Ееее добредојде во Германија, ако заработуваш над 60 000€ што се смета за почетна солидна плата ќе добиеш право на приватно осигурување и ќе уживаш бенефиции од него (поубаво никогаш да не притребаат), дури покрива и некои естетски операции, кај кој било доктор да се јавиш прво ќе те праша какво осигурување имаш, за жал е така, Никаде не е се совршено.
Вакцини за што? За грип? Тие се оние што се увезуваат со интервентен увоз,а не како овие од редовен календар за имунизација кои подлежат на ригорозни контроли.
Маж ми и цело негово одделение имаат прележано заушки сите имаат деца без проблеми. Пријател, вакциниран на 26 прележа заушки, како и кај ги фати не знам. И он има дете, имаше проблем но се реши. Сума сумаром се што ќе се прележи на повозрасни години знае да направи проблем.
Дитепер е Бугарска. @TarantulaA ти прашуваше мислам. Ова е календар за имунизација од 2017год. Дали е регистрирана вакцината сега или не, не знам.
Diteper вакцината што децава требаше да ја примаат на 4 години како ревакцина, беше нерегистрирана бугарска вакцина. Кога изби скандалот ја тргнаа. А моето дете два месеци пред тоа доби препорака да не ја ставаме, за среќа. Еве, бугарски се, се гледа од листата ставена погоре.
Еве го линкот http://mkd-news.com/bugarska-vaktsi...a-detsata-vo-makedonija-roditelite-so-tuzhba/ http://mkd-news.com/ministerstvoto-za-zdravstvo-tvrdi-bugarskata-vaktsina-e-zdrava/
Се увезуваше се и сешто преку интервентен увоз,така да го разбирам стравот. Моментално во диспанзерите за вакцинација се ставаат последните две вакцини на Санофи,француски,не зборам од памет,со свои очи видов кога внук ми ја примаше. И мислам дека вакцинацијата не треба да биде избор на родителот.Се разбира дека сите посакуваме најдобро за децата,но во овој случај во наплив на информации од недоволно компетенти лица и секакви извори,се појавуваат вакви ситуации. https://www.akademik.mk/vaktsinatsi...-aspekt-vo-edna-od-odlukite-na-ustavniot-sud/
Секако дека треба да биде избор на родителот, особено кога никој не одговара доколку има несакани ефекти од вакцината...
I jas planiram da e odlozam mmr prvata doza barem posle 2 god da ja prima a ne na 15 meseci. Mozi nema vrska seto ova so se pishuva za vakcinata ama sepak.
И во приватна смее! Кога баравме градинка за ќерка посетивме и приватна,не битна беше вакцинацијата,исто како и во државните За крв еднаш ни проверија после една недела тт,пред вакцинирање никогаш Евентуално ако детето скоро било болно па да ни ја одложи И мислам дека нема никаква врска осигурањето,политиката на педијатрите е иста,освен кај странци,кај нив ќе помине човек со некоја услуга плус Познавам доста мајки со приватни осигурања,немаат поголеми привилегии од нас,обичните смртници
Мислам има тема вакцинирање во странство,па можете таму да дискутирате дали бараат крвна слика во Германија и сл.
Ние и во Мк само пред последната вакцина направивме крвна слика и се чудев каков е тој новитет. Никој никогаш, педијатар или било каков познаник, пријател, не ми спомнал и кажал дека пред вакцина се прави крвна слика. Брис никогаш нема земено во Мк, а во Германија брзиот за стрептокока кога беше настинато. Зарем не треба педијатарот да го кажува сето ова што го читам на форумов? Во основно, средно и на факултет немаме учено вакви работи. Некогаш си велам за џабе учењето, за џабе доверба во педијатарот. Еве нас уште кога немаше спуштено на гради ни дадоа салбутамол. За увото антибиотик. Толку лекарства ни во Мк ни немаат препишано. Можеби сме во поинаков дел на Германија. На наредно одење здравје обавезно ќе прашам за крвна слика дали и зошто не може ако не може. И во кој педијатар да имам доверба? Во Мк сменив 5-6 педијатри, во Германија тројца до сега го имаат прегледано. Вака испаѓа дека треба да се има повеќе доверба во форумски лик отколку на педијатар. Би прашала зошто воопшто служат лекарите? За јас на секое да седнам и со денови и ноќи да гуглам за да дознаам како треба и што е најисправно? Во Мк ми велеа да знаете да не се плашите не се овие вакцини како порано, овие се прочистени. Па јас со какви вакцини сум вакцинирана тогаш?
Ama koga e nekoj drug vo prasanje odma brisat i premestuvaat mislenja bez notifikacija, a koga se raboti za niv kaj sakaat komentiraat i ne se bisat sami sebe ili premestuvaat Tuku ne mi e jasno Prioriks vikaat deka e belgiska taka, jas najdov dokument na stranata na ministerstvo za zdravstvo pisuva deka e Britanska, ili za razlicni stanuva zbor? ne mi e jasno eve print screen, pdf dokument e nemozam da go stavam
Спред закон за јавни набавки одлучувачки критериум за набавка е најниска цена.Па сами оцените што можеш да набавиш.па од кај сака нека биде вакцината.
Јас знам за случај каде наш стар имунолог успешно лечел хронични алергии со вакцини. До душа доцна у животов дознав, веќе не е жив. Точно знаел да процени кое дете е слабата имунолошка карика и таквите не дозволувал да се вакцинираат зошто би биле со последици, секако имунитетот немало да се ојача, а ефектот на вакцината би бил обратен. Нив ги штител имунитетот на вајцинираните кои биле мнозинство. А сега се изедначени и ризикот да вратиме на голема врата многу болести е страшен и голем. Возрасни со одамна веќе примени бсж вакцини ги лечел од алергии успешно. Ама шо е наука наспроти тазе мамичка. Не е секое тело за вакцина. Од друга страна па, и дома децата ги притискате да јадат брокули зошто се добри за нив, а они не сакаат, затоа притискањето може да го сфатите и како добра намера. Не мора одма да се доживува дека све е за пари. Како државата ќарува од тоа еве не ми е јасно? Трошокот секако е направен, дали ќе се стават или ќе се уништат, сеедно е. Или Филипче и сите 10 влади делат со мафијата, јер многу па битни они за некој си белгијски фармацевтски гигант. Порано и јас се противев јер свашта нешто ќе прочиташ. Ама не било баш така... Го разбирам стравот, но да се апелира нешто од своја гледна точка е смешно. Ова треба да оди на конто на докторите што не знаат да проценат кое дете треба да се имунизира, а кое не и прават мачка во вреќа систем, а не е проблемот во вакцините како такви. Би ја сменила и динамиката на примање на вакцини. Многу се во кус временски рок. Миа и Сања Ристиќ да платат оштета треба со апеливе.