Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

747 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Ќе ти одговорев, ама ќе ми го избришеа мислењето, така да...

2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.222
    Допаѓања:
    136.332
    Повели одговори. 12 000 за овој месец. 24 000 за 2. Ќе платиш? Ти ме убеди да не цакцинирам и ќе ти кажам и со кој пост.

На Chantal, eli25, CameliaMiller и 6 други им се допаѓа ова.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Само здраво дете прима вакцини.
    Ние со паднат хемоглобин, а прави здрави, па не советуваше докторката да одложиме.

На Pcelka1315, Yowannty, NarCis@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.287
    Допаѓања:
    5.571
    И во Јане Сандански секогаш ни барале крвна слика и детално ја прегледувале. Правеле проверка на грло, гради, преглед на нос и стомак, а како помала земаа мерки на висина и тежина. Знам за познаници, ги вратиле не оти детето било болно, туку мајката настината (нели поради ризик детето подоцна да се разболи). И да, давале одговор на прашања во врска со вакцината. На крајот, никој не му брани на родителот и крвна слика и брис да си направи пред вакцинирање и истите да ги достави на увид. Ако има потреба и сомнеж, може претходно и на матичниот да му ги приложи, па и второ мислење да побара.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.287
    Допаѓања:
    5.571
    Плус, побарај му и за претрпен страв едно 300.000,00 па да го видам!

6. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    А ти да ми платиш 50.000 затоа што научи нешто од мене?

На Rooby му/ѝ се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    @AngelOfArh не се укинати
    Се е дезинформација.
    Инфото што го читам за италија за укинување на страната официјална на converlva или како год да се викаше го нема да така све паѓа у вода..

Читам јас пратам ама ништо

Само што овде е далеку по стегнато од кај нас
    Казната е до 3500 евра
    Плус претискаат многу
    Ова мафија испаѓа со сила те фаќаат за гуша и немаш каде
    Ова не е нормално

Ама тоа е.

Да знаев се ова пред една година што го знам денес немаше да мрднам од англија.
    :(

8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Сакав нешто да ве прашаж вие што знаете.
    Дали би излегол календарот на бебе мое од англија она за што пратат историја на детето за вакцини??
    На пример по негова книшка или број некаков ако има шифра или име и презиме?
    Дали би излегле некакви податоци овде??

9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.222
    Допаѓања:
    136.332
    Не научив ништо. Ти не си професор. Ти си заплашувач кој бега од одговорност.

Биди маж и прифати дека сите штетни последици кои настанале поради твое влијание ќе ги сносиш, финансиски и морални.

На Tan4ence, CameliaMiller, oblace1 и 10 други им се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.324
    Јас големата кога беше бебе таму ја однесов да ги прими првите вакцини, БСЖ во болница не боцкаа тогаш па не пратија таму. Јас крвна слика секако и направив, ама не ја ни погледнаа, рекоа дека нема потреба. Затоа ја префрлив во Букурешт после тоа да ги прима останатите вакцини. Сега не знам како е, ако е сменето супер. Реално, крвна слика и детален преглед, како и совети после вакцинирање треба да биде задолжително секаде.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @vitamina , јас колку што знам секаде во ЕУ се поврзани системите, така да би требало да се има директен увид во картонот на малиот. Секако и твојот и на сопругот.
    Централизиран е целокупно системот во ЕУ, не само здравствениот, се’ е на увид црно на бело.

12. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Ај настрана дали да се примаат вакцините или не (не сум толку стручна да коментирам) како ќе се запише едно дете во основно или средно кога задолжително го бараат картонот со вакцини? Едново со другово нема логика...и плус во 4та примавме последна доза тетанус мислам, и таа мораше да се прими.

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Го ѕирнав линкот погоре за ммр за италија. Не знам дали прочитавте ама отпосле ѕирнав и кај италјанциве и точно е го има бастанот во весник.
    Испитана е ммр вакцината во италија и слободно прочитајте што уатвари содржела се освен тоа што треба.
    Едно од 35 деца со аутизам..
    Ако треба ќе одам у затвор ама нема да ја ставам.

На Pcelka1315 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.123
    При тешки болести или пред или по оперативен зафат, вакцинацијата треба да биде одложена или целосно изоставена. Бариера за вакцинација, можат да бидат алергиски реакции на компонентите кои ги има една вакцина. Ако постои имунолошки дефицит, вакцината се одложува, евентуално, целосно се отфрла. Детето, пред да биде вакцинирано, треба да биде целосно здраво. На пример, вакцина против рубеола, заушки, се одложува или целосно отфрла, ако оној кој треба да ја прими, бил подложен на трансфузија на крв. Бремени жени, не смеат да примаат вакцини со живи вируси, во ниту едно тромесечје од бременоста. Постојат вакцини, кои не се препорачуваат за истиве, во првите 12 недели од бременоста. Деца, кои имаат оштетување на нервниот систем, не треба да бидат подложени на вакцини. Има уште, ама горе доле, у глобала, тоа е.

Еден, од двајцата другарчиња тука, ја почна пропагандава на родители и деца, во далечната 2012. Налетав на него и не постои мислење кое му го немам прочитано. Во секое, се повторува стереотипен ѕид, медаља со две страни, чери пикинг и останати повторувачки празни зборови. Го сретнав и тука и никогаш со истиов не сврзавме нормална дебата. Освен горе наведените зборови, деградација на медицина итн. Другиот, со целата своја самоцентричност, го посочи Менгеле за пример против вакцинација, уште одамна, мислејќи дека е валиден аргумент. Таквите парадокси, може ќе им поминат кај некој друг, помалку или повеќе сличен на нив, некој кој не знае што е клетка на пример.

На Kitten, Chantal, JuLleE и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.894
    Допаѓања:
    13.518
    А кај нас као е сигурна ммр. Абе додека не ми прозбори дете убаво, не ја ставам и точка. Инаку, за Англија на татко ми пријател, па негова братучетка нејзиното дете по примена ммр е со церебрална парализа.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.096
    Допаѓања:
    269.048
    Доколку прима имуносупресивни лекови, како на пример хемотерапија. Кај нив постои контраиндикација за вакцинирање.
    Постојат и ред други состојби и болести, но речиси секогаш детето (или возрасниот) веќе прима терапија која го ослабува неговиот имун систем.

Истите овие, покрај тоа што не смеат да бидат имунизирани, доколку се разболат од болест која се превенира, постојат сериозни шанси за фатален исход. Конкретно и тоа беше случај со Надја. Поради својата автоимуна болест била хоспитализирана, но по пропуст на лекарите, во иста соба со дете болно од морбили. Кај неа исходот беше фатален по повеќемесечно измачување.

Затоа се смета дека новороденчињата, болните и старите зависат од колективниот имунитет. Односно од здравите единки кои вакцинирани или не, ќе ја преживеат (веројатно) болеста.

На Someonespecial, Nausicaa, ivi1987 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.201
    Допаѓања:
    88.892
    Така е.Јаре по негово признавање повеќе од 10 год.пишува по родителски форуми,врши пропаганда изиграва месија и плаши млади мајки.
    Која е крајната цел и мотив,незнам,но резултатот го гледаме и тука,членки се водат по тоа што постираат,а не по совети на стручните лица.
    Но,не е одговорноста само нивна за изигравање месии,форумот го дозволува тоа.Вршење антивакцинална пропаганда.
    На странски форуми ,такви постови се префрлуваат во подфоруми за алтернативно лечење.

На Kitten, ivi1987, sofi2107 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Sofia777

Sofia777 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    24
    Какви не глупости се изначитав погоре до тој степен некаде прочитав дека се било заговор некои “влади” таму имале корист од болни деца, дај не се глупирајте и заговори да има никој не е толку луд ниту пак има корист од болно општество, немам намера повеќе да си го трошам времето тука, само ќе ви кажам дека живеам во Германија цел живот и тука ако детето не е вакцинирано не го примаат во градинка прво и основно бараат потврда дали е здраво и вакцинирано. Моето го вакцинирав ниту температура имаше ниту ништо, најнормално се однесуваше како да не примило ништо. Толку поздрав

На tamche995 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.073
    Допаѓања:
    179.032
    Јас сум дефинитивно за вакцини. Јас сум ‘89 генерација, брат ми ‘94, според тогашните календари и двајцата сме со сите примени вакцини, до сега ништо не прележано. Генерално здрави деца сме биле, а и сите околу нас, од другари до фамилија.

Тоа што не верувам во нашиот здравствен систем е една работа, а што не верувам ниту во грчкиот е друга. Грциве не се нешто посебно сомничави генерално, па не ми се веродостојни ниту нивните мислења кои се премногу мех без никаква доза сомничавост во ништо. Ќе треба да истражам повеќе.

На tamche995, JuLleE и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Од лични искуства доаѓа до недоразбирања во темава.
    Секој се плаши за своето дете и секој го бира помалото зло. Индивидуално.
    Не дека не ни се сечат нозе на сите, без разлика вакцинирани или не.

На kikin, NarCis@, Pcelka1315 и 1 друга личност им се допаѓа ова.