Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.652
    Јас мислам дека време е за протест ...

На gjoker4e и fana им се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.427
    Допаѓања:
    76.576
    Имав совршено здраво дете со супер крвна слика. Месец Феб прими ммр со супер крвна слика, брисеви чисти и се друго супер. Реакција некоја опасна немаше. По месец дена почна страшното кое уште трае и не се знае што е, не викам дека сигурно е од вакцината, но во последно време се замислувам зашто неможат да откријат што е покрај милион испитувања и снимања. Април месец најголем пад имаше на крвната слика, се хаос му беше (тоа беше месец дена после вакцината)... а тогаш и најголемо крварење во столицата, и се уште има инаку... прашав и спомнав на доктори неколку пати и секако викаат дека нема шанса да е од вакцината. Многу ми е во мисла во последно време и шанса нема да и ја ставам на малава додека не се докаже што е ова кај синчето. Има причина зашто некои родители не ја ставаат... имам пријателка од 6валентна имаа страшна реакција и лежеа на клиника и сега не се осмелува да стави друга вакцина, како да стави после тоа? Ке го заштитиш од "епидемија" а од друго нема да го заштитиш... Не бев против вакцините, но моментално како што кажав додека не се открие што му е на синчево, против ммр сум и не и ја ставам скоро на малата.

На minneymouse82, yarre, emkaemka и 7 други им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    @Dream-Girl и јас сум главно ЗА ваквини, ама не сум за нашиов систем.
    Читни ме на темава поназад. Откако видов што се прават и преку лични искуства со доктори, за сега не вакцинирам. Додуша, мое бебе дури сега има 13м за боцкање со ммр.

А што е со оние дечиња кои се уште не се за боцкање со ммр? Тие кој ќе ги чува дома?

На Annath и LiliBoz им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.633
    Допаѓања:
    104.430
    Медицинска интервенција ако не знаеш што е ич не ни ја зимај дипломата. Да не зборам дека закон сигурно не си отворила. Не се лупај у гради и ние трчавме со сестра ми да вакцинираме дете па кога се случи што се случи си вративме филмот назад. Да си жива и здрава, да си дочекаш дете и никогаш да немаш маки како нашите, па после здравје ќе зборуваме. А за твое инфо врати се наназад малце, прочитај па после размисли, вашите професори лично знам некои кои не вакцинираат а добар дел вакцинираат во Врање и Солун. Сигурно не оти многу ги сакаат колегите у Солун.
    Треба малку да размислуваш пред да напиеш нешто. Ако не кажуваат не значи дека нема начин да се научи. И нас на факултет не не учеа да цртаме на комјутер па цртавме, што да праиме, да речеме не знаеме и толку?

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.657
    Допаѓања:
    202.173
    Туберкулозата никогаш не била искоренета. Вакцината не е воопшто ефикасна. Џабе боцкаат. Како тоа, во земји во кои нема бесеже вакцина, туберкулоза нема, барем не во толкав процент како кај нас. Туберкулозата е болест на сиромаштијата, и како сме тргнале, ништо чудно што зема замав. На факултет ни кажа професор дека не сме заштитени од тбц и само добар имунитет спасува. Некогаш ни тоа.

Системот ни е за никаде, како да имаме верба? Како да имаме верба кога првиот човек на здравството тврди дека кога ќе влеземе во ЕУ ќе имаме поквалитетни вакцини? А овие сега што се? Експерименти?
    Знам доста жени што се вакцинираа против ХПВ, години подоцна кај сите без исклучок е откриен високоризичен тип на ХПВ. Што кажува тоа?
    Една Германија има незадолжителна вакцинација, а сепак најмалце 96% се вакцинирани. Ама не тераат присилна политика.

На azelea, Mayyya, TeddyGrey и 4 други им се допаѓа ова.
  6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.482
    секое дете различно ја поднесува вакцината. Некој може да даде алергиска реакција. Никој не може да ти гарантира никој не го знае имунитетот и метаболизмот на твоето дете

7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Страшно ова за @mariz што прочитав :(
    Јас како што сум наапана сега уште повеќе сум.
    Мајче нека поминува :(

Иначе на нас ни стигна писмо за вакцини не дознале преку документите и така.
    Сега сеуште се мислам што ли ќе правам.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.182
    Допаѓања:
    22.053
    Прочитав тука некаде а и по фб дека оделе за вакцини во солун и врање, ај за солун знаев ама за врање??
    Има ли некој повеќе инфо? Зошто србија? Нели и таму беа против?
    Јас ќе се обидам да дознаам преку роднини ама сакам и ваше мислење.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.427
    Допаѓања:
    76.576
    Јас сметав дека и пред вакцината имал проблем, зашто пред да родам (месец Ноември), свекрва ми памтам ми рече абе нешто црвено имаше во каките, ама па крвна слика супер му беше од тогаш се до Април, а вакцина прими Феб, но пад страшен на се во крвната слика имаше од Април... Можеби и си имал проблем, а вакцината направила поголем пад на имунитет и дојде до израз проблемот. Ние проблемот баш го приметивме месец дена по вакцината.
    А за имунитет може да се провери, се прават антитела на имунологија... кога ке дојде време за ммр кај малата, ке и направам и тоа покрај основна крвна слика.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    А ти знаеш дека со документ дека детето има алергиска реакција, на имунлогија даваат насока да се прими вакцина.

На LiliBoz, mariz и marchi-cool им се допаѓа ова.
  11. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.482
    значи јас кога сум со документ не ме интересира насоката на докторите. Добро е кога се има документ но многу немаат никакви испитувања за такви реакции па одат на слепо.

12. нво организација

нво организација Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    29
    Во европска држава до сега министерот ќе поднесеше оставка, Тој со изјавата дека невакцинираните дечиња не можат да посетуваат градинка од утре им го загрозува правото на образование а со тоа ги прекршува законските прописи во нашата држава, Тој не може да забрани на дечиња кои се потполно здрави да посетуваат градинка.

13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.222
    Допаѓања:
    136.324
    Ги штити од епидемија на морбили. Подобро да се здрави отколку да пропуштаат месец или два градинка.

На PinkGirl* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. нво организација

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    29
    Ова е репресија се обидува на подмолен начин да ги натера родителите да ги вакцинираат дечињата што не е во согласнот со нашите законски регулативи.

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    Имаат колективен имунитет без присила точно, затоа што таму владее разумот и народот не се вмешува таму кај што не му е место, поготово не во медицинското поле и да изиграваат експерти и разбивачи на теории за заговор.
    На разумен народ нема потреба да му се става ултиматум, а на ваква 'интернетска' раја од мамички и те како треба.
    Само строги казни и забрана за престој во градинки, па нека си ги чуваат дома пошто ете боље знаат од докажани и истакнати научници и медицински лица.

На CameliaMiller, ivi1987, Peperutce1115 и 10 други им се допаѓа ова.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    @lovestoneddd а може има улога и што во Германија не ги вакцинираат децата со нерегистрирани бугарски вакцини, не знам.

На NarCis@, kukla21, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. нво организација

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    29
    Госпоџа, не смее врз основа на сегашните закони вака да се постапува, а за промена на закон треба да се исконтактираат и НВО секторот кој вакви небулози и вакви штетни вакцини нема да дозволиме

18. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Моето дете доби страшни осипи по примање на вакцина истиот ден два три часа по примањето на вакцината и јас нормалнп бурно изреагирав. Матичната почна да ме смирува во смисла "се случува и ова , сигурно заради имунитетот на детето по примена вакцина...."кога побарав документи за ова што се случува не сакаа да ми дадат бидејки тој документ ке сум го употребила против понатамошна вакцинација.По цела вечер помината на итна помош заради страшни осипи и влошен дерматит си отидов дома со ливченце на кое пишуваше дека детето многу плачело никаде не беа споменати ниту осипите по цело тело кои веќе беа раскрварени ниту вакцината

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    @letters ист случај кај моето, после шествалентната му беше потечена ногата и страшно влошен дерматитот, а нигде во картон не внесија дека имаше реакција. Сите поливалентни со ТТ ги поминавме, а ме убедуваа таму дека нема реакции. 3 години и 2 месеци е уште има дерматит.

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.657
    Допаѓања:
    202.173
    Имаат верба во системот, јас немам, а медицинско лице сум. Што кажува тоа? Труло е се кај нас, вакцините не се поарни. Бог знае од кај ги носат, и што се содржат. А кога доктори со долгогодишна пракса кажуваат не за вакцини, тогаш што треба да мислам?

На azelea, NarCis@, senza.parole и 7 други им се допаѓа ова.