Филипче кажал упис во школо и градинки невакцинирани деца немало да се упишуваат.
    А на лекар ми кажаа сестрите невакцинираниве деца да не ги мешам со вакцинирани во сезона на вируси оти вакциниранците биле подвижни вируси.
    Немам памет веќе, блокирана сум скроз.

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ми рекоа гледај да донесеш потврда, не препорачуваме боцкање со вакцините за беснило. Ми рекоа ептен нус појави имало, повраќања и триста глупости.
    Е баш чудно. Мене директ таму ме пратија. После се вратив да ми ја чистат раната.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Толку од протокол на болничка процедура кај нас. Еден вака, еден така...како им е денот. Не знам што да кажам, ама стварно не знам.
    Едит: инаку беше 9 часот навечер, не знам дали заради тоа не не пратија не инфективна. Иако не би требало ни тоа нешто да менува.

Последна измена: 28 декември 2018
  4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    На другар истава постапка му ја тераа пред 6 месеци. Не знам зошто друга шема ви терале вас.

5. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.885
    Допаѓања:
    9.096
    I jas sakam mmr da ja zemam od Grcija. Znae li nekoj kako ide celata postapka, vo apteka li da ja kupam i vo koja, kako da ja transportiram ili od tamu kade sto ke ja kupam ke mi dadat transporterce, kade treba da ja primi tuka ili tamu, i na koj da se obratam da ja primi? Da fakam vrski na detska klinika ili imunologija ili?
    Ve molam na odgovor samo od onie koi veke go storile ova, nepotrebni komentari ne gi ni citam. :)

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.615
    Допаѓања:
    104.358
    За ова богами од прва рака ти треба инфо. Знам за некоја докторка на Цимиски која вакцинирала, Александра мислам се викаше, ама распрашај се убаво. А на детска клиника мислам веќе не вакцинираат, се оградија, а во диспанзери вакцинираат. Порано во Гр вакцинирале и во аптеки.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.241
    Допаѓања:
    181.710
    Ние ја однесовме на вакцина големата за дитепер. Побарај мислења од мене, имам пишувано. Пиши ми што и да ти треба, ќе ти објаснам.

8. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.214
    Допаѓања:
    136.256
    Mamita, ај те молам пиши дали е од вакцина за грип, каков вид на вакцина и од кој производител аплицирале, дали имаат наследен проблем, чим сите 3 ја добиле истата дијагноза, и што пишува на документот оти е прематен, ништо не разбирам.

10. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... прв пат ме цитираш, а односот ти е уличен... сум „тресела зелени“ „ај не лупетај“ (а се изнесуваш како медицинско лице отидена да те прими министерот? така се однесуваш таму? или си двојна личност едно си виртуелно, а друго јавно демек со министерот?) не знам зашто не знаете нормално да се однесувате и коментирате за вакви сериозни здравствени проблеми на форумот со вакви изрази и зборови дури не ми се одговара? (facepalm)
    ... велиш дека заменикот на министерот кој е доктор ти посочи да вакцинираш со вакцини од Солун? кој однос ти се молам, ти ова сериозно го мислиш и го пишуваш? ... како да купуваш намештај, па препорака имаш од каде и како? тоа ви е индивидуална работа ти продаваш вакцини и ги вакцинираш луѓето без разлика од возраста? или има национална програма за имунизација на децата?
    еве повторно ќе прашам кој е ваш критериум за „добри вакцини“ а кој за лоши?? одговорот ви е - затоа што некој доктор заменик на министер кажал да се купи во Солун, оти биле најдобри? (facepalm)

11. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ете и дадоа антитетанус? и? нели кажуваш дека мешам баби и жаби....ете комбинација за двете и тоа пази за домашно куче милениче што каснало.... и не се „прима беснило“ туку не примила антирабиес, ако си медицинско лице... таман работа да„ прими беснило“... затоа што не се читате како ВИЕ се изразувате овде, а знаете да критикувате несоодветно! кога ќе се врати „првата рака“ од службен пат кажи дека се даваат двата на укасан пациент од улично куче! (y)

12. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Каша попара напраивте. Админите ко са се на прослава :)

На kikin и bijonse им се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    И за улично куче е малтене исто. Другаров со ветеринар го бараше кучето (улично) што го касна. И него му барале потврда за кучето.
    На инфективно се јасни сите. Боцкање за беснило не препорачуваат.

На bijonse му/ѝ се допаѓа ова.
  14. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    797
    Да се вратевме на „епидемијава“ ?

Во периодот од 2006 до 2016 година, Германија имала 11 922 случаи на морбили со висока вакцинална покриеност секоја година. Повеќето случаи беа во 2015 и 2013 година (2464, 1771) со вакцинална покриеност од 97%

http://apps.who.int/immunization_mo...ries?countrycriteria[country][]=DEU&commit=OK

На Centurion му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...знам дека „се јасни“, затоа што нема што да боцкаат, а се должни во секое време да располагаат со антирабична, антитетанична вакцина и серум,па и антивиперинум серум (змијски)!

16. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... не би рекла, таман си коментираме за темата ...зборуваме за вакцини ДА или НЕ ...ама општо за сите вакцини како ја читам насловната тема како и првиот пост така е поставена...
    ...не станува збор за тема за „епидемјата на морбили“ па да сме оф топик! :wasntme:

17. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... како не менува, како да ве пратат ако немаат што да боцкаат... смеат да кажат го немаме серумот и вакцината? кои се даваат (боцкаат) истовремено во моментот по каснување на пациентот од куче скитник?

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас кога бев имаше. И едно и друго. Ме боцнаа одма. Дури и ревакцина на тетанус ми закажаа. Јасно ми кажаа или потврда по 24ч или да се јавам за боцкање. Другаров мој исто.

На bijonse му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... ова е антирабична (против беснило) имунизација - протокол/ правилник, на кој се надоврзува истовремена имунизација против тетанус!

Последна измена: 28 декември 2018
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.649
    кажи на која метода се работи беснило.

Последна измена од модератор: 28 декември 2018
    На Sandrin4 му/ѝ се допаѓа ова.