Има ли некој како мене што се уште се нема одлучено дали е ЗА или ПРОТИВ или само јас сум? Додека не почнав да читам на интернет бев ЗА ама сега сум повеќе накај ПРОТИВ. До јануари требаше да прими уште 4 вакцини, а јас се уште одложувам... Тоа беше и една од причините што ја откажав градинката. Тука има деца од целиот свет што се вели, а моето ги нема сите вакцини... Дали може некој да ме просветли или утеши во лп? Навистина ми е потребен разговор. Колку повеќе читам толку повеќе полудувам... Не знам што да правам. Се плашам. Се плашам и од вакцинирање и од невакцинирање. Уште за автоимуни болести ми фалеше да прочитам. Од каде да знам дали има/нема?
Исто се чувствуваме повеќето. Јас кога ми кажаа да одложам вакцинирање дури ми олесна некако.... Сега треба да повторам КС ама со сипанициве нема шанси дете да носам по амбуланти за контрола.
Sama treba da odlucis za tvoe dete se raboti. Jas mislam deka treba da se vakcinira moeto dete i cvrsto stojam zad toa.ne citam sto kako, sekoe dete e razlicno.
не смееш ради тоа на нет да се двоумиш. рачунај дека на гугл може и седмооделенец да пушти статија. немате примено ниедна до сега?
Доколку си несигурна ,а несигурноста повлекува и недоверба,најдобро ќе биде да се советуваш со стручни лица од конкретната област. Не тука,не на форуми и фејс. Статии на нет има милион,но има луѓе кои посветиле 10+години на едуцирање во струка и кои можат да ти дадат одговор. И не се базирај на прочитани туѓи лични искуства,кои може се но може и не се такви како што ги прикажуваат.Сешто има на нетов. Всушност ,за жал,ти и мајките како тебе се жртви на ликови како Миа ,Ристиќ ,Карлеуша и нивните следбеници....
Kazaa deka se prosirila i vo Gjorce, Karpos, Centar.. Sto da se misli neznam. Zasega ke se krieme doma maz mi ima prelezano morbili pa samo toj smee da izlaga po namirnici haha me zafrkava
Ние немаме примено ниту една. Се се развлече поради таа крвна слика, па после примаше еден сируп за други проблеми со кој наводно не оделе вакцините цо тандем. И јас бев секогаш зА а кога почнав да читам почнав и да се двоумам. Сега, когаа ќе видам сите внуци супер поминале со вакцините, а уште повеќе што еден од случаите потврдени е во група кај син ми и чекам да видам дали префатил, ми иде од г...т да си каснам. Не знам дали може да се скокаат вакцини? Некој такво искуство? И искуство на мајки чии деца прележале, ако има..фала
@kikin да можат да се скокаат, и помали од година гледам почнаа да вакцинираат поради прогласувањето на епидемијата. Колкаво е твоето?
Moze da se skokaat. eve nie gi imame primeno polivalentnite site do mmr. Sledna petovalentnata revakcina na 18 meseci sto e ni ja zakazaa. Mmr ni ja odlozija zaradi zdravstvena sostojba. Ni rekoa do 6 godini treba da ja prini, dur ne trgne vo skolo, a dali i kade (tuka ili nadvor)ke ja primi zavisi od dopolnitelni ispituvanje koi planiram da gi pravime zdravje boze dogodina. @LiliBoz i jas do vcera go nosev na otvoreno i kaj babite, ama denes deka kazaa i vo nasata opstina ima strav me fati. Iako planiram bar do Vodno ili Kuckovo utre da zduvame.
носи по планини. И јас викендов гази баба козјак стандард ќе си терам. додуше мене исто ми се фаќа. 80% од прошетките ни се такви. Може е смешно но син ми во игротека не бил никогаш. ..
Nema vrska nikakva situacija. Ima roditeli koi vakciniraat, ama mmr ne ja stavaat. Site drugi vakcini si gi primaat normalno mmr ja skokaat.
Добро твојот и во градинка оди и другарчиња и ко што викаш родендени.. моево теленце уназад е баеги со све. Ама ич не ми е криво у моментов. Ќе си редиме коцки и ќе прајме игротека дома се дур не се најде чаре.